Παναθηναϊκός: Ο Μεντόσα παίζει μπάλα μ' ένα πιστόλι να τον σημαδεύει

Η ιστορία του Στίβεν Μεντόσα έχει φτώχεια, μπάλα και αίμα. Το αίμα του αδερφού του και παρ' ολίγον το δικό του. Όταν έρθει στον Παναθηναϊκό, θα φέρει μαζί του όλο το αιματοβαμμένο παρελθόν του.

Ο Στίβεν Μεντόσα σε μία από τις δύο διεθνείς συμμετοχές του με την Κολομβία, τον Νοέμβριο του 2019 σε φιλικό με το Εκουαδόρ
Ο Στίβεν Μεντόσα σε μία από τις δύο διεθνείς συμμετοχές του με την Κολομβία, τον Νοέμβριο του 2019 σε φιλικό με το Εκουαδόρ AP PHOTO/FRANK FRANKLIN II

Μεντεγίν και Κάλι. Οι δύο μεγαλύτερες -πληθυσμιακά- πόλεις της Κολομβίας αμέσως μετά την πρωτεύουσα Μπογκοτά των 8 εκατομμυρίων, αλλά όχι μόνο. Την πρώτη την έκανε ξακουστή στα πέρατα της οικουμένης ο Πάμπλο Εσκομπάρ. O 'Patron' του διασημότερου καρτέλ ναρκωτικών, ο πλουσιότερος εγκληματίας που έζησε έως σήμερα. Η δεύτερη ανεβοκατεβαίνει τις θέσεις στη λίστα με τα 50 πιο επικίνδυνα, απαριθμώντας τις ετήσιες δολοφονίες συγκριτικά με τους κατοίκους, αστικά κέντρα παγκοσμίως. Ο Στίβεν Μεντόσα δεν γεννήθηκε σε κάποια εκ των δύο αυτών πόλεων, αμφότερες ωστόσο ήταν γραφτό να σημαδέψουν την πορεία του. Με πανομοιότυπα οδυνηρό τρόπο και κοινό σημείο αναφοράς ένα δάχτυλο στη σκανδάλη.

Τον εξτρέμ της Αμιάν, που με τον έναν (τώρα με μια προσιτή αποζημίωση) ή τον άλλον τρόπο (το καλοκαίρι ως ελεύθερο) δεδομένης της προφορικής συμφωνίας για συμβόλαιο 3 ετών πρόκειται -όπως όλα δείχνουν- ν' αποκτήσει ο Παναθηναϊκός, η μητέρα του τον έφερε στη ζωή πριν από σχεδόν 29 χρόνια (27/6/92) σε μαιευτήριο της Παλμίρα. Μιας πόλης 300.000 εγγεγραμμένων κατοίκων με έντονη εμπορική, αγροτική ή βιομηχανική, δραστηριότητα. Πολύ από το Κάλι δεν απέχει και αυτή είναι η αιτία που ο Μεντόσα πρωτόπαιξε οργανωμένο ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της τοπικής Ντεπορτίβο, ομάδας με 9 εγχώρια πρωταθλήματα (τέταρτη σε συγκομιδή) και μια συμμετοχή στον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες.

Ίσα που είχε κλείσει τα 7 του ο ήρωας μας, όταν συμμετείχε σε προπόνηση, αλλά ήταν η πρώτη φορά που "είπα στον εαυτό μου πως θέλω να ζήσω από το ποδόσφαιρο". Πίσω από τη δόξα που χαρίζει μια λαμπρή καριέρα, κρυβόταν ένας βιοποριστικός λόγος. "Για να να δώσω στη μητέρα μου και όλη την οικογένεια ό,τι χρειάζονταν".

Δεν ήταν όπως φερ' ειπείν ο Χάμες Ροντρίγκες σε αστική οικογένεια. Μεγαλώνοντας με την πολύτεκνη οικογένειά του (με τρία αδέρφια) σε μια "περιθωριοποιημένη γειτονιά" με περιορισμένες ανέσεις, την επιβίωση και μόνο αφορούσε το παιδικό όνειρό του, πολύ πριν αρχίσει ένα αδιάκοπο ταξίδι, 14 ετών ήδη, που άρχισε μεν από τα τμήματα υποδομής της Ντεπορτίβο Κάλι, στην οποία επέστρεψε κάποια στιγμή (2013-14) ως 'κανονικός' και κυρίως γοργοπόδαρος ποδοσφαιριστής, αλλά ταυτόχρονα συνδέθηκε με...

  • την ντόπια Ενβιγάδο, που του έδωσε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο επιτρέποντας του να νιώσει πως "όλο αυτό άξιζε τον κόπο",
  • την Αμέρικα δε Κάλι για τον πρώτο τίτλο του ως 'άνδρας',
  • την επίσης κολομβιανή Ντεπορτίβο Κούκουτα, στην οποία "δυσκολεύτηκα αρχικά γιατί ήμουν νέος",
  • την Τσεναϊγίν της Ινδίας, σε δύο διαφορετικές θητείες με μικρή χρονική απόσταση, κλαμπ στο οποίο βρήκε ως προπονητή τον Ιταλό Μάρκο Ματεράτσι, "έναν άνθρωπο με τρομερά ισχυρή προσωπικότητα που έχει λίγους φίλους και εγώ τον αποκαλώ τέτοιον",
  • τη βραζιάνικη Κορίνθιανς, "αυτόν τον ποδοσφαιρικό γίγα",
  • τη Νιου Γιορκ του City Football Group, στην οποία "με έφεραν οι μεγάλοι παίκτες", όπως ο Πίρλο και ο Βίγια, αλλά και ο κόουτς Πατρίκ Βιεϊρά που "ήθελε να νικάει πάντα".
  • την Μπαΐα από την πόλη Σαλβαδόρ της χώρας του καφέ και τέλος
  • από τον Γενάρη του 2018 τη γαλλική Αμιάν, στην πρώτη απόπειρά του να μονιμοποιηθεί στην Ευρώπη.

Στους 'μονόκερους' ο Κολομβιανός επιθετικός ανήκει ακόμα έχοντας καταγράψει τις περισσότερες συμμετοχές του. Στο σύνολό τους 69 οι παρουσίες του, με μέσο όρο 71 λεπτών παραμονής στον αγωνιστικό χώρο, συνδυασμένες με 14 γκολ και 2 ασίστ. Άρα είναι περισσότερο 'εκτελεστής' χάρη στα τελειώματά του με το αριστερό, χτίζοντας τις προσπάθειές του κατά βάση από το πλάι και ενίοτε από τον άξονα, παρά δημιουργός για τους συμπαίκτες του. 'Μονοφαγάς'; Ενδεχομένως. Ομολογουμένως πάντως εμμονικός με τη νίκη/επιτυχία, σε σημείο που οργιζόταν και δεν έτρωγε, εφόσον έχανε η ομάδα του. Είχε συμβεί σε αποστολή με την U20 της Κολομβίας. "Για 14 ώρες ταξιδιού ούτε που μίλησε. Φορούσε την κουκούλα του και κοιτούσε έξω από το παράθυρο", είχε διηγηθεί εκ των προπονητών του Τζον Ερνάντες.

Να στεριώσει εύκολα κάπου δεν το 'χε. 'Επαναστατικό πνεύμα', με ό,τι αυτό περικλείει, τον περιέγραφαν. Από τις 18/12, μάλιστα, δεν έχει αγωνιστεί άλλη φορά με την Αμιάν, όντας σταθερά εκτός αποστολής. Ο υποβιβασμός στη Ligue 2, ως προτελευταία πέρυσι στην κατάταξη της κορυφαίας κατηγορίας τη στιγμή που διακόπηκε το πρωτάθλημα, επηρέασε αρνητικά τη διάθεση του Μεντόσα και από τον Σεπτέμβρη κυκλοφορούσαν πολλαπλές εκδοχές πώλησής του, αφού ούτως ή άλλως το συμβόλαιό του έχει ισχύ ως το ερχόμενο καλοκαίρι.

Τούτο που 'τρέχει', έως ότου αποχωρήσει, είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε διάρκεια διάστημα που απέχει από τις υποχρεώσεις της Αμιάν. Το φθινόπωρο του 2018 είχε βρεθεί στο περιθώριο για ένα 'γεμάτο' δίμηνο. Είχε κριθεί ανεπαρκής σωματικά και μαζί με κάποια προβλήματα συμπεριφοράς ο τότε προπονητής της ομάδας Κριστόφ Πελισιέρ δεν τον υπολόγιζε.

Ένοπλη ληστεία στη μέση του δρόμου

Δεν είχε εμφανιστεί επίσης σε αποστολή από τις 18 Μαΐου έως τις 21 Σεπτεμβρίου του 2019. Μεσολάβησε το καλοκαίρι μεταξύ των δύο σεζόν. Του είχε δοθεί έξτρα άδεια για να βρει στη Νότια Αμερική τον επόμενο προορισμό του. Στις 31 Ιουλίου, σε κεντρικό δρόμο του Μεντεγίν, είδε την κάνη ενός όπλου να τον σημαδεύει το κεφάλι του. Κατά το ρεπορτάζ των τοπικών Μέσων, ο Μεντόσα επέβαινε σε μια λευκή Mercedes όταν έπεσε σε ενέδρα. Δύο αναβάτες δίκυκλου με κράνη και πανομοιότυπα ντυμένα (λευκά t-shirt και τζιν παντελόνι) πλησίασαν το όχημα, ο συνεπιβάτης κατέβηκε, άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου και απειλώντας τον Κολομβιανό με παρατεταμένο το όπλο άρπαξε ως λεία κοσμήματα αξίας (αλυσίδες, βραχιόλι, ροζάριο). Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών άρχισαν άμεσα. Ευτυχώς το συμβάν είχε καταγραφεί από κάμερες, έπαιξε μάλιστα στα δελτία ειδήσεων των ημερών εκείνων.

Η εξέταση των στοιχείων που προέκυψαν από το βίντεο διευκόλυνε το έργο των αρχών και σε διάστημα μικρότερο των 5 μηνών βρέθηκαν τα ίχνη των κακοποιών. Η εξάρθρωση της συμμορίας ανακοινώθηκε από τη Μητροπολιτική Αστυνομία στις 12/12. Αναλυτικότερα ανακοινώθηκε η σύλληψη τεσσάρων ατόμων με την κατηγορία της κλοπής και της απειλής προσώπου.

Επρόκειτο για τη σπείρα 'Ρόχα' του Μεντεγίν, τα μέλη της οποίας παρακολουθούσαν τους στόχους τους, συντόνιζαν μεθοδικά την επίθεσή τους, όταν έβρισκαν την ευκαιρία εκτελούν το σχέδιό του, κλέβοντας τ' ακριβά αντικείμενα των θυμάτων τους, και κατόπιν εκποιούσαν τη λεία σε κλεπταποδόχους. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν επίσης 250 γραμμάρια μαριχουάνας, άλλο ένα επιβαρυντικό -για τη θέση τους- στοιχείο. Νωρίτερα οι αστυνομικοί είχαν βρει τα κλοπιμαία και τα είχαν επιστρέψει στον Κολομβιανό ποδοσφαιριστή.

Η εν ψυχρώ εκτέλεση του αδερφού του

Ευχάριστη εξέλιξη θα πεις, αφού οι υπαίτιοι τιμωρήθηκαν. Για τον Μεντόσα ήταν, εκείνη την περίοδο, δευτερευούσης σημασίας να μάθει για την έκβαση των ερευνών. Στο μεσοδιάστημα κι ενώ αρχικά είχε κάνει το ταξίδι της επιστροφής για τη βόρεια Γαλλία, ενημερώθηκε πως ο μικρότερος αδερφός του είχε δολοφονηθεί. Η εν ψυχρώ εκτέλεση του Γέισον Μεντόσα, ποδοσφαιριστή επίσης, έλαβε χώρα στις 5/9 του 2019, βράδυ Παρασκευής, στη συνοικία Βίγιας δε Σαν Χοακίν του Κάλι.

Ο 26χρονος αμυντικός επέβαινε σ' ένα βαν παρέα με μια γυναίκα (τα στοιχεία της οποίας δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα), περιμένοντας το μισθωμένο όχημα που θα την παραλάβει. Είχαν δειπνήσει παρέα και κατόπιν πέρασαν από το σπίτι της μητέρας του. Προτού χωριστούν έκαναν την κλήση στην εταιρία και ανέμεναν στην άκρη του δρόμου. Ώσπου ένας άγνωστος άνδρας, που κατέβηκε από μοτοσικλέτα, εμφανίστηκε στο τζάμι του οδηγού και πυροβολώντας διαδοχικά τραυμάτισε θανάσιμα τον μικρό Μεντόσα. Το θύμα δέχθηκε τρεις από τις έντεκα σφαίρες (τόσοι κάλυκες συλλέχθηκαν) στο κορμί του και ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Η γυναίκα βγήκε από το όχημα προσπαθώντας ν' αποφύγει τους πυροβολισμούς. Ο δράστης απομακρύνθηκε τρέχοντας προτού ανέβει στη μηχανή και χαθεί στο σκοτάδι με τον συνεργό του. Ένστολος άνδρας εν υπηρεσία επιχείρησε να τον καταδιώξει, πυροβολώντας με το περίστροφό του, αλλά δεν πρόλαβε να επέμβει δραστικά.

Και σε αυτήν την περίπτωση η αστυνομία είχε στην κατοχή της βίντεο από τη στιγμή της δολοφονίας του Γέισον. Βίντεο που κυκλοφόρησε επίσης στο διαδίκτυο.

Μέχρι σήμερα, 16 μήνες, αργότερα δεν έχει προκύψει χειροπιαστή εξέλιξη για τα αίτια, τα κίνητρα ή την ταυτότητα των εκτελεστών. Στο πρώτο παιχνίδι που αγωνίστηκε μετά το φονικό, απέναντι στην Μπορντό, ο Στίβεν Μεντόσα βρήκε δίχτυα πριν από τη συμπλήρωση 2 λεπτών, ανοίγοντας το σκορ πριν από το 1-3. Στους πανηγυρισμούς για το επίτευγμά του, σήκωσε τη φανέλα του και αφιέρωσε το γκολ του στον αδικοχαμένο Γέισον. Την επόμενη φορά γονάτισε και έδειξε τον ουρανό. "Διαθέτει μια αδιανόητα ισχυρή πνευματική δύναμη και τα τραγικά συμβάντα τον έχουν ωριμάσει", ισχυριζόταν ο τότε προπονητής του Λούκα Έλσνερ, βλέποντάς τον να πετυχαίνει άλλα τρία τέρματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες και να προσελκύει το ενδιαφέρον του τότε ομοσπονδιακού προπονητή Κάρλος Κεϊρόζ που τον έχρισε διεθνή σε δύο διαδοχικά φιλικά με Περού και Εκουαδόρ.

Το κίνητρο αυτό ήταν η πυξίδα του ως το τέλος του έτους (2019), μια κι έκτοτε η απόκρισή του στις απαιτήσεις που είχαν απ' αυτόν στην Αμιάν άρχισε με τον καιρό να εξασθενεί. Συνδυαστικά με κάποια συχνά μικροπροβλήματα τραυματισμών και τον πρόωρο τερματισμό της σεζόν μέσα στην άνοιξη, οι πληροφορίες αποχώρησης ζωντάνεψαν εκ νέου. Ενδιαφέρθηκαν, ελέχθη, ομάδες από την Ισπανία, τη Ρωσία και κυρίως την Τουρκία, αλλά αφού ως τις 5 του περασμένου Οκτωβρίου δεν προέκυψε οτιδήποτε επανεντάχθηκε στις υποχρεώσεις της Αμιάν.

Έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο Πιέρ Ντρεοσί έμαθε τα καθέκαστα, έψαξε την υπόθεση και του έδωσε προσφορά για τώρα ή το καλοκαίρι. Μένει ν' απαντήσει η διοίκηση του γαλλικού κλαμπ. Όποτε κι αν έρθει, στις αποσκευές του ο Μεντόσα, εκτός του περίσσιου ταλέντου και των παπουτσιών του, θα 'χει σίγουρα το παρόν (σύντροφο, δύο παιδιά) και πάνω απ' όλα το παρελθόν του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK