Περί Νιούκαστλ και Ιμπάνιεθ...

Περί Νιούκαστλ και Ιμπάνιεθ...
Το πληγωμένο θηρίο
Συντάκτης: Γ.Καλύβας

Καλησπέρα σας,

η αφορμή που έλαβα για να στείλω αυτό το άρθρο βρίσκεται στα 2 κείμενα αναγνωστών που δημοσιεύσατε προ διημέρου(11/3/2005) και διαλαμβάνουν ένα περιεχόμενο αρκετά προσφιλές στον οπαδικό προσανατολισμό του contra.gr. Ξεκαθαρίζω κατα πρώτον ότι είμαι φίλαθλος του Ολυμπιακού και ότι συμφωνώ με εκείνους που θεωρούν ότι η ομάδα μου έχει μειώσει σημαντικά τα στάνταρ της απόδοσής της μετά τον αποκλεισμό της από τη Λίβερπουλ. Θεωρώ κατά δεύτερον ότι η ενέργεια του Γεωργάτου συνιστά παράβαση που αποτελεί πέναλτι και ότι η τιμωρία του με κόκκινη κάρτα αποτελούσε λογικό επακόλουθο.

Πέραν όμως αυτού μου προκάλεσε έντονη θυμυδία η καινοφανής άποψη ότι "μικρομεσαίες ομάδες που ΑΚΟΜΑ, μετά από 80 χρόνια ύπαρξης δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα σοβαρό όνομα στην Ευρώπη και απλά αρκούνται στο να σφυροκοπούν χωρίς ίχνος σεβασμού ιστορικές ομάδες, πληγωμένα θηρία τύπου Bayern Leverkusen έχοντας την ψευδαίσθηση ότι αν βάλουν 5 και 6 γκολ (χωρίς κάτι τέτοιο να επιβάλεται για τη συνέχεια της ευρωπαικής τους πορείας) η Ευρώπη θα αναγνωρίσει την αξία τους και θα ανεβούν οι μετοχές των παιχτών και προπονητή".

Βάση λοιπόν της πρωτότυπης αυτής άποψης ο Ολυμπιακός δεν έπρεπε να κερδίσει με 6-2 την Λεβερκούζεν στο τότε εναρκτήριο παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά θα μπορούσε να αρκεστεί σε ένα σκορ της τάξης του 3-2 ή 4-2. Το γεγονός ότι η Λεβερκούζεν προηγήθηκε στην αναμέτρηση και παραλίγο να βρεθεί μπροστά στο σκορ με 2-0 αν ήταν πιο εύστοχος ο Μπαστούρκ απέναντι στον Ελευθερόπουλο δεν έχει καμία σημασία.

Επιπλέον, ο συντάκτης του άρθρου σπεύδει να μας ενημερώσει ότι η νίκη με αυτό το σκορ δεν επιβαλόταν για τη συνέχεια της ευρωπαικής του πορείας αφού ο Ολυμπιακός γνώριζε από το πρώτο παιχνίδι ότι θα αποκλειστεί καθώς και ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να ισοβαθμίσει με τη γερμανική ομάδα ώστε να τον ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα των μεταξύ τους αναμετρήσεων. Αυτό ξέραμε ότι θα μας απασχολούσε μόνο φέτος.

Προχωρώντας μάλιστα σε μια διασταλτική ερμηνεία του παραπάνω "εδαφίου" θα πρέπει να καταγγείλουμε την Μονακό για την έλλειψη σεβασμού στη Λα Κορούνια μετά το ανεπαίσχυντο περσινό 8-3 καθώς και τη Λυόν που τόλμησε να φιλοδωρήσει τη Βέρντερ με 7 γκολ. Ίσως πάλι θα μπορούσε να θεσπιστεί κανόνας βάσει του οποίου θα τελειώνει αυτόματα ένας αγώνας όταν η θεωρητικά ασθενέστερη ομάδα βάλει 5 γκολ στο "πληγωμένο μεγαθήριο".

Όσον αφορά τον τυφλό οπαδισμό των Ελλήνων φιλάθλων που δεν βλέπουν ποτέ τα προβλήματα των ομάδων τους και επικεντρώνονται μόνο στους διαιτητές, θα ήθελα να ενημερώσω τον συντάκτη του εν λόγω άρθρου ότι ο διεθνής Σουηδός διαιτητής Γ.Φρισκ αποφάσισε να "κρεμάσει τη σφυρίχτρα του" εξαιτίας μιας σωρείας απειλητικών μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων που δέχτηκε από οπαδούς της Τσέλσι λόγω της αποβολής του Ντρογκμπά στην πρώτη αναμέτρηση των 2 ομάδων.

Το δε "συναίσθημα αδικίας που διακατέχει τελευταία τον Ερυθρόλευκο κόσμο, που και αυτό με την σειρά του καλιεργείται από κάποιους για να κρύψουν τις ορατότατες πλέον αδυναμίες του ΟΣΦΠ…." εξυπηρετεί όντως μια τέτοια λογική αλλά δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι ισορροπίες στα κέντρα επιρροής της διαιτησίας έχουν αλλάξει προς όφελος αυτών που διαμαρτύρονταν για την "χουντική ερυθρόλευκη επταετία" και τώρα επιδοκιμάζουν το πεντακάθαρο και άμεμπτο ελληνικό πρωτάθλημα. Σε όλα τα πρωταθλήματα οι μεγάλες ομάδες ευνοούνται, με τη διαφορά ότι στην Ελλάδα υπάρχει ο Καζναφέρης, ο Παπουτσέλης, ο Σπανέας, οι προβολείς που σβήνουν όταν μια ομάδα χάνει εντός έδρας σε κρίσιμο ντέρμπι και κερδίζει στον επαναληπτικό αγώνα, τα λουλούδια στη (Γηραιά) Κυρία, το καθεστώς ιδιοκτησίας νησιωτικής ομάδας και άλλα τινά τραγελαφικά.

Μετά τιμής,
Γ.Καλύβας


Οι αντικειμενικοί
Συντάκτης: Μιχάλης Κολλάρος

Με απορία και θαυμασμό παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες την έξαρση αντικειμενικότητας που παρουσιάστηκε μετά το παιχνίδι του ΟΣΦΠ με την Νιουκαστλ. Αναλύσεις επί αναλύσεων για την ορθότητα των αποφάσεων του Ισπανού, παραπομπές στο βιβλίο κανονισμών της ΦΙΦΑ, σοβαρό ύφος μέχρι και αγανάκτηση που τολμήσαμε να διαμαρτυρηθούμε. Αναρωτιέμαι που είσασταν κρυμμένοι τόσο καιρό αντικειμενικοί μου αναλυτές. Εντάξει, ρε παιδία, πέναλτυ- κόκκινη και το καλάθι μετράει. Οι κανονισμοί είναι σαφείς άλλωστε και χρέος σας είναι να διαφυλάξετε την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου. Νομίζω οτι σας θυμάμαι κιόλας να έχετε βγει στους δρόμους να βροντοφωνάξετε την αδικία του Μπερναμπέου με το χέρι του Κάρλος.

Σας έπνιγε το δίκιο τότε, 'οπως και με την Λυών. Σας θυμάμαι ακόμα να κοπανάτε τον Ευθυμιάδη για μισή ώρα γιατί δεν έδειξε αμέσως κίτρινη στον Κωνσταντίνου.
Δεν λέω, αν η φάση ήταν στο άλλο τέρμα και εγώ θα φώναζα για πέναλτυ και κόκκινη αλλά για άλλο λόγο: απλούστατα γιατί δεν θα έπαιρνα ούτε το ένα- ούτε το άλλο. Αφού είσαι μικρός και ανυπόληπτος στην Ευρώπη θα έναι η πληρωμένη και άμεση απάντηση των αντικειμενικών και θα έχουν και μερικό δίκιο, μόνο που κάπου εκεί η "αντικειμενικότητα" και τα βιβλία της ΦΙΦΑ θα πήγαιναν στα μπάζα.

Εφτάσα λοιπόν σε ένα τρελό όνειρο: ο Διάολος σπάει το ποδάρι του και στο παιχνίδι που κρίνει το πρωτάθλημα στη Λεωφόρο (ΟΣΦΠ ή ΑΕΚ δεν έχει σημασία, που έχει αλλά λέμε τώρα) και ως δια μαυρης μαγείας εμφανίζετε η ίδια ακριβώς φάση με πρωταγωνιστή τον Αγγελο- δεν έχω κάνει ΠΟΤΕ φάουλ στη ζωή μου- Μπασινά. Και επειδή είμαι και λίγο διαστραμμένος δεν γίνετε στο 10' αλλά στο 90' με το σκορ ισόπαλο.

Πέναλτυ- κόκκινη και αντε γειά. Κάτι μου λέει οτι τότε οι κανονισμοί θα αρχίσουν να επιδέχονται πολλές ερμηνείες, αντικειμενικοί μου. "μα πηδάει στο άξονά του για τη μπάλλα" λέει ο ένας, "τι να κάνει να φύγει από τη φάση θα λέει ο άλλος" αυτά βέβαια θα λέγονται την ώρα του ξύλου και της εισβολής στον αγωνιστικό χώρο ή κάνω λάθος και τελικά στο άντρο της αντικειμενικότητας και της αξιοπιστίας δούμε τον κόσμο να σηκώνετε και να χειροκροτά την ορθότητα της απόφασης και την τήρηση των κανονισμών; Δεν νομίζω.

Και τέλος, εντάξει αδέλφια, στο κάτω-κάτω και πέναλτυ έδωσε και κόκκινη έδωσε και έχασε το ματς ο Θρύλος , οπότε μπορείτε τώρα και ηρεμήσετε. Μην μου πάθετε και τίποτα και σας χάσουμε από την μάχη που δίνετε χρόνια για ίσους όρους και αξιοπιστία. ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ να δίνετε το παραδειγμα όπως κάνατε πάντα. Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ είναι μεγάλο κακό και χαρακτηριστικό του νεο-Ελληνα και εσείς δεν είστε τίποτα άλλο από αυτό. Αν δεν ήταν έτσι τα προβλήματά μας θα είχαν ήδη λυθεί.

Τελειώνοντας, όσο λυπηρό και να ακούγεται ότι για άλλη μια χρονιά τα Ευρωπαικά σχέδια του ΟΣΦΠ έφτασαν μέχρι τους 16 του ΟΥΕΦΑ, είναι λίγο καλύτερο από τους 32 του ΟΥΕΦΑ- έστω και για φέτος. Αυτό για όσους οι Ευρωπαικές "πορείες" τους κάνουν περήφανους.

Φιλικά,
Μιχάλης Κολλάρος


Μία γνώμη για το Ολυμπιακός-Νιούκαστλ
Συντάκτης: Γιάννης Μπαλόγιαννης

Μετά τη λήξη του ματς Ολυμπιακός - Νιούκαστλ η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του Ολυμπιακού (είμαι και εγώ ένας απο αυτούς) αλλά και οι δημοσιογράφοι μίλησαν για τα σφυρίγματα του διαιτητή. Τυχαίνει να έχω μια διαφορετική άποψη.

Σαφώς και ο διαιτητής ήταν κάκιστος και ακατάλληλος για ένα τέτοιο ματς καθώς κατάφερε να γίνει ο πρωταγωνιστής της αναμέτρησης, πλην όμως με το γράμμα του νόμου οι αποφάσεις του ήταν σωστές. Εγώ προτιμώ όμως να στέκομαι στα αγωνιστικά περισσότερο παρά να ασχολούμε με το διαιτητή.

Συγκινητική και ΗΡΩΪΚΗ η προσπάθεια όλων των παιχτών του Ολυμπιακού. Τεράστια λάθη από τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς. Συγκεκριμένα έπαιξε μέσα στην έδρα του 5-3-2 με λύμπερο τον Σούρερ (ούτε την Real να αντιμετώπιζε), εφαρμόζοντας μάλιστα ΤΕΧΝΙΚΟ ΟΦΣΑΪΝΤ!.

Πρώτη φορά στη ζωή μου το βλέπω αυτό. Αποτέλεσμα: Πριν την φάση του πέναλτι ο KIERON DYER είχε ήδη προλάβει 2 φορές να βγεί μόνος του με τον τερματοφύλακά μας, την πρώτη τον πρόλαβαν τελευταία στιγμή και την δεύτερη έπεσε στα πόδια του ο Νικοπολίδης μπλοκάροντας την μπάλα.

Από εκεί και πέρα στην επίθεση έβαλε τον Οκκά έναν παίχτη μαχητικό και γρήγορο που όμως είχε απεναντί του 2 γομάρια που ήταν σαν τοίχος. Όσο γρήγορος και να είναι ο επιθετικός όταν τρέχει πάνω σε έναν τοίχο θα φάει τα μούτρα του όπως κι έγινε. Τον ΚΑΤΑΠΙΑΝ. Σε ένα παιχνίδι που ο μοναδικός παίχτης που έχει την τεχνική κατάρτιση να ζαλίσει τους "ξυλοκόπους" αμυντικούς της Νewcastle δεν ξεκίνησε στην 11άδα παρά μπήκε όταν είμασταν με 9 και πάλι μόνος του προσπάθησε απέναντι σε 3 και 4 αντιπάλους και κατάφερε να τους περνάει την μπάλα κάτω απο τα πόδια, μια προσπάθεια που θάφτηκε καθώς ήταν πλέον πολύ μόνος.

Είναι πραγματικά πολύ κρίμα να τελειώνει έτσι άδοξα μια ευρωπαϊκή προσπάθεια, αυτό όμως που με στενοχωρεί περισσότερο είναι πως αυτήν την Newcastle ο καλός και σωστά ΣΤΗΜΕΝΟΣ Ολυμπιακός την έχει για πλάκα.Όσα λέω δεν αποτελούν μομφή κατά του Ντούσαν Μπάγιεβιτς, όμως εκτός από τα καλά, έχει κάνει και πολύ σοβαρά λάθη τα οποία συνήθως καλύπτονται είτε λόγω καλών σχέσεων με τους δημοσιογράφους, είτε λόγω τύχης (μια φορά φταίει η τιμωρία της έδρας και η ομάδα δεν αποδίδει, χτες έμεινε με 9 τι να του πείς για τα λάθη του). Στα ψιλά επίσης πέρασε και η δήλωσή του: "είπα στους παίχτες μου να κάνουν συντήρηση δυνάμεων στο Β ημίχρονο αλλά αυτοί έτρεχαν και καλά έκαναν για την ιστορία του συλλόγου"... Δηλαδή οι παίχτες μόνο θα σκέφτονται την ιστορία του συλλόγου?

Τέλος σαν φίλαθλος του Ολυμπιακού εύχομαι να τελειώσει η χρονιά όσο το δυνατόν καλύτερα και το καλοκαίρι η διοίκηση θα πρέπει να σκεφθεί πολλά πράγματα. Ίσως δεν είναι μόνο το έμψυχο δυναμικό που θέλει ανανέωση...

Φιλικά,
Γιάννης Μπαλόγιαννης


News 24/7

24MEDIA NETWORK