Ο Πορζίνγκις είναι ο νέος Νοβίτσκι;

Το μήλο κάτω από τη μηλιά, τα πρώτα βήματα στην Σεβίλλη, τα 2 ντραφτ στο ΝΒΑ, η σύγκριση με Νοβίτσκι και Γκασόλ, το "dream shake", η συγκατοίκηση με τους γονείς και τα αδέρφια και το μέλλον που μπορεί να τον βρει ακόμα και MVP πρωταθλήματος.

Ο Πορζίνγκις είναι ο νέος Νοβίτσκι;
Πορζίνγκις TOM SZCZERBOWSKI

Είναι 2.21 μ. στα 20 του (οπότε μπορεί να ψηλώσει κι άλλο), έχει κερδίσει το δύσκολο κοινό των Νικς από τους πρώτους του μήνες στην Νέα Υόρκη, μένει με τους γονείς του, δεν πίνει αλκοόλ και συγκρίνεται ήδη με τον Παού Γκασόλ και τον Ντιρκ Νοβίτσκι. Ο λόγος για τον rookie Λετονό Κρίσταπς Πορζίνγκις, ο οποίος αποτελεί ήδη ένα από τα πιο "καυτά" νέο ονόματα του ΝΒΑ.

Το μήλο κάτω από τη μηλιά

Ο Πορζίνγκις είναι ο νέος Νοβίτσκι;

Ο Πορζίνγκις ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ από τα 6 του και δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς αν λάβει κανείς υπόψη την οικογένεια από την οποία προέρχεται. Ο πατέρας του ήταν ημιεπαγγελματίας μπασκετμπολίστας πριν γίνει οδηγός λεωφορείου, ενώ η μητέρα του έχει περάσει από τις μικρές κατηγορίες της εθνικής Λετονίας στο μπάσκετ. Το ίδιο ισχύει και για τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του, εκ των οποίων ο μικρότερος έχει αγωνιστεί σε διάφο ρες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ιταλία.

"Στην εφηβεία μου, ξυπνούσαμε ξημερώματα με τον αδερφό μου για να δούμε τους Λέικερς στους τελικούς, όταν ο Κόμπε έπαιζε μαζί με τον Παού. Ήμουν και είμαι μεγάλος φαν τους Λέικερς και του Κόμπε", δηλώνει ο Λετονός.

Τα πρώτα βήματα στην Σεβίλλη

Ο Πορζίνγκις είναι ο νέος Νοβίτσκι;

Τα γονίδια, η αγάπη για το άθλημα και η πολλή δουλειά δεν άργησαν να τον κάνουν γνωστό στον μπασκετικό κόσμο. Στα 15 του πήγε στην Σεβίλλη για να δοκιμαστεί από την "Sevilla Baloncesto". Αν και άρεσε στους ιθύνοντες της ομάδας, ο ίδιος δεν ήταν ενθουσιασμένος με το κλίμα που συνάντησε: "Ήρθα εδώ (στη Σεβίλλη) με τον αδερφό μου για 2-3 μέρες, αλλά είχε πάρα πολλή ζέστη, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να παίξω καλά. Παρόλα αυτά, μου έκαναν συμβόλαιο το 2010, το οποίο υπέγραψα".

Στην Ισπανία πέρα από τον καιρό είχε κι άλλες δυσκολίες. Είχε πρόβλημα με τη γλώσσα και του φαινόταν πολύ δύσκολο να επικοινωνήσει με τους συμπαίκτες του και το προπονητικό τιμ. Πέρα από αυτά έπασχε και από αναιμία, με αποτέλεσμα να νιώθει μια μόνιμη κούραση, να του κόβεται η ανάσα και να μην μπορεί να προπονηθεί όσο έπρεπε. Σιγά σιγά το πρόβλημα υγείας του άρχισε να υποχωρεί και το παιχνίδι του άρχισε να βελτιώνεται.

Το ντεμπούτο του με την ομάδα νέων της Sevilla Baloncesto το έκανε στις 4 Γενάρη του '12 σε ένα τουρνουά κόντρα στους νέους της Μπαρτσελόνα πετυχαίνοντας double double (12 πόντους και 10 ριμπάουντ). Δύο μέρες αργότερα κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης βελτίωσε ακόμα περισσότερο την απόδοση του, πετυχαίνοντας 24 πόντους και 11 ριμπάουντ. Κατά μέσο όρο την δεύτερη και τελευταία του χρονιά στο πρωτάθλημα νέων της Ισπανίας είχε μέσο όρο 16.6 πόντους, 8.4 ριμπάουντ, 2.6 τάπες και 48.1% στα τρίποντα!

Τον Μάιο του 2014 αντιμετώπισε τον Τζάστιν Ντόλμαν, της Μπαρτσελόνα τον οποίο τότε θεωρούσε το καλύτερο 4άρι της ισπανικής λίγκας και κατάφερε να πετύχει 14 πόντους. Λίγες μέρες αργότερα επιλέχθηκε στην καλύτερη πεντάδα νέων παικτών της ACB.

Τα ντραφτ του 2014 και '15

Την ίδια χρονιά σύμφωνα με το DraftExpress.com ήταν 4ος στη λίστα με τα 100 μεγαλύτερα ταλέντα στον κόσμο. Παρόλα αυτά, μία μέρα πριν το ντραφτ, απέσυρε τη συμμετοχή του. Ο Άντι Μίλερ, ατζέντης του Λετονού, δήλωσε στο ESPN ότι ο παίκτης του δεν ένιωθε ακόμα έτοιμος να αγωνιστεί στο ΝΒΑ και ήθελε να βελτιώσει το παιχνίδι του και να είναι έτοιμος για το ντραφτ του 2015. Ένας από τους γενικούς διευθυντές της λίγκας δήλωσε: "Είναι πολύ ταλαντούχος. Δεν είναι έτοιμος, αλλά θα τον επιλέγαμε έτσι κι αλλιώς. Αν συνεχίσει να βελτιώνεται και αναπτυχθεί το σώμα του θα είναι στο Top-5 του ντραφτ το 2015".

Δεν έπεσε έξω ο συγκεκριμένος γενικός διευθυντής, αφού ο Πορζίνγκις επιλέχθηκε από τους Νικς από το 4 του ντραφτ του 2015, κάτι που δεν έχει καταφέρει κανείς άλλος παίκτης από την Λετονία, αλλά και γενικότερα από τις χώρες της Βαλτικής.

Το ΝΒΑ

Ο Πορζίνγκις είναι ο νέος Νοβίτσκι;

Το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ με την φανέλα με το νούμερο 6 των Νικς έγινε στο πρώτο ματς της σεζόν κόντρα στους Μπακς του Αντετοκούνμπο. 16 πόντοι και 5 ριμπάουντ σε μια νίκη της ομάδας του με 122-97 αποτελούν αν μη τι άλλο ένα καλό ξεκίνημα. Στις 2 Νοέμβρη έκανε το πρώτο του double-double με 13 πόντους και 14 ριμπάουντ κόντρα στους Σπερς. Μετά τα 18 πρώτα του παιχνίδια στο ΝΒΑ βρέθηκε στην 3η θέση των σκόρερς μεταξύ των rookies με 13.7 πόντους και στην 2η θέση των ριμπάουντερς με 9.3, με αποτέλεσμα να βγει rookie της Ανατολής για το δίμηνο Οκτώβρη-Νοέμβρη.

Βέβαια η αρχή στην Νέα Υόρκη για τον Λετονό δεν ήταν εύκολη, αφού οι φίλαθλοι των Νικς μόλις άκουσαν ότι η ομάδα τους τον επέλεξε στο νούμερο 4 του ντραφτ άρχισαν να τον γιουχάρουν:

(ένα πιτσιρίκι βγάζει σέλφι κάνοντας πως κλαίει)

Βέβαια, μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να κάνει αυτούς που τον γιούχαραν να τραγουδάνε το όνομά του μέσα στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν. Πώς να κρατηθούν άλλωστε όταν ο Λετονός πέτυχε 29 πόντους με κάθε πιθανό τρόπο κόντρα στους Χόρνετς και μάζεψε 11 ριμπάουντ.

Η προσωπική ζωή

Ο Πορζίνγκις είναι ο νέος Νοβίτσκι;
Πορζίνγκις

Παρά τα 3.700.000 ευρώ που παίρνει ο 20χρονος Λετονός για την rookie season του, έχει επιλέξει να μένει με τους γονείς και τα δυο του αδέρφια. "Είναι πολύ ωραίο να έχεις γύρω σου ανθρώπους που σε προσέχουν. Είμαι αρκετά νέος και η οικογένεια μου μένει μαζί μου για να με προσέχει και να είμαι εντελώς αφοσιωμένος στο μπάσκετ", δηλώνει ο ίδιος.

Στις Η.Π.Α. το όριο ηλικίας για το αλκοόλ είναι στα 21 χρόνια, αλλά ακόμα και στην Λετονία που είναι στα 18 δεν αποτελούσε κίνητρο για αυτόν για να πίνει.

Πορζίνγκις show-time

Ο Πορζίνγκις με τα 221 εκατοστά του βρίσκεται στη λίστα με τους πιο ψηλούς παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ και αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ των τεσσάρων ψηλότερων που βρίσκονται εν ενεργεία, γεγονός το οποίο εκμεταλλεύεται στο έπακρο:

Στις κινήσεις του συγκαταλέγεται και το "Dream Shake" του Χακίμ Ολάζουον:

Η φήμη του στην Λετονία

Αυτή τη στιγμή ο παίκτης των Νικς είναι ο πιο διάσημος Λετονός. Βρίσκεται στο εξώφυλλο όλων των εφημερίδων της χώρας, όχι μόνο των αθλητικών. Όλοι μιλούν για εκείνον, ακόμα και νοικοκυρές και άτομα που δεν έχουν ιδέα από μπάσκετ. Έχει γραφτεί ακόμα και τραγούδι για τον Πορζίνγκις, του οποίου του video στο youtube πλησιάζει το 1.000.000 views:

Το τι επικρατεί στην Λετονία σχετικά με τον Πορζίνγκις το περιγράφει ιδανικά η παρακάτω ατάκα ενός Λετονού δημοσιογράφου: "Συμβαίνει αυτό που είχε συμβεί στην Φινλανδία με τα κινητά Nokia. Νιώθουμε σαν να έχουμε δημιουργήσει το δικά μας Nokia και αυτό δεν είναι άλλο από τον Κρίσταπς Πορζίνγκις".

Το μέλλον και η σύγκριση με Νοβίτσκι

Ο Πορζίνγκις είναι ο νέος Νοβίτσκι;
Πορζίνγκις

Το FiveThirtyEight έχει ένα πρόγραμμα με βάση το οποίο προβλέπει την μελλοντική απόδοση ενός παίκτη στηριζόμενο στην προηγούμενη του απόδοση. Έτσι, το άνωθεν γράφημα δείχνει τι θα καταφέρει μέσα στο 2016 ο Λετονός με βάση την απόδοση του μέσα στο 2015. Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα τη σεζόν 2016-17 ο Πορζίνγκις θα είναι 17ος στη λίστα με τους πιο εμπορικούς παίκτες μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον Τζον Γουόλ και τον Τζίμι Μπάτλερ. Την σεζόν 2018-19 υπάρχουν πιθανότητες να βρίσκεται ανάμεσα στους παίκτες που προορίζονται για MVP του πρωταθλήματος.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο σύστημα, ο Πορζίνγκις θεωρείται καλύτερος από ότι ήταν ο Νοβίτσκι στα 20 του και τα επιθετικά του χαρίσματα μοιάζουν με αυτά που έχει τώρα ο Γερμανός.

Τα στατιστικά του Λετονού:

Ο Πορζίνγκις είναι ο νέος Νοβίτσκι;

Το μειονέκτημα

Το μόνο πρόβλημα που θεωρητικά έχει ο Λετονός είναι το ύψος του. Δεν πρόκειται απλώς για έναν πολύ ψηλό παίκτη, αλλά για ένα γιγαντιαίο και μόλις 25 παίκτες στην ιστορία της λίγκας είχαν 2.21 εκ. ύψος ή ακόμα μεγαλύτερο. Το πρόβλημα είναι πως κανείς παίκτης τέτοιου ύψους δεν έχει συμπληρώσει 1.000 παιχνίδια στο ΝΒΑ, είτε λόγω τραυματισμών είτε λόγω μειωμένης απόδοσης με την πάροδο του χρόνου. Ο Μαρκ Ίτον που έπαιξε τα περισσότερα, έφτασε τα 875.

Ο Πορζίνγκις είναι ο νέος Νοβίτσκι;

Ελπίζουμε ο Πορζίνγκις να ξεπεράσει κατά πολύ τα 1.000 παιχνίδια στο ΝΒΑ και όσο ιερόσυλο και αν διαβάζεται το μόνο που να μας απασχολεί σχετικά με το παιχνίδι του στο μέλλον να είναι το πότε θα καταφέρει να φτάσει και να ξεπεράσει τον Ντιρκ Νοβίτσκι και τον Παού Γκασόλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παού μας έκανες όλους Ισπανούς

News 24/7

24MEDIA NETWORK