Β'Εθνική: Το πρωτάθλημα... των μεγάλων

Β'Εθνική: Το πρωτάθλημα... των μεγάλων

Το φετινό πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής αποτέλεσε αναμφισβήτητα το πιο ενδιαφέρον των τελευταίων ετών. Η άνοδος και η κάθοδος κρίθηκε την έσχατη στιγμή, ενώ για πολλές αγωνιστικές οι ισοβαθμίες έδιναν και έπαιρναν. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρωταθλήτρια Λάρισα κατέλαβε την πρώτη θέση με τον μικρότερο συντελεστή βαθμών ανά παιχνίδι (1,93) της τελευταίας δεκαετίας. Ο λόγος είναι απλός. Δέκα ομάδες ξεκίνησαν με σκοπό την κατάληψη των τριών πρώτων θέσεων, ενώ άλλες πέντε με στόχο την παραμονή. Η μοναδική που δεν συγκαταλέγεται σε γκρουπ είναι και αυτή που δεν αγωνίστηκε καθόλου, ο Ποσειδώνας Νέων Πόρων.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Καλοκαίρι του 2004 κι ενώ κανονικά οι ομάδες θα έπρεπε να σχεδιάσουν τα πλάνα τους για τη σεζόν που πλησίαζε, οι πρόεδροι και τα ΔΣ βρίσκονταν σε ανοικτή επικοινωνία με τη διοργανώτρια αρχή. Τα οικονομικά προβλήματα όλων των ομάδων ήταν καταδικαστικά για την συνέχεια και η έναρξη του πρωταθλήματος κινδύνευε να τιναχθεί στον αέρα.

Ο Ποσειδώνας Νέων Πόρων ήταν το πρώτο θύμα αυτής της κατάστασης. Ο μεγαλομέτοχος… φάντασμα σύμφωνα με τους νυν παράγοντες της ομάδας, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος αποκαλύπτεται ότι είναι «βαρώνος» της κοκαΐνης και ξεκινάει ένα «γαϊτανάκι» για τη σύλληψή του, που θα κρατήσει μερικούς μήνες. Η εμπλοκή του με την ομάδα σταματάει, όπως και η κάνουλα των χρημάτων. Η άνοδος στη Β’ Εθνική έμοιαζε η αρχή του τέλους για την ομάδα, η οποία δεν πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Προσφυγές, καταδικαστικές αποφάσεις και τελικώς, δηλώνοντας απούσα σε τρεις διαδοχικούς αγώνες αποβάλλεται από το πρωτάθλημα.

Επιλογές:

(link:60743)Λάρισα: Καλπασμός...(/link)

(link:60690)Λεβαδειακός: Η αντεπίθεση των Βοιωτών(/link)

(link:60741)Ακράτητος: Από το ναδίρ στο ζενίθ(/link)

(link:60641)Τα "σκαμπανεβάσματα" ανά αγωνιστική(/link)

(link:60684)Τα στατιστικά της κατηγορίας(/link)

Συνεντεύξεις:

(link:60738)Θ.Κυπαρίσσης: "Το τρίπτυχο της επιτυχίας"(/link)

(link:60739)Θ.Τρούπκος: "Ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής"(/link)

(link:60720)Τ.Παστός: "Κάντο όπως η Εθνική"(/link)

Τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ. Ο Ατρόμητος, η ιστορική ομάδα του Περιστερίου, λίγες ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας για τη χορήγηση πιστοποιητικού από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, διαθέτει μόλις… έξι επαγγελματίες παίκτες στο ρόστερ του. Οι κινήσεις απελπισίας ήταν το μόνο που απέμενε και η ομάδα γεμίζει με παίκτες από τα ερασιτεχνικά τμήματα. Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι δεν είναι σε θέση να αντέξουν το βάρος της κατηγορίας.

Το… τρίπτυχο συμπληρώνεται από την τιμωρία του Ακράτητου. Η ομάδα των Ανω Λιοσίων τιμωρείται από τον αθλητικό δικαστή με πρόστιμο και μηδενισμό σε τρία παιχνίδια της Β’ Εθνικής για την γνωστή υπόθεση των μολυσμένων νερών από τη σεζόν 2003-2004 στην Α’ Εθνική. Η ομάδα βρίσκεται τα πρόθυρα διάλυσης, ο Μπάμπης Τεννές σκέφτεται σοβαρά τον δρόμο της εξόδου, τον οποίο ακολουθούν ορισμένοι ποδοσφαιριστές. Εν τούτοις, διατηρείται ένας κορμός που ενισχύεται από νεαρούς και καλούς ποδοσφαιριστές.

Οκτώβριος και η σεζόν ξεκινάει. Τα προβλήματα ουκ ολίγα, όπως γίνεται κατανοητό, και οι ελπίδες για κάτι καλό λιγοστές. Ευτυχώς, η διάψευση έρχεται γρήγορα. Το κατάμεστο Αλκαζάρ στον αγώνα της Λάρισας με τον Πανσερραϊκό σηματοδοτεί την απαρχή ενός πρωταθλήματος ανωτέρου από κάθε άλλο. Ετσι και γίνεται. Οι πρώτες αγωνιστικές το αποδεικνύουν περίτρανα. Ομάδες ανεβοκατεβαίνουν τις θέσεις πιο γρήγορα και από ασανσέρ, με μοναδικές… σταθερές αξίες τον Ποσειδώνα και τον τιμωρημένο Ακράτητο.

Από την πέμπτη αγωνιστική (την τέταρτη «έπαιζε» με τον Ποσειδώνα), ο Ακράτητος ρίχνεται και αυτός στη μάχη. Ακράτητος, οι τρεις ομάδες της Θεσσαλίας, ο Λεβαδειακός, οι Πελοποννήσιοι, Καστοριά και Πανσερραϊκός διεκδικούν με αξιώσεις την άνοδο. Καμία ομάδα δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει και κάθε γκέλα σημαίνει αυτομάτως απώλεια αρκετών θέσεων. Στην ουρά, Πλην του Ποσειδώνα και του Ατρομήτου, η κενή θέση αναπληρώνεται κάθε τόσο από διαφορετικό φιλοξενούμενο. Παναχαϊκή, Εθνικός Αστέρας, Ηλυσιακός και λιγότερο Απόλλωνας συγκεντρώνουν όσο το δυνατό περισσότερους πόντους με σκοπό να σωθούν.

Οι δέκα ομάδες από την επαρχία αποτελούν εγγύηση για εξέδρες με φιλάθλους και ζεστή ατμόσφαιρα. Η Λάρισα, όπως αναμενόταν, «κλέβει» την παράσταση. Η ομάδα μπορεί να μην τα πηγαίνει καλά στο πρώτο μισό της σεζόν, αλλά οι φίλοι της δεν την αφήνουν να χάσει τον προσανατολισμό της και τον στόχο της. Με τον καιρό έρχονται και τα αποτελέσματα. Το Αλκαζάρ μοιάζει απόρθητο φρούριο, εκτός έδρας ο Γιώργος Δώνης καταφέρνει να μην χάσει πολλούς βαθμούς και οι «βυσσινί» δείχνουν τις διαθέσεις τους.

Τα ντέρμπι του Βόλου έρχονται και πάλι στο προσκήνιο. Νίκη και Ολυμπιακός ερίζουν για τα ηνία της πόλης τη φετινή σεζόν. Αμφότερες οι ομάδες πραγματοποιούν καλές πορείες και ούτε τα μεταξύ τους παιχνίδια έδωσαν τη λύση, αφού οι γηπεδούχοι κέρδισαν με το ίδιο σκορ (1-0). Νικητής, ωστόσο, αναδείχθηκε ο κόσμος, ο οποίος, πλην των… καθιερωμένων επεισοδίων, έδειξε ότι μπορεί να σταθεί αρωγός για την αγαπημένη του ομάδα.

Η μεταγραφική περίοδος έφτασε και οι ομάδες ενισχύθηκαν. Ο Λεβαδειακός ξεχώρισε και με σωστές κινήσεις κατάφερε να εκτοξευθεί στην πρώτη τριάδα. Από τότε, μάλιστα, δεν έχασε ποτέ θέση ανόδου, με το όνειρο της επιστροφής στα σαλόνια της Α’ Εθνικής να γίνεται ορατό όσο ποτέ στα μάτια των ιθυνόντων, αλλά και των φιλάθλων (όχι πολλοί η αλήθεια) που στήριζαν τους Βοιωτούς.

Τα της ανόδου αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν. Πλέον, μόνο… επτά ομάδες διεκδικούν την άνοδο, αφού Προοδευτική, Καλαμάτα και Πανηλειακός μένουν πίσω. Ο πρωταθλητής χειμώνα Ακράτητος, η ανερχόμενη Λάρισα και ο σταθερός Λεβαδειακός φαντάζουν τα φαβορί, με τον Πανσερραϊκό, τη Νίκη, τον Ολυμπιακό και την Καστοριά να εκμεταλλεύονται κάθε στραβοπάτημα. Η μάχη της παραμονή καλά κρατεί.

Στο παιχνίδι μπαίνουν πλέον και οι νεαροί ποδοσφαιριστές των συλλόγων. Αυτοί δίνουν ανάσα στους παλαιότερους, παίρνοντας εμπειρίες για τις ερχόμενες σεζόν. Οι προπονητές έκαναν το καθήκον τους και συμπεριέλαβαν στις ενδεκάδες αρκετούς ποδοσφαιριστές με μέλλον και όρεξη, προτιμώντας τους από τις συνήθεις τακτικές των «καραβανών» που έχουν φάει την κατηγορία με το κουτάλι. Αυτός είναι και ο λόγος που οι φιλοδοξίες για τη νέα σεζόν είναι αρκετές, αφού οι νεαροί θα ωριμάσουν και θα αποτελέσουν ακόμα πιο βασικές μονάδες στα ρόστερ.

Τα κομπιουτεράκια έχουν βγει και όλοι ψάχνουν να βρουν τα σημεία που θα χάσουν βαθμούς οι πρωτοπόροι, για να τους προσπεράσουν. Πιο τρωτός μοιάζει ο Ακράτητος, που είναι η ομάδα με τις λιγότερες επιλογές παικτών και η κούραση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Μάλιστα, η αποχώρηση του Δημήτρη Χούλη από την προεδρία για να αναλάβει τον Ηρακλή φέρνει τριγμούς στην πλέον ακατάλληλη στιγμή. Λάρισα και Λεβαδειακός εξασφαλίζουν την άνοδο δύο αγωνιστικές πριν το τέλος, αλλά η τρίτη θέση μένει… ορφανή μέχρι την 30ή ημέρα. Το ίδιο και η 14η.

Οι Σέρρες φλέγονται για το επικείμενο παιχνίδι με τον Ακράτητο. Η Καστοριά εποφθαλμιά τον κατάλληλο συνδυασμό. Ο αθηναϊκός σύλλογος είναι αυτός που βγαίνει κερδισμένος από αυτήν την κόντρα και καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Ενας άλλος, όμως, καταδικάζεται στην παρακμή. Ο Απόλλωνας Αθηνών υποβιβάζεται στην Γ’ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία του. Και αυτή δεν είναι μικρή για μία προσφυγική ομάδα που «γεννήθηκε» το 1891 ως μουσικοαθλητικός πυρήνας πολιτισμού. Για μία ομάδα που μόλις πριν από δέκα χρόνια εξασφάλιζε την τέταρτη θέση στην Α’ Εθνική και το «εισιτήριο» του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Για μία ομάδα που ένα χρόνο αργότερα έφτανε μέχρι τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας.

Η σεζόν 2004-2005 τελείωσε. Η νέα χρονιά θα φέρει στην Β’ Εθνική τρεις ομάδες εκτός Αθηνών. Η μία έχει αναδειχθεί τρεις φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας και δεν είναι άλλη από τον Αρη. Επιστρέφουν μετά από ένα χρόνο η Καλαμαριά και ο Εργοτέλης. Από την Γ’ Εθνική ανέβηκε η Βέροια, ο Θρασύβουλος Φυλής και το Χαϊδάρι. Κατά τα άλλα, το σκηνικό έμεινε ίδιο. Τα τέλη Αυγούστου θα βρουν αρκετές ομάδες με στόχο την άνοδο, άλλες με στόχο την παραμονή. Η επαρχία θα δώσει και πάλι βροντερό «παρών» και ευχή όλων, τον Ιούνιος του 2006 να μιλάμε για την καλύτερη χρονιά όλων των εποχών? καλύτερη ακόμα και από αυτήν του 2005…


Επιμέλεια:
Γιάννης Ζωιτός, Κώστας Μπράτσος

News 24/7

24MEDIA NETWORK