Οι ύμνοι των ελληνικών ομάδων

Κάθε ομάδα που σέβεται τον εαυτό της παρατάσσεται στον αγωνιστικό χώρο υπό τους ήχους του ύμνου της, ο οποίος προαναγγέλλει ότι ο... ήρωας θα κατατροπώσει / διαλύσει / εξαφανίσει από προσώπου γης τον αντίπαλο και θα καταγράψει ακόμα ένα έπος / θρίαμβο / μεγαλούργημα στην ολόχρυση ιστορία του. Το Contra.gr συγκέντρωσε δεκάδες ύμνους ελληνικών συλλόγων και σας τους παραθέτει.

Οι ύμνοι των ελληνικών ομάδων

Από την εποχή του Μεσοπολέμου ακόμα, όταν οι ομάδες άρχιζαν να αποκτούν λαϊκό έρεισμα και να λατρεύονται από χιλιάδες φιλάθλους, δεν ήταν λίγοι οι συνθέτες που αποπειράθηκαν να εξυμνήσουν τα ανδραγαθήματα των ποδοσφαιριστών.

Οι πρώτοι ύμνοι

Το συγκεκριμένο εύρημα προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του προπολεμικού τερματοφύλακα Σπύρου Λεκατσά και χρονολογείται στη σεζόν 1947-48. Σε ένα απόκομμα υπάρχει η περιγραφή μιας γιορτής του Παναθηναϊκού όπου αναφέρεται η εξής φράση: "Αφού περάσαμε υπέροχα στη λέσχη μας, φάγαμε, ήπιαμε και στο τέλος αποχωριστήκαμε αφού πρώτα ψάλλαμε τον ύμνο του Παναθηναϊκού του Βέλλα και του Κοφινιώτη". Το συγκεκριμένο τραγούδι λογιζόταν ως ο ύμνος του "τριφυλλιού" για μια περίπου δεκαετία.

Η αχτύπητη "ερυθρόλευκη" ομάδα της σεζόν 1930-31 (Ανδριανόπουλοι, Κουράντης, Τερεζάκης, Σοφράς κλπ.) θα μνημονεύεται για πάντα χάρη σε αυτή τη σπάνια εκτέλεση που έφερε τον τίτλο: "Φευγάτε από μπρος". Πρόκειται για ένα δημιούργημα που είχε γίνει της μόδας και αντηχούσε σε όλο τον Πειραιά.

Ίσως ο πρώτος, χρονικά, διασωθείς ύμνος ελληνικής ομάδας, αφού η σύνθεσή του έγινε τη σεζόν 1926-27 και εξυμνούσε την εκπληκτική ομάδα που διέθετε ο Άρης κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου (δύο φορές πρωταθλητής Ελλάδος, άλλες δύο δευτεραθλητής και εννέα φορές πρωταθλητής Μακεδονίας). Τη μουσική του έγραψε ο Σεκόντο Ποζέλι, τους στίχους ο Γεώργιος Κίτσος, ενώ ο μαέστρος Αιμίλιος Ριάδης έκανε την ενορχήστρωση κατά την πρώτη εκτέλεσή του από μία μεγάλη ορχήστρα.

Ένας ρετρό ύμνος της ΑΕΚ από τη "Χορωδία Αθηναίων Καλλιτεχνών" που χρονολογείται στη δεκαετία του '50 και ερμηνεύθηκε από τον Φρειδερίκο.

Στα πρότυπα της δεκαετίας του '60, όπου πολλοί ύμνοι είχαν λαϊκό ύφος και πουλούσαν πολλά αντίτυπα (45άρια), βασίστηκε κι εκείνος της Παναχαϊκής. Είναι ίσως ο μοναδικός που αναφέρεται ονομαστικά σε όλους τους ποδοσφαιριστές του ρόστερ.

Οι ύμνοι που καθιερώθηκαν

Εμβατήρια, δημιουργίες που παραπέμπουν άλλοτε σε καρναβάλι του Ρίο και άλλοτε σε πανηγύρι της αθάνατης ελληνικής επικράτειας, ύμνοι που θυμίζουν προσκοπικά τραγούδια ή σχολικές χορωδίες και άλλοι που "κουβαλούν" επιρροές από τη δύση (ροκ, ραπ κτλ.) περιλαμβάνει το ντεκόρ των παρακάτω συνθέσεων. Απολαύστε τις με χιουμοριστική διάθεση ή υπερηφάνεια (αν πρόκειται για τη συλλογική σας προτίμηση).

Ύμνοι αγνώστων δυνάμεων

BONUS: Ο ύμνος της ΑΕΚ από το 2004 έως το 2009

Στον απόηχο της ένταξης στο περιβόητο άρθρο 44 και των διοικητικών αλλαγών, η εποχή Νικολαΐδη στην ΑΕΚ θα μνημονεύεται χάρη στο παρακάτω τραγούδι του Φοίβου που ερμήνευσε ο Γιώργος Φλωράκης με τους ποδοσφαιριστές της σεζόν 2004-05. Στη συνείδηση των Ενωσιτών, πάντως, δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τον παραδοσιακό ύμνο: "Εμπρός της ΑΕΚ παλικάρια", με αποτέλεσμα να... σωπάσει τον Σεπτέμβριο του 2009.

News 24/7

24MEDIA NETWORK