Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για την επόμενη μέρα μετά το Καραϊσκάκη και για την ΑΕΚ που προσπαθεί να βάλει κάτω την κατάσταση, να διορθώσει τα λάθη και να μαζέψει τα κομμάτια της για να συνεχίσει.

Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια
INTIME SPORTS

Η ΑΕΚ στο "Καραϊσκάκης" κόπηκε στα δύο μετά την κίνηση του Δέλλα να βγάλει τον Σιμόες και να ανοίξει το δρόμο στον Ολυμπιακό, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η "Ένωση" γενικότερα φέτος… φρακάρει τόσο στην ανασταλτική όσο και στη δημιουργική λειτουργία της, κυρίως στα πιο δύσκολα ματς.

Πρόβλημα στο δημιουργικό κομμάτι

Η ΑΕΚ βγάζει προβλήματα φέτος στο δημιουργικό κομμάτι. Και πέρσι έβγαζε, αλλά λίγο οι στημένες φάσεις όταν μπλόκαρε, λίγο η χαώδης διαφορά ποιότητα των ποδοσφαιριστών της με τους αντιπάλους τους στη Football League, έβρισκε λύσεις και ξεκλείδωνε τα ματς. Μετά πήρε τα πάνω της και έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο από τον Δεκέμβρη του 2014 μέχρι τον Μάρτη του 2015.

Φέτος αυτό δε συμβαίνει αφού στα ματς που η ΑΕΚ τα βρίσκει μπαστούνια η βοήθεια δεν έρχεται από… πουθενά με αποτέλεσμα να χάνονται βαθμοί και η ομάδα να παλεύει με τα κύματα για να βγάλει ευκαιρίες, τουλάχιστον στα μεγάλα ματς.

Πέραν του γεγονότος -που αποδεικνύεται από τη γραμμή του ριπλέι- ότι οι επόπτες το Σάββατο δεν ήταν ιδιαίτερα θετικοί στο να αφήσουν την ΑΕΚ να τελειώσει φάση, η αδυναμία των παικτών όταν έβγαιναν μπροστά ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής και δεν αποτυπώθηκε μόνο στο ματς του Φαλήρου. Αποτυπώθηκε και στην Ξάνθη όταν οι "κιτρινόμαυροι" δεν κατάφεραν να κάνουν ούτε... σουτ, αποτυπώνεται και στη γενικότερη συγκυρία ότι η ΑΕΚ δε βρίσκει εύκολα διαδρόμους και σώζεται χάρη στα στημένα.

Μία αιτία που ενδεχομένως να εξηγεί τη δυσλειτουργία της ΑΕΚ στο δημιουργικό κομμάτι είναι και το ψάξιμο του Δέλλα για να χωρέσει όλους τους παίκτες στην ομάδα, μέχρι αυτή να μπει σε ένα ρυθμό. Μέχρι τον αγώνα στο Καραϊσκάκη, πάντως, η αλήθεια είναι ότι δεν τα κατάφερε κάτι που έχει επίπτωση τόσο στην εικόνα της ΑΕΚ όσο και στα αποτελέσματα.

Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια
INTIME SPORTS

Ανασταλτικά προβλήματα

Η ΑΕΚ -και- στον αγώνα του Καραϊσκάκη έβγαλε προβλήματα στο κέντρο της άμυνας, γεγονός αν μη τι άλλο ανησυχητικό αλλά όχι ανεξήγητο, αφού η "Ένωση" ειδικά στα μεγάλα ματς, έχει το ντεζαβαντάζ της απειρίας.

Η μοναδική μεταγραφική προσθήκη του τελευταίου καλοκαιριού είναι ο πιο έμπειρος της τετράδας των στόπερ, ωστόσο για την ώρα -με εξαίρεση τα φιλικά- δεν πήρε χρόνο συμμετοχής αφού θεωρείται τέταρτη λύση στο μυαλό του Δέλλα. Τζανετόπουλος, Κολοβέτσιος και Λαμπρόπουλος είναι οι τρεις στόπερ που έχουν αγωνιστεί.

Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια
INTIME SPORTS

Άνταμ Τζανετόπουλος: Το μοναδικό στόπερ του ρόστερ που έχει συμμετοχή σε όλους τους αγώνες της ΑΕΚ στη Σούπερ Λιγκ. Ο 20χρονος κεντρικός αμυντικός της ΑΕΚ έχει 7 συμμετοχές οι οποίες όλες γεμάτες, αφού αντικαταστάθηκε μόλις μία φορά από τον Δέλλα, στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα στη Βέροια στον οποίο ο Έλληνας τεχνικός ήθελε να ρισκάρει για να πάρει το ματς, βγάζοντας στόπερ. Συγκεκριμένα ο Τζανετόπουλος έχει μετρήσει μέχρι στιγμής 620 αγωνιστικά λεπτά συμμετοχής.

Δημήτρης Κολοβέτσιος: Πρόκειται για τον δεύτερο βασικό του κεντρικού αμυντικού διδύμου στο μυαλό του Δέλλα, τουλάχιστον πριν ξεκινήσει η σεζόν. Ο Κολοβέτσιος ξεκίνησε ως βασικός παρτενέρ του Τζανετόπουλου τις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Στις πρώτες τρεις η παρουσία του ήταν ικανοποιητική, αλλά στην Τούμπα απέναντι στον ΠΑΟΚ ο Κολοβέτσιος έκανε κακό ματς. Από τότε δεν έχει ξαναπάρει χρόνο συμμετοχής, ενώ στο πρώτο ματς μετά την Τούμπα (στη Βέροια δηλαδή) ο Δέλλας τον έκοψε και από την αποστολή.

Βασίλης Λαμπρόπουλος: Αντικατέστησε τον Κολοβέτσιο όταν έχασε τη θέση του στην ενδεκάδα της ΑΕΚ. Στον αγώνα με τη Βέροια έκανε ντεμπούτο στη Σούπερ Λιγκ με τη φανέλα της "Ένωσης" ενώ έπαιξε με Ατρόμητο και Ολυμπιακό. Πριν το Καραϊσκάκη τα πήγε καλά με αποτέλεσμα να διατηρηθεί στο αρχικό σχήμα, στο ντέρμπι του περασμένου Σαββάτου το πάλεψε και αυτός αρκετά έχασε μονομαχίες, έχασε κάποιες φορές και τη θέση του.

Θέσαρ Άρθο: Ο Θέσαρ Άρθο δεν έχει πάρει ακόμα λεπτό συμμετοχής. Η μοναδική μεταγραφική προσθήκη της ΑΕΚ για το κέντρο της άμυνας δεν κατάφερε να πείσει τον Τραϊανό Δέλλα κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο Ισπανός να κόβεται συχνά ακόμα και από την αποστολή και να παρακολουθεί τη συντριπτική πλειοψηφία των αγώνων της ομάδας από την εξέδρα.

Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια
INTIME SPORTS

Γενικό συμπέρασμα

To ότι η ΑΕΚ υστερεί σε ποιότητα έναντι του Ολυμπιακού, είναι κάτι γνωστό. Συνεπώς στα εκτός έδρας ματς απέναντι σε μία ομάδα που υπερτερεί και που κόντρα στην οποία υπάρχουν αρκετές ιδιαιτερότητες η ΑΕΚ έπρεπε να πάει για να πάρει το μάξιμουμ. Αρχικά να μη χάσει και στη συνέχεια αν μπορεί να το χτυπήσει.

Η "Ένωση" ήταν στο σημείο "να μη χάσει" μέχρι ο Δέλλας να πάρει την απόφαση να αντικαταστήσει τον Σιμόες με τον Μπουονανότε, περνώντας τον Μάνταλο δίπλα στον Γιόχανσον. Οι "κιτρινόμαυροι" ήταν ένα γκολ πίσω ωστόσο προδόθηκαν από την επιλογή του προπονητή. Όχι λόγω της εισόδου του Μπουονανότε που ήταν λογική για να ανέβει η ομάδα σε ποιότητα από τη μέση και μπροστά προκειμένου να γίνει απειλητική, αλλά λόγω της εξόδου του Σιμόες από το ματς.

Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια
INTIME SPORTS

Μετά την κίνηση του Δέλλα ακολούθησε φουρτούνα κάτι που χρεώνεται σε απόλυτο βαθμό ο προπονητής. Σχετικά με τα όσα ανέφερε ο "Τράι" περί... τιμητικής ήττας, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει μόνο άσπρο ή μαύρο. Και ο προπονητής της ΑΕΚ είναι υποχρεωμένος να διασφαλίζει την αγωνιστική της αξιοπρέπεια, κάνοντας ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αποφευχθεί η συντριβή η οποία γράφεται στην ιστορία. Στο ματς με τον Ολυμπιακό ο Δέλλας έκανε ακριβώς το αντίθετο πετώντας στα σκουπίδια και την αρχική σωστή προσέγγισή του στο ματς.

Αυτό που μετράει αυτή τη στιγμή είναι να επικρατήσει ψυχραιμία. Ειδικά από τη στιγμή που η ΑΕΚ βρίσκεται σε διαδικασία απολογισμού. Πρώτα πρέπει να εντοπιστούν τα λάθη, μετά να διορθωθούν, αν διορθώνονται και στη συνέχεια η ΑΕΚ να προχωρήσει με ορθολογικό τρόπο γιατί η ζωή συνεχίζεται. Το "αν διορθώνονται" πάει στον αγωνιστικό σχεδιασμό στον οποίο η ΑΕΚ ήθελε εξτρέμ και πήρε δεκάρια, που δεν πήρε βασικό στόπερ, που δεν πήρε μία προσωπικότητα να πάρει την ομάδα πάνω της. Στα μέτρα του δυνατού, βέβαια, αφού η ομάδα ζει από τα έσοδά της και δεν υπάρχει -τουλάχιστον για την ώρα- πρόθεση χρηματοδότησης.

Ανακοινώσεις

Τα περί ανακοινώσεων και από τις δύο πλευρές είναι για λαϊκή κατανάλωση. Αν η ΑΕΚ φτάσει σε σημείο να γίνει πιο ανταγωνιστική και να ανεβάσει το επίπεδό της, θα δίνει λιγότερα δικαιώματα. Προς το παρόν είναι πέρα για πέρα χαμένη σε κάθε επίπεδο. Αγωνιστικά, ουσιαστικά, επικοινωνιακά. Στο "επικοινωνιακά" η ΑΕΚ πληρώνει και τα "ερχόμαστε", τη λάθος εκτίμηση της κατάστασης και το γεγονός ότι είπε πολλά περισσότερα από αυτά που μπορούσε -ή ήταν διατεθειμένη- να κάνει. Ανοίχτηκε και δημιούργησε προσδοκίες.

Το γεγονός ότι αυτό αποτέλεσε την αιτία να της την πει ο Μαρινάκης θα έπρεπε να της είναι παντελώς αδιάφορο. Το σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ έπεσε -σε αγωνιστικό επίπεδο- στα μάτια του δικού της κόσμου που αντιμετώπισε τον υποβιβασμό ως σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τα όσα πέρασε τα προηγούμενα χρόνια πριν τον Μαρινάκη. Με τον Ολυμπιακό του Κόκκαλη, τον Παναθηναϊκό του Βαρδινογιάννη, την ΕΠΟ του Γκαγκάτση κ.ο.κ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι αφορισμοί για Δέλλα και το δώρο Μαρινάκη

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΕΚ σε Μαρινάκη με ανακοίνωση

News 24/7

24MEDIA NETWORK