Το δεύτερο μνημόνιο του Βασιλακόπουλου

Ο Δημήτρης Καρύδας σχολιάζει το ελληνικό ενδιαφέρον για τη διοργάνωση προολυμπιακού τουρνουά και εξηγεί πως παρά την οικονομική ζημιά, η ΕΟΚ θα κάνει το κεφαλιού της.

Το δεύτερο μνημόνιο του Βασιλακόπουλου
Αντετοκούνμπο-Εθνική INTIME SPORTS

Η πρόθεση της ομοσπονδίας μπάσκετ να διοργανώσει έναν όμιλο του προολυμπιακού το ερχόμενο καλοκαίρι ελπίζουμε ότι θα μείνει μόνο μια απλή σκέψη. Το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Τάκης Τσαγκρώνης, μίλησε στον "Sport 24 Radio 103,3" για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, δεν μας κάνει αισιόδοξους. Μας κάνει άκρως απαισιόδοξους...

Η ιστορία, ως γνωστόν, ενίοτε επαναλαμβάνεται ως φάρσα, ενίοτε ως τραγωδία. Και στην ΕΟΚ, οι εμμονές του προέδρου της που συνεχίζει να θεωρεί την Εθνική ομάδα ένα προσωπικό στοίχημα, είναι περίπου καθεστώς.

Ας πάμε λίγο πίσω την κλεψύδρα του χρόνου. Στις 27 Νοεμβρίου του 2013, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, ως ένας γνήσιος πολιτικάντης που άλλα είχε στο μυαλό του και άλλα έλεγε δημόσια, δήλωνε ότι δεν θα μπούμε σε πλειστηριασμό για την αγορά της wild card που θα έδινε δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική μας στο Παγκόσμιο της Ισπανίας.

Τι ακολούθησε; Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Μερικούς μήνες αργότερα, ο Βασιλακόπουλος κόμπαζε για την περηφανή... νίκη του, συνεπικουρούμενος από τον πάντοτε πρόθυμο δημοσιογραφικό "στρατό" που διατηρεί στους κόλπους της η ομοσπονδία. Η... νίκη ήταν ότι είχε πληρώσει 830.000 ευρώ για να αγοράσει τη wild card και μάλιστα με "καπέλο", αφού ομοσπονδίες με πολύ μικρότερη δυναμική του αθλήματος στις χώρες τους, όπως η Φινλανδία, είχαν πληρώσει περίπου τα μισά!

Ο Βασιλακόπουλος, πρύτανης της αοριστίας, "κατακευραύνωσε" όσους του άσκησαν κριτική. Υποστήριξε ότι θα βρεθούν σπόνσορες, δεν έδωσε ποτέ επαρκείς εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων και ποτέ δεν είδαμε ολοκληρωμένη εικόνα του τι κόστισε αληθινά εκείνο το πρώτο μνημόνιο που επιβλήθηκε στο ελληνικό μπάσκετ.

Ποτέ στη δημοσιότητα οι απολογισμοί

Το λάθος ήταν "κολοσσιαίων διαστάσεων" για πολλούς λόγους. Πρώτα από όλα αγωνιστικούς. Η Εθνική, αντί να αγωνιστεί στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ με μια ανανεωμένη σύνθεση, πήγε στο Παγκόσμιο για να βιώσει μια ακόμη αποτυχία και στην ουσία χωρίς να βάλει ούτε ένα λιθαράκι για το μέλλον της.

Βλέπετε, το αληθινό ενδιαφέρον του Βασιλακόπουλου ήταν να δει μια αγωνιστική ανάκαμψη, να την πιστωθεί δημόσια με τις γνωστές δηλώσεις του περί επιτυχημένου μοντέλου. Αντ' αυτού, έφυγε κακήν κακώς από την Ισπανία, ολομόναχος, όπως ακριβώς κάνει μετά από κάθε αποτυχία της Εθνικής τα τελευταία έξι χρόνια. Γιατί; Γιατί κάθε αποτυχία θεωρεί ότι αποτελεί ένα πλήγμα στον παραγοντικό εγωισμό του.

Και όπως η ομοσπονδία ουδέποτε έδωσε στη δημοσιότητα οικονομικούς απολογισμούς των διοργανώσεων που φιλοξένησε στην Ελλάδα, έτσι και ο ίδιος έχει μάθει να διεκδικεί το αλάθητο και να "κρύβεται", όταν οφείλει να δώσει εξηγήσεις δημόσια. Το κάνει μόνο σε προστατευμένο περιβάλλον και σε συνεντεύξεις που στην ουσία αποτελούν... μονόλογο.

Η ζημιά του Μουντομπάσκετ

Εκείνο το πρώτο μνημόνιο είχε ολέθρια αποτελέσματα στη βάση της "πυραμίδας" του ελληνικού μπάσκετ. Ιδού μερικά από αυτά:

1. Διέλυσε οριστικά και αμετάκλητα τα αναπτυξιακά προγράμματα, αφού χρήματα δεν υπήρχαν πλέον στα άδεια ταμεία της ομοσπονδίας. Η νίκη της Εθνικής Εφήβων το περασμένο καλοκαίρι στον Βόλο δεν αποτελεί προϊόν κάποιας μορφής ανάπτυξης, αλλά βασίστηκε στο γεγονός ότι ορισμένοι σύλλογοι, όπως ο Παναθηναϊκός, είχαν επενδύσει στην απόκτηση νεαρών ταλαντούχων παικτών.

2. Αναστολή πληρωμών. Οι διαιτητές που σφυρίζουν στα πρωταθλήματα που διοργανώνει η ΕΟΚ έχουν μείνει περίπου δύο χρόνια απλήρωτοι, γεγονός που πυροδότησε και μια φοβερή κόντρα της ομοσπονδίας με την ΟΔΚΕ που συνεχίζεται στις μέρες μας.

3. Χαράτσια στην πλειονότητα των νεαρών αθλητών. Η ΕΟΚ τα περασμένα καλοκαίρια εισέπραττε 10 ευρώ για κάθε νέο δελτίο που εκδίδουν οι σύλλογοι (ανεξαρτήτως ηλικίας) και 15 ευρώ για να εγκρίνει τις μεταγραφές τους. Στην πρώτη περίπτωση γίνεται αντιληπτό ότι στην ουσία λειτουργεί αποτρεπτικά στην είσοδο νέων παιδιών στο άθλημα.

4. Κατάργηση όλων των οδοιπορικών σε συλλόγους των εθνικών πρωταθλημάτων, που έπαιρναν πίσω τα έξοδά τους για ταξίδια άνω των 100 χιλιομέτρων από την έδρα τους.

Τόσο θα μας κοστίσει

Αυτά είναι μόνο μερικά από όσα μπορώ να απαριθμήσω. Η λίστα είναι μακρά. Και ξαφνικά, αυτοί οι άνθρωποι της ομοσπονδίας εκδηλώνουν το... ενδιαφέρον τους για τη διοργάνωση ενός ομίλου του προολυμπιακού, την ώρα που η παγκόσμια ομοσπονδία έχει βάλει ως πλαφόν το 1.700.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή το ποσό αντιπροσωπεύει ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ που μπαίνει στα ταμεία της ΕΟΚ.

Διαβάσαμε στις δηλώσεις του κ. Τσαγκρώνη ότι θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν χορηγοί. Πριν πάμε στην ίδια καραμέλα, χρήσιμο θα ήταν να μας ενημερώσει η ΕΟΚ για τους χορηγούς που βρέθηκαν το 2014, στην αντίστοιχη κίνησή της. Όπως επίσης να ξεκινήσει και η ανάρτηση των εξόδων της ομοσπονδίας στη Διαύγεια, κάτι που αποφεύγει συστηματικά. Αν δεν κάνω λάθος, είναι η μοναδική, κρατικά επιχορηγούμενη αθλητική ομοσπονδία, που δεν δίνει ακριβή στοιχεία σε δημόσια θέαση για τα έξοδα της, όπως έχει υποχρέωση.

Η Εθνική ομάδα θα παίξει ούτως ή άλλως στο προολυμπιακό και θα πάρει μέρος σε κάποιον από τους τρεις ομίλους. Η διοργάνωση ενός ομίλου στην Ελλάδα εξασφαλίζει όχι απαραίτητα την αγωνιστική επιτυχία για την παρουσία της ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά με βεβαιότητα μια ακόμη "μαύρη τρύπα" στα ταμεία της ομοσπονδίας.

Ο μικρός αριθμός αγώνων, τα λιγοστά έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα και γενικότερα η χαμηλή εμπορική εκμετάλλευση ενός προολυμπιακού τουρνουά δεν αφήνει την παραμικρή σκέψη για -έστω- ισοσκελισμό του 1.7000.000 ευρώ της αμφίβολης επένδυσης.

Σκίζει τα μνημόνια

Παρότι δεν μου αρέσει να ερμηνεύω προθέσεις, θα παραθέσω μια ακόμη άποψη που άκουσα από σοβαρό άνθρωπο που κινείται πέριξ της ομοσπονδίας: "Μην ξεχνάς ότι τα τελευταία χρόνια ο ρόλος του Βασιλακόπουλου στα δρώμενα της παγκόσμιας ομοσπονδίας έχει στην ουσία εκμηδενιστεί. Και η διοργάνωση ενός προολυμπιακού τουρνουά που θα βάλει ζεστό χρήμα στα ταμεία της FIBA θα αποτελέσει έναν καλό λόγο να ασχοληθούν ξανά μαζί του οι άνθρωποι της παγκόσμιας ομοσπονδίας". Μόνο που αυτήν τη φορά ο λογαριασμός είναι βαρύς και δεν βγαίνει...

Για την ώρα, κρατάμε τις δηλώσεις του κ. Τσαγκρώνη για τις δυσκολίες του εγχειρήματος, αλλά όπως εξήγησα και νωρίτερα, οι άνθρωποι της ομοσπονδίας έχουν ένα κοινό με τους σύγχρονους Έλληνες πολιτικούς: Όταν τους ακούς να σκίζουν ή να καταργούν τα μνημόνια, ξέρεις ότι στο χέρι τους κρατάνε το στυλό με το οποίο είναι έτοιμοι να υπογράψουν την επόμενη συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Θέλει να διοργανώσει το προολυμπιακό η Ελλάδα

Με πολλούς αστερίσκους το αίτημα διοργάνωσης του προολυμπιακού

News 24/7

24MEDIA NETWORK