Από τον Γιούτσο στον Βούζα.Τι κάνουν οι υπηρεσιακοί ευρω-κόουτς

Η αποψινή μάχη του Ολυμπιακού με την Μπεσίκτας για το Europa League αποκτά ιστορικό χαρακτήρα αφού ο Βασίλης Βούζας γίνεται μόλις ο 4ος υπηρεσιακός κόουτς στην ευρωπαϊκή πορεία των "ερυθρόλευκων". Τι έχουν κάνει και ποτέ οι προηγούμενοι τρεις.

Από τον Γιούτσο στον Βούζα.Τι κάνουν οι υπηρεσιακοί ευρω-κόουτς

O Βασίλης Βούζας δεν θα είναι ο πρώτος υπηρεσιακός τεχνικός που θα κοουτσάρει απόψε τον Ολυμπιακό σε ευρωπαϊκό παιχνίδι του. Έχουν προηγηθεί άλλοι τρεις κατά το παρελθόν, στην ευρωπαϊκή ιστορία των “ερυθρόλευκων”. Ο Βούζας πάντως είναι οι πρώτος στην εποχή Βαγγέλη Μαρινάκη στον σύλλογο.

Ο πρώτος υπηρεσιακός ευρω - κόουτς ήταν ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Νίκος Γιούτσος (οι παλαιότεροι θα θυμούνται το...ιστορικό σύνθημα :”Έμπαινε Γιούτσο”), που κάθισε στον πάγκο του Ολυμπιακού για το ματς με την Μαρσέιγ στο παλιό “Βελοντρόμ” της Μασσαλίας. Ήταν στις 27 Σεπτεμβρίου του 1994, για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και γνώρισε την ήττα με 3-0...

Δεύτερος ήταν ο Γιάννης Κόλλιας την σεζόν 2002-03, που δούλευε ως σκάουτ στον Ολυμπιακό και στα 69 του χρόνια ξ ανακάθισε στον πάγκο ομάδας της πρώτης κατηγορίας. Η προηγούμενη ήταν την σεζόν 1980-81, όταν είχε ...περάσει για λίγο από τον πάγκο της Κορίνθου. Τα 21 χρόνια αποχής από την ενεργητική προπονητική δεν εμπόδισαν τον Σωκράτη Κόκκαλη να τον εμπιστευτεί στην θέση του Τάκη Λεμονή και ο Γιάννης Κόλλιας ως υπηρεσιακός προπονητής στον Ολυμπιακό τον κοουτσάρισε σε δυο ευρωπαϊκά παιχνίδια και μάλιστα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στην εντός έδρας ήττα με 2-3 από την Γιουνάιτεντ (Ριζούπολη) και στην ήττα με 2-0 στο Λεβερκούζεν (29/10/2002)...

Ο πιο... φρέσκος ευρω - κόουτς του Ολυμπιακού ήταν ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, ο μοναδικός μάλιστα που πανηγύρισε και νίκη. Ως μεταβατική λύση μεταξύ του Τιμούρ Κετσπάγια και του Ζίκο, την σεζόν 2009-10 (που έχασε το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός από τον Παναθηναϊκό) οδήγησε τους “ερυθρόλευκους” στο νικηφόρο 1-0 επί της Αλκμααρ στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, στο “Καραισκάκης” (16/9/2009, με γκολ του Τοροσίδη στο 79΄). Ο Μπάντοβιτς όμως, επανήλθε στον πάγκο του Ολυμπιακού στις 19 Ιανουαρίου του 2010 στην θέση του Ζίκο και διαχειριστηκε ως προπονητής του τα ματς με την Μπορντό στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες από τη γαλλική ομάδα (0-1 και 1-2).

Στο δια ταύτα το παρελθόν που θέλει τον Ολυμπιακό να κατεβαίνει με υπηρεσιακό ευρω - κόουτς δεν τον ευνοεί αφού μετράει 5 ήττες και μόλις 1 νίκη. Όλες στην εποχή του Σωκράτη Κόκκαλη. Ο Βασίλης Βούζας θα είναι ο τέταρτος, κάνοντας μάλιστα ντεμπούτο σήμερα ως πρώτος προπονητής στον Ολυμπιακό κόντρα στην Μπεσίκτας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK