Η Rihanna μποϊκοτάρει το NFL για χάρη του Kaepernick

H Rihanna και η Amy Schumer άφησαν στην άκρη τα εκατομμύρια που θα 'έβγαζαν' από το Super Bowl, για να στηρίξουν τον συνεχιστή μιας μοναδικής κληρονομιάς. Θα μου πεις "έχουν πολλά λεφτά, θα ζήσουν". Θα σου απαντήσω και άλλοι έχουν, αλλά δεν 'νιώθουν'.

Η Rihanna μποϊκοτάρει το NFL για χάρη του Kaepernick

Ο Tommie Smith και ο John Carlos είναι οι Αμερικανοί αθλητές που ύψωσαν τις γροθιές τους, στο πόντιουμ των Ολυμπιακών Αγώνων του Μεξικού, το 1968 (επικράτησαν στα 200μ.) για να θυμίσουν στον πλανήτη ότι υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Και είναι χρήσιμο να τιμώνται. Ξέρω. Διάβασες σχετικά κείμενα στις 16/10, ανήμερα της συμπλήρωσης μισού αιώνα από το γεγονός. Για να είμαστε συνεπείς, να πούμε ότι αριστερά είναι ο Αυστραλός Peter Norman.

FILE - In this Oct. 16, 1968, file photo, Australian silver medalist Peter Norman, left, stands on the podium as Americans Tommie Smith, center, and John Carlos raise their gloved fists in a human rights protest. Australian Olympic Committee (AOC) awarded on Saturday, April 28, 2018, a posthumous Order of Merit to Norman. AOC President John Coates said that Norman's achievements as an athlete - his silver-medal winning time of 20.06 seconds at Mexico City remains an Australian record 50 years after he set the mark - were dwarfed by his support for the gold and bronze medalists who raised their gloved fists and bowed their heads during the American national anthem. (AP Photo, File)
FILE - In this Oct. 16, 1968, file photo, Australian silver medalist Peter Norman, left, stands on the podium as Americans Tommie Smith, center, and John Carlos raise their gloved fists in a human rights protest. Australian Olympic Committee (AOC) awarded on Saturday, April 28, 2018, a posthumous Order of Merit to Norman. AOC President John Coates said that Norman's achievements as an athlete - his silver-medal winning time of 20.06 seconds at Mexico City remains an Australian record 50 years after he set the mark - were dwarfed by his support for the gold and bronze medalists who raised their gloved fists and bowed their heads during the American national anthem. (AP Photo, File) AP

AP Photo, File

Πενήντα χρόνια αργότερα, αμφότεροι οι ήρωες μιας εποχής που η Αμερική 'φλεγόταν' από τις ανισότητες τάχθηκαν στο πλευρό του Colin Kaepernick, το συνεχιστή μιας κληρονομιάς που δημιούργησαν τεράστιες προσωπικότητες στις ΗΠΑ. Μιας κληρονομιάς που άλλαξε ζωές. Αρκετά. Όχι όπως θα άξιζαν.

Αν δεν έχει τύχει να ακούσεις το όνομα, είναι ο αθλητής του NFL που γονάτισε στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου (που προηγείται των αγώνων) το 2016. Για πρώτη φορά το έκανε ανήμερα της δολοφονίας της εξαδέλφης του Dwyane Wade (27/8/2016) στους δρόμους του Chicago (όπου συμμορίες καθημερινά ανταλλάσσουν πυροβολισμούς).

Τότε έπαιζε στους San Francisco 49ers και ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Δήλωσε μετά πως “είχα συζητήσει με την οικογένεια μου, για όσα βλέπουμε όλοι να γίνονται τους τελευταίους μήνες και αποφάσισα να γίνω πιο ενεργός, να στηρίξω τα δικαιώματα των μαύρων. Αρνήθηκε να σταθώ όρθιος, γιατί δεν μπορώ να κλείνω τα μάτια στα πτώματα που υπάρχουν στους δρόμους και τους δολοφόνους που παραμένουν ελεύθεροι. Δεν ένιωσα πως χρειαζόμουν την έγκριση κάποιου”.

Η Rihanna μποϊκοτάρει το NFL για χάρη του Kaepernick
AP PHOTO/CHRIS CARLSON

Το πρώτο έντυπο που έκανε τα “θέλω” του Kaepernick πράξη (να κάνει τον κόσμο να ασχοληθεί με την οδυνηρή πραγματικότητα) ήταν η The Washington Post που δημοσίευσε, κάποιες μέρες μετά, πως μέσα στο 2015 αστυνομικοί σκότωσαν 1146 άτομα, εκ των οποίων οι 306 ήταν μαύροι. Εκ των 175 νεαρών (ηλικίας 18-20 χρόνων), οι 24 ήταν άοπλοι. Από τους 172 νεαρούς λευκούς που δολοφονήθηκαν, άοπλοι ήταν οι 18. Το πρώτο εξάμηνο του 2016, αστυνομικοί είχαν σκοτώσει 532 άτομα. Οι 102 ήταν άοπλοι μαύροi.

Ο Kaepernick σιγά σιγά τοποθετείτο στη γωνία. Τον Αύγουστο του 2016 είχε πει “αν μου στερήσουν το football ή τους χορηγούς μου, τότε θα είμαι σίγουρος ότι έκανα αυτό που ήταν σωστό". Σύντομα βεβαιώθηκε για το δίκαιο των πράξεων του.

Όπως οι Smith και Carlos, στοχοποιήθηκε και ο Kaepernich. Οι πρώτοι δέχονταν βροχή από πέτρες στο σπίτι τους. Ο τελευταίος παραμερίζεται, έχοντας ωστόσο την απόλυτη στήριξη των προκατόχων του. Ο Smith είχε δηλώσει το 2017 πως “ξέρω τι περνά αυτός ο νέος άνδρας. Η εξάλειψη της βλακείας χρειάζεται κάποιες φορές θυσίες. Αυτή τη φορά ο Colin είπε στον εαυτό του "ελπίζω ο κόσμος να με ακούσει, γιατί έχω να πω κάτι. Δεν έχω σκοπό να βλάψω κάποιον". Είμαι 72 τώρα. Μπορείτε ωστόσο, να δείτε δυο άνδρες να παλεύουν για το ίδιο πράγμα, με μισό αιώνα διαφορά".

Ο Carlos πρόσθεσε πως “το 1968 δεν είχα να φάω. Κανείς στη γειτονιά μου δεν είχε να φάει. Τα μετάλλια εν τω μεταξύ, δεν τρώγονται. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν οι ίσες ευκαιρίες προς όλους τους ανθρώπους. Ο Colin συνεχίζει την κληρονομιά θρυλικών μορφών που υπερασπίζονταν τα δικαιώματα του ανθρώπου και έχει προκαλέσει δημόσιο διάλογο. Όταν κάθισε στον ύμνο ήταν στα μάτια μου το ίδιο με την κίνηση της Rosa Parks να καθίσει στο λεωφορείο”.

Το ίδιο έτος (2017) ο Kaepernick δεν βρήκε συμβόλαιο και μήνυσε το NFL, κατηγορώντας το για συνωμοσία, ώστε να μείνει εκτός λίγκας εξαιτίας της διαμαρτυρίας του. Στις 30 του περασμένου Αυγούστου, δικαστής αποφάσισε να περάσει σε δίκη το θέμα, απορρίπτοντας την αίτηση απόρριψης του NFL. Αν νικήσει, θα πάρει ως αποζημίωση δυο φορές τα χρήματα που θα λάμβανε αν είχε βρει συμβόλαιο, ως free agent.

Η Nike, επίσημος χορηγός του NFL έως το 2028 και σπόνσορας του Kaepernick από το 2011, τον επέλεξε για τον εορτασμό των 30 χρόνων της θρυλικής σειράς “ Just Do It” , που ουδόλως τυχαίως κυκλοφόρησε λίγο πριν την έναρξη της νέας σεζόν στο NFL.

Το NFL, αφότου είδε πολλούς μιμητές του Kaepernick και μετά τις προειδοποιήσεις/απειλές του Donald Trump προς τους ιδιοκτήτες που θα επέτρεπαν σε αθλητές τους “να μη σέβονται τη σημαία” (;) πρόσθεσε κανονισμό που επέτρεπε στους παίκτες να μην είναι στον αγωνιστικό χώρο, στην ανάκρουση, αν δεν θέλουν να στέκονται όρθιοι. Αλλιώς θα 'τρώνε' πρόστιμο.

Η Rihanna μποϊκοτάρει το NFL για χάρη του Kaepernick

Όλα αυτά υπέπεσαν στην αντίληψη της Rihanna που όταν δέχθηκε την πρόταση να αναλάβει τη διασκέδαση στο ημίχρονο του Super Bowl (το κορυφαίο αθλητικό τηλεοπτικό γεγονός του πλανήτη), απάντησε "όχι". Όταν οι άνθρωποι του NFL έκαναν το λάθος να τη ρωτήσουν "γιατί;", απάντησε "διότι δεν συμφωνώ με τη στάση της λίγκας".

Οι Μaroon 5 δεν είχαν θέμα και θα εμφανιστούν στο show που θα γίνει στο Mercedes-Benz Stadium της Georgia, στις 3/2 του 2019. Η Rihanna δεν ήταν ωστόσο, η μόνη celebrity που έκλεισε την πόρτα στο πρόσωπο της πιο δημοφιλούς και πλούσιας λίγκας στις ΗΠΑ. Το έκανε και η Amy Schumer. Η Αμερικανίδα κωμικός αρνήθηκε όλες τις προτάσεις που είχε για διαφημιστικό που θα προβληθεί ανήμερα του Supe Bowl. Σημείωση: ο τηλεοπτικός χρόνος του SuperBowl θέτει διαρκώς νέα ρεκόρ ως ο πιο ακριβός όλων, στην ιστορία της τηλεόρασης.

H Schumer πόσταρε την παραπάνω φωτογραφία, γράφοντας " αναρωτιέμαι γιατί δεν γονατίζουν περισσότεροι λευκοί παίκτες. Είμαστε μάρτυρες βαθιά ριζωμένης ανισότητας και ατελείωτου ρατσισμού που δέχονται άνθρωποι διαφόρων φυλών στη χώρα μας. Για να μην αναφέρω την αστυνομική βία και τις δολοφονίες. Γιατί να μην γονατίσεις δίπλα στον αδελφό σου; Αλλιώς πώς δεν είσαι συνεργός;".

Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει θέμα με αυτούς που δέχθηκαν να εμφανιστούν στο Super Bowl, πριν εξηγήσει ότι " είπα προσωπικά στους εκπροσώπους μου, ότι δεν θα κάνω διαφημιστικό για το Super Bowl. Ξέρω πως αυτό δείχνει ως τεράστια θυσία που μόνο κάποιος προνομιούχος μπορεί να κάνει, αλλά το μόνο που μπορώ να κάνω, για να διαμαρτυρηθώ και να πληγώσω το NFL, είναι να μην παίξω σε διαφήμιση που το αφορά.

Αντιτίθεμαι στο NFL, όπως αντιτίθεμαι στην NRA (λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής).

Πολύ δύσκολο, αλλά δεν θέλετε να είστε υπερήφανοι για τον τρόπο που ζείτε; Ορθώστε το ανάστημα σας, για τους αδελφούς και τις αδελφές όλων των χρωμάτων. Και ο πιο 'καυτός' τύπος μπορεί να γονατίσει. 'Οχι για να κάνει πρόταση γάμου, αλλά για να απορρίψει τη συμπεριφορά της οποίας τυγχάνουν συμπαίκτες του, από αυτήν τη χώρα. Όσοι υποστηρίζουν πως το γονάτισμα είναι ασέβεια προς το στρατό μας, σας παρακαλώ μάθετε πως πολλοί βετεράνοι έχουν δηλώσει υπερήφανοι για τον Kaepernick και τον στηρίζουν πλήρως. Τώρα τι σκέφτεστε;".

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK