Η συνέντευξη Τύπου των τελικών της Α1

Οι προπονητές του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού του Άρη και της ΑΕΚ μίλησαν το μεσημέρι της Τρίτης (17/5) για τις σειρές των τελικών που αρχίζουν από την Τετάρτη.

Η συνέντευξη Τύπου των τελικών της Α1
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για τους τελικούς που αρχίζουν από την Τετάρτη μίλησαν οι προπονητές του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού του Άρη και της ΑΕΚ την Τρίτη.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης: "Καλησπέρα σε όλους. Φέτος ζήσαμε ένα συναρπαστικότατο πρωτάθλημα, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα -από πλευράς εξέλιξης. Όλη η διάρκεια της κανονικής περιόδου ήταν άκρως ανταγωνιστική. Μπήκαμε πλέον στο τελικό στάδιο των playoffs. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Τα στοιχεία τα οποία έχουμε για φέτος, όπως έχω ξαναπεί, είναι πολύ θετικά και άκρως ενθαρρυντικά, παρά το γεγονός πως το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ, εγώ και οι ομάδες καλούμαστε να λειτουργήσουμε με ένα πρωτάθλημα κάτω από αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Σε επίπεδο προσέλευσης φιλάθλων πάμε πάρα πολύ καλά. Σίγουρα έχουμε περάσει την τελική εξαετία, ενδεχομένως ίσως να περάσουμε και το ρεκόρ δεκαπενταετίας. Αυτό το στοιχείο συν την ανταγωνιστικότητα που υπήρξε, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Ήρθαμε εδώ για να ακούσουμε τους πρωταγωνιστές των τεσσάρων ομάδων που βρίσκονται σε αυτό το σημείο της σεζόν. Μακάρι να γίνουν όλοι οι αγώνες να γίνουν με ηρεμία, να κυλήσουν όλα ομαλά. Ας χαρούν όλοι το παιχνίδι. Νικητής να είναι ο καλύτερος. Το παιχνίδι κρίνεται από αυτούς που βρίσκονται στο γήπεδο".

Ο Γιούρι Ζντοβτς, σχολίασε στην αρχική τοποθέτησή του: "Θέλω πρώτα απ όλα να συγχαρώ τους προπονητές του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού για την παρουσία τους στον τελικό, όπως επίσης αυτόν του Άρη για την εξαιρετική παρουσία του φέτος. Ο Άρης έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια στα ημιτελικά, εμείς πάλι όχι. Μας διέλυσε ο Ολυμπιακός. Κατέστρεψε την ψυχολογία μας αυτή η σειρά. Ο Άρης είναι μπροστά μας αυτή τη στιγμή, τόσο λόγω χημείας, όσο και λόγω ψυχολογίας και έδρας. Προσπαθούμε να επανέλθουμε ψυχολογικά, να έχουμε πίσω όλους τους παίκτες και να είμαστε έτοιμοι για το πρώτο παιχνίδι της σειράς. Ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολο. Έχουμε την ποιότητα για να τα καταφέρουμε. Στόχος μας είναι η τρίτη θέση".

Ο Δημήτρης Πρίφτης είπε από την πλευρά του: "Θα συμφωνήσω πως έγινε ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα. Πρέπει να συγχαρούμε τους συντελεστές όλων των ομάδων για ό,τι είδαμε φέτος. Είμαστε στην τελευταία στροφή. Είναι σημαντικό που για δεύτερη σερί χρονιά είμαστε στην πρώτη τετράδα. Αυτό είναι επιβεβαίωση της δουλειάς που γίνεται στον Άρη, σημαίνει μια καθιέρωση και προοπτική. Θα έλεγα ότι αυτά τα παιχνίδια κατ' ουσίαν δεν είναι τόσο σημαντικά, για την τρίτη θέση, αλλά εννοείται πως όλοι θα παλέψουμε για να τα καταφέρουμε. Υπάρχει κίνητρο. Είχαμε έντονη σειρά με τον Παναθηναϊκό, με αρκετά εκ των προτέρων προβλήματα με τραυματισμούς και ιώσεις. Παρόλο που ήμασταν ανταγωνιστικοί, μας έχει κοστίσει σε ό,τι αφορά την κούραση. Αυτό είναι το κομμάτι που πρέπει να διαχειριστούμε στην παρούσα φάση. Ξέρουμε ποιοι είμαστε. Θέλω να ευχηθώ καλά παιχνίδια σε όλους, με ηρεμία, το μπάσκετ είναι πάνω απ όλους μας. Να απολαύσει ο κόσμος αυτό που θα δει".

Αργύρης Πεδουλάκης: "Είμαι 25 ημέρες στην ομάδα, υπάρχουν θέματα που μας προβληματίζουν, άλλα που έχουμε αισιοδοξία. Αυτό που μπορώ να πω είναι η ομάδα έχει φύγει από το DNA της και το πως έχει μάθει να παίζει, κάτι που κοστίζει ιδιαιτέρως στα μεγάλα παιχνίδια. Υπάρχει ένταση, πίεση που θα πρέπει να διαχειριστούμε διάφορες καταστάσεις. Έχουμε κάποια παιδιά που έχουν παίξει τέτοια παιχνίδια. Μας προβληματίζει ουσιαστικά το ότι έχουμε λίγες λύσεις στο "3" και το "5", ειδικά μετά τους τραυματισμούς των Παπαγιάννη και Γιάνκοβιτς".

Γιάννης Σφαιρόπουλος: "Υπήρχε έντονος ανταγωνισμός φέτος. Μπορώ να πω ότι για τον Ολυμπιακό είναι σημαντικό που κατακτήσαμε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο. Είναι σημαντικό ότι έχουμε το πλεονέκτημα έδρας, αλλά θα πρέπει να το διαχειριστούμε σωστά. Ο Παναθηναϊκός έχει τον απόλυτο σεβασμό μας. Όπως είχα πει και πέρσι, όταν δουλεύεις όλη τη χρονιά και περνάς από καταστάσεις εύκολες ή δύσκολες, από τις οποίες μαθαίνεις, φτάνεις στο τέλος έτοιμος για να κάνεις το επόμενο βήμα. Ξέρω ότι η σειρά με τον Παναθηναϊκό θα είναι δύσκολη. Με τον νέο προπονητή, έχει αλλάξει το στυλ του. Προσπαθεί να έρθει σε διαφορετικά στάνταρ, τα παλιά. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ομάδα μας και τη δουλειά όλης της χρονιάς. Είναι θετικό ότι ξεπεράσαμε τους τραυματισμούς που μας ταλαιπώρησαν από την αρχή της σεζόν. Εύχομαι να γίνουν ωραία παιχνίδια χωρίς βία και έκτροπα".

Σε ερώτηση για την κούραση της ομάδας του, ο Δημήτρης Πρίφτης, τόνισε: "Πρέπει να τους διαχειριστούμε σωστά. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε έντονη προπόνηση, να πάμε σε πιο ουσιαστικά πράγματα, να περνάμε πληροφορίες και να μην μπούμε σε μεγάλη ποσότητα πληροφοριών και έντασης. Πρέπει να προσαρμοστούμε στον νέο αντίπαλο και ταυτόχρονα να μην σπαταλήσουμε έξτρα δυνάμεις. Για παράδειγμα, ο Σίμτσακ, που στην αρχή είχα στο μυαλό μου να παίζει 5 με 10 λεπτά, πλέον παίζει 25 λεπτά, που απαιτεί μεγάλη ενέργεια και επαφές. Αυτό γίνεται τόσο λόγω της απώλειας του Χάγκινς όσο και λόγω της απόδοσής του".

Για τα ματς με τον Άρη ο Αργύρης Πεδουλάκης σχολίασε: "Μας βοήθησαν τα πέντε παιχνίδια με τον Άρη για να δούμε αδυναμίες, να διαβάσουμε τον λόγο με τον οποίο μας αντιμετώπισε. Είχαμε περισσότερα παιχνίδια μεταξύ μας. Οι τελικοί είναι σαν τις Πανελλήνιες, αλλά η ουσία είναι πως έχεις διαβάσει όλη τη χρονιά, όχι μόνο τώρα".

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος για τη σειρά με την ΑΕΚ, είπε: "Όταν τελειώνει γρήγορα μια σειρά υπάρχουν κάποιες καταστάσεις. Το θετικό είναι ότι έχεις παραπάνω χρόνο να δουλέψεις στις αδυναμίες σου, από την άλλη δεν έχεις αγωνιστικό ρυθμό".

Για την ετοιμότητα των Καλάθη και Διαμαντίδη ο Αργύρης Πεδουλάκης είπε: "Ο Νικ είναι εντάξει, ο Δημήτρης δεν είναι ακόμη 100% έτοιμος. Περιμένουμε την ενημέρωση από τους γιατρούς, αφού ούτε σήμερα θα κάνει προπόνηση".

Ο Δημήτρης Πρίφτης αναφέρθηκε στον Χάγκινς και τα υπόλοιπα προβλήματα: " Σίγουρα δεν θα έχουμε τον Χάγκινς στα δύο πρώτα παιχνίδια. Είναι γενικά όμως πολύ δύσκολο να τον δούμε ξανά φέτος. Περιμένουμε και ελπίζουμε. Κάθε μέρα που περνάει θα είμαστε καλύτερα, ειδικά από τη στιγμή που έχουμε τον Ζάρα και τον Ξανθόπουλο πάλι μαζί μας".

Για τον Παναθηναϊκό ο Γιάννης Σφαιρόπουλος σχολίασε: "Ο Παναθηναϊκός έχει παίκτες με ταλέντο και σκόρερ, το πιο δυνατό σημείο θα πω ότι είναι το transition και το πως ανοίγει το γήπεδο".

Για τον Ολυμπιακό ο Αργύρης Πεδουλάκης, είπε: "Ο Ολυμπιακός είναι μια δομημένη ομάδα, με ρόλους. Ξέρεις τι θα γίνει. Εμείς, από την άλλη προσπαθούμε να φτιάξουμε κάπως την κατάσταση. Αν έχεις τέσσερα τιμόνια, δεν μπορείς να φτιάξεις αυτοκίνητο. Κάποιες φορές υποτιμούμε τα παιδιά που έχουν δεύτερους ρόλους. Ο Ολυμπιακός λειτουργεί τα τελευταία χρόνια με ένα μοντέλο, ενώ ο Παναθηναϊκός θεωρώ πως έχει παίκτες που οι ρόλοι τους πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον". Στη συνέχεια σχολίασε: "Δεν σκέφτομαι τι θα γίνει και πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Επιστρατευτήκαμε για την ομάδα. Το πρόβλημα είναι πως δεν έχεις δουλέψει μια κατάσταση για καιρό. Δεν μπορούμε να ζούμε με τον φόβο ότι θα χάσουμε. Αν φοβάσαι, σταματάς. Ποτέ μου δεν σκέφτηκα με αυτή τη λογική, είμαι εργάτης του μπάσκετ. Έκανα ένα χρόνο προπόνηση σε πιτσιρικάδες. Ήθελα να δω πως λειτουργούν, γιατί δεν το είχα ζήσει αυτό".

Ο Ζντοβτς για τη συμμετοχή ή όχι του Χάγκινς, τόνισε: "Αν με ρωτάτε, θα προτιμούσα να παίξει ο Χάγκινς. Για να ταιριάξουν καλύτερα τα κορμιά μας, έχουμε τρεις παίκτες στο "5". Θα δούμε τι θα γίνει".

Ο Γιώργος Χαλβατζάκης πήρε ξανά το λόγο και αναφέρθηκε στα σχέδια του ΕΣΑΚΕ για το "αντίο" στον Διαμαντίδη: "Σχεδιάζουμε κάτι για τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Έχω ιδιαίτερη προσωπική σχέση μαζί του. Θα είναι τεράστια απώλεια το γεγονός ότι αποσύρεται. Έχουμε ήδη σχεδιάσει κάποια πράγματα, αλλά δεν θα τα δούμε στους τελικούς. Μία από τις βασικές ανησυχίες που έχω είναι πως θα δημιουργήσουμε νέους Έλληνες Διαμαντίδηδες και Σπανούληδες. Στο Βερολίνο ήταν ο Τσαρτσαρής, ο Παπαλουκάς, ο Ντικούδης. Ανησυχούμε για την επόμενη μέρα. Πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Στο πως θα δημιουργήσουμε νέα παιδιά. Πρέπει οπωσδήποτε να επικεντρωθούμε στη δημιουργία νέων παικτών".

Ο Δημήτρης Πρίφτης για την παρουσία του κόσμου, τόνισε: "Ο κόσμος έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Άρη, μας σπρώχνει κάθε φορά για τη νίκη. Θα δημιουργηθούν κάποιες προϋποθέσεις σε όλα τα παιχνίδια, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε τις καταστάσεις. Ξέρουμε ότι ο κόσμος μας θα είναι παρών".

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, τοποθετήθηκε στη συνέχεια για την κόντρα FIBA - Ευρωλίγκας: "Το θέμα για την Euroleague και το Champions League είναι τεράστιο. Όλα παίζουν ρόλο, και για την τρίτη και για την τέταρτη θέση. Οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι αρκετά ραγδαίες. Παίζει ρόλο η θέση στην οποία θα τερματίσει κάθε ομάδα. Το πως θα εξελιχθεί η κόντρα ανάμεσα σε Euroleague και Champions League είναι άγνωστο. Είναι άσχημο αν μια ομάδα παίρνει το πρωτάθλημα, να μην μπορεί να παίζει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση (σ.σ.: εννοώντας την Euroleague). Αν φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε παραγωγή παικτών, θα είναι πολύ άσχημα τα πράγματα".

Ο Δημήτρης Πρίφτης για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: "Από τη μία μου αρέσει η Euroleague λόγω της ποιότητας και του υψηλού επιπέδου, από την άλλη όχι γιατί έχει δημιουργηθεί ένα κατεστημένο με τα εγγυημένα συμβόλαια. Μακάρι να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Euroleague και τη FIBA, χωρίς να χάσει το μπάσκετ. Άποψή μου είναι πως οι τελικοί πρέπει να αφορούν μόνο τον πρωταθλητή, από τη στιγμή που δεν διακυβεύεται κάτι με την 3η θέση, θα έλεγα πως είναι μια περιττή διαδικασία που έχει κάποιους εμπορικούς λόγους βέβαια. Η δουλειά μας είναι μέσα στο γήπεδο, αν δεν υπάρχουν κίνητρα, να τα δημιουργήσουμε".

Στη συνέχεια ακολούθησε ερώτηση στον Γιώργο Χαλβατζάκη για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τα καταγγελία του Ολυμπιακού για τη συμπεριφορά του Αργύρη Πεδουλάκη στον τρίτο ημιτελικό με τον Άρη: "Πρέπει να πέσουν οι τόνοι. Δεν είναι αυτής της στιγμής το θέμα. Είναι αλήθεια πως έχει γίνει καταγγελία".

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού αιφνιδιάστηκε από τη ερώτηση. "Αλήθεια" ρώτησε χαμηλόφωνα κι ο Χαλβατζάκης απάντησε "ναι".

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Πρίφτης αναφέρθηκε στην προσφορά του Διαμαντίδη, σχολιάζοντας: "Είναι τεράστια η προσφορά του και όσα αφήνει πίσω του. Αυτό που αφήνει πίσω του είναι ένα άλλο μοντέλο πρότυπο παίκτη, σε σχέση με αυτό που είχαν καθιερώσει ο Γκάλης κι ο Γιαννάκης. Η άποψη των φιλάθλων μέχρι τότε ήταν πως ένας παίκτης είναι τόσο καλός όσο οι πόντοι που βάζει. Υπάρχουν πράγματα που δεν φαίνονται από τα στατιστικά".

Την προσφορά του Διαμαντίδη σχολίασε και ο προπονητής του στον Παναθηναϊκό, Αργύρης Πεδουλάκης: "Δυστυχώς το κόσμημα που λέγεται Διαμαντίδης δεν μπορεί να φανεί μέσα σε αυτόν τον βούρκο. Το ίδιο ισχύει για τον Παπαλουκά και τον Σπανούλη. Το μόνο που έχουμε αλλάξει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι ότι τον φραπέ τον κάναμε φρέντο. Από άποψη προπονητών βλέπουμε απλά το απόσταγμα. Τα τελευταία 15 χρόνια η δουλειά του προπονητή ήταν δύσκολη γιατί θεωρούμασταν χειρότεροι από τους ξένους. Το θέμα είναι η ποιότητα του πρωταθλήματος. Δεν είναι εύκολο να γίνουν διαφορετικά τα πράγματα. Κι αυτό φαίνεται επίσης από την κίνηση του Ολυμπιακού. Θα υπερασπίζομαι κάθε φορά που βλέπω δύο 50αρηδες να την πέφτουν σε ένα παιδί όπως ο Φώτσης που έχει χάσει τη μητέρα του. Θα τον υπερασπίζομαι μέχρι τέλους. Αν ο Ολυμπιακός πιστεύει ότι αυτό είναι λάθος, εγώ θα επιμείνω σε αυτό που έχω μεγαλώσει".

Από την πλευρά του ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είπε για τον Διαμαντίδη: " Ο Διαμαντίδης είναι ένας πολύ μεγάλος αθλητής. Αυτού του επιπέδου οι αθλητές πρέπει να φεύγουν με τον δέοντα σεβασμό και προσοχή. Για μένα, πρέπει ο Έλληνας καλαθοσφαιριστής να τιμάται. Αποτελούν παράδειγμα για τη νεολαία όλοι αυτοί οι αθλητές. Έχουν φτάσει το ελληνικό μπάσκετ στα υψηλότερα επίπεδα. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζουμε αξίες. Πιστεύω ότι το ελληνικό μπάσκετ είναι πολύ ψηλά σε μια πολύ μικρή χώρα. Το μπάσκετ ξεχώριζε ανέκαθεν. Δυστυχώς δεν παίρνει το μερίδιο και την ανταπόκριση που αξίζει".

Ερωτηθείς για την καταγγελία του Ολυμπιακού για τον Πεδουλάκη, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος απάντησε: "Ξέρουμε τη φιλοσοφία του Αργύρη όλα αυτά τα χρόνια. Ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να αλλάξει τη φιλοσοφία του Παναθηναϊκού. Δεν θέλω να απαντήσω και να τοποθετηθώ σε ό,τι αφορά την κίνηση της ΚΑΕ Ολυμπιακός. Δεν είναι δική μου δουλειά".

Τον λόγο πήρε τελευταίο ο Αργύρης Πεδουλάκης και τόνισε: "Στον Παναθηναϊκό που δημιουργήσαμε πριν από τρία χρόνια, όταν ο Ολυμπιακός ήταν ο Πρωταθλητής Ευρώπης, ήταν κάτι που το δουλεύαμε όλη τη χρονιά. Το να μάθει να παίζει ο παίκτης σου και να σκέφτεται δεν είναι κάτι που το κάνεις εύκολα. Έχεις κάποιες σκέψεις και ιδέες. Τότε ο Ολυμπιακός με τον Πρίντεζη και τον Χάινς "έσπαγαν" το γήπεδο στα δύο, γι αυτό κι εμείς πήραμε τον Γκιστ και τον Λάσμε. Για μένα ο Παναθηναϊκός έκανε ένα μεγάλο λάθος γιατί διέλυσε τον κορμό των παικτών που πήραν τα δύο πρωταθλήματα. Εκείνη η ομάδα αδικήθηκε λόγω του παρελθόντος του. Ο Παναθηναϊκός, αν θέλετε την άποψή μου, θα πρέπει να δημιουργήσει ένα κορμό παικτών και πάνω σε αυτό να χτίσει. Το μπάτζετ παίζει ρόλο, αλλά δευτερεύοντα".

13:13
Καλησπέρα σας, αρχίζει η Συνέντευξη Τύπου των τελικών της Basket League ΣΚΡΑΤΣ
13:13
Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ο Αργύρης Πεδουλάκης, ο Γιούρι Ζντοβτς και ο Δημήτρης Πρίφτης πήραν ήδη θέση στο πάνελ.
13:13
Η διαδικασία θα αρχίσει με την τοποθέτηση του προέδρου του ΕΣΑΚΕ, Γιώργου Χαλβατζάκη.
13:14
Υπενθυμίζεται πως αύριο (18/5, 19:00) θα αρχίσει η σειρά των μικρών τελικών ανάμεσα σε Άρη και ΑΕΚ, ενώ μία μέρα αργότερα (19/5, 19:30) αυτή των τελικών μεταξύ των δύο "αιωνίων".
13:15
Το πάνελ με τους τέσσερις προπονητές
13:16
Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση σχετικά με την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της συνέντευξης, ωστόσο τώρα αρχίζει...
13:17
Γιώργος Χαλβατζάκης: "Καλησπέρα σε όλους. Φέτος ζήσαμε ένα συναρπαστικότατο πρωτάθλημα, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα -από πλευράς εξέλιξης. Όλη η διάρκεια της κανονικής περιόδου ήταν άκρως ανταγωνιστική. Μπήκαμε πλέον στο τελικό στάδιο των playoffs. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Τα στοιχεία τα οποία έχουμε για φέτος, όπως έχω ξαναπεί, είναι πολύ θετικά και άκρως ενθαρρυντικά, παρά το γεγονός πως το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ, εγώ και οι ομάδες καλούμαστε να λειτουργήσουμε με ένα πρωτάθλημα κάτω από αντίξοες οικονομικές συνθήκες".
13:18
 "Σε επίπεδο προσέλευσης φιλάθλων πάμε πάρα πολύ καλά. Σίγουρα έχουμε περάσει την τελική εξαετία, ενδεχομένως ίσως να περάσουμε και το ρεκόρ δεκαπενταετίας. Αυτό το στοιχείο συν την ανταγωνιστικότητα που υπήρξε, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Ήρθαμε εδώ για να ακούσουμε τους πρωταγωνιστές των τεσσάρων ομάδων που βρίσκονται σε αυτό το σημείο της σεζόν. Μακάρι να γίνουν όλοι οι αγώνες να γίνουν με ηρεμία, να κυλήσουν όλα ομαλά. Ας χαρούν όλοι το παιχνίδι. Νικητής να είναι ο καλύτερος. Το παιχνίδι κρίνεται από αυτούς που βρίσκονται στο γήπεδο".
13:21
Τον λόγο παίρνει ο Γιούρι Ζντοβτς: "Θέλω πρώτα απ όλα να συγχαρώ τους προπονητές του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού για την παρουσία τους στον τελικό, όπως επίσης αυτόν του Άρη για την εξαιρετική παρουσία του φέτος. Ο Άρης έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια στα ημιτελικά, εμείς πάλι όχι. Μας διέλυσε ο Ολυμπιακός. Κατέστρεψε την ψυχολογία μας αυτή η σειρά. Ο Άρης είναι μπροστά μας αυτή τη στιγμή, τόσο λόγω χημείας, όσο και λόγω ψυχολογίας και έδρας. Προσπαθούμε να επανέλθουμε ψυχολογικά, να έχουμε πίσω όλους τους παίκτες και να είμαστε έτοιμοι για το πρώτο παιχνίδι της σειράς. Ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολο. Έχουμε την ποιότητα για να τα καταφέρουμε. Στόχος μας είναι η τρίτη θέση".
13:25
Δημήτρης Πρίφτης: "Θα συμφωνήσω πως έγινε ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα. Πρέπει να συγχαρούμε τους συντελεστές όλων των ομάδων για ό,τι είδαμε φέτος. Είμαστε στην τελευταία στροφή. Είναι σημαντικό που για δεύτερη σερί χρονιά είμαστε στην πρώτη τετράδα. Αυτό είναι επιβεβαίωση της δουλειάς που γίνεται στον Άρη, σημαίνει μια καθιέρωση και προοπτική. Θα έλεγα ότι αυτά τα παιχνίδια κατ' ουσίαν δεν είναι τόσο σημαντικά, για την τρίτη θέση, αλλά εννοείται πως όλοι θα παλέψουμε για να τα καταφέρουμε. Υπάρχει κίνητρο. Είχαμε έντονη σειρά με τον Παναθηναϊκό, με αρκετά εκ των προτέρων προβλήματα με τραυματισμούς και ιώσεις. Παρόλο που ήμασταν ανταγωνιστικοί, μας έχει κοστίσει σε ό,τι αφορά την κούραση. Αυτό είναι το κομμάτι που πρέπει να διαχειριστούμε στην παρούσα φάση. Ξέρουμε ποιοι είμαστε. Θέλω να ευχηθώ καλά παιχνίδια σε όλους, με ηρεμία, το μπάσκετ είναι πάνω απ όλους μας. Να απολαύσει ο κόσμος αυτό που θα δει".
13:27
Αργύρης Πεδουλάκης: "Είμαι 25 ημέρες στην ομάδα, υπάρχουν θέματα που μας προβληματίζουν, άλλα που έχουμε αισιοδοξία. Αυτό που μπορώ να πω είναι η ομάδα έχει φύγει από το DNA της και το πως έχει μάθει να παίζει, κάτι που κοστίζει ιδιαιτέρως στα μεγάλα παιχνίδια. Υπάρχει ένταση, πίεση που θα πρέπει να διαχειριστούμε διάφορες καταστάσεις. Έχουμε κάποια παιδιά που έχουν παίξει τέτοια παιχνίδια. Μας προβληματίζει ουσιαστικά το ότι έχουμε λίγες λύσεις στο "3" και το "5", ειδικά μετά τους τραυματισμούς των Παπαγιάννη και Γιάνκοβιτς".
13:29
Γιάννης Σφαιρόπουλος: "Υπήρχε έντονος ανταγωνισμός φέτος. Μπορώ να πω ότι για τον Ολυμπιακό είναι σημαντικό που κατακτήσαμε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο. Είναι σημαντικό ότι έχουμε το πλεονέκτημα έδρας, αλλά θα πρέπει να το διαχειριστούμε σωστά. Ο Παναθηναϊκός έχει τον απόλυτο σεβασμό μας. Όπως είχα πει και πέρσι, όταν δουλεύεις όλη τη χρονιά και περνάς από καταστάσεις εύκολες ή δύσκολες, από τις οποίες μαθαίνεις, φτάνεις στο τέλος έτοιμος για να κάνεις το επόμενο βήμα. Ξέρω ότι η σειρά με τον Παναθηναϊκό θα είναι δύσκολη. Με τον νέο προπονητή, έχει αλλάξει το στυλ του. Προσπαθεί να έρθει σε διαφορετικά στάνταρ, τα παλιά. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ομάδα μας και τη δουλειά όλης της χρονιάς. Είναι θετικό ότι ξεπεράσαμε τους τραυματισμούς που μας ταλαιπώρησαν από την αρχή της σεζόν. Εύχομαι να γίνουν ωραία παιχνίδια χωρίς βία και έκτροπα".
13:31
Αρχίζουν οι ερωτήσεις στους 4 προπονητές.
13:34
Ερώτηση στον Δημήτρη Πρίφτη για την κούραση της ομάδας του: "Πρέπει να τους διαχειριστούμε σωστά. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε έντονη προπόνηση, να πάμε σε πιο ουσιαστικά πράγματα, να περμάνε πληροφορίες και να μην μπούμε σε μεγάλη ποσότητα πληροφοριών και έντασης. Πρέπει να προσαρμοστούμε στον νέο αντίπαλο και ταυτόχρονα να μην σπαταλήσουμε έξτρα δυνάμεις. Για παράδειγμα, ο Σίμτσακ, που στην αρχή είχα στο μυαλό μου να παίζει 5 με 10 λεπτά, πλέον παίζει 25 λεπτά, που απαιτεί μεγάλη ενέργεια και επαφές. Αυτό γίνεται τόσο λόγω της απώλειας του Χάγκινς όσο και λόγω της απόδοσής του".
13:35
Πεδουλάκης για τα ματς με τον Άρη: "Μας βοήθησαν τα πέντε παιχνίδια με τον Άρη για να δούμε αδυναμίες, να διαβάσουμε τον λόγο με τον οποίο μας αντιμετώπισε. Είχαμε περισσότερα παιχνίδια μεταξύ μας. Οι τελικοί είναι σαν τις Πανελλήνιες, αλλά η ουσία είναι πως έχεις διαβάσει όλη τη χρονιά, όχι μόνο τώρα".
13:35
Σφαιρόπουλος για τη σειρά με την ΑΕΚ: "Όταν τελειώνει γρήγορα μια σειρά υπάρχουν κάποιες καταστάσεις. Το θετικό είναι ότι έχεις παραπάνω χρόνο να δουλέψεις στις αδυναμίες σου, από την άλλη δεν έχεις αγωνιστικό ρυθμό".
13:36
Πεδουλάκης για Καλάθη και Διαμαντίδη: "Ο Νικ είναι εντάξει, ο Δημήτρης δεν είναι ακόμη 100% έτοιμος. Περιμένουμε την ενημέρωση από τους γιατρούς, αφού ούτε σήμερα θα κάνει προπόνηση",
13:38
Πρίφτης για τον Χάγκινς και τα υπόλοιπα προβλήματα: "Σίγουρα δεν θα έχουμε τον Χάγκινς στα δύο πρώτα παιχνίδια. Είναι γενικά όμως πολύ δύσκολο να τον δούμε ξανά φέτος. Περιμένουμε και ελπίζουμε. Κάθε μέρα που περνάει θα είμαστε καλύτερα, ειδικά από τη στιγμή που έχουμε τον Ζάρα και τον Ξανθόπουλο πάλι μαζί μας".
13:41
Σφαιρόπουλος: "Ο Παναθηναϊκός έχει παίκτες με ταλέντο και σκόρερ, το πιο δυνατό σημείο θα πω ότι είναι το transition και το πως ανοίγει το γήπεδο"
13:41
Πεδουλάκης: "Ο Ολυμπιακός είναι μια δομημένη ομάδα, με ρόλους. Ξέρεις τι θα γίνει. Εμείς, από την άλλη προσπαθούμε να φτιάξουμε κάπως την κατάσταση. Αν έχεις τέσσερα τιμόνια, δεν μπορείς να φτιάξεις αυτοκίνητο. Κάποιες φορές υποτιμούμε τα παιδιά που έχουν δεύτερους ρόλους. Ο Ολυμπιακός λειτουργεί τα τελευταία χρόνια με ένα μοντέλο, ενώ ο Παναθηναϊκός θεωρώ πως έχει παίκτες που οι ρόλοι τους πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον".
13:45
Πεδουλάκης: "Δεν σκέφτομαι τι θα γίνει και πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Επιστρατευτήκαμε για την ομάδα. Το πρόβλημα είναι πως δεν έχεις δουλέψει μια κατάσταση για καιρό. Δεν μπορούμε να ζούμε με τον φόβο ότι θα χάσουμε. Αν φοβάσαι, σταματάς. Ποτέ μου δεν σκέφτηκα με αυτή τη λογική, είμαι εργάτης του μπάσκετ. Έκανα ένα χρόνο προπόνηση σε πιτσιρικάδες. Ήθελα να δω πως λειτουργούν, γιατί δεν το είχα ζήσει αυτό".
13:46
Ζντοβτς για τη συμμετοχή ή όχι του Χάγκινς: "Αν με ρωτάτε, θα προτιμούσα να παίξει ο Χάγκινς. Για να ταιριάξουν καλύτερα τα κορμιά μας, έχουμε τρεις παίκτες στο "5". Θα δούμε τι θα γίνει".
13:47
Χαλβατζάκης για Διαμαντίδη: "Σχεδιάζουμε κάτι για τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Έχω ιδιαίτερη προσωπική σχέση μαζί του. Θα είναι τεράστια απώλεια το γεγονός ότι αποσύρεται. Έχουμε ήδη σχεδιάσει κάποια πράγματα, αλλά δεν θα τα δούμε στους τελικούς. Μία από τις βασικές ανησυχίες που έχω είναι πως θα δημιουργήσουμε νέους Έλληνες Διαμαντίδηδες και Σπανούληδες. Στο Βερολίνο ήταν ο Τσαρτσαρής, ο Παπαλουκάς, ο Ντικούδης. Ανησυχούμε για την επόμενη μέρα. Πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Στο πως θα δημιουργήσουμε νέα παιδιά. Πρέπει οπωσδήποτε να επικεντρωθούμε στη δημιουργία νέων παικτών".
13:47
Πρίφτης για την παρουσία του κόσμου: "Ο κόσμος έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Άρη, μας σπρώχνει κάθε φορά για τη νίκη. Θα δημιουργηθούν κάποιες προϋποθέσεις σε όλα τα παιχνίδια, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε τις καταστάσεις. Ξέρουμε ότι ο κόσμος μας θα είναι παρών".
13:56
Χαλβατζάκης: "Το θέμα για την Euroleague και το Champions League είναι τεράστιο. Όλα παίζουν ρόλο, και για την τρίτη και για την τέταρτη θέση. Οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι αρκετά ραγδαίες. Παίζει ρόλο η θέση στην οποία θα τερματίσει κάθε ομάδα. Το πως θα εξελιχθεί η κόντρα ανάμεσα σε Euroleague και Champions League είναι άγνωστο. Είναι άσχημο αν μια ομάδα παίρνει το πρωτάθλημα, να μην μπορεί να παίζει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση (σ.σ.: εννοώντας την Euroleague). Αν φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε παραγωγή παικτών, θα είναι πολύ άσχημα τα πράγματα".
13:56
Πρίφτης: "Από τη μία μου αρέσει η Euroleague λόγω της ποιότητας και του υψηλού επιπέδου, από την άλλη όχι γιατί έχει δημιουργηθεί ένα κατεστημένο με τα εγγυημένα συμβόλαια. Μακάρι να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Euroleague και τη FIBA, χωρίς να χάσει το μπάσκετ. Άποψή μου είναι πως οι τελικοί πρέπει να αφορούν μόνο τον πρωταθλητή, από τη στιγμή που δεν διακυβεύεται κάτι με την 3η θέση, θα έλεγα πως είναι μια περιττή διαδικασία που έχει κάποιους εμπορικούς λόγους βέβαια. Η δουλειά μας είναι μέσα στο γήπεδο, αν δεν υπάρχουν κίνητρα, να τα δημιουργήσουμε".
13:57
Ερώτηση στον Γιώργο Χαλβατζάκη για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τα καταγγελία του Ολυμπιακού για τη συμπεριφορά του Αργύρη Πεδουλάκη στον τρίτο ημιτελικό με τον Άρη: "Πρέπει να πέσουν οι τόνοι. Δεν είναι αυτής της στιγμής το θέμα. Είναι αλήθεια πως έχει γίνει καταγγελία".
13:59
"Αλήθεια" ρώτησε χαμηλόφωνα ο Πεδουλάκης για την καταγγελία κι ο Χαλβατζάκης απάντησε "ναι".
13:59
Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ επιβεβαίωσε την είδηση, δίχως όμως να επεκταθεί περισσότερο για το θέμα
14:02
Πρίφτης για Διαμαντίδη: "Είναι τεράστια η προσφορά του και όσα αφήνει πίσω του. Αυτό που αφήνει πίσω του είναι ένα άλλο μοντέλο πρότυπο παίκτη, σε σχέση με αυτό που είχαν καθιερώσει ο Γκάλης κι ο Γιαννάκης. Η άποψη των φιλάθλων μέχρι τότε ήταν πως ένας παίκτης είναι τόσο καλός όσο οι πόντοι που βάζει. Υπάρχουν πράγματα που δεν φαίνονται από τα στατιστικά".
14:07
Πεδουλάκης; "Δυστυχώς το κόσμημα που λέγεται Διαμαντίδης δεν μπορεί να φανεί μέσα σε αυτόν τον βούρκο. Το ίδιο ισχύει για τον Παπαλουκά και τον Σπανούλη. Το μόνο που έχουμε αλλάξει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι ότι τον φραπέ τον κάναμε φρέντο. Από άποψη προπονητών βλέπουμε απλά το απόσταγμα. Τα τελευταία 15 χρόνια η δουλειά του προπονητή ήταν δύσκολη γιατί θεωρούμασταν χειρότεροι από τους ξένους. Το θέμα είναι η ποιότητα του πρωταθλήματος. Δεν είναι εύκολο να γίνουν διαφορετικά τα πράγματα. Κι αυτό φαίνεται επίσης από την κίνηση του Ολυμπιακού. Θα υπερασπίζομαι κάθε φορά που βλέπω δύο 50αρηδες να την πέφτουν σε ένα παιδί όπως ο Φώτσης που έχει χάσει τη μητέρα του. Θα τον υπερασπίζομαι μέχρι τέλους. Αν ο Ολυμπιακός πιστεύει ότι αυτό είναι λάθος, εγώ θα επιμείνω σε αυτό που έχω μεγαλώσει".
14:12
Σφαιρόπουλος για Διαμαντίδη: "Ο Διαμαντίδης είναι ένας πολύ μεγάλος αθλητής. Αυτού του επιπέδου οι αθλητές πρέπει να φεύγουν με τον δέοντα σεβασμό και προσοχή. Για μένα, πρέπει ο Έλληνας καλαθοσφαιριστής να τιμάται. Αποτελούν παράδειγμα για τη νεολαία όλοι αυτοί οι αθλητές. Έχουν φτάσει το ελληνικό μπάσκετ στα υψηλότερα επίπεδα. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζουμε αξίες. Πιστεύω ότι το ελληνικό μπάσκετ είναι πολύ ψηλά σε μια πολύ μικρή χώρα. Το μπάσκετ ξεχώριζε ανέκαθεν. Δυστυχώς δεν παίρνει το μερίδιο και την ανταπόκριση που αξίζει".
14:14
Σφαιρόπουλος για την καταγγελία του Ολυμπιακού για Πεδουλάκη: "Ξέρουμε τη φιλοσοφία του Αργύρη όλα αυτά τα χρόνια. Ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να αλλάξει τη φιλοσοφία του Παναθηναϊκού. Δεν θέλω να απαντήσω και να τοποθετηθώ σε ό,τι αφορά την κίνηση της ΚΑΕ Ολυμπιακός. Δεν είναι δική μου δουλειά".
14:19
Πεδουλάκης: "Στον Παναθηναϊκό που δημιουργήσαμε πριν από τρία χρόνια, όταν ο Ολυμπιακός ήταν ο Πρωταθλητής Ευρώπης, ήταν κάτι που το δουλεύαμε όλη τη χρονιά. Το να μάθει να παίζει ο παίκτης σου και να σκέφτεται δεν είναι κάτι που το κάνεις εύκολα. Έχεις κάποιες σκέψεις και ιδέες. Τότε ο Ολυμπιακός με τον Πρίντεζη και τον Χάινς "έσπαγαν" το γήπεδο στα δύο, γι αυτό κι εμείς πήραμε τον Γκιστ και τον Λάσμε. Για μένα ο Παναθηναϊκός έκανε ένα μεγάλο λάθος γιατί διέλυσε τον κορμό των παικτών που πήραν τα δύο πρωταθλήματα. Εκείνη η ομάδα αδικήθηκε λόγω του παρελθόντος του. Ο Παναθηναϊκός, αν θέλετε την άποψή μου, θα πρέπει να δημιουργήσει ένα κορμό παικτών και πάνω σε αυτό να χτίσει. Το μπάτζετ παίζει ρόλο, αλλά δευτερεύοντα".
14:28
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της συνέντευξης Τύπου. Καλό μεσημέρι σε όλους. Μείνετε συντονισμένοι για αναλυτικό ρεπορτάζ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK