Ένα "συγγνώμη" από τους παίκτες του Παναθηναϊκού

Ο Δημήτρης Κριτής εξηγεί γιατί μία πιθανή τιμωρία του Παναθηναϊκού πλέον δεν αποτρέπει τα επεισόδια, αποκαλύπτει τι είπε ο Μπεργκ σε "πηγαδάκι" με φιλάθλους και κατακρίνει τις δηλώσεις Πανούση που προτιμά να διώξει τους φιλάθλους αντί να διώξει το πρόβλημα.

Ένα "συγγνώμη" από τους παίκτες του Παναθηναϊκού
INTIME SPORTS

Δεν είναι δα και πυρηνική φυσική. Στοιχειώδης λογική είναι να εκτιμήσεις ότι δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν πίσω από τα έκτροπα της Λεωφόρου στο ντέρμπι των "αιωνίων": ή υπήρχε βεβαιότητα περί ατιμωρησίας, οπότε δεν συνιστούσε ρίσκο η άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας στον αντίπαλο, ή υπήρχε η βεβαιότητα ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ο πρωταθλητισμός για τον Παναθηναϊκό είναι απαγορευμένος, οπότε μικρό το κακό σε οποιαδήποτε τιμωρία.

Κι επειδή ήδη από πέρσι, ο Παναθηναϊκός είναι -μακράν του δεύτερου- ο σύλλογος που ηγείται στον "μαυροπίνακα" της αθλητικής Δικαιοσύνης, με χρηματικά πρόστιμα που φτάνουν τις 150.000 ευρώ ετησίως (και φέτος θα τις ξεπεράσουν), προφανώς δεν πόνταρε κάποιος στην ατιμωρησία.

Δεν ξέρω πόσοι θα περίμεναν μία επίσκεψη αντιπροσωπείας των "πράσινων" οργανωμένων στο προπονητήριο "Γεώργιος Καλαφάτης". Όπως δηλαδή επισκέπτονται τους ποδοσφαιριστές για να τους εκφράσουν την ικανοποίησή τους μετά από μεγάλες νίκες ή την ενόχλησή τους μετά από "νεκρά" αγωνιστικά διαστήματα, να τους επισκεφτούν και να ζητήσουν ένα "συγγνώμη", διότι με τα έκτροπα ακύρωσαν τις προσπάθειές τους στον αγωνιστικό χώρο.

Ακόμη κι αν θεωρούν την τιμωρία παράλογη και άδικη. Φτάνει να πιστεύουν και οι μεν (οπαδοί) και οι δε (ποδοσφαιριστές) ότι υπήρχαν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για τίτλο. Το πιστεύουν; Μάλλον όχι. Πεπεισμένοι είναι και οι μεν και οι δε ότι δεν θα τους επιτραπεί, ακόμη κι αν το δικαιούνται. Το είπε άλλωστε και ο πρόεδρος της ΠΑΕ, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου.

"Τρώω ξύλο για 90 λεπτά και δεν μου δίνουν τίποτα"

Ένας πολύ καλός φίλος υπήρξε χθες αυτήκοος μάρτυρας των όσων είπε ο Μάρκους Μπεργκ σε φίλους του Παναθηναϊκού που τον πλησίασαν, όταν έγινε αντιληπτός στο "Allou Fun Park" με την οικογένειά του. Από τους ξένους και μάλιστα αυτούς του διαμετρήματος του Σουηδού φορ, ακούς πολλές φορές σκληρές αλήθειες, απαλλαγμένες από το άγχος του προσωπικού κόστους.

Τι είπε, όμως, ο Σουηδός σε μία ιντριγκαδόρικη ερώτηση σχετικά με την "ηλιθιότητα όσων καταδίκασαν με τα επεισόδια τον Παναθηναϊκό σε αφαίρεση τριών βαθμών";

"Ήταν ξεκάθαρο σε όλους ότι τους... είχαμε και ήταν θέμα 90 λεπτών να το δείξουμε και στο γήπεδο. Από αυτήν την άποψη, θα έπρεπε να προσπαθήσουν όλοι στον μεγαλύτερο βαθμό για να αποφευχθούν οι άσχημες εικόνες. Είναι, όμως, επίσης ξεκάθαρο ότι κάποια στιγμή θα ξεσπούσε όλο αυτό. Είναι εύκολο να συνιστάς συνέχεια υπομονή και αυτοσυγκράτηση, αλλά είναι πολύ δύσκολο να το κάνεις πράξη".

"Τον τελευταίο 1,5 μήνα τρώω ξύλο επί 90 λεπτά και μου καταλογίζονται διπλάσια επιθετικά φάουλ. Μετά λένε ότι 'ο Μπεργκ είναι πολύ εκνευρισμένος τελευταία...'. Δεν είμαι εκνευρισμένος. Θυμωμένος είμαι, Θυμωμένος για την αντιμετώπιση που έχω ως άτομο και έχουμε ως σύνολο. Προσπαθώ να το αφήνω εκτός γηπέδου για να μην επηρεάζει την απόδοσή μου, αλλά δεν είναι πάντα τόσο εύκολο".

Οι παίκτες γνωρίζουν...

Στις παραινέσεις να μην σκύψουν το κεφάλι, ο Μπεργκ ήταν κάθετος. "Όχι, δεν τα παρατάμε. Θα παλέψουμε μέχρι το τέλος", αλλά δεν νομίζω με όσα μου μεταφέρθηκαν, ότι εξέπεμψε την εικόνα ανθρώπου που αισθάνεται προδομένος από την συμπεριφορά των οπαδών του Παναθηναϊκού. Προφανώς καταδικάζει τα επεισόδια, το έχει κάνει ήδη άλλωστε, αλλά έχει τις παραστάσεις για να αντιληφθεί τους λόγους που εκτυλίχθηκαν.

Δεν μοιάζει να περιμένει ή πολύ περισσότερο να αξιώνει τη "συγγνώμη" κανενός και αυτό αναπόφευκτα οδηγεί στο συμπέρασμα της σιωπηρής παραδοχής εκ μέρους των ποδοσφαιριστών ότι δεν θα πάρουν πρωτάθλημα υπό τις παρούσες συνθήκες. Το επόμενο στάδιο είναι να θεωρηθεί ως ανώφελο και το να αναδεικνύεται ως στόχος η κατάκτηση της κορυφής. Και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο για τη νοοτροπία μιας νέας ομάδας, που χτίζεται ακριβώς για να πρωταγωνιστήσει.

Υ.Γ.: Μετά από την έκθεση της Αστυνομίας, και ο πολιτικός προϊστάμενός της, Γιάννης Πανούσης, κάνει λόγο για προσχεδιασμένα επεισόδια στο "Απόστολος Νικολαΐδης". Με λίγο πιο ελαφρόμυαλες διατυπώσεις και διαπιστώσεις, που προδίδουν την πλήρη άγνοιά του, όταν για παράδειγμα απεργάζεται πολύπλοκα σενάρια εισόδου των "πυρομαχικών" στο γήπεδο, λες και είναι πραγματικά απαραίτητος ένας τέτοιος σχεδιασμός ή είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύεται η ανεπάρκεια των αστυνομικών δυνάμεων για αποτελεσματικό έλεγχο, ώστε να εμποδίσουν τη δημιουργία εμπόλεμης ζώνης.

Ο Υπουργός θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τέτοια "πολεμοφόδια" ανήκουν στον στάνταρντ εξοπλισμό των "υπέροχων λαών", ακόμη και σε παιχνίδια που αρχίζουν και τελειώνουν χωρίς την παραμικρή παρεκτροπή ή χρήση τους. Είναι κάτι σαν τα παυσίπονα. "Έχε τα μαζί σου, αχρείαστα να 'ναι...".

Λες και δεν αρκούσαν οι full face "αποκρύψεις" αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, της οποίας προΐσταται, για να στοιχειοθετήσει την άποψη ότι -αν μη τι άλλο- κάποιοι ήταν αποφασισμένοι και προετοιμασμένοι για εκτροπές...

Και θα ήταν διασκεδαστικά αφελής η γενική θεώρησή του, αν δεν την "έντυνε" με αφόρητη επιχειρηματολογία για το πώς αντιλαμβάνεται τις υποχρεώσεις του ως Πολιτεία. "Αν οι φίλαθλοι πιστεύουν ότι είναι όλα σάπια, να μην πάνε στο γήπεδο ξανά ή να πηγαίνουν στο ερασιτεχνικό και όχι εκεί που είναι κομμάτι της διαφθοράς και το ξέρουν τόσο καλά ότι συμβαίνει", δήλωσε στη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Σωστά. Πού να λύνουν τώρα το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου; Ας περιοριστούν αυτοί που το παρακολουθούν, να έχει κι η Κυβέρνηση το κεφάλι της πιο ήσυχο! Απίστευτο σκεπτικό...

Τελοσπάντων. Υπάρχει και πολιτικός προϊστάμενος του κ. Πανούση, για να κρίνει αν η ηττοπάθεια που αναβλύζει εκ του νέου Υπουργού, συνάδει με το προφίλ μιας κυβέρνησης που δηλώνει έτοιμη να συγκρουστεί με όλους και με όλα και να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο στις πάσης φύσεως παθογένειες ή με τη σειρά της θα συμβουλεύσει τους πιστούς να μην πάνε στην εκκλησία αν διαφωνούν με την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων ενός ιερέα ή να μην επισκέπτονται τις δημόσιες υπηρεσίες αν τις υπηρετούν επίορκοι υπάλληλοι...

Τα καλύτερα του Contra.gr

Δημήτρης Κριτής: Ισονομία μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ

Μάικλ Γιόχιν (ESPN) στο Contra.gr: "Φοβήθηκαν την ήττα και γι' αυτό προκάλεσαν Mαρινάκης-Περέιρα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK