Περί Ζιοβάνι ο λόγος

Περί Ζιοβάνι ο λόγος


Το "δράμα" του Ζιοβάνι

Είμαι πολύ συγκινημένος από το δράμα του νεαρού "μάγου" που από τις αλάνες της Βραζιλίας ένα πολύχρωμο δειλινό μετακόμισε στην Ευρώπη... Αργότερα αυτό το φιλότιμο και ευαίσθητο παιδί συνδέθηκε με ΟΛΟ τον κόσμο του Ολυμπιακού για έξι συνεπτά χρόνια... Οι λόμπες του, οι ποδιές του και η εκτελεστικότητά του ξεσήκωσαν πολλές φορές το γήπεδο. Πλήθος κόσμου αγόραζε εισιτήριο στην μαύρη αγορά για να δει τον Σίλβα Ντε Ολιβέιρα!!!

Ποτέ και κανένας δεν εκνευρίστηκε με αυτόν τον παιχταρά... Αυτή η κινητή τρύπα στον χώρο της αντίπαλης άμυνας δεν έλειψε από κανένα παιχνίδι Champions League και ιδίως από τα εκτός έδρας. Σε αυτήν την τρύπα μέσα έχει χαθεί πλήθος προσπαθειών των συμπαικτών του. Η ύπουλη αριστοτεχνική κλωτσιά εκτός φάσης στέρησε μόνο δύο τίτλους στον Ολυμπιακό: Το περσινό πρωτάθλημα και το προ-τριετίας κύπελο με την ΑΕΚ. Τα σπασμένα σαγόνια των αντιπάλων του ήταν στο 11ο εδάφιο της βίβλου που χάρισε στον Σέμο. Η απάθειά του σε κρίσιμους φετινούς αγώνες του Ολυμπιακού ήταν αποτέλεσμα της παραγκώνισής του. Και η αντίδραση του στο γκολ-τίτλος εναντίον του Αιγάλεω επίσης. Έχει δικαίωμα ο κάθε ποδοσφαιριστάκος να στρέφεται εναντίον της ομάδας του;

Ο άνθρωπος κρίσιμο γκολ λοιπόν? Ο άνθρωπος που ενέπνευσε γνωστή διαφημιστική καμπάνια ουίσκι. Ο μίστερ-Θέαμα. Ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να δώσει θέαμα.
Όλοι οι άλλοι επιθετικοί που θα μπορούσαν να παίζουν στη θέση του τα προηγούμενα και τα επόμενα χρόνια δεν ήξεραν από μπάλα. Γιατί η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου είναι το να κάνεις λόμπα σε κάθε παιχνίδι και να σου βγαίνει στο πιο αχρείαστο σημείο. Όχι το να βάζεις κρίσιμα γκολ.
Αν θέλετε θέαμα στο πρωτάθλημα να τον κρατήσετε να παίζει σε κανένα άλλο σωματείο. Γιατί εγώ αυτό το θέαμα στον Ολυμπιακό δεν το θέλω? Θέλω η ομάδα μου να παίζει μπαλάρα να ιδρώνει και να κερδίζει. Σε ποιο από τα τρία βοηθάει η παρουσία του;

Μην σε αδικώ όμως: και εγώ σε αποθέωσα όταν προσπαθούσες. Αλλά είναι τρία χρόνια πριν! Βάρυνες, βαρέθηκες, βαρεθήκαμε και εμείς, οι άλλοι, οι θύρες 1-6 κ 8-35.
Μιχάλης Ράγος


Οι μύθοι και οι αλήθειες

Εν μέσω του αλαλούμ που επικρατεί για την παραμονή ή μη του Τζιοβάνι στο λιμάνι, ξεπήδησαν σχεδόν σε όλα τα αθλητικά sites διθυραμβικά αφιερώματα για τον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή. Όλα τονίζουν την προσφορά του και υπογραμμίζουν την παράφορη αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπο του. Επειδή όμως πρόκειται για τον Τζιοβάνι και όχι για κάποιον τυχαίο παίχτη, ας δούμε κάποιους μύθους που πολλοί δεν ανέφεραν:

Μύθος: Ο Τζιοβάνι έχει προσφέρει πολλά στον Ολυμπιακό. Πραγματικά ο Τζιοβάνι έχει κάνει πολλά καταπληκτικά παιχνίδια στον Ολυμπιακό. Έχει κάνει και πολλά (σίγουρα περισσότερα) παιχνίδια στα οποία ήταν απαράδεκτος και η ομάδα έπαιζε κυριολεκτικά με 10 παίχτες. Ξεκινώντας από το πρωτάθλημα, τα στατιστικά του λίγο πολύ είναι γνωστά. Σε 128 συμμετοχές έχει 59 γκολ. Αν βγάλουμε την, ελλείψει άλλου επιθετικού, εκπληκτική περσινή του συγκομοιδή με 21 γκολ σε 28 συμμετοχές (την οποία ακύρωσε μόνος του με την κόκκινη κάρτα στο ντέρμπυ με τον Παναθηναϊκό) μας μένουν 100 συμμετοχές και 38 γκολ. Αν αυτό θεωρείται καλό ποσοστό για βασικό επιθετικό, τότε έχουμε χάσει την έννοια του επιθετικού. Στην Ευρώπη η κατάσταση είναι τραγική. Μπορεί τα 9 γκολ σε 24 (21 Champion's League και 3 UEFA) εμφανίσεις να φαίνονται μια καλή επίδοση, αλλά όλα τα γκολ έχουν μπει εντός έδρας. Εκτός έδρας δεν έχει σημειώσει ούτε ένα γκολ, οι εμφανίσεις του είναι τραγικές και η ομάδα παίζει χωρίς επίθεση με αποτέλεσμα το γήπεδο να... γέρνει. Την μοναδική αξιοπρεπή του πορεία στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός την έκανε με τον Τζιοβάνι στην Μπαρτσελόνα.

Μύθος: Στα ντέρμπυ καθαρίζει ο Τζιοβάνι. Με αντίπαλο την ΑΕΚ, στο πρωτάθλημα, έχει 3 γκολ σε 8 εμφανίσεις ενώ με τον ΠΑΟ έχει σπάσει όλα τα κοντέρ έχοντας 1 γκολ σε 11 εμφανίσεις (ο Στολτίδης έχει ήδη 2).

Μύθος: Ο κόσμος αγαπάει τον Τζιοβάνι. Τεράστιος μύθος. Στην ιστοσελίδα των οργανωμένων, σε σχετικό δημοψήφισμα, η απάντηση ο Τζιοβάνι να φύγει από τον Ολυμπιακό συγκέντρωσε το 47%. Μιλάμε για τους οργανωμένους της Θύρας 7 που παραδοσιακά λατρεύουν τον Τζιοβάνι. Μπορεί να φανταστεί κανείς το ποσοστό που δεν επιθυμεί την παραμονή του Βραζιλιάνου στους φιλάθλους εκτός Θύρας 7.

Μύθος: Ο Τζιοβάνι φέτος δεν είναι καλός λόγω Μπάγιεβιτς. Υπάρχει η πεποίηθηση ότι ο Τζιοβάνι φέτος δεν είχε τις ευκαιρίες να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Συνολικά έχει 24 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, 9 στην Ευρώπη και 7 στο κύπελλο με μ.ο. συμμετοχής κοντά στα 70 λεπτά σε κάθε παιχνίδι. Τις επιδόσεις του τις είδαμε όλοι. Αν αυτή είναι η παρουσία του Τζιοβάνι στην χρονιά που πρέπει να ανανεώσει το συμβόλαιο του, δεν θέλω να φαντάζομαι πώς θα είναι του χρόνου αν παραμείνει.

Καλές οι ποδιές, οι λόμπες, τα σουτ από την σέντρα και τα τακουνάκια, αλλά, δυστυχώς ή ευτυχώς, η ουσία μετράει πλέον στο ποδόσφαιρο. Ο Τζιοβάνι είναι ο κορυφαίος τεχνίτης και ζογκλέρ που έπαιξε ποτέ στα Ελληνικά γήπεδα αλλά καλύτερα να έρθει ένας ποδοσφαιριστής στην θέση του. Ο κόσμος του Ολυμπιακού (όχι μόνο οι 15.000 που ανήκουν στην Θύρα 7) δεν επιθυμεί την παραμονή του στο λιμάνι, τον ευχαριστεί για τις υπηρεσίες του, του συγχωρεί τις εκρήξεις του σε προπονητές (Ματζουράκης, Μπάγιεβιτς) και σε κρίσιμα παιχνίδια (τελικός κυπέλλου 2002 με ΑΕΚ, 2-2 πέρσι στη Λεωφόρο, η ιστορία με τα δόντια του πριν τη Σοσό) και καλεί τον πρόεδρο της ομάδας να προχωρήσει στην περιβόητη πλέον ανανέωση.

Πέτρος Κάππας


Ευχαριστούμε αλλά...

Η θύρα 7 το βροντοφωνάζει και ο Καστίγιο το καταγράφει με το μαρκαδοράκι του : Ζιοβάνι για πάντα στο λιμάνι. Οι φίλοι της ομάδας τρελαμένοι από το συναίσθημα, αρνούνται να ακούσουν τη φωνή της λογικής και επιζητούν την παραμονή του μάγου στον Πειραιά. Και ο πρόεδρος, συνεχίζοντας τις απίστευτες παλινοδίες των τελευταίων ετών, διώχνει και δε διώχνει τον παίκτη, δίνει διφορούμενους χρησμούς για το μέλλον του Ζιο ως άλλη "ποδοσφαιρική Πυθία"....

Η όλη κατάσταση είναι για τα πανηγύρια. Εντάξει είναι παικτάρα ο βραζιλιάνος, μας χάρισε μαγικές στιγμές και ανέβασε κατακόρυφα το πρεστίζ του συλλόγου. Από την άλλη όμως είναι 33 ετών, με ένα πανάκριβο συμβόλαιο το οποίο κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν το έχει αποσβέσει. Ο Ζιο στοίχισε στο Θρύλο περίπου 7 δις (!!!) για όλο το διάστημα της παρουσίας του και δυστυχώς σπάνια πήρε στις πλάτες του την ομάδα. Στην Ευρώπη ήταν συνήθως εξαφανισμένος και η απόδοση του ήταν εν γένει μέτρια (απόρροια του άναρχου τρόπου με τον οποίο αγωνίζεται). Οι καλές του εμφανίσεις γίνονταν ως επί το πλείστον με ομάδες τύπου Ακράτητου, Ιωνικού κτλ, ενώ στα μεγάλα ντέρμπυ συνήθως εξαφανίζονταν αγωνιστικά (επιβεβαιώνοντας κατά τραγικό τρόπο το επωνύμιο "μάγος").

Πέρα όμως από το τι πιστεύουμε εμείς, χρήσιμο θα ήταν να ξέραμε τι λένε και οι συμπαίκτες του. Ποιά είναι η γνώμη του Στολτίδη που έχει φτύσει αίμα για να μαζεύει τα πουλήματα της μπάλας του Ζιο, τι λέει ο Τζόλε που έχει ρίξει τα χιλιόμετρα της ζωής του για την ομάδα χωρίς ποτέ να τύχει ανάλογης λατρείας από τους οπαδούς. Πώς άραγε να νοιώθει ο Γεωργάτος, ο Ανατολάκης και τα άλλα παιδιά που ακούν ή προσπαθούν να ακούσουν τον προπονητή τους, που παθιάζονται για το Θρύλο χωρίς κανείς να αναγνωρίζει εν τέλει την προσπάθεια και την αυταπάρνησή τους. Δυστυχώς για άλλους οι φανφάρες και οι τυμπανοκρουσίες και για άλλους οι μουρμούρες και τα λαϊκά δικαστήρια.

Από την ομάδα πέρασαν παίκτες σαν τον πανμέγιστο Καραπιάλη, τον ηρωϊκό Καραταίδη, τον παικταρά Αλεξανδρή. Ο Θρύλος βρήκε λύσεις και θα βρει λύσεις, όποιος και αν φύγει αφού ουδείς αναντικατάστατος.

Αν ο Ζιοβάνι φύγει, ο Κόκκαλης είναι υποχρεωμένος να τον αντικαταστήσει με παίκτη ή παίκτες ανάλογου βεληνεκούς. Αν ο Ζιο μείνει, ο Σωκράτης θα έχει ένα ισχυρό άλλοθι για τον επόμενο μεταγραφικό σχεδιασμό του, ο οποίος θα περιλαμβάνει πλέον μόνο νεαρούς παίκτες τύπου Παππά ή Ηλιάδη (χωρίς καμιά διάθεση υποτίμησης) και μετριότατους ξένους μισθοφόρους. Ας ελπίσουμε ο Κόκκαλης να μην πατήσει πάλι την μπανανόφλουδα της θύρας 7 ....

Λάκης Καρύλης, φίλαθλος του Ολυμπιακού


Δεν σε ξεχνώ...

Κι όμως, μπορεί να ακούγεται σαν ψέματα, αλλά είναι αλήθεια! Πολύ κόσμος ίσως το θεωρεί φυσιολογική έκβαση, αλλά δε πιστεύω πως πολύς κόσμος έχει αντιληφθεί το αντίκτυπο που θα έχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Τζιοβανι δεν θα αγωνίζεται πλέον στα ελληνικά γήπεδα (από του χρόνου) αλλά θα ανήκει πάντα στην οικογένεια και στην καρδιά του Ολυμπιακού...

Flash back:
6 χρονια πριν ένας μάγος προσγειώνεται στο λιμάνι....Ο κόσμος του Ολυμπιακού παραληρεί, οι οπαδοί των αντίπαλων ομάδων σηκώνουν τα φρύδια τους, και τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου έπεται να αλλάξουν. Με τις πρώτες του εμφανίσεις στην Ελλάδα, τα χαρίσματα του γίνονται εμφανή αμέσως, το ταλέντο του αστείρευτο. Δυστυχώς όμως δεν είχε συνειδητοποιήσει πως εδώ είναι Ελλάδα....και έρχεται ο τραυματισμός από τον Σέμο του Ηρακλή. Συνέρχεται και αντιλαμβάνεται πως η Ελλάδα είναι το νεκροταφείο το μεγάλων ποδοσφαιριστών...Προβάλλει υπόδειγμα ήθους με το να χαρίσει τη Βίβλο στο Σεμο, σφίγγει τα δόντια του και συνεχίζει. Εχει όμως αντιληφθεί πως κάστανα δε χαρίζονται και πως εκείνη την περίοδο η Ελλάδα είναι πραγματικά ποδοσφαιρικά ατάλαντη και άξεστη, για αυτό και τα πρώτα χρόνια βλέπει τα πράγματα...χαλαρά! Η κλάση του όμως δε του επιτρέπει τέτοια κατρακύλα.

Ο απολογισμός;

99’-00’: 14 συμμετοχες και 8 γκολ στο πρωταθλημα και 3 συμμετοχες και 3 γκολ στο κυπελλο. Α ναι....και το αξεχαστο 3-3 με τη Real!
00’-01’: 19 συμμετοχες και 7 γκολ στο πρωταθλημα και 11 συμμετοχες και 11 γκολ στο κυπελλο.
01’-02’: 21 συμμετοχες και 4 γκολ για το πρωταθλημα και 8 συμμετοχες και 10 γκολ στο κυπελλο.
02’-03’: 22 συμμετοχες και 10 γκολ στο πρωταθλημα και 4 συμμετοχες και 1 γκολ στο κυπελλο.
03’-04’: 28 συμμετοχες και 21 γκολ στο πρωταθλημα και 7 συμμετοχες και 2 γκολ στο κυπελλο. Α ναι....1ος σκορερ και εκεινο το υποδειγματικο γκολ με την Γαλατα.
04’-05’: 23 συμμετοχες και 9 γκολ για το πρωταθλημα και 7 συμμετοχες και 2 γκολ στο κυπελλο.




Flash…front?
Αραγε σε 6 χρόνια απο τώρα θα θυμόμαστε τον μεγάλο Τζιοβάνι όπως ακριβώς του αρμόζει; Το μέγα ερώτημα είναι αν τελικά η θητεία του Τζιοβάνι στον Ολυμπιακό πρέπει να θεωρηθεί επιτυχημένη. Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν πήρε την ομάδα από το χέρι και να της χαρίσει τη νίκη, σε κάποιο ματς στην Ευρώπη ή σε κάποιο ντέρμπι. Ποτέ δεν ήταν εκεί όταν η ομάδα τον χρειαζόταν πραγματικά. Παρ’όλα αυτά σε όλα τα άλλα ματς σχεδόν, ήταν συνεπέστατος στο ραντεβού με το θέαμα. Αγαπήθηκε από πολού και άλλοι τόσοι τον μίσησαν. Ολοι τον έβριζαν αλλά όλοι θα θέλανε να τον έχουνε στην ομάδα τους. Αναμφίβολα ο Ολυμπιακός πρέπει να γυρίσει σελίδα και να κάνει την πολυπόθητη ανανέωση. Σίγουρα κάποιοι θα φύγουνε. Πρώτο θύμα ο Τζιοβάνι, που θα μείνει για πάντα όμως στις καρδιές μας....έπονται και άλλοι! Αλλά θα έρθουν και άλλοι που μπορεί, έτσι όπως έχει εξελιχθεί το ποδόσφαιρο σήμερα, να μην είναι της ίδιας κλάσης του Τζιοβάνι αλλά σίγουρα θα λατρέψουν και θα αγαπήσουν τη φανέλα όπως αυτός.

Κλείσιμο στην μνεία προς αυτόν τον παίχτη δεν υπάρχει, οπότε απλώς θα τον ευχαριστήσω για όλα όσα μας πρόσφερε και να του ευχηθώ καλή επιτυχία στη Βραζιλία.

«VAYA CON DIOS» λοιπόν φίλε μου...

Αντώνης Χρυσούλης από Wolverhampton

News 24/7

24MEDIA NETWORK