Το απαραίτητο στοιχείο του "εκλεκτού"

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για την απόφαση του Τάκη Φύσσα σχετικά με τον νέο προπονητή του Παναθηναϊκού και αυτά που πρέπει να γίνουν για να μην χαθεί η χρονιά.

Το απαραίτητο στοιχείο του "εκλεκτού"
Φύσσας-Αλαφούζος-Παναθηναϊκός INTIME SPORTS

Σε μία πιάτσα που είναι σαφές ότι δεν έχει και περί πολλού τις διεθνείς σχέσεις του διευθυντή ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού και το δείχνει, περιορίζοντας τα ονόματα της "λίστας" σε Πορτογάλους με τη σύμφωνη γνώμη του Φερνάντο Σάντος (;) και προπονητές πελάτες του Πολ Κουτσολιάκου, αυτό που έχει να κάνει ο Τάκης Φύσσας δεν είναι κατ' ανάγκην να τους διαψεύσει με τον εκλεκτό του.

Αυτό που πρέπει να κάνει, είναι να τους διαψεύσει με την ποδοσφαιρική λογική του. Άλλωστε και οι δύο άνθρωποι που του χρεώνουν ως "διεθνείς διασυνδέσεις", μόνο τυχαίοι δεν είναι στον χώρο και μπορούν να βοηθήσουν στην αναζήτηση του κατάλληλου προσώπου για να οδηγήσει στην προσδοκώμενη ανάκαμψη του Παναθηναϊκού.

Είτε τους εμπιστευτεί είτε πολύ περισσότερο καταλήξει σε πρόσωπο εκτός "λίστας", αυτό που έχει σημασία είναι να δώσει ξανά στον Παναθηναϊκό εμπιστοσύνη και πίστη στον πάγκο και πάνω απ' όλα όραμα.

Η χρονιά είναι μπροστά

Ας μην λησμονούμε ότι βρισκόμαστε μόλις στην ένατη αγωνιστική της Superleague και στην αφετηρία των υποχρεώσεων στον δεύτερο τη τάξει θεσμό, το Κύπελλο. Ο απλός φίλαθλος του Παναθηναϊκού μπορεί να θεωρεί "τελειωμένη" τη χρονιά, αφού ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε πριν καλά καλά παίξει από την Ευρώπη και ο στόχος του πρωταθλητισμού απομακρύνθηκε χωρίς να συμπληρωθεί το 1/3 της διαδρομής. Αναφαίρετο δικαίωμά του να τοποθετεί τον πήχη των προσδοκιών.

Όχι όμως και ο Τάκης Φύσσας. Σε μία εποχή που η συμμετοχή των ελληνικών ομάδων σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων γίνεται ολοένα και δυσκολότερη υπόθεση, με τον Παναθηναϊκό να μην είναι πλέον σε θέση να κάνει τη ζωή του ευκολότερη με καταβαραθρωμένο τον προσωπικό του συντελεστή, ο Φύσσας γνωρίζει πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι στο τέλος της χρονιάς να κρατάει στα χέρια του το καλύτερο δυνατό ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Κι εφ' όσον δεν προκρίθηκε η λύση ενός γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας, ο εκλεκτός θα πρέπει να συγκεντρώνει ως ικανή και αναγκαία συνθήκη για να πετύχει, στοιχεία που θα επιτρέψουν στον Παναθηναϊκό να επανεκκινήσει, χωρίς προηγουμένως να οδηγηθεί ξανά στην αφετηρία.

Αξιοποίηση του ρόστερ

Δεν υπάρχει άνθρωπος, όσο χαμηλοτάβανο κι αν θεωρεί ποιοτικά το ρόστερ του Παναθηναϊκού, που να μπορεί να υποστηρίξει σοβαρά, ότι αυτή τη στιγμή αποδίδει έστω και στο 40% ακόμη και των περιορισμένων δυνατοτήτων του.

Ο διάδοχος του Γιάννης Αναστασίου θα πρέπει να είναι ένας καλός διαχειριστής υλικού, με ανοικτό μυαλό και όχι εμμονές σε διατάξεις και σχηματισμούς και να καταφέρει να προσαρμόσει τις σκέψεις του βάσει των ποδοσφαιριστών που διαθέτει και όχι να αναλωθεί σε προσπάθειες προσαρμογής των ποδοσφαιριστών σε δικά του μονόχνωτα "θέλω". Εκτός... Εκτός κι αν η διοίκηση έχει αποφασίσει να πριμοδοτήσει τον νέο προπονητή μ' ένα δεύτερο μεταγραφικό μπάτζετ που θα καλύψει τις αδυναμίες του ρόστερ να υπηρετήσει το δικό του πλάνο.

Επειδή το τελευταίο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες και όχι αυστηρά για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διάθεση του Γιάννη Αλαφούζου να επενδύσει περαιτέρω, αλλά και γιατί ο Παναθηναϊκός υπόκειται σε περιορισμούς και ελέγχους από την αρμόδια οικονομική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ και έχει ήδη ένα μεγάλο άνοιγμα από το καλοκαίρι το οποίο και επιχειρεί να κλείσει με την τρέχουσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είναι προφανής μονόδρομος η επιλογή ενός προπονητή που θα αξιοποιήσει στο έπακρον το διαθέσιμο έμψυχο υλικό, έως ότου τουλάχιστον του δοθεί η δυνατότητα να το αναβαθμίσει.

Το ποιος είναι αυτός το γνωρίζουν (ή πρέπει να το γνωρίζουν) καλύτερα αυτοί που ασχολούνται με το θέμα, Κι επειδή είχε γίνει η απαραίτητη προεργασία όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σύννεφα στη συνεργασία Παναθηναϊκού-Αναστασίου, προφανώς κι έχουν ληφθεί υπ' όψιν όλες οι απαραίτητες παράμετροι για την ανάδειξη του διαδόχου. Δεν υπάρχει η δικαιολογία της πίεσης χρόνου, ακόμη κι αν έφτασαν στη διάθεση των "πρασίνων" προτάσεις που θα μπορούσαν να τους "ξελογιάσουν" και διεύρυναν τις επιλογές τους στο... παραπέντε.

Αν πάλι είναι της λογικής του απλού φιλάθλου, ότι "η χρονιά τελείωσε και πάμε να χτίσουμε από το μηδέν για την επόμενη", ας ξεκινήσουν να ρίχνουν μπετά μήνα Νοέμβριο, αλλά τα πρωτοβρόχια παραμονεύουν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αλαφούζος "δείχνει" Παούνοβιτς

Σταύρος Καραΐνδρος: "Γκουμομπασινάδες" και "ρουφιάνοι"

Βέλικο Παούνοβιτς: Ο εκλεκτός του Αλαφούζου για τον Παναθηναϊκό

News 24/7

24MEDIA NETWORK