Να κάνει κουμάντο στη Λεωφόρο

Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει τους λόγους που ο Ολυμπιακός απαιτεί πάση θυσία νίκη στη Λεωφόρο επί του Παναθηναϊκού.

Να κάνει κουμάντο στη Λεωφόρο
Μαρινάκης-Παναθηναϊκός INTIME SPORTS

Αντίστροφη μέτρηση για το ντέρμπι της Λεωφόρου. Σίγουρα θα διαβάσετε πολλά αυτές τις ημέρες. Θα έχουν να πουν πολλά περισσότερα οι ειδικοί, αυτοί που έχουν αγωνιστεί σε τέτοια ντέρμπι, που γνωρίζουν το βάρος της φανέλας και τις συνθήκες. Πώς είναι, για παράδειγμα, να πλησιάζει το πούλμαν του Ολυμπιακού στα στενά της Λεωφόρου, η προετοιμασία που έχει γίνει στους νεότερους, όλο το κλίμα που διαμορφώνεται όλες τις προηγούμενες ώρες και μέχρι να σφυρίξει ο διαιτητής.

Θα γίνει κουβέντα και γι' αυτόν. Νορμάλ πράγματα για τη χώρα μας. Ο Παναθηναϊκός ζήτησε ξένους διαιτητές. Γνώριζε προκαταβολικά πως θα πέσει στο κενό το αίτημά του, δεν μπορεί να γίνει αυτό. Εντυπώσεις; Ίσως. Αμφισβήτηση στους Έλληνες διαιτητές δεδομένη, αλλά όλα αυτά ίσως να είναι και βούτυρο στο ψωμί του Σίλβα. Δεν θέλω να πιστεύω πως ο Στραματσόνι σήμερα το απόγευμα θα ασχοληθεί με το ποιος είναι ο Παππάς, ποιος ο Καλογερόπουλος, όποιος τέλος πάντων θα κληθεί να σφυρίξει στον αγώνα του Σαββάτου. Θα κοιτάξει και αυτός πως θα "μπλοκάρει" τον Ολυμπιακό, σίγουρα έχει ρωτήσει, σίγουρα θα έχει δει και πράγματα από τους "ερυθρόλευκους".

Πέντε σημαντικοί λόγοι

Το ζήτημα στη Λεωφόρο είναι πώς θα παραταχθεί ο Ολυμπιακός. Ας βάλουμε κάτω ορισμένα δεδομένα. Εκτιμώ πως πρέπει να τα επισημάνουμε, όχι γιατί προκύπτουν από το μυαλό μου, αλλά γιατί συζητιούνται όλες αυτές τις ημέρες.

1) Η ομάδα θέλει το "11 στα 11". Ναι, είναι και το ρεκόρ της ομάδας του Μπούκοβι, αλλά αυτό περισσότερο θα γεμίσουν τις εφημερίδες και τα δικά μας κείμενα. Η νίκη, όμως, στη Λεωφόρο πάει τον Ολυμπιακό στο +11 την 11η αγωνιστική και θα γεμίσει πολύ περισσότερο την ψυχή των "ερυθρολεύκων".

2) Βλέπουν ακόμη και τώρα τη... γκρίνια των απέναντι. Δεν είχε ανοίξει μύτη, οι περισσότεροι μιλούσαν για την καλύτερη ομάδα, αλλά... Στη Βέροια, "φούντωσαν" με τον Μήτσιο, στην Τούμπα ουδείς ασχολήθηκε με το διαιτητή γιατί ο Ολυμπιακός νίκησε.

3) Πιθανότατα ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν θα πάει στη Λεωφόρο. Έζησε πολλά πέρσι, όταν τον σημάδευαν με φωτοβολίδες, απίστευτες καταστάσεις, μακάρι να μην τις ξαναδούμε. Μήπως αυτός δεν θέλει αυτό το "διπλό" περισσότερο από τον καθένα;

4) Κεφάλαιο κόσμος. Διακοπή πρωταθλήματος υπήρχε, η Μπάγερν ακολουθεί την Τρίτη, αλλά όλοι συζητάμε για το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Εκεί είναι το μυαλό όλων, λαϊκή απαίτηση το "διπλό". Έτσι είναι ο οπαδός του Ολυμπιακού, γουστάρει την Κυριακή να πιει χαμογελαστός τον καφέ του και πολύ περισσότερο να πάει με... φουλ καζούρας τη Δευτέρα στη δουλειά (όσοι έχουν ακόμη σε τούτη τη χώρα).

5) Φυσικά και θα μετρήσει και ο εγωισμός των παικτών. Στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" φτάνουν τα νέα αποκτήματα και μαθαίνουν τι σημαίνει να κερδίσουν τον Παναθηναϊκό. Πέρσι έγιναν πολλά εκτός αγωνιστικού χώρου, αλλά εντός η ομάδα ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Φέτος, άλλα... κόλπα; Μένει να το δούμε κι αυτό.

Διαβασμένος ο Σίλβα

Ο Μάρκο Σίλβα γνωρίζει τι τον περιμένει. Έχει διαβάσει μαζί με τους συνεργάτες του τον Παναθηναϊκό, όπως διαβάζει κάθε ομάδα. Ως τώρα, δεν υπάρχει ομάδα που να τον εξέπληξε. Τον Παναθηναϊκό τον υπολογίζει. Και δεν... ανοίγεται ο Πορτογάλος. Στις δηλώσεις του από την πρώτη ημέρα, πάει από ματς σε ματς. Ξέρει, όμως, ότι υπάρχουν "κολλητά" τα δύο πιο δύσκολα ματς της χρονιάς. Η επίσκεψη στη Λεωφόρο και μετά, η εμπειρία στο Μόναχο με την τεράστια Μπάγερν. Το δεύτερο, μπορεί να φοβίζει αρκετούς, αλλά αν όλα έχουν πάει καλά στη Λεωφόρο, τι να... χρεώσεις και σε ποιον μετά;

Ο Ολυμπιακός στη Λεωφόρο πάει με το ημερολόγιο να γράφει 21 Νοέμβρη. Έβγαλε Οκτώβρη, Σεπτέμβρη και... λίγο από Αύγουστο, έχοντας ηττηθεί μόνο από την Μπάγερν στο "Καραϊσκάκη". Γράφει ιστορία. Θέλει να συνεχίσει να τη γράφει. Το θέμα είναι τι θα δείξει στη Λεωφόρο. Έχει ενδιαφέρον πώς θα τον δούμε. Θα μπει για να κάνει κουμάντο ή θα δώσει χώρους στον Παναθηναϊκό; Δεδομένα νέα. Άλλο με Αναστασίου, ίσως άλλο με Στραματσιόνι. Ποιος μπορεί να προβλέψει τι θα θέλει ο Ιταλός, που να μην ξεχνάμε πως κάνει την πρώτη επίσημη εμφάνιση στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Υπάρχει, όμως, μια σημαντική παράμετρος. Ο Σίλβα την πιστεύει την ομάδα του, ξέρει ότι έχει τον τρόπο να πάρει νίκες παντού. Και ειλικρινά, όταν έχει περάσει φέτος "σβηστός" από την Τούμπα, αλλά και όταν λίγες ημέρες νωρίτερα έχει νικήσει μέσα στο "Έμιρεϊτς" την Άρσεναλ, γιατί να... μασήσει στη Λεωφόρο; Επειδή είναι ντέρμπι; Ναι, εντάξει, έχει ιδιαιτερότητες, είναι οι φανέλες, αλλά αυτός ο Παναθηναϊκός στερείται ποιότητας. Θα πει κάποιος πως στο ποδόσφαιρο μετρούν οι λεπτομέρειες, οι στιγμές. "Χάθηκε" πέρσι ο Μαζουακού, έχασε ο Ολυμπιακός.

Τους "ερυθρόλευκους" ίσως τους βολεύει να βρουν χώρους, αλλά νομίζω πως δεν θα τους ψάξουν. Και αν δεν ψάξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας ο Παναθηναϊκός; Μήπως δεν πήγε... φοβισμένος σε εκείνο το 0-0 με την ΑΕΚ πριν από λίγο καιρό; Μήπως δεν ήταν ο Αναστασίου αυτός που έκανε αλλαγή στις καθυστερήσεις για να μη λυγίσει στην πίεση του Πλατανιά για ισοφάριση; Ο Ολυμπιακός στη Λεωφόρο, κοινώς πρέπει να μπει και να δείξει ότι είναι το αφεντικό στο πρωτάθλημα, ότι είναι η καλύτερη ομάδα, η πιο ποιοτική.

Άλλωστε, αναφέραμε τους σημαντικούς λόγους για τους οποίους αυτό το "διπλό" θα είναι ξεχωριστό. Και μετά, θα βρει και τις δυνάμεις να δει και τον αγώνα με την Μπάγερν στο Μόναχο...

Υ.Γ.: Έχει σημασία να είναι "ΟΚ" για το Σάββατο ο Τσόρι. Μεγάλη σημασία.

Υ.Γ.2: Ραντεβού και σήμερα στις 15:00 στον Sport24 Radio 103,3.

Υ.Γ.3: Για κάποιους που... βιάζονται, όλο το ματς έπαιξε χθες στην Τουρκία ο Φορτούνης, έτσι; Επειδή "κρυβόταν" για ορισμένους "καχύποπτους", για να μπει ξεκούραστος στη Λεωφόρο. Σε αυτό το επίπεδο και ειδικά από αυτόν, δεν... παίζουν τέτοια!

Υ.Γ.4: Υγεία να έχουμε και προχωράμε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σταύρος Γεωργακόπουλος: Ξέρω τι έκανες πέρσι στη Λεωφόρο

News 24/7

24MEDIA NETWORK