Οι αφορισμοί για Δέλλα και το δώρο Μαρινάκη

Ο Τόλης Χορτάτος γράφει για τη βαριά ήττα της ΑΕΚ στο "Γ. Καραϊσκάκης" κι εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να αποδίδονται οι ευθύνες εκεί που πρέπει και όχι εκεί που βολεύει...

Οι αφορισμοί για Δέλλα και το δώρο Μαρινάκη

Η βαριά ήττα στο "Γ. Καραϊσκάκης" έφερε εκ νέου στην επιφάνεια μια προσπάθεια να απαξιωθεί πλήρως ο προπονητής της ομάδας, για λάθη που έκανε στη διαχείριση ενός ακόμη αγώνα. Ναι, ο Δέλλας έπραξε λανθασμένα με την επιλογή του να βγάλει τον Σιμόες και να γυρίσει πιο πίσω τον Μάνταλο ρισκάροντας νωρίς στο ματς, αλλά αυτό κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός άλλωστε από το παιχνίδι της Τούμπας, όταν ο Δέλλας άργησε να επέμβει με κάποια αλλαγή και άπαντες έσπευσαν να τον κατηγορήσουν ότι κοιμήθηκε στον πάγκο.

Βλέπετε μετά το τέλος του αγώνα η κριτική είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Όλοι γινόμαστε φωστήρες της προπονητικής γνωρίζοντας όλα τα μυστικά που θα έφερναν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως, κυρίως για τον Δέλλα και τον κάθε προπονητή, δεν υπάρχει η πολυτέλεια της μαντείας των μελλούμενων, για να πράττουν αναλόγως κάθε φορά. Ο Δέλλας σε αυτή την ΑΕΚ είναι το εύκολο θύμα και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δεν τον βοηθά για να κάνει απερίσπαστος τη δουλειά του.

Οι ευθύνες εκεί που πρέπει

Από εκεί και πέρα, αν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για την ήττα της ΑΕΚ στο Φάληρο, αυτές αναλογούν, στο μεγαλύτερο κομμάτι τους, στη διοίκηση. Η διοίκηση ήταν αυτή που καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες τα τελευταία δύσκολα χρόνια ενόψει της επιστροφής της ομάδας στη μεγάλη κατηγορία. Δεν υπήρχε ΑΕΚτζής την περίοδο που η ομάδα έπαιζε ακόμη στη Γ' Εθνική που να μην πίστευε, βάσει των όσων είχε ακούσει, πως με την επιστροφή στη Super League, η ΑΕΚ θα ήταν ανταγωνιστική διεκδικώντας τίτλους.

Η αλήθεια είναι όμως ότι λεφτά δεν ξοδεύτηκαν προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση που θα ανέβαζε τους "κιτρινόμαυρους" επίπεδο. Δεν αποκτήθηκε έμπειρος αμυντικός δίπλα στον οποίο ο Τζανετόπουλος θα έπαιρνε μαθήματα, όπως αυτά που πήρε κάποτε ο Παπασταθόπουλος στο πλευρό του Δέλλα. Δεν αποκτήθηκε φορ κλάσης, ο οποίος θα είχε το εύκολο γκολ, αξιοποιώντας τις κάθετες μπαλιες που δημιουργεί και ξοδεύει άσκοπα η ΑΕΚ σε κάθε ματς. Δεν αποκτήθηκαν "καθαρόαιμα" εξτρέμ που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες και από το πλάγια.

Κάποτε η ΑΕΚ είχε και Μαντούκα και Σέζαρ και Μανού και Χάρη Παππά και Εντίνιο που είχαν χαρακτηριστικά εξτρέμ κι έφτασε να παίρνει το πρωτάθλημα αγωνιστικά και να το χάνει στα χαρτιά ελέω της υπόθεσης Βάλνερ. Φέτος υπάρχουν ο Πλατέλλας, ο Μπαρμπόσα και τέλος.

Ευθύνη φέρει η διοίκηση για έναν ακόμη λόγο. Δεν κατάφερε να προστατέψει την ομάδα εξωαγωνιστικά, με αποτέλεσμα να πάει η ΑΕΚ στο Φάληρο ως "πρόβατο επί σφαγή" και να δούμε όλοι εμείς τις διαιτητικές... ομορφιές που είδαμε μέχρι το 2-0 από τον Ιντέγε.

"Ομορφιές" όπως το γκολ με φάουλ του Μποτία στον Ντίντακ, όπως οι καταφανέστατες περιπτώσεις μη οφσάιντ που καταλογίστηκαν λανθασμένα σε βάρος της Ένωσης, όπως στην κίτρινη κάρτα που δόθηκε στον Σιόβα για το κράτημα στον Μάνταλο λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου, φάση στην οποία δεν καταλογίστηκε φάουλ έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού, αφήνοντας λανθασμένα το πλεονέκτημα, κι άλλα, λιγότερο σημαντικά, λανθασμένα σφυρίγματα στο ματς.

Αν όχι ο Δέλλας τότε ποιος;

Επιστρέφω στο θέμα του προπονητή για να επαναλάβω κάτι που έχω ξαναγράψει στο παρελθόν, όταν ο Τραϊανός Δέλλας βρέθηκε και πάλι στο "μάτι του κυκλώνα". Ο Δέλλας ήταν και παραμένει ένας προπονητής μαθητευόμενος. Κατά τη γνώμη μου αποτελεί μάλιστα εξαιρετικό μαθητή, καθώς φροντίζει να διορθώνει τα λάθη του πολύ γρήγορα. Το έκανε και στο Φάληρο παρατάσσοντας την ομάδα του με τέτοιο τρόπο που εγκλώβισε για 60 λεπτά τον Ολυμπιακό, εν αντιθέσει με ό,τι είχε γίνει στην Τούμπα λίγες εβδομάδες πριν, όταν ο ΠΑΟΚ έκανε φάση όποτε ήθελε στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα.

Ας υποθέσουμε ωστόσο ότι ο Δέλλας είναι η "πηγή του κακού" στην ΑΕΚ κι ας του χρεώσουμε -δικαιωματικά- ένα ακόμη λάθος. Ας βοηθηθεί εν ολίγοις η διοίκηση στη λήψη της απόφασης να τον στείλει στην ευχή του Θεού, αν αυτό είναι το ζητούμενο.

Ποιος πιστεύει όμως, ότι έτσι θα λυθούν ως δια μαγείας τα προβλήματα της ομάδας; Θα γίνει ξαφνικά η ΑΕΚ Μπαρτσελόνα αν προσλάβει έναν Πόντες (σ.σ. ο πρώην Πορτογάλος προπονητής του Παναιτωλικού που έφυγε νύχτα); Γιατί μη γελιέστε, με τα σημερινά δεδομένα αν φύγει ο Δέλλας, πιο πιθανό είναι να βρεθεί στον πάγκο της ΑΕΚ ένας προπονητής τύπου Πόντες, παρά ένας τύπου Γκουαρδιόλα ή έστω Φερνάντο Σάντος.

Δώρο για την ΑΕΚ οι δηλώσεις Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε το Σάββατο -ενδεχομένως- εν αγνοία του το μεγαλύτερο δώρο στην ΑΕΚ με τις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα. Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να πεισμώσει την "κιτρινόμαυρη" ηγεσία σήμερα, αυτός είναι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και με όσα είπε, κατάφερε να προκαλέσει αντιδράσεις, γεγονός που ευνοεί αποκλειστικά και μόνο την ίδια την ΑΕΚ.

Τι εννοώ; Η ΠΑΕ ΑΕΚ με την ανακοίνωσή της, πέρα από την επίθεση που εξαπολύει στον Βαγγέλη Μαρινάκη, κάνει αυτοκριτική για τα λάθη που έχουν γίνει φέτος από πλευράς διοίκησης. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το σχετικό απόσπασμα: "Τις ευθύνες μας τις αναλαμβάνουμε. Η αυτοκριτική, η διόρθωση των λαθών μας, η επιμονή στη δύσκολη πορεία μας για την επανάκτηση της θέσης που δικαιωματικά κατέχει η ΑΕΚ διαχρονικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως και η σταθερή προσπάθεια για να επανέλθει η ισονομία στο πρωτάθλημα αποτελούν δική μας υπόθεση".

Μένει να δούμε αν όντως εννοεί όλα αυτά, κάτι που θα αποδειχτεί σε δύο μήνες, από το εάν θα ενισχυθεί η ομάδα στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο.

Καταλήγοντας, αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος της ΑΕΚ, στην πλειοψηφία του, δεν τρώει σανό. Δεν συμμερίζεται την άποψη ότι για την ήττα στο Φάληρο ευθύνεται κυρίως ο Δέλλας, βγάζοντας από το κάδρο όλους τους υπόλοιπους παράγοντες που καθιστούν την ομάδα, αυτή τη στιγμή, ανεπαρκή για το "βήμα" παραπάνω.

ΥΓ. Το λιγότερο ατυχής η δήλωση που έκανε ο Δέλλας αμέσως μετά το τέλος του αγώνα, όταν είπε μεταξύ άλλων πως είναι ευχαριστημένος από την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών του, την ώρα που η ομάδα του είχε δεχτεί 4 γκολ. Είναι προπονητής της ΑΕΚ και όχι συνοικιακής ομάδας και οφείλει να είναι άρτιος και επικοινωνιακά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΕΚ σε Μαρινάκη με ανακοίνωση

Μαρινάκης: "Απάτη η φετινή ΑΕΚ"

Άκης Γεωργίου: Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια

News 24/7

24MEDIA NETWORK