Αυτός που "νίκησε" τον πρωταθλητή Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός με τον Μαρκαριάν κέρδισε έντεκα περισσότερους βαθμούς από έναν Ολυμπιακό που ζούσε την εποχή της "δυναστείας" του Κόκκαλη, χωρίς μάλιστα να τον νικήσει στα καθοριστικά ντέρμπι στο τέλος της σεζόν που έκριναν τους δύο τίτλους.

Αυτός που "νίκησε" τον πρωταθλητή Ολυμπιακό

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής ομάδας απ’τον Σέρχιο Μαρκαριάν είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε το πέρασμα του απ’τον Παναθηναϊκό. Με τους “πράσινους” ο Μαρκαριάν είχε πετύχει κάτι μοναδικό, να κάνει σε δύο χρονιές καλύτερα αποτελέσματα απ’τον Ολυμπιακό, την ομάδα που πήρε τα πρωταθλήματα όταν αυτός ήταν προπονητής του Παναθηναϊκού.

Μία ήττα σε 42 ματς

Τη σεζόν 2001-02 ο Μαρκαριάν διαδέχθηκε τον Γιάννη Κυράστα το Δεκέμβριο. Ο Κυράστας είχε κάτσει στον πάγκο στις πρώτες δέκα αγωνιστικές, με άσχημη πορεία: μόλις 15 βαθμοί, τέσσερις νίκες, τρεις ισοπαλίες και τρεις ήττες, με τέρματα 21-12. Ο Μαρκαριάν κάνει πρεμιέρα στην 11η αγωνιστική και τρέχει ένα αήττητο σερί μέχρι το φινάλε του πρωταθλήματος. Στους επόμενους δεκαέξι αγώνες κάνει δώδεκα νίκες και τέσσερις ισοπαλίες, με τέρματα 30-13.

Την επόμενη σεζόν ο Μαρκαριάν αναλαμβάνει νωρίτερα, αφού ο Σάντος αποχωρεί μετά την 4η αγωνιστική κι αφού πρώτα έχει μόλις μία νίκη και τρεις ήττες. Ο Μαρκαριάν κάνει πρεμιέρα κόντρα στον Άρη την 5η αγωνιστική και σχεδόν επαναλαμβάνει το ίδιο σερί στους 26 αγώνες που έκατσε στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Η αυλαία του πρωταθλήματος τον βρίσκει να έχει 21 νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και μόλις μία ήττα, αυτή στον περίφημο αγώνα της Ριζούπολης.

Έντεκα βαθμούς περισσότερους

Συνολικά, ο Μαρκαριάν έκατσε στον πάγκο του Παναθηναϊκού σε 42 αγώνες πρωταθλήματος και είχε 33 νίκες, 8 ισοπαλίες και μόλις μία ήττα, με τέρματα 78-26 και συγκομιδή 107 βαθμών. Στο ίδιο διάστημα αυτών των 42 αγωνιστικών, ο Ολυμπιακός, που πήρε και το πρωτάθλημα και τις δύο χρονιές, είχε 29 νίκες, 9 ισοπαλίες και 4 ήττες, με τέρματα 110-37 και συγκομιδή 96 βαθμών.

Με λίγα λόγια, ο Παναθηναϊκός με τον Μαρκαριάν κέρδισε έντεκα περισσότερους βαθμούς από έναν Ολυμπιακό που ζούσε την εποχή της "δυναστείας" του Κόκκαλη, χωρίς μάλιστα να τον νικήσει στα καθοριστικά ντέρμπι στο τέλος της σεζόν που έκριναν τους δύο τίτλους. Μια βαθμολογική διαφορά που δεν πήρε ποτέ ομάδα απ'τον Ολυμπιακό τα τελευταία 18 χρόνια. Ακόμα κι όταν οι ερυθρόλευκοι δεν πήραν το πρωτάθλημα το 2004 και το 2010, δεν έμειναν τόσο πίσω.

Επίδοση πρωταθλητή

Οι 107 βαθμοί που πήρε στο πρωτάθλημα ο Μαρκαριάν με τον Παναθηναϊκό δίνουν έναν εκπληκτικό μέσο όρο 2.55 βαθμών ανά αγώνα. Επίδοση ανώτερη απ’αυτήν που είχαν οι 12 απ’τις 18 ομάδες που πήραν τον τίτλο, αφού μόνο ο Ολυμπιακός του 1998, του 2000, του 2001, του 2013 και ο Παναθηναϊκός του 2004 την έχουν ξεπεράσει.

Αυτός που "νίκησε" τον πρωταθλητή Ολυμπιακό

Το τρομερό είναι πως ο Μαρκαριάν τα έκανε αυτά στον Παναθηναϊκό χωρίς να έχει κάνει ποτέ προετοιμασία με την ομάδα, χωρίς να έχει λόγο στο καλοκαιρινό χτίσιμο και ενώ έκανε παράλληλα πορεία στην Ευρώπη.

Το 2002 ανέλαβε τον Παναθηναϊκό αφού οι “πράσινοι” είχαν ήδη περάσει μια φάση ομίλων, έκατσε στον πάγκο σε έξι ματς, πέρασε στους οκτώ και έχασε την πρόκριση στους ημιτελικούς στο θρυλικό 3-1 στο Καμπ Νόου. Το 2003 πέρασε στο UEFA διαδοχικά τις Φενέρμπαχτσε, Σλόβαν Λίμπερετς και Άντερλεχτ για να αποκλειστεί απ' την Πόρτο του Μουρίνιο στους προημιτελικούς.

Το πως μια τέτοια παρουσία στον πάγκο του Παναθηναϊκό χαρακτηρίστηκε αποτυχημένη και απαξιώθηκε από μερίδα του Τύπου, αλλά και της ίδιας της ομάδας, είναι μια άλλη ιστορία, που σίγουρα δεν μπορεί να εξηγηθεί με βάση τα αποτελέσματα.

Πριν και μετά

Για να ολοκληρώσουμε αυτή τη ματιά στο βιογραφικό του, ο Μαρκαριάν πριν συνδέσει το όνομά του με τον Παναθηναϊκό είχε πάρει τέσσερα πρωταθλήματα, δύο στην Παραγουάη με την Ολίμπια (1983, 1985) και δύο στο Περού, ένα με την Ουνιβερσιτάριο ντε Ντεπόρτες (1993) και ένα με την Σπόρτινγκ Κριστάλ (1996). Με την τελευταία έφτασε και στον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες το 1997, για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της ομάδας, που ήταν και η τελευταία φορά που ομάδα απ’το Περού έφτασε τόσο μακριά.

Το 1999 έβγαλε τον Ιωνικό στην Ευρώπη για μοναδική φορά στην ιστορία του, πετυχαίνοντας δύο γκολ λιγότερα απ’τον 3ο Παναθηναϊκό και επτά περισσότερα απ’τον 4ο ΠΑΟΚ, και μετά πήγε την Παραγουάη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 τόσο άνετα, που προκρίθηκε παρότι δεν νίκησε σε κανένα απ’τα τρία τελευταία ματς των προκριματικών.

Μετά τον Παναθηναϊκό είχε αποτυχημένο πέρασμα απ’τον Ηρακλή και μακριά απ’τη χώρα μας πήρε δύο πρώταθλήματα στην Παραγουάη με τη Λιμπερτάδ (2006, 2007) και άλλο ένα στη Χιλή με τη Γιουνιβερσιτάδ ντε Τσίλε το 2009. Μετά ανέλαβε την Εθνική του Περού με την οποία βγήκε 3ος στο Κόπα Αμέρικα το 2011, αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Διαβάστε ακόμη:

Τσάρλυ: Μαρκαριάν, η μόνη λύση!

News 24/7

24MEDIA NETWORK