Ο Σπανούλης του… καλοκαιριού!

Με τη σεζόν να έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, το ενδιαφέρον στρέφεται στην εθνική και το προσεχές Ευρωμπάσκετ. Ο Δημήτρης Καρύδας καταγράφει τα δεδομένα των κλήσεων Κατσικάρη και στέκεται στον ιδιαίτερα κρίσιμο παράγοντα που ακούει στο όνομα: Βασίλης Σπανούλης.

Ο Σπανούλης του… καλοκαιριού!

Με τους τελικούς της Basket League να ανήκουν στο παρελθόν, τους μικρούς τελικούς να έχουν μπει στην τελική στροφή τους μπαίνουμε σιγά σιγά σε ρυθμούς εθνικής ομάδας. Με την επίσημη λήξη της σεζόν σε μερικές μέρες από τώρα δηλαδή ο Φώτης Κατσικάρης θα ανακοινώσει τους 18 παίκτες που θα ξεκινήσουν την προετοιμασία για το Ευρωμπάσκετ.

Το μεγάλο ερωτηματικό, που για την ώρα παραμένει ερωτηματικό, είναι αν το φετινό καλοκαίρι θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του Βασίλη Σπανούλη στην εθνική ομάδα. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί αλλά και κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Οι πιθανότητες συνηγορούν υπέρ της πρώτης εκδοχής και αυτό σε κάθε περίπτωση είναι θετικό.

Ο Σπανούλης θέλει

Κατ΄ αρχήν, ως θετικό μήνυμα μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι ο ίδιος ο Σπανούλης θέλει να ξαναπαίξει στην εθνική και ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον ζητήματα που υπήρχαν πέρσι. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού αισθάνεται καλά, δεν έχει ζητήματα με το σώμα του παρότι και φέτος στη διάρκεια του ΤΟΠ-16 τραυματίσθηκε και έμεινε ένα μήνα εκτός γηπέδων και κυρίως θέλει να παίξει με την εθνική ομάδα. Παράλληλα, δεν υπάρχουν ζητήματα εξωαγωνιστικά όπως η περσινή ανοιχτή διαμάχη του Ολυμπιακού με την ομοσπονδία για την ασφάλιση των διεθνών. Το ζήτημα δεν έχει κλείσει αλλά για την ώρα δεν έχει ανοίξει κιόλας…

Ποιο είναι το "εμπόδιο"; Ένα ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο το οποίο κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει. Η προετοιμασία της εθνικής ομάδας ξεκινάει την 1η Αυγούστου και μερικές μέρες αργότερα υπολογίζεται ότι η σύζυγος του Σπανούλη θα φέρει στον κόσμο το τέταρτο παιδί του ζευγαριού. Ο Σπανούλης είναι πολύ λογικό και ανθρώπινο ότι θέλει να περάσει τις συγκεκριμένες μέρες δίπλα στη σύζυγό του και να είναι μαζί της στη γέννηση της κόρης του. Αυτό συνεπάγεται στο πρακτικό σκέλος της υπόθεσης την αδυναμία του να παρακολουθήσει το πρώτο σκέλος της προετοιμασίας και είναι υποχρεωμένος να χάσει μερικές μέρες. Το όλο θέμα μπορεί να λυθεί με μια απλή συζήτηση μεταξύ Σπανούλη-Κατσικάρη η οποία αν δεν έχει γίνει ήδη θα γίνει μέσα στις προσεχείς ώρες ή μέρες. Εφόσον ξεπεραστεί αυτό το μικρό εμπόδιο τότε πρέπει μάλλον να θεωρήσουμε ως δεδομένη την επιστροφή του Σπανούλη στην εθνική ομάδα ώστε να ηγηθεί της προσπάθειας της στο Ευρωπαϊκό.

Η περίπτωση του Κουφού

Ένα δεύτερο ζήτημα που απασχολεί τον Φώτη Κατσικάρη είναι αυτό του Κώστα Κουφού. Ο ομογενής σέντερ έχει ένα δικό του, διαφορετικό προσωπικό δεδομένο που ενδεχόμενα θα δημιουργήσει πρόβλημα. Τέλη Ιουλίου έχει προγραμματίσει τον γάμο του και για την ώρα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι έχει τη διάθεση να εγκαταλείψει πρόωρα τον μήνα του μέλιτος για να έρθει στην προετοιμασία της εθνικής ομάδας. Και εδώ υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθεί η φόρμουλα της άδειας μερικών ημερών και η ενσωμάτωση του Κουφού λίγο αργότερα στην εθνική ομάδα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως πρέπει να υπάρχει η βεβαιότητα ότι ο Κουφός που από το 2009 έχει "παγώσει" με την εθνική θέλει πραγματικά να παίξει ξανά με τα χρώματα της και δεν θα βιώσουμε σκηνές και καταστάσεις ανάλογες με τις περσινές. Ο Κατσικάρης έχει αναλάβει προσωπικά τη…διαπραγμάτευση με τον Κουφό, έχει απευθείας επαφή μαζί του και σε αντίθεση με το περσινό καλοκαίρι όπου το όλο θέμα χειρίστηκαν με ερασιτεχνισμούς οι άνθρωποι της ΕΟΚ θα ρυθμίσει ανάλογα και τη δική του στάση ώστε να μην συντηρηθεί ένα ανούσιο σίριαλ.

Κατά τα λοιπά πρέπει να θεωρείται περίπου σίγουρη και λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στις θέσεις των ψηλών η επιστροφή του Μαυροκεφαλίδη στην εθνική ομάδα αφού ο Κατσικάρης έχει αναλάβει την αποστολή να κλείσει με θετικό τρόπο και αυτό το κεφάλαιο. Θυμίζουμε ότι οι σχέσεις του Μαυροκεφαλίδη με την ομοσπονδία είχαν φτάσει σε οριακό σημείο με την τελευταία να φτάνει μέχρι και την ανακοίνωση μιας… αστείας τιμωρίας όταν ο "Λου" έπαιζε στην Αγία Πετρούπολη, την οποία η Ρωσική ομοσπονδία είχε γράψει τότε στα παλιά της παπούτσια με τον Έλληνα σέντερ να συνεχίζει να παίζει κανονικά. Αντίθετα, θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι στην αρχική πρόσκληση δεν θα είναι το όνομα του Σχορτσανίτη αφού ούτε καλή σεζόν είχε αλλά στις τάξεις της εθνικής υπάρχει η εντύπωση ότι δεν θέλει πλέον να παίξει στην ομάδα.

Οι σίγουροι

Από την κατάληξη των τριών περιπτώσεων θα κριθεί και η στελέχωση της 18άδας της εθνικής ομάδας. Τα σίγουρα της πρόσκλησης είναι δώδεκα ονόματα: Ζήσης, Μάντζαρης, Σλούκας, Καλάθης, Βασιλειάδης, Περπέρογλου, Καιμακόγλου, Γιάνκοβιτς, Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο, Πρίντεζης, Μπουρούσης. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θεωρείται περίπου σίγουρη η κλήση των δύο νεαρών του Ολυμπιακού (Παπαπέτρου, Αγραβάνης), δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρχει στη 18άδα το όνομα ενός τουλάχιστον από τους νεαρούς του ΠΑΟ με πιθανότερο τον Μποχωρίδη και εφόσον υπάρχει "κενό" ο Κατσικάρης θα καλέσει ένα ή δύο παίκτες με καλή παρουσία στη φετινή σεζόν ως επιβράβευση. Εδώ ενδεχόμενα να υπάρξουν μια-δύο μικρές εκπλήξεις αλλά επί της ουσίας θα είναι παίκτες που θα κληθούν περισσότερο για την εμπειρία της συμμετοχής, της προετοιμασίας και κάποιων φιλικών αγώνων.

Διαβάστε ακόμη:

Παντελής Βλαχόπουλος: Δημήτρης Διαμαντίδης: Μην του κόψετε το μπάσκετ

Δημήτρης Καρύδας: Οι τελικοί έληξαν αλλά το παιχνίδι μόλις… άρχισε

News 24/7

24MEDIA NETWORK