"Ο Δέλλας δεν κάνει, κέρδισε κατά τύχη"

Ο Θέμης Καίσαρης εξηγεί γιατί στην ΑΕΚ δεν υφίσταται και δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα με τον προπονητή, Τραϊνό Δέλλα.

"Ο Δέλλας δεν κάνει, κέρδισε κατά τύχη"
INTIME SPORTS

"Τελείωσε το ματς και ο Δέλλας είχε ταυτόχρονα μέσα Αραβίδη, Κρισάντους, Μάνταλο, Μπαρμόσα, Πλατέλλα και Βάργκας, αλλά παρόλα αυτά δεν έκανε ούτε μια ευκαιρία με αντίπαλο τη Βέροια. Μια καθαρή ευκαιρία έφτιαξε σε όλο το ματς κι αυτή ήταν στο 70’, όταν από λάθος της άμυνας ο Βάργκας βρέθηκε τετ-α-τετ. Τον Πλατέλλα τον άφησε στον πάγκο, ενώ φάνηκε πόσο έλειψε στην Τούμπα, ενώ και πάλι η ΑΕΚ είχε αμυντικά κενά στο τρανζίσιον, οι παίκτες έτρεχαν και δεν έφταναν".

Θα τα διαβάζαμε σίγουρα αν η μπάλα δεν πήγαινε μέσα στην εκτέλεση του Μπαρμπόσα. Βοηθώντας κάποιους συναδέλφους, τα γράφω και τώρα που η ΑΕΚ νίκησε. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι έτσι. Ας μη γίνει η νίκη στο 90' η αφορμή για να κουκουλωθεί το γεγονός πως "ο Δέλλας δεν κάνει".

"Θέμα προπονητή"

Να σοβαρευτούμε. Πρώτα να ξεκαθαρίσω πως με τα παραπάνω δεν επιτίθεμαι σε όσους άσκησαν αμιγώς ποδοσφαιρική κριτική στον Δέλλα για την ήττα-εμφάνιση στην Τούμπα. Το έκανε εδώ στο Contra.gr ο Τσάρλυ, εξήγησε ποια πράγματα του φάνηκαν λανθασμένα και τέλος. Ούτε ακύρωση της δουλειάς του Δέλλα ούτε σύννεφα, ούτε θέμα προπονητή. Κριτική ενός αγώνα (με την οποία συμφωνώ, την έκανα και στη SUPER BALL) και πάμε παρακάτω.

Κάποιοι δεν έμειναν εκεί. Φτάσαμε να διαβάζουμε πρωτοσέλιδα κι αφιερώματα για "κρίση, θέμα προπονητή, κομβικό ματς στη Βέροια, συσσωρευμένα λάθη, προβληματική εικόνα, κτλ". ΟΚ, αν είναι έτσι κι αν όλα αυτά είναι δικαιολογημένα, τότε δεχθείτε τη βοήθειά μου. Εσείς που τα πιστεύετε μην κάνετε το λάθος και αλλάξετε τροπάρι τώρα επειδή η μπάλα πήγε μέσα στο 90’. Να τα πείτε και να τα γράψετε, παρά τη νίκη. Η εμφάνιση μετράει, η ΑΕΚ ήταν κάκιστη, έτοιμη σας την έχω την παράγραφο.

Κριτική, όχι αμφισβήτηση

Αφήνουμε τους "έξω" και πάμε στο χορτάρι. Ο Δέλλας κάνει λάθη. Προφανώς και κάνει λάθη. Έχει πίσω του μόλις δύο σεζόν ως πρώτος προπονητής, αμφότερες σε χαμηλότερες κατηγορίες, και έχει κάνει τρεις προετοιμασίες. Αυτή τη στιγμή έχει δώσει μόνο πέντε ματς στην καριέρα του στην πρώτη κατηγορία με ομάδα που είναι δικιά του απ’το καλοκαίρι.

Γκουαρδιόλα που πήρε το Champions League στην πρώτη του χρονιά είναι ένας. Και ακόμα και αυτός έκανε λάθη και συνεχίζει να κάνει. Εδώ είμαστε να τα συζητάμε, αυτό θα κάνουμε και στη συνέχεια. Μόνο που οι τόνοι δεν (γίνεται να) ανεβαίνουν μόνο με τα λάθη σε έναν αγώνα. Η κριτική φτάνει σταδιακά στο επίπεδο της ανοιχτής αμφισβήτησης ή ακόμα και της απαξίωσης ενός προπονητή. Και τα στάδια είναι αρκετά.

Χρειάζονται προπονητικά λάθη που επαναλαμβάνονται. Αγωνιστικά προβλήματα που μπορούν να διορθωθούν, αλλά παραμένουν. Αποτελέσματα που συνιστούν απώλεια στόχων. Παίκτες που παρατεταμένα δεν βρίσκονται σε καλή αγωνιστική κατάσταση ή παίκτες που αδικούνται συστηματικά. Προβληματικό τακτικό σχέδιο που επανειλημμένα δεν δουλεύει, αλλά διατηρείται. Ρόστερ που είναι για πολύ παραπάνω και ο προπονητής το κρατάει χαμηλά. Συνολική εικόνα ομάδας που δεν έχει συνοχή και αναγνωρίσιμη αγωνιστική φιλοσοφία, που δεν αγωνίζεται με πίστη, αλλά με κλονισμένο ηθικό, ίσως και χωρίς εμπιστοσύνη στον Νο1, τον προπονητή.

Τότε ναι. Μπαίνει αυτό που λέμε "θέμα προπονητή". Απ’τον Τύπο, απ’τον κόσμο, απ’όλους. Το ερώτημα είναι, τι απ’αυτά έχει διακρίνει κανείς στην ΑΕΚ των πρώτων 4-5 αγωνιστικών;

Θέματα και διαχείριση

Ο Δέλλας έχει όντως θέματα να λύσει. Απ’την πρώτη παράγραφο της υπερβολής είναι προς συζήτηση ο Πλατέλλας, οι καθαρές ευκαιρίες, η συνύπαρξη Μάνταλου, Βάργκας, Μπουονανότε στα έκτος έδρας ματς, η καλύτερη ισορροπία απέναντι σε ομάδες που είναι καλύτερες στην κόντρα απ’αυτές της Football League.

Περιμένω να δω τη διαχείριση του Δέλλα, όπως και αυτήν του Τούντορ ή του Σίλβα στα δικά τους θέματα. Μέχρι τότε, δεν βλέπω λόγο για τέτοιου είδους αμφισβήτηση. Ο Τραϊανός μπορεί να έχει ακόμα πολλά να μάθει, αλλά στο χορτάρι έχει μια ομάδα σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Με τρεξίματα, με σχέδιο, πίστη, συνοχή και νοοτροπία νίκης. Είναι ένα σχέδιο σε εξέλιξη, με τίποτα δεν είναι κάτι ολοκληρωμένο που αξίζει να βαθμολογηθεί για να βγει ή να μη βγει το συμπέρασμα "ο προπονητής είναι σε κρίση, μάλλον δεν κάνει".

Εικόνα

Μέχρι τότε, απ’τη νίκη στη Βέροια κρατάω περισσότερο απ’όλα την εικόνα του Δέλλα μετά το 1-0 των γηπεδούχων. Ηρεμία, χειροκρότημα προς τους παίκτες, 1-2 οδηγίες. Τον θυμάμαι καλά στα πρώτα ματς στην Football League 2. Άγχος, ένταση, γκρίνια, μουρμούρα, εκρήξεις όταν τα πράγματα στράβωναν. Ο ίδιος άνθρωπος είναι, αλλά προφανώς ο "άνθρωπος Δέλλας" μπορεί πλέον να φοράει καλύτερα το κουστούμι του "προπονητή Δέλλα", ακόμα και τώρα που πήγε στη Βέροια με αναγκαιότητα νίκης και βρέθηκε πίσω στο σκορ.

Έσπασε η χολή του, συνήθισε περισσότερο στις ιδιαιτερότητες του ρόλου. Δεν τα έμαθε όλα, αλλά προφανώς είναι πιο έτοιμος ως άνθρωπος. Πιστέψτε με, είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει και καλύτερος προπονητής. Οι άνθρωποι κάνουν καριέρες, αυτό που είναι οι ίδιοι είναι που καθορίζει το αν και πόσο θα βελτιωθούν, το που μπορούν να φτάσουν. Δεν υπάρχει κρυμμένο ποδοσφαιρικό σχέδιο που όποιος το ξέρει κερδίζει, υπάρχουν μόνο άνθρωποι που μαθαίνουν να κάνουν καλά τη δουλειά αυτή, που είναι πάνω απ’όλα δουλειά προσώπων, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

Ερώτημα

Η νίκη προφανώς και θα φέρει σχετική ηρεμία στην Ένωση. Και τα αρνητικά αποτελέσματα που κάποια στιγμή θα έρθουν (υποθέτω πως) θα επαναφέρουν την πίεση. Εδώ θα είμαστε να δούμε την πορεία της ΑΕΚ και του Δέλλα, αλλά και το που θα φτάσει τότε η κουβέντα για το "κάνει-δεν κάνει ο προπονητής". Μέχρι τότε, προτείνω το εξής. Κάθε φορά που αρχίζει ένα ματς της Ένωσης και κάθε φορά που ο διαιτητής σφυρίζει τη λήξη, να σκεφτόμαστε ένα πράγμα.

"Είναι το ρόστερ της ΑΕΚ ένα ρόστερ που έχει φτιαχτεί με ξόδεμα χρημάτων ομάδας που έχει ισχυρός άνδρας στο τιμόνι και επενδύει ή ο Δέλλας έχει στα χέρια του ένα έμψυχο δυναμικό διαχείρισης εσόδων;" Οι διοικήσεις και τα λεφτά είναι αυτά που βάζουν τον πήχη, τίποτε άλλο.

Διαβάστε ακόμη:

Βέροια - ΑΕΚ 1-2

Το γκολ του Μπαρμπόζα και οι πανηγυρισμοί των παικτών της ΑΕΚ

Δέλλας: "Πάμε παντού για να κερδίζουμε"

News 24/7

24MEDIA NETWORK