Ο Παπαπέτρου στα χνάρια του Ντουράντ

Την πιο δύσκολη απόφαση και την πιο ...προβεβλημένη Έλληνα μπασκετμπολίστα στις ΗΠΑ, πήρε ο Ιωάννης Παπαπέτρου. Ο 17χρονος ύψους 2,04 γκαρντ ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου, σε παναμερικανικό δίκτυο, την απόφασή του να παίξει κολλεγιακό μπάσκετ στο Τέξας.

Ο Παπαπέτρου στα χνάρια του Ντουράντ

Πριν σας...συστήσουμε τον Ιωάννη, τον γιο του Αργύρη Παπαπέτρου, οφείλουμε να κατανοήσουμε πως είναι η πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, που ένας παίκτης του γίνεται, στα 17 του, πρώτο θέμα για τις ΗΠΑ, εκεί που παίζεται το μπάσκετ. Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για τον Έλληνα παίκτη οφείλεται όχι μόνο στο τεράστιο ταλέντο του αλλά και στο γεγονός ότι αυτό το ταλέντο αγωνίζεται στο αμερικανικο λύκειο της Air Florida Academy.

Οι σκάουτερ μεγάλων πανεπιστημίων όπως το Kansas και το Texas ήταν οι πρώτοι που έσπευσαν να τον προσεγγίσουν ενώ η Florida, του Καλάθη, θεωρούσε πως είχε το προβάδισμα λόγω της...εντοπιότητας.

Το Σάββατο το βράδυ σε μια ειδική εκδήλωση, μπροστά σε εκατοντάδες κόσμο και με τις κάμερες να...γράφουν, ο Ιωάννης τελείωσε την αγωνία: "Ειλικρινά αισθανόμουν πως αυτό που θέλω είναι το πανεπιστήμιο του Τέξας και δεν χρειαζόταν να περιμένω περισσότερο. Επεδίωξα να ανακοινώσω τώρα την απόφασή μου προκειμένου να συγκεντρωθώ στην τελευταία μου χρονιά με το σχολείο μου". Όσο για την τελική του απόφαση, ανάμεσα σε κολοσσούς του NCAA, υπογράμμισε: "Το Κάνσας είναι ένα σπουδαίο πανεπιστήμιο και τους ευχαριστώ για το ενδιαφέρον τους, ωστόσο το Τέξας το αγάπησα αμέσως. Με καλύπτει τόσο αγωνιστικά όσο και ακαδημαϊκά".

O πιο προβεβλημένος απόφοιτος του Τέξας είναι ο Κέβιν Ντουράντ πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ αλλά εκεί έπαιξε ο Λαμάρκους Όλντριτζ και ο Τι Τζέι Φορντ.

Η φωτογραφία είναι από την εκδήλωση που διοργάνωσε το λύκειο προκειμένου να ανακοινώσει επισήμως ο Έλληνας γκαρντ την απόφασή του. Μπροστά του είχε δύο καπελάκια, ένα του Κάνσας και ένα του Τέξας και όταν ήρθε η ώρα φόρεσε το δεύτερο κάνοντας και την ...παραδοσιακή χειρονομία των longhorns.

Γιος του…πατρός του

Όσοι γνωρίζουν τον Αργύρη Παπαπέτρου είτε ως έναν από τους καλύτερους Έλληνες πάουερ φόργουρντ των 80ς και των 90ς (μέλος της μεγάλης εθνικής του 1994), γνωρίζουν έναν υπέροχο άνθρωπο, αξιοπρεπή και πολύ χαμηλών τόνων. Ο Ιωάννης είναι πολύ τυχερός που είναι γιος μίας τέτοιας προσωπικότητας γι αυτό και δεν παρασύρθηκε από την λάμψη της δημοσιότητας ή τα …ευρώ της Ελλάδας.

Ακόμα και τώρα που όλα έχουν τελειώσει, ο Αργύρης Παπαπέτρου θέλει να μένει στο παρασκήνιο, θέλοντας μόνο να ευχαριστήσει όσους βοήθησαν το παιδί του: "Ο Ιωάννης είναι ένα ώριμο παιδί και χαίρομαι για την απόφασή του. Του είπα, μία ώρα πριν αποφασίσει, να κάνει ότι νομίζει πως είναι καλύτερο γι αυτόν. Ελπίζω να έχει υγεία και να πετύχει τους στόχους του, τόσο αυτός όσο και ο άλλος γιος μου ο Γιώργος που βρίσκεται στo Ranger College (σ.σ. από τα καλύτερα junior college). Στο χέρι τους είναι να δουλέψουν σκληρά και να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους ενώ παράλληλα θα μορφωθούν σε καλά πανεπιστήμια για να αποφοιτήσουν όχι μόνο καλοί αθλητές αλλά και ολοκληρωμένοι άνθρωποι".

Με την ευκαιρία που μου δίνετε, θέλω να ευχαριστήσω το λύκειο Air Academy of Florida,στο οποιο φοιτεί ο γιος μας, για την υποστήριξη που του παρέχει και την δυνατότητα που του προσφέρει για να εξελιχθεί αθλητικά αλλά και ακαδημαϊκά.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή του Ιωάννη, Aubin Goporo, που με την σκληρή δουλειά του και τις γνώσεις του πάνω στην βελτίωση νέων αθλητών, κατάφερε σε ένα χρόνο να κάνει γνωστό τον γιο μας στην Αμερική, με συνέπεια να τον θέλουν τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια".

Ο κόουτς του …Τζόρνταν μιλά για τον Ιωάννη Παπαπέτρου

Μεγάλο ρόλο στην πρόοδο του Ιωάννη Παπαπέτρου έχει διαδραματίσει ο Όμπιν Γκομπορό, προπονητής του στο λύκειο της Air Florida Academy. Θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους κόουτς στο λυκειακό μπάσκετ και τον έχει επιλέξει ο Μichael Jordan, ο...γνωστός, για να προπονεί στο camp που διοργανώνει κάθε χρόνο.

Το Contra.gr του ζήτησε να σκιαγραφήσει ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ: "Πρόκειται για ένα υψηλόσωμο γκαρντ με ανεβασμένο δείκτη ευφυΐας. Μπορεί να σουτάρει και να πασάρει με μεγάλη άνεση. Είναι εξαιρετικός στο πικ εν ρολ. Παίζει άνετα ως πλέι μέικερ, σούτιγκ γκαρντ αλλά και σμολ φόργουορντ. Πρόκειται για ένα παιδί με χαρακτηριστικά ηγέτη στο γήπεδο, του αρέσει η σκληρή δουλειά και για μένα ήταν ένας προπονητής στο παρκέ".

Επειδή στην Ελλάδα βιαζόμαστε, και δεν θα αλλάξουμε, ενδιαφερόμαστε αν μιλάμε για τον πρώτο Έλληνα που θα αγωνιστεί με προοπτικές στο ΝΒΑ ή για ένα παιδί στο οποίο ταιριάζει περισσότερο το ευρωπαϊκό μπάσκετ: "Αυτή την στιγμή, καθώς ετοιμάζεται για την τελευταία του χρονιά στο λυκειακό μπάσκετ, ταιριάζει πιο πολύ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και στο τέλος της χρονιάς θα είναι ακόμα καλύτερος. Ωστόσο αν στο κολλέγιο που επιλέξει, συνεχίσει να δουλεύει με την ίδια συνέπεια, τότε διαθέτει τα προσόντα να αγωνιστεί στο ΝΒΑ. Τα πάντα εξαρτώνται από την πρόοδό του στο πανεπιστήμιο".

Η σοβαρότητα του πατέρα Αργύρη, έχει περάσει και στον γιο Ιωάννη σύμφωνα με τον κόουτς Γκομπορό: "Είναι πολύ σημαντικό που έχει πατέρα ο οποίος υπήρξε παίκτης και τώρα είναι προπονητής. Έρχεται από οικογένεια με σωστές αρχές".

Το γεγονός ότι εμείς δεν τον γνωρίζουμε, δεν μας είναι εύκολο να κατανοήσουμε όλο αυτό τον θόρυβο που γίνεται γύρω από το όνομα γι αυτό και ο Όμπιν Γκομπορό μας αναλύει τον ...Έλληνά του: "Στο λυκειακό μπάσκετ δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες οι οποίοι να συνδυάζουν το ύψος, τα αθλητικά προσόντα, το ταλέντο και την ευφυΐα του Ιωάννη. Γι αυτό και τον προσέγγισαν κολλέγια τα οποία κάθε χρόνο στοχεύουν στο φάιναλ φορ. Ο Παπαπέτρου τους βοηθάει δημιουργώντας αρκετά μις ματς είτε λόγω ύψους, είτε λόγω ταχύτητας".

Όταν βεβαίως έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις με έναν άνθρωπο ο οποίος συνεργάζεται στενά με τον Μάικλ Τζόρνταν, ε, τον ρωτάς: "Ο Μάικλ Τζόρνταν διοργανώνει ένα από τα πιο διάσημα καμπ στον κόσμο. Θέλει και αυτό να αντανακλά στην ανταγωνιστικότητά του. Δουλεύοντας μαζί του βλέπεις πως αυτός ο άνθρωπος έχει σε όλες τις δράσεις τους κίνητρο. Όταν δε κάποιο παιδί τον...προκαλέσει να παίξουν αντίπαλοι, θα ανταποκριθεί αμέσως και θα τα δώσει όλα για να αποδείξει πως είναι καλύτερος. Βρίσκεται σε σπουδαία φόρμα για κάποιον που έχει να παίξει επαγγελματικά 10 χρόνια".

Τον επίλογο ζήτησε να τον...γράψει ο ίδιος ο κόουτς του Ιωάννη Παπαπέτρου: "Δεν υπάρχουν πολλοί Έλληνες παίκτες με αυτές τις δυνατότητες και περιμένω σπουδαία πράγματα από τον Ιωάννη. Η ελληνική ομοσπονδία πρέπει να είναι υπερήφανη γι αυτό το παιδί και να παρακολουθεί από κοντά την πρόοδό του στο κολλεγιακό μπάσκετ".

News 24/7

24MEDIA NETWORK