Το ντεμπούτο του Ζίκο στον Ολυμπιακό και οι ΓΚΟΛΑΡΕΣ του Τοροσίδη

Ανήμερα των 64ων γενεθλίων του Ζίκο, το Retro Stories επανέρχεται να σας θυμίσει το ντεμπούτο του Βραζιλιάνου προπονητή στον πάγκο του Ολυμπιακού το Σεπτέμβριο του 2009. Το ματς κόντρα στην ΑΕΚ, οι γκολάρες του Βασίλη Τοροσίδη και οι δηλώσεις του μετά το παιχνίδι (VIDEO).

Το ντεμπούτο του Ζίκο στον Ολυμπιακό και οι ΓΚΟΛΑΡΕΣ του Τοροσίδη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σαν σήμερα 3 Μαρτίου 1953 γεννήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας μία από τις μεγαλύτερες φορές που ανέδειξε το ποδόσφαιρο της χώρας. Ο Αρτούρ Αντούνες Κοΐμπρα, κατά κόσμον Ζίκο που έγραψε τεράστια ιστορία ως παίκτης της Εθνικής Βραζιλίας και στη συνέχεια είχαμε την τύχη να τον δούμε και στα μέρη μας ως προπονητή βέβαια στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Ανήμερα των 64ων γενεθλίων του Ζίκο, το Retro Stories επανέρχεται να σας θυμίσει το ντεμπούτο του Βραζιλιάνου προπονητή στον πάγκο του Ολυμπιακού το Σεπτέμβριο του 2009. Με το "καλημέρα" ο Βραζιλιάνος ρίχτηκε στα βαθιά σε ντέρμπι κόντρα στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

Πολυτιμότερος παίκτης για τους "ερυθρόλευκους" ήταν ο Βασίλης Τοροσίδης ο οποίος έκρινε την αναμέτρηση με δύο πανέμορφα. Ειδικά το δεύτερο που κρέμασε τον Σάχα από μακρινή απόσταση, αφού πρώτα είχε περάσει τη μισή άμυνα της ΑΕΚ. Το 1-1 είχε κάνει προσωρινά ο Νέμεθ.

Δείτε τα γκολ:

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς):Σάχα, Αραούχο, Χουανφράν, Γιάχιτς, Μαϊστόροβιτς, Μάκος (61' Μαντούκα), Καφές (83' Παυλής), Νέμεθ (79' Λεονάρντο), Γκερέιρο, Σκόκο, Μπλάνκο

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ζίκο):Νικοπολίδης, Ζεβλάκοφ, Ραούλ Μπράβο, Αβρ. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Λεντέσμα, Τοροσίδης (83' Γκαλίτσιος), Ντουντού, Λεονάρντο, Ντιόγκο (89' Μήτρογλου), Ζαϊρί (70' Στολτίδης).

ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΤΟ CONTRA.GR ΣΤΙΣ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2009

Η εικόνα του αγώνα

Παρατάσσοντας στον αγωνιστικό χώρο την καλύτερη δυνατή (και ιδιαιτέρως επιθετική) ενδεκάδα που θα μπορούσε να παρατάξει, ήταν σαφές ότι ο Μπάγεβιτς ήθελε από το ξεκίνημα κιόλας να ελέγξει το παιχνίδι και να πιέσει την άμυνα του Ολυμπιακού. Και τα κατάφερε, απέναντι σε έναν αντίπαλο που ξεκίνησε μουδιασμένα, επιδιδόμενος σε έναν παθητικό ρόλο. Για τους “ερυθρόλευκους” δεν ήταν αυτός ο σκοπός, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Ζίκο παρέταξε ελαφρώς πιο επιθετική ομάδα, σε σχέση με αυτή που αγωνίστηκε στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ. Η συμμετοχή του Ζαϊρί αντί του Στολτίδη αυτό αποδεικνύει.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε πιο ορεξάτα, πήρε το κέντρο, κέρδισε μονομαχίες και προσπάθησε να ξεκλειδώσει την άμυνα του Ολυμπιακού. Ο Σκόκο από αριστερά, ο Γκερέιρο από δεξιά και οι κινητικοί Νέμεθ και Μπλάνκο, προσπάθησαν, χωρίς όμως επιτυχία. Ο τελευταίος μάλιστα, θα πετύχαινε το γκολ της χρονιάς, αν η τύχη δεν του γύριζε την πλάτη στο 31', όταν από μακριά και πλάγια δεξιά, έπιασε ένα ψηλοκρεμαστό σουτ που πήγε στο οριζόντιο δοκάρι. Πολύ κοντά στο γκολ έφτασε η Ένωση και στο 39' με το Νέμεθ.

Ένα λεπτό αργότερα, ο διαιτητής του αγώνα, Γιώργος Δαλούκας, αποφάσισε να φωνάξει... “είμαι και εγώ εδώ, όχι μόνο οι ποδοσφαιριστές”! Και τα κατάφερε, αφήνοντας το δικό του (μελανό όμως) στίγμα στο παιχνίδι. Ο Βολιώτης ρέφερι, έκλεισε τα μάτια σε κλασσική περίπτωση πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ, όταν ο Μέλμπεργκ έπαιξε... ολίγον βόλεϊ μέσα στην περιοχή, έπειτα από κόρνερ του Γκερέιρο και κεφαλιά του Νέμεθ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Ολυμπιακός που μέχρι τότε είχε μονάχα μια αξιόλογη στιγμή με τον Λεονάρντο (35'), κατάφερε να εκμεταλλευτεί την ολιγωρία της άμυνας της ΑΕΚ και να ανοίξει το σκορ του αγώνα στο 43' με κεφαλιά του Τοροσίδη. Η ψυχολογία των γηπεδούχων καταρρακώθηκε και το ημίχρονο ολοκληρώθηκε χωρίς κάποια διαφοροποίηση.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με παρόμοιο τρόπο. Δηλαδή, με την ΑΕΚ πιο ορεξάτη και πιο κινητική. Ε και; Τι έγινε; Ο Ολυμπιακός είπε “άντε να τελειώνουμε” και στο 55' πέτυχε και δεύτερο γκολ. Σκόρερ; Ξανά ο “δαιμονισμένος” Τοροσίδης, που εκμεταλλεύτηκε την πολύ μεγάλη γκέλα του Μάκου στο κέντρο, προχώρησε προς την περιοχή στενά μαρκαρισμένος από τον ανίκανο να τον σταματήσει Μάκο (ξανά!) και με ωραία “λόμπα” πλάσαρε ιδανικά τον Σάχα.

Στην ΑΕΚ, ωστόσο, αποφάσισαν να αποδείξουν ότι το ματς δεν είχε τελειώσει και είπαν να ξυπνήσουν, για τα καλά αυτή τη φορά. Δημιούργησαν δύο πολύ καλές στιγμές στο 59' και στο 61' και στο 65' ξαναμπήκαν επίσημα στο παιχνίδι μειώνοντας το σκορ. Ήταν ο Νέμεθ εκείνος που παρέδωσε άλλο ένα δείγμα του πλούσιου ταλέντου του, πλασάροντας καταπληκτικά από το ύψος του πέναλτι. Ο Ολυμπιακός αντέδρασε και επιχείρησε να πετύχει και τρίτο γκολ με τον Ζαϊρί στο 66' και τον Ζεβλάκοφ στο 72' που με κεφαλιά ισοφάρισε την Ένωση στα δοκάρια.

Μάταια, όμως, οι 40.000 φίλοι της ΑΕΚ περίμεναν να αλλάξει κάτι. Τα πράγματα παρέμειναν ως είχαν διαμορφωθεί. Ο Λεονάρντο (της ΑΕΚ) στο 86, ο Μήτρογλου στο 90' και ο Μαντούκα στις καθυστερήσεις, δεν κατάφεραν να διαφοροποιήσουν το σκορ και ο Ολυμπιακός έφυγε θριαμβευτής (και) από το ΟΑΚΑ.

Κλειδί του αγώνα

Ο Ολυμπιακός χτύπησε σε δύο καίρια χρονικά σημεία. Στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου και στην αρχή σχεδόν του δευτέρου. Ήταν το στοιχείο που πλήγωσε ψυχολογία και αγωνιστική συμπεριφορά για την ΑΕΚ. Κλειδί για την εξέλιξη και η άρνηση του Δαλούκα να δώσει καταφανέστατο πέναλτι στους “κιτρινόμαυρους” όταν το σκορ ήταν στο μηδέν, που αν η εκτέλεση του μετατρεπόταν σε γκολ πιθανόν να βλέπαμε ένα άλλο παιχνίδι.

MVP

Έπειτα από το γκολ με την Άλκμααρ και τις πολύτιμες ασίστ στην Τούμπα, ο Βασίλης Τοροσίδης συνέχισε το σερί των μεγάλων εμφανίσεων, σκοράροντας δύο γκολ αυτή τη φορά και χαρίζοντας στην ομάδα του ένα μεγάλο “διπλό” κόντρα στην ΑΕΚ.

Αδύναμος κρίκος

Ηάμυνα της ΑΕΚ προβλημάτισε στο Γκούντισον Παρκ, επανέλαβε την ίδια συμπεριφορά στα Γιάννινα, αλλά μυαλό δεν έβαλε. Ο Μπάγεβιτς έχει πολλή δουλειά να κάνει σε αυτό τον τομέα, πρώτα απ' όλα για να αποφασίσει ποιοι τελικά θα συνθέτουν τη γραμμή των μετόπισθεν και έπειτα να τους μάθει να συνεννοούνται και να λειτουργούν σωστά.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΖΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΤΣ

"Ήταν ένα δώρο του Τοροσίδη για το ντεμπούτο μου και για αυτούς που τους αρέσει το καλό ποδόσφαιρο. Παίξαμε πολύ καλά και θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει περισσότερα γκολ. Όμως αυτό που μετρά σε ένα ντέρμπι είναι η νίκη και έγινε ένα πολύ καλό παιχνίδι. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε όλο τον κόσμο στις εξέδρες, αφού 50.000 φίλαθλοι ήταν εναντίον μας.

Η ομάδα μου έπαιξε με πάθος κι έφτασε στη νίκη. Διαθέτουμε ένα καλό και δεμένο σύνολο και πλέον θέλουμε να συνεχίσουμε. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, γιατί ακολουθούν δύσκολα παιχνίδια".

News 24/7

24MEDIA NETWORK