Τρία χρόνια... φαγούρα!

Ο Δημήτρης Καρύδας συνιστά...ψυχραιμία στους φίλους του Παναθηναϊκού μετά τη νέα εκτός έδρας ήττα για το "τριφύλλι" στην Ευρωλίγκα.

Τρία χρόνια... φαγούρα!

Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι μια ομάδα που θέλει να πάει μακριά στην Ευρωλίγκα πρέπει να ξέρει το βασικό κανόνα: Προστάτευσε την έδρα σου και μάθε να κερδίζεις μακριά από αυτή. Τα δύο προηγούμενα χρόνια ο Παναθηναϊκός ενδεχόμενα ξεπερνώντας και τις αντικειμενικές δυνατότητες των ρόστερ του έφτασε μέχρι την οκτάδα της διοργάνωσης κυρίως γιατί δεν υπέστη οδυνηρές εντός έδρας ήττες. Κάθε φορά όμως που απομακρυνόταν από το ΟΑΚΑ η εικόνα άλλαζε δραματικά.

Η ομάδα έμοιαζε να "σβήνει" και να χάνει ένα τεράστιο μέρος της ενέργειας της. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι αυτό έγινε ανεξάρτητα προσώπων ή προπονητών αφού σε κάθε περίπτωση το ρόστερ ήταν διαφοροποιημένο κατά 50-60% και από τον πάγκο πέρασαν τρεις διαφορετικοί προπονητές. Ακόμη πιο παράδοξο είναι ότι η... επιδημία των εκτός έδρας ακολουθεί και τη ριζικά ανανεωμένη σε πρόσωπα φετινή ομάδα.

Ο Παναθηναϊκός έχασε στο Κράσνονταρ, διαλύθηκε στη Βαρκελώνη και δεν μπόρεσε να νικήσει ούτε την ταπεινή Ζιελόνα Γκόρα. Εξηγήσεις μπορούν να βρεθούν και να δοθούν. Πολλές και διαφορετικές ανά περίπτωση αλλά είναι σίγουρο ότι η φετινή φιλόδοξη ομάδα αν θέλει να κάνει το δύσκολο τελευταίο βήμα πρέπει να μάθει να κερδίζει μακριά από το Μαρούσι.

Ομάδα επιπέδου φάιναλ φορ ξέρει ότι χρειάζεται 8-9 νίκες εκτός έδρας για να φτάσει μέχρι τον τελικό της στόχο. Διαφορετικά στο βάθος του δρόμου και στα πλέι οφ την περιμένει ένας αντίπαλος με μειονέκτημα έδρας και ο αποκλεισμός σκηνικό που στήθηκε τόσο το 2013 κόντρα στη Μπαρτσελόνα, όσο και την περασμένη άνοιξη στη Μόσχα.

Απομονώνοντας την ήττα στην Πολωνία οι εξηγήσεις είναι λίγες αλλά απλές:

- Με τον Ραντούλιτσα για ένα ακόμη παιχνίδι φορτωμένο από πολύ νωρίς με φάουλ η επίθεση του Παναθηναϊκού γίνεται μονοδιάστατη και βασίζεται αποκλειστικά σχεδόν στο σουτ. Και όταν ένας από τους θεωρητικά καλύτερους σουτέρ της ομάδας (Πάβλοβιτς) τελειώνει τον αγώνα με 0/8 τρίποντα τα λόγια είναι περιττά.

Στο σύστημα του Τζόρτζεβιτς η παρουσία του Ραντούλιτσα και το παιχνίδι με την μπάλα να ακουμπάει στο χαμηλό ποστ είναι ζωτικής σημασίας. Επιπρόσθετα οι περισσότεροι γκαρντ ήταν σε μάλλον κακή βραδιά, η άμυνα δέχτηκε μερικά εύκολα καλάθια και η ήττα ήρθε ως φυσικό επακόλουθο.

Ο Παναθηναϊκός δεν είναι για πέταμα

Προσωπικά, θεωρώ απολύτως δικαιολογημένα τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση των ομάδων στην παρούσα φάση της σεζόν. Ήμουν από εκείνους που δεν αποθέωσαν τον Παναθηναϊκό επειδή κέρδισε δύο φορές τον Ολυμπιακό όπως ακριβώς δεν άνοιξα το μαύρο πηγάδι της καταστροφής επειδή βρέθηκε στο -25 στη Βαρκελώνη. Δεν πρόκειται να κάνω το ίδιο και σήμερα λίγες ώρες μετά την ήττα στην έδρα των Πολωνών. Ούτε πριν από ένα μήνα ο Παναθηναϊκός ήταν ακτύπητη υπερομάδα, ούτε σήμερα είναι για... πέταμα.

Πρόκειται για μια ομάδα που βρίσκεται στο στάδιο της δημιουργίας και αυτή η διαδικασία θέλει χρόνο και υπομονή. Όταν έγραψα μετά τις νίκες με τον Ολυμπιακό ότι ο Τζόρτζεβιτς κέρδισε χρόνο, κινδύνευσα να παρεξηγηθώ και αντιμετώπισα μια σειρά αρνητικών σχολίων. Σήμερα πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την αξία του χρόνου. Σήμερα που η εικόνα είναι διαμετρικά αντίθετη. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού είναι υποχρεωμένοι να μπουν στη λογική και τη φιλοσοφία ενός καινούργιου προπονητή, πράγμα το ίδιο δύσκολο τόσο για τους παλιούς, όσο και για τους καινούργιους. Για όλους είναι ένα νέο ξεκίνημα.

Η Καρσίγιακα θα δείξει πράγματα

Στη διάρκεια μιας σεζόν το διάγραμμα μιας ομάδας δεν είναι μια ευθεία γραμμή αλλά μια γραμμή με πολλές καμπύλες. Το ζητούμενο είναι πως θα τερματίσει μια ομάδα και όχι πως θα ξεκινήσει. Για τον Παναθηναϊκό το καλό ξεκίνημα ήταν ζωτικής σημασίας ακριβώς για να πάρει μια γρήγορη και απαιτούμενη ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος προπονητής και το καινούργιο ρόστερ.

Καταλήγουμε όμως ακριβώς εκεί που αρχίσαμε: Για να φτάσει στη γραμμή του τερματισμού φρέσκος και με ελπίδες ο Παναθηναϊκός οφείλει να απαλλαγεί από την τρίχρονη... φαγούρα των εκτός έδρας παιχνιδιών. Θεωρώ κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η ίδια ομάδα που δεν... έστριψε στη Βαρκελώνη και στην Πολωνία θα κάνει εύκολη επανεκκίνηση απέναντι στη Ζαλγκίρις και την Λοκομοτίβ στα δύο εντός έδρας ματς που την περιμένουν.

Κριτήριο όμως δεν θα αποτελέσουν οι συγκεκριμένοι αγώνες μέσα στο ΟΑΚΑ αλλά όταν αν έχει διδαχτεί από τα εκτός έδρας παθήματα της κάτι που θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τις 27 του Νοέμβρη όταν θα δοκιμαστεί στη Σμύρνη μέσα στη δύσκολη έδρα της Καρσίγιακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ζιελόνα Γκόρα - Παναθηναϊκός 71-68

Σωτήρης Γεωργίου: Ηττα που φέρνει ενίσχυση

News 24/7

24MEDIA NETWORK