Ωμή αλήθεια και απαντήσεις με έργα

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για την ολοκλήρωση της σεζόν για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος κατάφερε να πετύχει το στόχο του πριν από το τέλος των πλέι οφ, με το πρόσημο στη συνεργασία ομάδας-Αναστασίου να είναι θετικό. Παράλληλα αναφέρεται σε αυτή που αρχίζει δυναμικά με τη μεταγραφή του Εσιέν.

Ωμή αλήθεια και απαντήσεις με έργα
INTIME SPORTS

Κλείνοντας τον δεύτερο χρόνο από το τριετές πλάνο πάνω στο οποίο θεμελίωσαν τη συνεργασία τους Παναθηναϊκός και Αναστασίου, το πρόσημο είναι αναμφίβολα θετικό. Εξετάζοντας απολογιστικά τη διετία, η διαφορά από την αφετηρία ως τον τερματισμό είναι χαώδης σε όλα τα επίπεδα, έστω κι αν η δεύτερη χρονιά υπολείπεται στον τομέα των αποτελεσμάτων, αφού απουσιάζει η κατάκτηση του κυπέλλου.

Όσοι θυμούνται πώς και ποιος ήταν ο Παναθηναϊκός πριν από δύο χρόνια, συνάμα παραδέχονται ότι είχαν ζωηρές αμφιβολίες για το σημερινό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις οικονομικές του δυνατότητες. Φλερτάρουν με τα όρια ενός μικρού θαύματος όσα παρήγαγε αυτά τα δύο χρόνια ο "πράσινος" οργανισμός και μάλιστα τόσο έντονα που κάποιες στιγμές καλλιέργησαν και ψευδαισθήσεις περαιτέρω υπερβάσεων.

Δύσκολο να διαχειριστείς την παρακμή

Είναι δύσκολο σε μία ομάδα αυτού του διαμετρήματος να διαχειριστείς την παρακμή της, ακόμη κι αν αποδεδειγμένα βρίσκεται σταθερά σε διαδικασία ανάνηψης. Δεν είναι εύκολο να αρνηθείς αυτά που επιβάλλει το βάρος της φανέλας και το εύρος της ιστορίας και να παραδεχθείς ότι ο πρωταθλητισμός είναι κατοπινός στόχος, ακόμη κι αν όλα τα δεδομένα σε δικαιολογούν.

Ασκήθηκε έντονη πίεση στο έμψυχο δυναμικό του συλλόγου, όλων των βαθμίδων, για να δηλώσουν έτοιμοι για τον τίτλο ακόμη και στην αφετηρία της περσινής χρονιάς και ακολούθως κριτική για την απροθυμία τους να το κάνουν.

Η απόσταση από το "στόχος είναι το πρωτάθλημα" μέχρι το "ο Παναθηναϊκός είναι καταδικασμένος να πρωταγωνιστεί" είναι μεγάλη και δεν ικανοποιεί τον απαιτητικό φίλαθλο, που ζητάει καθαρές κουβέντες και όχι μισόλογα. Θέλει να τοποθετούνται ξεκάθαροι στόχοι, ακόμη κι αν αναγνωρίζει ότι είναι εν μέρει ανεδαφικοί.

Επιστροφή στους τίτλους

Και τώρα, εννέα στους δέκα φίλους του Παναθηναϊκού, λένε "τέλος τα ψέμματα" και απαιτούν επιστροφή στους τίτλους. Θα συμφωνήσουμε επί της ουσίας, θα διαφωνήσουμε στην διατύπωση. Δεν ήταν "ψέμματα". Ήταν η γυμνή αλήθεια, με τέτοια ωμότητα που την καθιστούσε αντιεμπορική. Αποκρουστική μερικές φορές. Αλλά, αλήθεια.

Ο Παναθηναϊκός, ως οργανισμός, πορεύθηκε με ειλικρίνεια τα τελευταία δύο χρόνια και δεν μπορεί να κατηγορηθεί ούτε για το γεγονός ότι προσπάθησε κάποιες φορές να την κάνει πιο εύπεπτη, "λιμάροντας" τις αιχμηρές γωνίες της.

Δεν έκρυψε την οικονομική και μεταγραφική του δυσπραγία, έστω κι αν κάποια στιγμή την "έντυσε" και με το άλλοθι της ανάγκης να βρουν χρόνο συμμετοχής και να βελτιωθούν οι νέοι του. Δεν κρύφτηκε πίσω από τις αδυναμίες του έμψυχου δυναμικού, άλλωστε τις κατέδειξε με τις κινήσεις του στο χειμερινό παζάρι, αλλά και όσα παρέμειναν ως εκκρεμότητα το καλοκαίρι.

Οι μεταγραφές

Και πριν ακόμη ολοκληρωθεί η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος, έχει ήδη εντάξει τρία νέα αποκτήματα και περιμένει στην Αθήνα και τον Εσιέν, για να γίνει η τέταρτη αλλά και πιο ηχηρή προσθήκη. Η ομάδα που τερματίζει και μαθηματικά πρώτη στο μίνι πρωτάθλημα των έξι αγωνιστικών, δύο αγώνες πριν αυτό ολοκληρωθεί και συγκεντρώνοντας δύο βαθμούς περισσότερους απ' όσους έχουν και οι τρεις άλλοι μαζί, σχεδιάζει επτά συνολικά καλοκαιρινές μεταγραφές, για να φωνάξει "στόχος το πρωτάθλημα".

Αν και αυτή τη φορά, ακόμη κι εκείνοι που απαιτούσαν μέχρι σήμερα να το ακούσουν, δεν θα το έχουν πια ανάγκη. "Φωνάζει" από μόνο του...

Υ.Γ.: Είναι τόσο θελκτική η εικόνα του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ, που δεν την αποδυναμώνει η κατάσταση των υπολοίπων συμμετεχόντων. "Φτιάχνει" τον κόσμο του και "φτιάχνει" και διοικούντες και εξωδιοικητικούς.

Το τελευταίο κρατήστε το, γιατί παρά τον ασφυκτικό έλεγχο της αρμόδιας επιτροπής της ΟΥΕΦΑ (monitoring) στα οικονομικά του, θα εξαντληθούν τα περιθώρια και για δεύτερη υπέρβαση, ακόμη κι αν δεν υπάρξει προσοδοφόρα πώληση...

Διαβάστε ακόμη:

Το βράδυ της Δευτέρας ο Εσιέν στην Αθήνα

Αναστασίου: "Στο πρωτάθλημα δεν μας άφησαν. Του χρόνου θα είμαστε πιο έτοιμοι"

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 2-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK