Tο φιλί της ζωής ψάχνει η ΑΕΚ

Η ημερομηνία λήξης τούτης της ομάδας έχει παρέλθει προ πολλού. Με ληγμένα παίζει, χωρίς να ξέρει γιατί παίζει. Και κακά τα ψέματα, ο Καράμπελας δεν θα γίνει Κασάπης αν εξοφληθεί και ο Σιαλμάς δεν θα γίνει Ντέμης αν δεν του χρωστάνε. Το σχόλιο του Γιάννη Ξενάκη για την ΑΕΚ που ψάχνει το φιλί της ζωής.

Tο φιλί της ζωής ψάχνει η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ της Παρασκευής δεν έπεσε ουρανοκατέβατη στο Καραϊσκάκη. Αυτή η ΑΕΚ είναι δημιούργημα ανθρώπων που έχουν ονοματεπώνυμο και κυκλοφορούν στην "κιτρινόμαυρη" οικογένεια ως "σωτήρες" και "θεματοφύλακες των συμφερόντων της". Γι' αυτό λοιπόν πριν ρίξουμε το ανάθεμα στους παίκτες και τον προπονητή, ας θυμηθούμε ποιοι επέλεξαν να παίξουν με την ιστορία της ΑΕΚ.

Οι παίκτες είναι αυτοί που είναι. Οι πιο πολλοί δεν θα χωρούσαν σε ρόστερ κανονικής ΑΕΚ, σε μια ΑΕΚ που θα είχε φιλοδοξίες για κάτι καλύτερο από το "να φτύνουν αίμα οι αντίπαλοι για να μας κερδίσουν". Δεν φταίει ο Κοντοές που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και να κόψει (ούτε με λάσο) τον Μιραλάς. Φταίνε όσοι επέλεξαν τα τελευταία χρόνια να μην έχει η ΑΕΚ κανονικό δεξί μπακ. Από το 2004 και το (βίαιο) τέλος εποχής Κασάπη ούτε αριστερό.

Δεν φταίει ο Μπέλεκ που φοράει τη φανέλα της ΑΕΚ. Φταίνε εκείνοι που τον επέλεξαν να κάνει το "αγροτικό" του στην ομάδα, υπολογίζοντας τον ως βασική λύση. Δεν φταίει ο Αραμπατζής που (σχεδόν) σε κάθε ματς "πνίγει" κι ένα γκολ. Φταίνε αυτοί που αποφάσισαν να μην έχει η ΑΕΚ τερματοφύλακα επιπέδου Σορεντίνο. Έστω και Σάχα. (Και να μην ακούω ότι ο Ολυμπιακός έχει Μέγερι, και πιο πριν Κοστάντζο, γιατί αν η ΑΕΚ έβγαινε μπροστά με Μιραλάς, Τζιμπούρ, Ιμπαγάσα, Φουστέρ, Πάντελιτς και λοιπούς, ας έπαιζε και ο... Μορέτο στο τέρμα της).

Το ρόστερ της ΑΕΚ είναι φτωχό. Πάμφτωχο. Το βλέπουν όλοι οι φίλοι της ομάδας, δεν το βλέπουν μόνο εκείνοι που το έφτιαξαν. Ή μάλλον δεν θέλουν να το παραδεχτούν. Είναι απίστευτο και συνάμα κυνικό να ακούς τον Σταύρο Αδαμίδη να κοκορεύεται πως μείωσε το έλλειμμα της ΑΕΚ. Και να βλέπεις μια ΑΕΚ να οδηγείται τις επόμενες μέρες στην αγχόνη της OΥΕΦΑ εξαιτίας αυτού του ελλείμματος που δεν φρόντισαν να καλύψουν μέτοχοι και διαχειριστές. Να ακούς τον Αδαμίδη να σου λέει ότι έκανε τεράστιες περικοπές και συμμάζεψε τα οικονομικά και να βλέπεις την ΑΕΚ να φτάνει στο έσχατο σημείο εξευτελισμού: Χειρότερο κι από το περσινό 6-0 ήταν το χτεσινό κατάντημα, να προκαλεί τον οίκτο του αντιπάλου.

Η ημερομηνία λήξης τούτης της ΑΕΚ έχει παρέλθει προ πολλού. Με ληγμένα παίζει, χωρίς να ξέρει γιατί παίζει. Ποιος είναι ο σκοπός της. Σημείωνα από το καλοκαίρι, από την αρχή της σεζόν, ότι ο Χιμένεθ δουλεύει σε "ΑΕΚ μιας χρήσεως". Δίχως όραμα και προοπτική. Δεν χτίζεις ομάδα με Λυμπερόπουλο, Δέλλα, Καφέ, Γεωργέα και Γκούντγιονσεν. Επίσης δεν χτίζεις ομάδα με δανεικούς και μονοετή συμβόλαια. Ο Χιμένεθ το κατάλαβε σχετικά έγκαιρα και με μεγάλη ευκολία χάρισε χρήματα τον Οκτώβριο για να δραπετεύσει. Φαφλατάς και παπατζής ήταν, βλάκας δεν ήταν για να καταλάβει τι έρχεται, προς τα που πάει το καράβι και πόσο δυνατό θα ήταν το χτύπημα στην υστεροφημία του.

Ο Κωστένογλου ελάχιστα πράγματα μπόρεσε να αλλάξει. Για να είμαστε αντικειμενικοί, σχεδόν τίποτα. Όταν μια ομάδα είναι γυμνή και ο Γκουαρντιόλα να κάτσει στον πάγκο της, πάλι γυμνή θα παραμείνει. Επίσης για να τελειώνουμε μ' αυτόν τον μύθο, όταν ένας παίκτης δεν μπορεί, όταν δεν το έχει, είτε παίζει απλήρωτος, είτε πληρωμένος, ουσιαστική διαφορά δεν υπάρχει. Ο Καράμπελας δεν θα γίνει Κασάπης αν εξοφληθεί και ο Σιαλμάς δεν θα γίνει Ντέμης αν δεν του χρωστάνε.

Η μεγαλύτερη ευθύνη του "Κωστε" δεν είναι η ανύπαρκτη πρόοδος της ομάδας, αλλά η (απεγνωσμένη) προσπάθειά του να πείσει με δηλώσεις, ότι υπάρχει πρόοδος στην ομάδα. Μας έπεισε προς στιγμήν τον Δεκέμβριο. Με τις πέντε απανωτές νίκες. Και υπερβάλαμε όλοι τότε (δεν εξαιρώ την αφεντιά μου) εκθειάζοντας την αναγέννηση της ομάδας. Μια φωτοβολίδα ήταν. Και με αντιπάλους του χεριού της. Είναι η πρώτη σεζόν που η ΑΕΚ (ακόμα) δεν έχει κερδίσει μεγάλο ματς.

Με δεδομένο ότι έστω και την τελευταία στιγμή οι μέτοχοι θα συνειδητοποιήσουν το βάρος των ευθυνών τους έναντι της ιστορίας του συλλόγου και θα πράξουν τα δέοντα για να αποτρέψουν το μοιραίο, η ΑΕΚ του χρόνου θα πρέπει να είναι μια αλλιώτικη ομάδα. Και κανονική ομάδα. Γύρω από τον Βάργκας. Με νέο συμβόλαιο στον Μανωλά. Και παραδίπλα, Λεονάρντο και Μάκος, να υπάρχουν στο ρόστερ. Και όσοι πιτσιρικάδες έχουν τα φόντα να εξελιχθούν, από τον Εγγλέζου και τον Μπουγαΐδη μέχρι τον Κλωναρίδη και τον Τσίτα. Κι ένας από τους δυο τερματοφύλακες (δηλαδή ο Αραμπατζής) αναπληρωματικός ενός πολύ καλού τερματοφύλακα. Συγνώμη, αλλά δεν βλέπω τίποτα άλλο από το υλικό της ομάδας.

Για τους μετόχους τα πράγματα είναι απλά. Απλά για εμάς τους απέξω και τη συντριπτική πλειονότητα των ΑΕΚτζήδων. Πολυσύνθετα και πολύπλοκα καταπώς φαίνεται για τους ίδιους. Θεωρώ τούτη τη στιγμή πιο ρεαλιστική την πρόταση του Πέτρου Παππά. Όλοι ανεξαιρέτως οι μέτοχοι (δηλαδή και οι 8) να συνεισφέρουν με ένα ουσιαστικό ποσό για να πάρει η ομάδα την αδειοδότηση. Και όταν ο Παππάς μιλάει για "ουσιαστικό ποσό" φαντάζομαι πως δεν εννοεί τα .. 50 χιλιάρικα που προθυμοποιήθηκε να βάλει ένας εκ των μετόχων. Ας μαζέψουν και οι 8 τα πέντε εκατομμύρια, που σε συνδυασμό με τα δανεικά των 3 εκατομμυρίων από καλούς φίλους του Ντέμη και το δραστικό "κούρεμα" της Μόργκαν Στάνλεΐ, θα δώσουν στην ΑΕΚ το φιλί της ζωής. Επί της ουσίας αυτό αναζητεί σε τούτη τη φάση η ΑΕΚ. Το φιλί της ζωής. Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί, θα το ξαναβρεί μπροστά της το καλοκαίρι, αλλά τουλάχιστον ας πορευτεί μέχρι τότε με αξιοπρέπεια και όχι βυθιζόμενη στην κόλαση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK