Πρώτα θα βγει η ψυχή και μετά το χούι του Αμαρ'ε Στάνταμαϊρ

Ο έξι φορές All Star του ΝΒΑ και εκ των πιο εκρηκτικών πάουερ φόργουορντ της ιστορίας, Αμαρ'ε Στάνταμαϊρ θα διεκδικήσει το δικαίωμα του στο να δείξει πως έχει να δώσει ακόμα πολλά στο μπάσκετ, ως παίκτης της Μακάμπι. Για αρχή, άλλαξε σώμα και κιλά.

O Aμαρ'ε Στάνταμαϊρ δεν παίζει μπάσκετ, γιατί χρειάζεται τα χρήματα. Παίζει μπάσκετ, επειδή αυτό γουστάρει να κάνει στη ζωή του.
O Aμαρ'ε Στάνταμαϊρ δεν παίζει μπάσκετ, γιατί χρειάζεται τα χρήματα. Παίζει μπάσκετ, επειδή αυτό γουστάρει να κάνει στη ζωή του. AP PHOTO/LYNNE SLADKY

Aπό όταν έφυγε από το ΝΒΑ (2016) ήθελε να γυρίσει σε αυτό. Η τελευταία φορά που προσπάθησε, ήταν τον Ιούλιο του 2019, όταν έκανε προπονήσεις με 15 ομάδες στο Λας Βέγκας και μετά πήγε στο Big3 (τουρνουά επαγγελματικού μπάσκετ 3 on 3 που έχει φτιάξει ο Ice Cube και μετέχουν All Stars, Hall of Famers και παγκόσμιοι πρωταθλητές) και έδειξε ότι ακόμα το 'χει. Δηλαδή, ο Αμαρ'ε Στάνταμαϊρ μπορεί ακόμα να σκοράρει άνετα, έχει δουλέψει τη φυσική του κατάσταση, για να αντέχει το σημερινό ρυθμό (έχασε κιλά, για να γίνει πιο γρήγορος) και εξακολουθεί να αγαπά το μπάσκετ. Δηλαδή, να τον ενθουσιάζει. Λεφτά έχει, όπως και πολλές άλλες δουλειές. Τίποτα όμως, δεν μπορεί να του προσφέρει τη χαρά που του δίνει το μπάσκετ, από όταν θυμάται τον εαυτό του. Αυτό θα προσπαθήσει να δείξει στη Μακάμπι, με την οποία θα 'βγάλει' τη σεζόν. Δήλωσε πως 'ήταν όνειρο μου να παίξω στην κορυφαία διασυλλογική λίγκα της Ευρώπης'.

1. Το πώς γράφεται το όνομα του ήταν του πάντα ήταν ένα γρίφος. Αν δηλαδή, είναι Αμαρέ ή Αμαρ'ε ή πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι. Τον Οκτώβρη του 2008 ενημέρωσε ότι το σωστό ήταν Amar'e -και ότι για τα έξι πρώτα χρόνια του ως NBAer, όλοι τον έγραφαν λάθος.

2. Γεννήθηκε στις 16/11 του 1982 στο Lake Wales της Φλόριντα, μια ώρα -με το αυτοκίνητο- από την Disney World. Η ζωή του 'εκ των πιο εκρηκτικών πάουερ φόργουορντ στην ιστορία του ΝΒΑ' μόνο πάρκο διασκέδασης δεν ήταν.

3. Ο πατέρας του, Χέιζελ (ήταν κηπουρός) πέθανε από ανακοπή καρδιάς, όταν ο Αμαρ'ε ήταν 12 χρόνων. Είχε αναλάβει δουλειά οδηγού φορτηγού. Όπως γράφει το Jock Bio, για καιρό ένιωθε πόνους στο στήθος. Δεν πήγε στο γιατρό, παρ' ότι στην οικογένεια υπήρχε ιστορικό με καρδιακά προβλήματα. Μια μέρα δεν ξύπνησε.

4. Η μητέρα του, Κάρι ασχολείτο με τη γη. Από μικρή μάζευε πορτοκάλια την άνοιξη και μήλα -στη Νέα Υόρκη- το φθινόπωρο. Ως έφηβη είχε συλληφθεί για διάφορους λόγους. Ας πούμε έκλεβε 'για πλάκα'. Όταν πέθανε ο Χέιζελ, όπως είχε πει 'έκανα ό,τι χρειαζόταν για να επιβιώσουμε'. Στο ό,τι χρειαζόταν ήταν κυρίως παρανομίες που την έστελναν συχνά στη φυλακή. Η Κάρι ξαναπαντρεύτηκε, απέκτησε ένα ακόμα αγόρι και ζούσε στη Νέα Υόρκη.

5. Ο Αμαρ'ε με τον Μαρουάν -το μικρό του αδελφό- δεν είχαν πού να πάνε όταν η μητέρα τους έλειπε για δουλειά και ο αδελφός τους είχε ήδη απορροφηθεί στη ζωή στους δρόμους. Τα αγόρια φιλοξενούνταν συχνά σε έναν αστυνομικό, ονόματι Μπέρνι Χέιζ. Αυτός έπεισε τον Αμαρ'ε να αφήσει το football και να αφοσιωθεί στο μπάσκετ 'γιατί όπως μου είπε, θα μου έδινε περισσότερες πιθανότητες να σπουδάσω και να 'χω καλύτερη ζωή'.

6. Ως μαθητής/παίκτης άλλαξε πέντε σχολεία Κυρίως γιατί είχε πρόβλημα με τους βαθμούς στα μαθήματα -γιατί δεν ασχολείτο. Τα καλοκαίρια έπαιζε σε εκδηλώσεις του AAU. Μεταξύ των μετακομίσεων -που έκανε με το μικρό του αδελφό- ήταν μια σε έναν ιερέα, με 'σκιώδες' παρελθόν. Ο Μπιλ Ουίλιαμς (αυτό ήταν το όνομα του) συνελήφθη πολύ σύντομα, για δωροδοκίες και φυλακίστηκε.

7. Ο επόμενος 'κηδεμόνας' ήταν ο Μαρκ Λιτλ, φίλος του Ουίλιαμς. Αυτός υποσχέθηκε στον Αμαρ'ε να τον βοηθήσει να εξαργυρώσει το ταλέντο του. Αυτός του πρότεινε, το 2001, να μην πάει στο καμπ της Adidas, αλλά σε εκείνο της Nike. Η πρώτη τσαντίστηκε, η δεύτερη πανηγύρισε και εκείνος έκανε ό,τι γούσταρε στο γήπεδο -απέναντι σε παίκτες όπως οι Νταχουάν Βάγκνερ, ΝεΣαγκάνα Ντιόπ, Ουσμανέ Σισέ και Τάισον Τσάντλερ.

8. To ΗΒO έμαθε την ιστορία του και τον πλησίασε με την πρόταση να τον κάνει ντοκιμαντέρ, για το Real Sports. Συμφώνησε, γιατί ήθελε να δείξει τι μπορεί να κάνει στο παρκέ. Ακόμα και αν αυτό σήμαινε πως θα τον παρουσίαζαν ως φτωχό και άμοιρο αγόρι.

9. Στα 18, ενώ είχε 'φτιάξει' τους βαθμούς του και είχε υποσχεθεί στον Τζον Καλιπάρι πως θα παίξει για εκείνον στο πανεπιστήμιο του Μέμφις, δήλωσε συμμετοχή στο NBA Draft, ως prep-to-pro, όπως λέγονταν τότε αυτοί που πήγαιναν απευθείας από το high school στο ΝΒΑ. Υπήρχε και ένας ακόμα λόγος για το άλμα: είχε πείσει εταιρία αθλητικών ειδών να καταθέσει στο λογαριασμό της -φυλακισμένης- μητέρας του 100 δολάρια. Άρα όποιος του έδινε υποτροφία, θα γινόταν αντικείμενο έρευνας του NCAA.

10. Έχει υπολογιστεί ότι πριν γίνει ΝΒΑer, είχε παίξει ήδη σε 200 ματς. Είχε ξεχωρίσει για τις αθλητικές ικανότητες και το αναλυτικό του μυαλό (σε IQ τεστ είχε το μεγαλύτερο σκορ όλου του σχολείου). Ήξερε να 'διαβάζει' τους ανθρώπους. Είχε δημιουργήσει ήδη μια ασπίδα γύρω του -μετά το θάνατο του πατέρα του, του οποίου τα τελευταία λόγια ήταν 'the sky is the limit Amar'e'. Στον πατέρα του ανήκει ουσιαστικά, και το παρατσούκλι του STAT που για τους άλλους αφορούσε την ικανότητα του να 'γεμίζει' τα στατιστικά, με όσα έκανε. Για εκείνον ήταν από το 'standing tall and talented' που έλεγε ο πατέρας του σε εκείνον και τον αδελφό του, καθημερινά. Έτσι ονόμασε σειρά βιβλίων που έγραψε για μαθητές δημοτικού.

11. Ήταν η 9η επιλογή στο 2002 NBA Draft -του οποίου Νο1 ήταν ο Γιάο Μινγκ. Ήταν και ο μόνος high schooler στην αίθουσα, στην οποία βρέθηκε και η μητέρα του -παραβιάζοντας το βασικό όρο της αποφυλάκισης της, που ήταν να μην βγει εκτός Φλόριντα. Όταν γύρισε, φυλακίστηκε για άλλους τέσσερις μήνες. Όπως είχε πει, άξιζε, γιατί ήταν δίπλα στο παιδί της, στην πιο σημαντική στιγμή της ζωής του.

12. Το κύριο ερώτημα που έθεταν όλοι οι οργανισμοί, προ της βραδιάς της επιλογής ήταν 'πώς μπορεί να ανταπεξέλθει ένα παιδί, χωρίς γονείς, στις απαιτήσεις ενός NBAer.' Οι Σανς εστίασαν στο ότι όχι μόνο είχε επιβιώσει σκληρών καταστάσεων και ατελείωτου πόνου, αλλά ήταν μεταξύ των καλύτερων μπασκετμπολιστών της ηλικίας του. Στο ψυχολογικό τεστ που του έδωσαν πέρασε με άριστα. Ως προς αυτό βοήθησε ο ατζέντης Τζον Γουλφ, ο οποίος μετά έδωσε στον Στάνταμαϊρτο συμβόλαιο -των εκατομμυρίων- με τη Νike.

13. Ο προπονητής των Σανς, Φρανκ Τζόνσον είχε τη συνήθεια να συναντά τους γονείς των παικτών του. Για την επίσκεψη στην Κάρι, πήγε στη φυλακή της Φλόριντα. Εκείνη είπε τα πάντα για το παιδί της, ώστε να τον μάθει ο κόουτς όσο καλύτερα μπορούσε. Τον διαβεβαίωσε πως αν δεν φέρονταν καλά στο αγόρι της, θα περνούσαν άσχημα. Ο Αμαρ'ε της αγόρασε ένα αυτοκίνητο, ένα σπίτι και της έδωσε κοσμήματα αξίας 40.000 δολαρίων, όταν βγήκε από τη φυλακή.

14. Τον πρώτο χρόνο στο Φοίνιξ (ως συμπαίκτης του Στεφόν Μάρμπουρι και του Σον Μάριον) είχαν ζητήσει από τον Σκοτ Ουίλιαμς -είχε χάσει τους γονείς του σε υπόθεση δολοφονίας-αυτοκτονίας- να τον πάρει υπό την προστασία του. Ο βοηθός GM, Μαρκ Ουέστ είχε αναλάβει να παρακολουθεί τι έκανε ο Αμαρ'ε όταν δεν ήταν στη δουλειά. Άλλοι θα 'πνίγονταν'. Αυτός στάθηκε στο ότι ήταν η πρώτη φορά που κάποιος τον πρόσεχε -που ενδιαφερόταν, που τον φρόντιζε. Και θριάμβευσε σε αυτό το πλαίσιο. Δεν έβγαινε, δεν έπινε, δεν προκαλούσε προβλήματα και έκανε ό,τι όλοι οι ρούκι (κουβαλούσε τσάντες, μάζευε τις μπάλες μετά την προπόνηση κλπ).

15. Στην πρώτη συνάντηση με τον Κέβιν Γκαρνέτ, του έβαλε 38 πόντους και άρπαξε 14 ριμπάουντ. O Πολ Πιρς θέλησε να τον τεστάρει σε ένα ντράιβ. Έχασε δυο δόντια. Μετά το πρώτο τετ α τετ με τον Σακίλ Ο Νιλ δήλωσε πως 'είχα χρόνια να διασκεδάσω τόσο'. Η προσπάθεια του Ολοβοκάντι να τον σταματήσει, έγινε το συνώνυμο του 'don't try this at home'.

16. Μετά την ανάδειξη του σε 'καλύτερος ρούκι της σεζόν', πήγε στο Ισραήλ και επισκέφτηκε την Ιερουσαλήμ, για να αποκαλύψει (το 2010) πως έχει εβραϊκές ρίζες -από τη μητέρα του, κάτι που μετά δεν επιβεβαιώθηκε. Είχε μόλις υπογράψει νέο συμβόλαιο (100.000.000 δολάρια) με τους Νικς -με τη Νέα Υόρκη να 'χει τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα, εκτός του Ισραήλ. Είπε και ότι 'δεν θεωρούσα ποτέ τον εαυτό μου θρήσκο, αλλά ήμουν πάντα πνευματικός. Διοχετεύω αυτήν την πνευματικότητα, στον τρόπο που παίζω μπάσκετ”. Εννοούσε την άμυνα. Το 2018 ασπάστηκε τον Ιουδαϊσμό και το 2019 του έδωσαν την ισραηλινή υπηκοότητα. Απέκτησε και νέο όνομα (Jehoshaphat). Είχε υπογράψει και στη Χάποελ, με την οποία πήρε πρωτάθλημα.

17. Με την άφιξη του Στιβ Νας στο Φοίνιξ, ο Αμαρ'ε έγινε ο άμεσος συνεργάτης του στο πλάνο του Μάικ Ντ' Αντόνι να αλλάξει το μπάσκετ (με τις επιθέσεις 7'' οr less). Τη σεζόν 2005-06 τέθηκε εκτός λόγω γόνατου. Γενικά, έχει υποβληθεί σε μικροκατάγματα και στα δυο γόνατα. Τα μικροκατάγματα είναι τεχνική, που με με τεχνητό τρόπο -τρυπανισμούς- δημιουργούνται οπές στην περιοχή που υπάρχει πρόβλημα. Αυτές φτάνουν στο οστό, κάτω από τον προβληματικό χόνδρο και έχουν ως αποτέλεσμα την έξοδο παραγόντων που προάγουν την επούλωση). Το λες επώδυνο και χρειάζεται μεγάλη και απαιτητική αποθεραπεία. Τα γόνατα του ήταν ο λόγος της εξόδου από το ΝΒΑ -με τους Νικς να εξαγοράζουν το τελευταίο χρόνο του πενταετούς συμβολαίου που του 'χαν δώσει.

18. Το καλοκαίρι του 2008 είχε πάει στη Σιέρα Λεόνε, για να στηρίξει τη δημιουργία πηγαδιών σε φτωχά χωριά. Συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της χώρας και δυο χρόνια μετά έκανε το πρώτο καμπ στο Μαλί. Πριν 'βγει' το έτος συνεργάστηκε και με την PETA, στην καμπάνια Ink Not Mink. Προέτρεπε τον κόσμο να επιτρέπει στα ζώα να κρατούν τα δέρματα τους.

19. Στις 6/2 του 2012 ο μεγαλύτερος αδελφός του, Χέιζελ Jr. σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα., στη Φλόριντα. Ο οκτώ χρόνια μεγαλύτερος, Χέιζελ έπαιζε μπάσκετ και στο σχολείο τον φώναζαν 'baby Shaq'. Ήταν αυτός που σύστησε τον Αμαρ'ε στο μπάσκετ. Είχε ταλέντο, αλλά είχε και μπλεξίματα με το νόμο. Όταν ήλθε η ώρα να πάει στο κολέγιο, δεν βρέθηκε κάποιο να θέλει να ρισκάρει μαζί του.

20. Tον Ιούνιο του 2012 παντρεύτηκε την Αλέξις, με την οποία ήταν μαζί από το 2002, αφότου επελέγη από τους Σανς, στο NBA Draft. Την πρόταση την έκανε σε ταξίδι στο Παρίσι, στο μπαλκόνι της σουίτας που 'χε κλείσει, στον τελευταίο όροφο ξενοδοχείου που είχε 'πιάτο' τον Πύργο του Άιφελ. Εκεί την εμφάνισε το δαχτυλίδι που 'χε μια πέτρα αξίας μεγαλύτερης του ενός εκατομμυρίου δολαρίων (18 καράτια, λευκό χρυσό). Είχαν ήδη 3 παιδιά. Μέχρι να παντρευτούν, στην ταράτσα του κτιρίου όπου έμεναν, στο Γκρίνουϊτς Βίλατς, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης (ένα χρόνο μετά) είχαν 4 παιδιά.

21. To 2013 έγινε ο κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στη Χάποελ Ιερουσαλήμ, μαζί με τον ατζέντη Αρν Τέλεμ -και τον επίσης ατζέντη Όρι Αλόν.

22. Το Δεκέμβρη του 2014 αγόρασε έκταση 748.668 τετραγωνικών μέτρων στο Χάιντ Παρκ, της Νέας Υόρκης. Περιλάμβανε σπίτι 192 τετραγωνικών μέτρων 'όπου θέλω να μαζεύεται η οικογένεια μου, τα σαββατοκύριακα και στην offseason'.

23. Aπό το 2002 που μπήκε στο ΝΒΑ πέρασαν 15 χρόνια για να 'βγει' και να πάει στη Χάποελ. Από εκεί το 2019 πετάχτηκε στην Κίνα (Fujian Sturgeons), αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να προσπαθεί να γυρίσει στο ΝΒΑ. H τελευταία απόπειρα είχε 'δοκιμαστικά' με ουκ ολίγες ομάδες.

24. Το 2018 λανσάρισε το kosher του (κοσέρ είναι το σύνολο των εβραϊκών θρησκευτικών κανόνων, που αφορούν τη διατροφή -απαγορεύεται το χοιρινό κρέας, τα οστρακοειδή και το οστρακόδερμα, ενώ η θανάτωση των ζώων που καταναλώνονται πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο -ώστε να μη βασανίζεται). Αυτό που δημιούργησε ήταν ταμπέλα κρασιού (Stoudemire Cellars), με τρεις ποιότητες που παράγονται στο Ισραήλ.

"Δεν τελείωσα με το μπάσκετ. Έκανα ένα διάλειμμα και μετά πήγα να μάθω το σπορ για δυόμιση χρόνια. Και ήμουν σε θέση να παίξω. Είχα καλή φυσική κατάσταση. Δεν πήγα ποτέ, τον εαυτό μου πολύ μακριά από αυτό που θέλει το μπάσκετ" είπε πριν λίγους μήνες, βεβαιώνοντας ότι "νιώθω μια χαρά το σώμα μου. Έχω να δώσω πολλά, στον τομέα της ηγεσίας που αφορά και την εμπειρία. Νιώθω πως έχω να δώσω πολλά ακόμα". Τώρα έχει την ευκαιρία να το αποδείξει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK