Προσδοκίες και μηνύματα μέσω του Μέντες

Ο Δημήτρης Κριτής σχολιάζει την ένταξη του Νταβίντ Μέντες στην προπονητική ομάδα του Παναθηναϊκού, χαρακτηρίζει σωστή την επιλογή του Αναστασίου και αποκαλύπτει τα μηνύματα που αυτή περνά.

Προσδοκίες και μηνύματα μέσω του Μέντες
INTIME SPORTS

Μάλιστα. Ο Νταβίντ Μέντες βοηθός του Γιάννη Αναστασίου. Το είχα προτείνει μεταξύ σοβαρού κι αστείου σ' ένα κομμάτι κάπου στα τέλη Αυγούστου. Αστείου με την έννοια ότι ο ίδιος υποστήριζε τότε ότι δεν σκοπεύει να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και σοβαρού, διότι -χωρίς πλάκα- πρόκειται για μία σωστή επιλογή και προτίθεμαι να το εξηγήσω.

Ο Μέντες θα είχε αποτελέσει παρελθόν για τον Παναθηναϊκό από τον Αύγουστο ή και στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, αφού ειδοποιήθηκε εγκαίρως ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στα πλάνα του Γιάννη Αναστασίου για την τρέχουσα σεζόν, αλλά η αναζήτηση επόμενης επαγγελματικής στέγης δεν ευοδώθηκε.

Ο Παναθηναϊκός εντοπίζοντας τη δυστοκία, του πρότεινε να συνεχίσει δανεικός σε ομάδα της Superleague, ο ίδιος ήθελε μόνο εξωτερικό ή να αποζημιωθεί με το σύνολο των ετήσιων απολαβών που προβλέπει το συμβόλαιό του (ισχύει έως το καλοκαίρι του 2016) κι έτσι έμεινε αμανάτι στο Κορωπί.

Αυτός είναι ο Μέντες

Ο Μέντες είναι ένας πολύ επικοινωνιακός τύπος, μέσα σε όλα και ιδιαίτερα αγαπητός στους συμπαίκτες του. Με αυστηρά όρια όμως, τα οποία και έχει επιβάλλει. Άλλωστε ήταν αρχηγός της ομάδας και μάλιστα από εκείνους που δεν δίσταζε ούτε να παίρνει τον λόγο σε περιόδους κρίσης, αλλά ούτε και να προκαλεί συζητήσεις όταν το έκρινε σκόπιμο, κερδίζοντας τον σεβασμό.

Είναι δύσκολο να πείσεις τους παίκτες για την απόφαση ενός συλλόγου να περιθωριοποιήσει κάποιον που δεν υπολογίζεται στα σχέδια της τεχνικής ηγεσίας και παράλληλα απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο λύσης του συμβολαίου του, αν δεν αποζημιωθεί πλήρως για το υπόλοιπο της συμφωνίας. Ακόμη και ιδιόρρυθμοι χαρακτήρες, χωρίς πολλά ερείσματα, κερδίζουν αίφνης τουλάχιστον τη συμπάθεια και αναγορεύονται σε θύματα επαγγελματικής κακοποίησης.

Πόσο μάλλον ο Μέντες. που ούτως ή άλλως ήταν αγαπητός σε όλους. Όσο λοιπόν (έκτοτε αυτό συνέβαινε) έπαιρνε μέρος στο ζέσταμα και ακολούθως γυμναζόταν μόνος του, εκτός της υπόλοιπης ομάδας, αποτελούσε μια "πληγή", μία άσχημη εικόνα και πηγή αρνητικής ενέργειας εντός του προπονητηρίου.

Προσδοκίες και μηνύματα μέσω του Μέντες
INTIME SPORTS

Στο κάτω κάτω ήταν και ο μόνος που την πλήρωσε! Η διοίκηση του Γιάννη Αλαφούζου αποζημίωσε κόσμο και κοσμάκη. Από τον Βύντρα, τον Χριστοδουλόπουλο και τον Σπυρόπουλο έως τον Βελάσκες, τον Φορναρόλι και τον Αντρέ Πίντο. Με τον τελευταίο να αποτελεί και το απαύγασμα της "ειλικρινούς" σχέσης Αλαφούζου - Φερέιρα. Ο Πορτογάλος τεχνικός που συμφώνησε με την Μπράγκα, μετά τη λύση της συνεργασίας του με τον Παναθηναϊκό, δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για το πουλέν του (με δική του επιθυμία-εισήγηση αποκτήθηκε). Άλλωστε ο Παναθηναϊκός δεν θα ζητούσε χρήματα, το υπόλοιπο του συμβολαίου του θα ξεφορτωνόταν.

Όοοοοοοχι. Τον άφησε να εκβιάζει τους "πράσινους" και όταν πλέον αποζημιώθηκε για να αποχωρήσει, τον πήρε ως ελεύθερο στην Μπράγκα...

Τι μπορεί να πετύχει

Επανερχόμαστε στον Ολλανδό. Με την τοποθέτησή του στο προπονητικό επιτελείο, ο Παναθηναϊκός έκλεισε ένα άσχημο κεφάλαιο, που -επαναλαμβάνουμε- δημιουργούσε αρνητικές εντυπώσεις εντός του "Γεώργιος Καλαφάτης", αφήνοντας και τον παίκτη ικανοποιημένο που ούτως ή άλλως είχε στα σχέδιά του την ενασχόληση με την προπονητική, μετά το πέρας της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Κατά δεύτερον, θα αποτελέσει έναν άνθρωπο πολύ κοντά στους ποδοσφαιριστές, τους οποίους γνωρίζει από την καλή και την ανάποδη και μπορεί να διαχειριστεί. Να οπλίσει τα προτερήματά τους και να σμιλέψει τα ελαττώματα. Είναι άλλωστε “διπλωμάτης” στις διαπροσωπικές του σχέσεις, κάτι που απουσιάζει εκκωφαντικά απ' όλους τους υπόλοιπους της προπονητικής ομάδας.

Και το πιο σημαντικό; Η είσοδός του πραγματοποιείται σε μία εποχή που οι σχέσεις βασικών μελών της προπονητικής ομάδας και ποδοσφαιριστών είναι ιδιαίτερα τεταμένες ή και “παγωμένες”, με στόχο να αμβλύνει τις αντιθέσεις και να επιχειρήσει να επαναφέρει την ηρεμία.

Μην ξεχνάμε ότι δεν μιλάμε για βοηθό που θα έχει την ευθύνη της προπόνησης ή της ανάλυσης του αντιπάλου ή της τακτικής προσέγγισης των αγώνων, πράγματα που ενδεχομένως απαιτούν άλλες γνώσεις, παραστάσεις και εμπειρίες.

Μετρήστε λοιπόν, μ' έναν σμπάρο, πόσα τρυγόνια, πριν βιαστείτε να αντιμετωπίσετε με χιούμορ την είδηση και απαντήστε για τη χρησιμότητα αυτής της εξέλιξης. Και μη λησμονάμε και κάτι ακόμη. Ότι η διοίκηση στέλνει ακόμη μια φορά, έστω κι εμμέσως, το μήνυμα ότι ο Αναστασίου παραμένει ακλόνητος στο πόστο του. Ποιός υπ' ατμόν προπονητής ενισχύεται ως επιτελείο και μάλιστα με ικανοποίηση δικής του εισήγησης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Βοηθός προπονητή στον Παναθηναϊκό ο Μέντες

News 24/7

24MEDIA NETWORK