Τρεις βαθμοί, ένα στεφάνι, πολλή κουβέντα: ΑΕΚ...

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για τη νίκη της ΑΕΚ επί της Ξάνθης, για τον ορθολογικό τρόπο διαχείρισης του Πογέτ παρόλο που η εικόνα δεν είναι η ιδανική και για το… στεφάνι της οργής.

Τρεις βαθμοί, ένα στεφάνι, πολλή κουβέντα: ΑΕΚ...

Η 3η σερί νίκη της ΑΕΚ στο 2016 είναι μεγαλύτερης σημασίας από όλη την κουβέντα που ακολουθεί. Κυρίως για το αν είναι ορθόδοξο να κλείνεται στην έδρα της με ομάδες όπως η Ξάνθη για να κρατήσει τη νίκη στο γκολ. Οι παραλληλισμοί και οι αντιθέσεις για την ΑΕΚ του ’90 δίνουν και παίρνουν μετά τη λήξη του ματς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προκαλούν συζητήσεις για μία ακόμα φορά. "Είναι δυνατόν όταν είσαι η ΑΕΚ να κλείνεσαι με την Ξάνθη στην έδρα σου και να προσπαθείς να ροκανίσεις τον χρόνο στο τέλος";

Για μένα είναι. Ο Πογέτ διάλεξε έναν λογικό δρόμο προκειμένου να εξασφαλίσει αποτελέσματα. Αυτό τον ενδιαφέρει και έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο εφαρμόζει. Από τη στιγμή που το εφαρμόζει σωστά -βάσει αποτελεσμάτων- νομίζω ότι κακώς γίνεται όλος αυτός ο ντόρος. Στο μάτι χτυπάει (και θα χτυπάει) άσχημα γιατί η ΑΕΚ δεν είναι στην Ελλάδα ότι η Σάντερλαντ και η Σουόνσι στην Αγγλία, αλλά το μόνο που ενδιαφέρει σε αυτή τη μεταβατική χρονιά, είναι να εξασφαλιστούν όσο το δυνατό περισσότεροι βαθμοί. Τα υπόλοιπα ακολουθούν. Ούτως ή άλλως μακροπρόθεσμο πλάνο δεν υπάρχει οπότε δύσκολα το καλοκαίρι δε θα μπει σε νέα βάση το ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση η ΑΕΚ έχει τη φανέλα, αλλά για να παίξει σοβαρό ποδόσφαιρο και να θυμίσει την ομάδα του '90 που μνημονεύεται συνέχεια τελευταία, θέλει και τα κατάλληλα εργαλεία σχεδόν παντού. Αυτή τη στιγμή καλώς (για το πορτοφόλι της) ή κακώς (για την αγωνιστική της εικόνα) η ΑΕΚ είναι μέχρι ενός σημείου. Δεν μπορεί και να κερδίζει και να κάνει και αυτά που έκανε στο παρελθόν. Οπότε σε πρώτη φάση ας κερδίζει, και τα υπόλοιπα θα έρθουν παρέα με την απόφαση (όποτε έρθει αυτή) για υπέρβαση.

Παραλίγο μοιραίος αλλά με σταθερή προσφορά στην ομάδα

Στο ματς με την Ξάνθη καθοριστική ήταν η συμβολή του Χρήστου Αραβίδη για δεύτερο σερί ματς στο πρωτάθλημα. Παρότι ο Έλληνας επιθετικός της ΑΕΚ παραλίγο να γίνει και μοιραίος για την ομάδα του, κατέθεσε ξανά την σταθερή προσφορά του και ένα γκολ. Κάθε εβδομάδα ξεπερνάει το ταβάνι του δίνοντας πράγματα στην ομάδα, είτε είναι μία ασίστ, είτε ένα γκολ, ή ένα τρέξιμο και συμμετοχή στο ανασταλτικό παιχνίδι.

Από τους καλύτερους της ΑΕΚ φέτος ο Μπαρμπόσα

Πολύ καλό ματς και από τον Μπαρμπόσα ο οποίος εξελίσσεται από τις πιο σταθερές μονάδες της φετινής ΑΕΚ όντας μεταμορφωμένος σε σχέση με την περσινή του εικόνα. Το γκολ του Πορτογάλου ήταν εξαιρετικό ενώ η προσφορά του στο ματς δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό.

Θετικός Κορδέρο

Καλό βαθμό στις ευκαιρίες που του έχουν δοθεί παίρνει και ο Μιγκέλ Κορδέρο, γεγονός αρκετά θετικό για τον Πογέτ που βλέπει και στην πράξη ότι οι λύσεις του στα χαφ είναι περισσότερες από δύο. Καλή εξέλιξη αφού οι ανάσες σε ορισμένους ποδοσφαιριστές είναι επιβεβλημένες.

Κακός Άρθο

Ο Άρθο μία απ’ τα ίδια, δε βγάζει σε καμία περίπτωση την εικόνα ότι η ΑΕΚ δεν θα κινδυνεύσει με αυτόν στο κέντρο της άμυνας. Γενικότερα με τα στόπερ υπάρχει θέμα. Εκεί οφείλεται -κατά τη γνώμη μου- και η σκέψη του Πογέτ να παίζει με τρεις πίσω όταν δεν θέλει να δεχτεί γκολ.

Την έσωσε ο Ανέστης

Κορυφαίος για την ΑΕΚ ήταν ο τερματοφύλακάς της, ο οποίος στην ουσία κράτησε τη νίκη σε ένα ματς που δέχτηκε πίεση (κυρίως στο τέλος). Ο Ανέστης πήρε το αίμα του πίσω για το ευτράπελο λάθος στον αγώνα με τον Λεβαδειακό. Ο τερματοφύλακας της "Ένωσης" ήταν σε πολύ καλή μέρα και βοήθησε πιάνοντας και το πέναλτι, στην πιο καθοριστική φάση του ματς.

Η ΑΕΚ αντίθετα με άλλα παιχνίδια της στο φετινό πρωτάθλημα πέρασε κινδύνους μπροστά από τα καρέ της, γεγονός που ανάγκασε τον Πογέτ να παίξει με τρία στόπερ ακόμα και μέσα στο ΟΑΚΑ μετά το ’70. Η διαχείριση του Ουρουγουανού (δεδομένου του υλικού που έχει στα χέρια του) ήταν για μία ακόμα φορά ορθολογική (ίσως με μοναδική εξαίρεση τον Άρθο) και η επέμβασή του στο ματς, καθοριστική. Επαναλαμβάνω ότι καταλαβαίνω ότι δεν βλέπεται αυτό το πράγμα στο τέλος αλλά ξαναλέω ότι το αποτέλεσμα μετράει περισσότερο.

Παρόλα αυτά η ΑΕΚ κατάφερε να πιάσει τα κανονικά της στάνταρ στο πρώτο ημίχρονο, το οποίο ήταν ένα από τα καλύτερα που έχει κάνει φέτος στην έδρα της, μαζί με τον αγώνα της πρεμιέρας του πρωταθλήματος με τον Πλατανιά.

Διαμαρτυρίες

Στο μεταξύ η ΑΕΚ διαμαρτύρεται και για τη διαιτησία του Κουκουλάκη, ενώ για κάποιο λόγο παράπονα εκφράζει και η Ξάνθη. Κατά τη γνώμη μου παρότι έγιναν αρκετά λάθη τον περασμένο μήνα υπήρξαν και χειρότερες διαιτησίες από τη χθεσινή. Φάνηκε να κάνει πέναλτι ο Λαμπρόπουλος στον Καπετάνο, ενδεχομένως να ήταν πέναλτι και το ένα από τα δύο που ζήτησε ο Αραβίδης στο πρώτο ημίχρονο αλλά σε γενικές γραμμές ήταν φάσεις του χιλιοστού. Δεν μπορείς να πεις ότι ήταν κάτι εξόφθαλμο που δεν δόθηκε ή που δόθηκε.

Τρεις βαθμοί, ένα στεφάνι, πολλή κουβέντα: ΑΕΚ...

Αντίδραση για το στεφάνι της ΠΑΕ στον Ψωμιάδη

Σε ότι έχει να κάνει με το στεφάνι που έστειλε η ΠΑΕ ΑΕΚ για την κηδεία του Μάκη Ψωμιάδη, έγινε χαμός και υπήρξαν αντιδράσεις. Δικαίως κατά τη γνώμη μου. Το θέμα είναι καθαρά συμβολικό και δεν έχει να κάνει με τα περί σεβασμού που ακούγονται τις τελευταίες ώρες. Ο σεβασμός στον νεκρό και στον ανθρώπινο πόνο που δημιουργεί η απώλεια είναι αδιαπραγμάτευτος. Το όνομα της ΑΕΚ, όμως, μετά από όλα όσα έγιναν δεν είχε καμία δουλειά εκεί. Ήταν σαν να έστελνε στεφάνι ο σύλλογος φοιτητών Πολυτεχνείου στην κηδεία του Στυλιανού Παττακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΑΕΚ - Ξάνθη 2-1

Μελισσανίδης: "Τα ψωμιά τους τελειώσανε"!

Πογέτ: "Όχι για Ενζογκμπιά"

Στο ΟΑΚΑ οφείλεις να παίζεις σαν ΑΕΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK