Με ή χωρίς τον Σουάρες

Η Μπαρτσελόνα έδωσε ένα κάρο λεφτά για έναν παίκτη που δεν ήταν υπέρ-απαραίτητος. Η Λίβερπουλ θα ψάξει παίκτες να αντικαταστήσουν τον Ουρουγουανό, αλλά υπάρχει κάτι που δεν θα βρει πουθενά. Ο Θέμης Καίσαρης ρίχνει μια πρώτη ματιά στη μεταγραφή του Σουάρες στην Μπαρτσελόνα.

Με ή χωρίς τον Σουάρες

Η είδηση της μεταγραφής του Λούις Σουάρες δεν ήταν ο ορισμός της "βόμβας". Το στόρι ήταν γνωστό εδώ και καιρό και το μόνο που έμενε ήταν να δούμε αν θα συμπεριληφθεί στο deal ο Αλέξις Σάντσες και το τελικό ποσό που θα καρπωθεί η Λίβερπουλ. Ο Χιλιανός επέλεξε την Άρσεναλ και την επόμενη μέρα η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε τον Σουάρες, με τα ρεπορτάζ να διαφωνούν στο κόστος της μετακίνησης. Στην Αγγλία μιλούν για 95 εκατομμύρια ευρώ, στην Ισπανία κάνουν λόγο για 80.

Λογιστές δεν είμαστε για να ασχοληθούμε με το ακριβές ποσό. Αξίζει, όμως, να ρίξουμε μια πρώτη ματιά στις δύο πλευρές της συμφωνίας, στη Βαρκελώνη και στο Λίβερπουλ.

Τι ακριβώς κάνει η Μπαρτσελόνα;

Η απόκτηση του Σουάρες με ένα τέτοιο ποσό είναι σοβαρή δήλωση για όποια ομάδα την έκανε. Αλλά, τι σημαίνει όταν την κάνει η Μπαρτσελόνα; Οι Καταλανοί πέρσι απέκτησαν τον Νεϊμάρ, αφού πρώτα έδωσαν σκληρή μάχη με τη Ρεάλ και χάλασαν ένα σκασμό λεφτά, για ένα συμβόλαιο που τους έφερε στα δικαστήρια και προκάλεσε και τη δυσαρέσκεια του Μέσι, όταν ο Αργεντινός έμαθε το πόσα θα παίρνει ο Βραζιλιάνος.

Νεϊμάρ, Μέσι και Σάντσες. Μια τριάδα εκπληκτική, αφού απαρτίζεται από τον παίκτη που βρίσκεται στο άριστα, τον 22χρονο που θέλει να το φτάσει στο μέλλον και τον Χιλιανό, έναν καταπληκτικό ποδοσφαιριστή για κάποιον που λογίζεται ως τρίτος. Δεν γινόταν με τίποτα να κοιτάξεις την επιθετική γραμμή της Μπάρτσα και να πεις πως “εκεί χρειάζονται ενίσχυση”.

Με ή χωρίς τον Σουάρες

Αντιθέτως, η Μπαρτσελόνα εδώ και χρόνια χρειάζεται ανανέωση και ενίσχυση στις άλλες δύο γραμμές. Στο κέντρο, όπου έχασε με ευθύνη της τον Τιάγκο Αλκάνταρα, εκεί που ο Τσάβι ετοιμάζεται να πει αντίο και ο Ινιέστα δεν μπορεί πια να είναι πάντα καταπληκτικός. Στην άμυνα, όπου το πρόβλημα των στόπερ υπάρχει εδώ και χρόνια, όπου ο Πουγιόλ αποχώρησε, όπου ο Άλβες είναι φευγάτος.

Στο κέντρο η Μπάρτσα πήρε τον “φτηνό” Ράκιτιτς, μια έξυπνη κίνηση που ταιριάζει σε ομάδες που δεν έχουν πολλά για ξόδεμα ή που θέλουν να χαλάσουν περισσότερα σε άλλες θέσεις. Στην άμυνα ήθελε πολύ τον Νταβίντ Λουϊζ, αλλά έκανε πίσω όταν έμαθε το πόσα προσέφερε για τον Βραζιλιάνο η Παρί.

Χωρίς να έχει ενισχύσει σημαντικά την άμυνα και το κέντρο, χωρίς να έχουν γίνει κινήσεις που να στέλνουν μήνυμα σοβαρής ανανέωσης σ'αυτές τις γραμμές, η Μπάρτσα δίνει τον 25χρονο Σάντσες και άλλα 40-50 εκατομμύρια για να τον αντικαταστήσει με τον 27χρονο Σουάρες. Γιατί στην ουσία αυτό συνέβη, με την ταυτόχρονη πώληση του Χιλιανού στην Άρσεναλ.

Με ή χωρίς τον Σουάρες

Η αξία του Σουάρες δεν αμφισβητείται. Αυτό που προκαλεί ερωτηματικά είναι το κατά πόσο ήταν αναγκαία μια τέτοια κίνηση, με τόσα λεφτά, για μια ομάδα που εδώ και χρόνια “πονάει” σε άλλες γραμμές και προσθέτει έναν ακόμα παίκτη του "δώστε μου την μπάλα στην επίθεσή της". Λογικό ήταν να προκαλέσει αντιδράσεις στους φίλους της Μπάρτσα.

Το μέλλον θα δώσει τις απαντήσεις. Μπορεί η Μπαρτσελόνα να έχει βρει τρόπο και χρήμα για να ενισχυθεί κι αλλού, ανεξαρτήτως της μεταγραφής Σουάρες. Ή μπορεί απλώς να έχει διάθεση να πουλήσει κάποιον πολύ ακριβά στο μεσομακροπρόθεσμο διάστημα...

Τι θα κάνει τώρα η Λίβερπουλ;

Θα κάναμε διαφορετική συζήτηση αν ο Αλέξις Σάντσες είχε προτιμήσει το Άνφιλντ και όχι το Έμιρεϊτς. Οι δύο παίκτες δεν είναι ίδιοι, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση η Λίβερπουλ θα είχε αποκτήσει έναν τοπ επιθετικό, με μεγάλο πλουραλισμό στο παιχνίδι του, στα 25 του χρόνια και θα είχε και άλλα 40-50 εκατομμύρια να προσθέσει στο μεταγραφικό της πορτοφόλι. Τώρα θα πρέπει να ψάξει αλλού για να βρει αυτόν ή αυτούς που θα αντικαταστήσουν τον Σουάρες.

Με ή χωρίς τον Σουάρες

Ο πληθυντικός μπαίνει πολύ απλά γιατί η Λίβερπουλ δεν αποκτά ποτέ παίκτες παγκόσμιας κλάσης. Απ'την εποχή του Κίγκαν και του Νταλγκλίς, του Ρας και του Μπαρνς, μέχρι την εποχή των Αλόνσο, Μασεράνο, Τόρες, Στάριτζ, Σουάρες η Λίβερπουλ είναι σταθερή: οι παίκτες που αποκτά δεν είναι ποτέ παγκόσμιας κλάσης τη στιγμή της μεταγραφής. Απλώς υπάρχει η ελπίδα πως θα γίνουν τέτοιοι στο διάστημα της παραμονής τους στο Λίβερπουλ.

Κάποιοι θα αποκτηθούν. Ο Μάρκοβιτς της Μπενφίκα είναι σοβαρός στόχος, μετά το ναυάγιο της υπόθεσης Σάντσες προέκυψε το όνομα του Μπονί και σίγουρα θα διαβάσουμε κι άλλα στη συνέχεια. Ούτως ή άλλως, η Λίβερπουλ δεν μπορεί με έναν παίκτη να αναπληρώσει όσα χάνει με τη φυγή του Σουάρες. Θα τα ψάξει σ'ένα σύνολο παικτών, που θα εύχεται να της βγει, να της δώσει έστω αρκετά απ'αυτά που έκανε μόνος του πέρσι ο Σουάρες.

Με ή χωρίς τον Σουάρες

Μπορεί να της βγουν οι επιλογές, μπορεί και όχι. Εδώ θα είμαστε να τις συζητήσουμε. Ένα είναι μάλλον ασφαλές να εικάσουμε. Πως όποιους κι αν επιλέξει η Λίβερπουλ, θα είναι σχεδόν αδύνατο να γεμίσει το κενό του Σουάρες. Όχι τα γκολ, τις ασίστ, τις ντρίμπλες. Αυτό που δύσκολα βρίσκεις εκεί έξω είναι έναν νικητή.

Αυτόν που δεν τρομοκρατούσε τους αντιπάλους μόνο με τα προσόντα του, αλλά πολύ περισσότερο με την άρνηση του να μην αφήσει μπάλα που να μην κυνηγήσει, με το να δίνει κάθε αγώνα σαν να να εξαρτάται η ζωή του απ'αυτόν και να μη συμβιβάζεται ποτέ με τίποτα λιγότερο απ'το καλύτερο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK