Από τη μία δόξα κι από την άλλη ξυράφι

O Άκης Γεωργίου γράφει για την ΑΕΚ που επιστρέφει στους τελικούς Κυπέλλου σε μία σημαντική ιστορική καμπή, όχι όμως στην καλύτερη για την ίδια χρονική συγκυρία.

Από τη μία δόξα κι από την άλλη ξυράφι

Η μέρα που η ΑΕΚ και η ευρύτερη κοινωνία της περίμεναν περισσότερο από ποτέ τα τελευταία -τουλάχιστον- τρία χρόνια, έφτασε. Οι «κιτρινόμαυροι» βρίσκονται 90 λεπτά μακριά από έναν τίτλο, πέντε χρόνια μετά από τότε που είχαν κάνει κάτι αντίστοιχο. Η ΑΕΚ είναι τεράστιο μέγεθος, αλλά καλό είναι να συνειδητοποιεί οποιοσδήποτε προσεγγίζει την πραγματικότητά της τη μεγάλη μετάβαση: Από τη Νάξο, το Ρέθυμνο, τα Ζωνιανά, το γήπεδο του Ταύρου και τη μαύρη μαρμάγκα στον τελικό (που όσο κουτσουρεμένος και ξεπεσμένος είναι παραμένει τελικός) και στις συζητήσεις όλης της ποδοσφαιρικής Ελλάδας.

Βέβαια, η αλήθεια είναι πως αυτή η συνηθισμένη για τα δεδομένα της ΑΕΚ αλλά ιστορική για την περίσταση, συγκυρία της παρουσίας της στον τελικό, δεν έρχεται την καλύτερη χρονική στιγμή για την «Ένωση» από άποψη συγκυριών.

ΟΜΑΔΑ

Η ομάδα βρίσκεται σε ένα μομέντουμ όχι αρκετά ευνοϊκό. Στερείται σίγουρα της προσφοράς του πολύ χρήσιμου φέτος, Μπαρμπόσα, ενώ υπάρχει και το θέμα του Μάνταλου για τον οποίο σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει ένα άγχος λόγω του πρόσφατου τραυματισμού. Στο 100% δεν είναι σε καμία περίπτωση ο «Πετράν» αλλά όλα δείχνουν ότι θα γίνει η προσπάθεια για την υπέρβαση και τη συμμετοχή του από την αρχή.

Όπως και να έχει όμως, το κίνητρο είναι μεγάλο, αφού οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές πρώτοι φορά θα αγωνιστούν για ένα τέτοιο διακύβευμα. Ελάχιστοι παίκτες της ΑΕΚ έχουν παραστάσεις από τέτοια ματς, αυτό ανεβάζει ακόμα περισσότερο τη σημασία του ματς στα μάτια τους, όμως δεν παύει να αποτελεί μειονέκτημα αφού πρόκειται για μια ομάδα άπειρη, τη στιγμή που οι παίκτες του αντιπάλου έχουν παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Φυσικά το χτίσιμο και τα χρήματα που διατέθηκαν τη φετινή σεζόν δεν της επιτρέπουν να κάνει πολλά περισσότερα σε αγωνιστικό επίπεδο, πέραν του να μπει για να κλέψει το ματς. Όχι ότι καλύτερο για μια -υπό κανονικές συνθήκες- παραδοσιακά επιθετική ομάδα, αλλά και όχι κάτι ισοπεδωτικό ως προς τις πιθανότητές της να πάρει το ματς, απέναντι σε έναν αντικειμενικά καλύτερο αντίπαλο.

ΚΟΣΜΟΣ

Από εκεί και πέρα υπάρχει και η ψυχοσύνθεση του κόσμου που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του αποτελέσματος, όποιο κι αν είναι αυτό. Στην παρούσα φάση η συσπείρωση πιάνει απόλυτα ποσοστά και μία από τις εικόνες που το εξηγεί είναι και εκείνη του Τζιμπούρ στις αγκαλιές του κόσμου στο ξενοδοχείο της ομάδας. Στο ίδιο μέρος, δηλαδή, που μερικές εβδομάδες πριν έγινε μανούρα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Έτσι είναι η μπάλα θα πει κανείς, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο που η εξέλιξη της σύγχρονης ιστορίας της ΑΕΚ ήταν εντελώς πανκ. Για να ασχολείται κανείς με την πραγματικότητα αυτής της ομάδας πρέπει να είναι οπλισμένος με τόσο κουράγιο, όσο να αγγίζει τα όρια του φανατικού οπαδού, που πηγαίνει και θα πηγαίνει συνειδητοποιημένα κάθε Κυριακή είτε σέντερ φορ είναι ο Θωμάς Μαύρος είτε είναι ο… Θωμάς Τσίτας.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρόνια περνάνε, ο κόσμος αλλάζει, ο κόσμος της ΑΕΚ δεν αποτελεί εξαίρεση και οι γενιές προχωρούν. Ο σύλλογος χρειάζεται τίτλους, που μαζί με το γήπεδο θα ανεβάσουν ξανά το κλαμπ στα μάτια των οπαδών μετά από πολλά χρόνια. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα. Και πρώτος στόχος πρέπει να είναι πως τον επόμενο Τελικό, το επόμενο ντέρμπι, η ΑΕΚ δε θα πάει για να κλέψει το ματς, αλλά για να το πάρει επειδή είναι καλύτερη.

Τότε θα μπούμε στην εποχή που η ΑΕΚ θα απευθύνεται στο σύνολο του κόσμου της έχοντας κάτι να επιδείξει. Τώρα διανύουμε -ακόμα- την εποχή που ο κόσμος απευθύνεται στην ομάδα χωρίς μεγάλη ανταπόκριση.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Μεγάλη σημασία έχει η διαχείριση του αποτελέσματος. Τεράστια. Η ΑΕΚ ανεξαρτήτως σκορ και κατάληξης του Κυπέλλου, συνεχίζει μετά σε μια δύσκολη διαδικασία με ματς ανά 3 μέρες. Θέλει μεγάλη προσοχή για το πώς θα τη βρει το πρωί της Τετάρτης, πάρει-δεν πάρει το Κύπελλο. Αν το πάρει δε σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματά της, βρήκε προπονητή και δε θέλει μεταγραφές. Αν πάλι χάσει, δε σημαίνει πως πρέπει να εκμηδενιστούν όσα βήματα έχουν γίνει προς τα μπροστά τα τελευταία δύο χρόνια, έστω και σε επίπεδο βάσεων.

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Δεν ανήκω σε αυτούς που ενθουσιάζονται με τους Σιδηρόπουλους και τις κινήσεις του Κοντονή. Το ευχάριστο όμως είναι πως θα δούμε ένα ματς για το οποίο έγιναν τα πάντα προκειμένου να εξασφαλιστεί το -σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα- 50-50. Ας ελπίσουμε αυτό να είναι το ξεκίνημα της εφαρμογής του 50-50 στην Ελλάδα και να μην είναι απλά ένα πυροτέχνημα, αν και στην παρούσα φάση τα ψωμιά των διοικούντων της Ομοσπονδίας δε φαίνεται να είναι πολλά.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ

Στο ποδόσφαιρο πολλές φορές μετράει η ικανότητα. Άλλες φορές μπορεί να παίζουν ρόλο κι άλλα πράγματα. Η σημερινή φουρνιά των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ έχει μια ιστορική ευκαιρία. Οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ τους, αλλά μιλάμε για μπάλα και 90 λεπτά. Αν το αντέξουν οι παίκτες του Μανωλά, όλο αυτό το βάρος, θα το δείξει η πορεία των πραγμάτων. Με συγκέντρωση και αξιοποίηση των ευκαιριών που θα της εμφανιστούν στο ματς, όλα μπορούν να γίνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι πιθανές ενδεκάδες Ολυμπιακού και ΑΕΚ στον τελικό
ΧΑΜΟΣ: Ψυχολογικές "ντόπες" στους παίκτες της ΑΕΚ από τον κόσμο!
Μανωλάς: "Μακάρι να μπω στη χρυσή λίστα της ΑΕΚ"

News 24/7

24MEDIA NETWORK