Εθνική και Μήτρογλου: Το μεγάλο ερώτημα

O Θέμης Καίσαρης γράφει για την μάχη που κλήθηκε να δώσει ο Κώστας Μήτρογλου με τη μεταγραφή του στη Φούλαμ και αναρωτιέται αν ο Έλληνας διεθνής θα είναι έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Εθνική και Μήτρογλου: Το μεγάλο ερώτημα

Τον Κώστα Μήτρογλου τον έχουμε συζητήσει πολλές φορές, και στο παρελθόν και φέτος. Κάναμε την κουβέντα για το κατά πόσο φέτος ήταν αλλαγμένος ή αν απλώς ήταν ώριμος. Συζητήσαμε για το θάρρος της επιλογής να μετακινηθεί στη Φούλαμ και είδαμε από κοντά το μοναδικό του παιχνίδι στη βασική ενδεκάδα των Λονδρέζων.

Σ’εκείνο το τελευταίο κείμενο, μιλήσαμε για τη μία ακόμη μάχη που καλείται να δώσει στην καριέρα του, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Δύο μήνες μετά, ο Μήτρογλου βρίσκεται σε ένα χαμηλό σημείο που ελάχιστοι θα μπορούσαν να φανταστούν στις ένδοξες μέρες στα τέλη του 2013. Η Φούλαμ υποβιβάστηκε, τα αγγλικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν καταστροφική τη μεταγγραφή του, ενώ ο Νίκος Γιαννόπουλος έγραψε χθες για τους εννιά λόγους που οδήγησαν στην τωρινή κατάσταση.

Ερωτήματα

Μένει ένας ακόμα επίσημος αγώνας για να τελειώσει η σεζόν, που επιφύλαξε στον Μήτρογλου ένα ταξίδι απ’τον παράδεισο στην ποδοσφαιρική κόλαση. Απ’τα γκολ, τη δόξα και την αναγνώριση στο υψηλότερο επίπεδο (Champions League, μπαράζ Μουντιάλ), ο Μήτρογλου βρέθηκε στο χειρουργείο, στις αίθουσες αποθεραπείας, στον υποβιβασμό σε μια ομάδα που φέτος ήταν λες και το έβαλε στόχο να πέσει και έκανε τα πάντα για να το πετύχει.

Σ’ένα μήνα από σήμερα η Εθνική Ελλάδας θα μπει στο αεροπλάνο και θα πετάξει για Βραζιλία. Το φθινόπωρο ο Μήτρογλου ήταν στο μυαλό όλων ο βασικός και αναντικατάστατος φορ της Εθνικής στο Μουντιάλ. Τώρα, ένα μήνα πριν το μεγάλο ταξίδι, το ερωτήματα είναι λογικά. Θα είναι ο Μήτρογλου ο βασικός μας φορ; Πρέπει να είναι στην αποστολή;

Εθνική και Μήτρογλου: Το μεγάλο ερώτημα

"Κόλαση"

Εννοείται πως τα ερωτηματικά δεν έχουν να κάνουν με την αξία του. Απ’τον Οκτώβριο του 2012, πριν έρθουν οι φετινοί καλοί μήνες, έγραφα πως ο Σάντος πρέπει να σταματήσει να προτιμάει τον Γκέκα, αφού πλέον το πρωτάθλημά μας του προσέφερε τους Μήτρογλου-Αθανασιάδη ως επιλογές. Ο Μήτρογλου ήταν αυτός που ξεχώρισε απ’τον εσωτερικό ανταγωνισμό και τελικώς έκανε δικιά του τη θέση. Τώρα; Τώρα ο Μήτρογλου είναι ένας επιθετικός που έχει να σκοράρει απ’τις 19 Νοέμβριου, από εκείνο το πλασέ στο Βουκουρέστι που σφράγισε το εισιτήριο για το Μουντιάλ. Τώρα ο Μήτρογλου έχει πατήσει χορτάρι σε μόλις τέσσερα παιχνίδια μέσα στο 2014. Μόνο τρεις αγώνες ήταν επίσημοι, μόνο μία φορά αγωνίστηκε και στα 90’, στο Κάρντιφ-Φούλαμ 3-1, που είχαμε σχολιάσει τότε αναλυτικά. Τώρα ο Μήτρογλου έχει παίξει μόλις σ’έναν αγώνα τους τελευταίους δύο μήνες, έχει μόνο εκείνο το ενενηντάλεπτο με την Κάρντιφ τους τελευταίους πέντε μήνες και ακόμα και σ’εκείνο είχε αγωνιστεί φανερά ανέτοιμος και βαρύς.

Δεν έχουμε να κάνουμε μ’έναν επιθετικό που περνάει ντεφορμάρισμα και δεν βρίσκει δίχτυα, ούτε με κάποιον που προπονείται κανονικά, αλλά τρώει πάγκο επειδή δεν τον βάζει ο προπονητής του. Ακόμα και ντεφορμέ ή παροπλισμένος, ο 100% fit Μήτρογλου είναι ο βασικός μας φορ, δεν έχουμε δα και καμιά τεράστια δεξαμενή επιθετικών για να διαλέξουμε. Όμως, έχουμε να κάνουμε μ’έναν ποδοσφαιριστή που ακόμα δεν έχει επανέλθει πλήρως απ’τον τραυματισμό του Νοεμβρίου και είναι ζήτημα αν έχει βγάλει στο 100% πάνω από 20 προπονήσεις μέσα στο 2014.

Απαιτήσεις

Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι δύσκολο βιβλίο. Ακόμα και οι καλύτερες ομάδες του κόσμου δεν “αντέχουν” εύκολα να έχουν έναν ποδοσφαιριστή που δεν είναι σε θέση να σταθεί στο ύψος των υψηλών απαιτήσεων του Μουντιάλ. Πόσω μάλλον η Εθνική μας, που σε κάθε της παιχνίδι θέλει έντεκα μαχητές στο χορτάρι, να δίνουν ο,τι έχουν, και αναπληρωματικούς που θα μπορούν να προσφέρουν είτε ως αλλαγές είτε με το να πάρουν φανέλα βασικού στο επόμενο ματς. Δεν αντέχουμε αδύναμους κρίκους.

Χρόνος υπάρχει; Και ναι και όχι. Επίσημος αγώνας μένει μόνο ένας για τη Φούλαμ. Η ομάδα υποβιβάστηκε, αλλά για εμάς το μεγάλο ενδιαφέρον θα είναι το πόσο και πως θα αγωνιστεί ο Μήτρογλου. Το Σάββατο μπήκε στο 58’, με τη Φούλαμ να χάνει ήδη 2-0 απ’την Στόουκ. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα έγινε το 3-0, το ματς προσπέρασε τον Κώστα πριν αυτός προλάβει να μπει σ’αυτό, σε μια ομάδα που παρέπαιε και έπαιζε με τον Σκοτ Πάρκερ δεξί μπακ. Ο Μήτρογλου ακούμπησε την μπάλα εννιά φορές και μόνο μία απ’αυτές ήταν μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Εθνική και Μήτρογλου: Το μεγάλο ερώτημα
mitroglou.jpg INTIME SPORTS

Απαντήσεις

Ανεξαρτήτως του πως θα είναι ο Μήτρογλου την Κυριακή, σίγουρα δεν προλαβαίνει να αποκτήσει αγωνιστικό ρυθμό επίσημων αγώνων. Μένουν οι προπονήσεις και τα φιλικά της Εθνικής. Θα ήταν αστείο από μέρους μου να εκτιμήσω σε τι κατάσταση προλαβαίνει να έρθει ο Μήτρογλου μέχρι να έρθουν οι αγώνες του Μουντιάλ, δεν έχω την ειδίκευση για κάτι τέτοιο. Το σίγουρο είναι πως αυτή τη στιγμή είναι πολύ πίσω. Κι αν για κάποιους δεν τίθεται ερώτημα για το αν θα πρέπει να είναι στην αποστολή, η αλήθεια είναι πως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε σίγουρη απάντηση.

Θα μας τη δώσουν οι επόμενοι εβδομάδες και τότε θα έχουμε περισσότερα να συζητήσουμε. Γιατί ακόμα κι αν γίνει αυτό που ευχόμαστε και ο Μήτρογλου ανέβει σ’αυτό το διάστημα και στα φιλικά, θα παραμένει το ερώτημα για το ποιος θα πρέπει να είναι ο βασικός μας φορ στο Μουντιάλ. Μέχρι τότε, κλείνουμε με τη σκέψη πως αν έπρεπε να απαντήσουμε πρόωρα, αυτή τη στιγμή, τότε η δική μου απάντηση στο “ποιος” θα ήταν ο Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Διαβάστε ακόμη:

Οι 9 λόγοι του ναυαγίου του Μήτρογλου

Στην πόρτα της εξόδου ο Μήτρογλου

News 24/7

24MEDIA NETWORK