Αποτυχία, αν αποτύχει

Ο Γιάννης Ζωιτός γράφει για τον Ολυμπιακό που έχει την υποχρέωση να ξεπερνάει κάθε φορά το ταβάνι του.

Αποτυχία, αν αποτύχει

Είναι δυνατόν μία μεγάλη νίκη, μια τέλεια βραδιά που όλα κύλησαν ονειρικά, να δουλέψει εις βάρος του Ολυμπιακού; Μετά τα όσα κατάφερε την Πέμπτη η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου -δυστυχώς- είναι.

Η πληρέστατη εμφάνιση απέναντι στην άτρωτη ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη, η καλύτερη εφετινή στην Ευρωλίγκα, δημιούργησε τέτοιες προσδοκίες πλέον που για τους "ερυθρόλευκους" δεν υπάρχει γυρισμός. Δεν μπορούν να κοιτάξουν πίσω. Οφείλουν να πετύχουν. Να φτάσουν στο φινάλε του δρόμου, ν' αγγίξουν και ν' αρπάξουν ό,τι έδειξαν πως μπορούν να φτάσουν. Σε πρώτη φάση κατακτώντας το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ και κατόπιν φτάνοντας στο Final4 τουλάχιστον. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα καταστήσει αποτυχημένη την εφετινή σεζόν στην Ευρώπη, ανεξάρτητα από το αν ο Ολυμπιακός δεν έχει το μπάτζετ του παρελθόντος και δεν παίζει με τους οικονομικούς όρους των υπόλοιπων ισχυρών.

Έπιασε το άριστα

Οι παίκτες του Σφαιρόπουλου έκαναν τα πάντα τέλεια: έπαιξαν επιθετική άμυνα, με πίεση από τον γκαρντ στην μπάλα και γρήγορη αντίδραση από τον ψηλό στη βοήθεια κόβοντας τη δημιουργία της ΤΣΣΚΑ. Πήγαν σε κάθε διεκδίκηση ριμπάουντ και πήραν 15 επιθετικά. Έβαλαν όλα τα σουτ που έπρεπε να βάλουν για να "χτίσουν" πρώτα διαφορά και έπειτα να φρενάρουν τη ρωσική αντεπίθεση.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε πει πως ξέρει το μυστικό για να "σκοτώσει την αρκούδα" - χωρίς να το αποκαλύψει. Όντως. Και φρόντισε το πλάνο που κατέστρωσε να εκτελεστεί στον απόλυτο βαθμό, παίρνοντας απ' όσους χρησιμοποίησε -πλην Πετγουέι- όσα είχε στο μυαλό του πως θα πάρει. Και ο ίδιος από μόνος ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών χάρη στο κοουτσάρισμά υπό τις πιο απαιτητικές συνθήκες.

Νωρίς η υπέρβαση, τώρα;

Ο Ολυμπιακός έκανε την υπέρβαση νωρίς στη σεζόν, καθώς απομένουν άλλα οκτώ ματς στο Top16, και έχει πια την υποχρέωση να πηδάει συνεχώς πάνω από το κάθε εμπόδιο. Και αν σκοντάψει, να ξανασηκωθεί γρήγορα για να μην χάσει χρόνο. Αυτομάτως η κριτική θα γίνει πιο αυστηρή από τη στιγμή που οι Πειραιώτες κατέστησαν σαφές, με τον πιο εμφατικό τρόπο, ότι ανήκουν στα τρία-τέσσερα φαβορί για το τρόπαιο.

Είχε ειπωθεί, από το στόμα των αφεντικών της "ερυθρόλευκης" ΚΑΕ, πως στόχος είναι η Μαδρίτη. Το 8-2 στην πρώτη φάση ήταν πειστικό, ακόμα περισσότερο τα διπλά σε Μάλαγα ή Φενέρμπαχτσε. Διαφορετικό όμως είναι να σφυροκοπά και να ρίχνει στο καναβάτσο μια ομάδα που δεν είχε χάσει από κανέναν προηγουμένως, έκανε περίπατο έως εδώ.

Πρώτο μέλημα πλέον η διαχείριση του συγκεκριμένου αποτελέσματος. Η Νίζνι Νόβγκοροντ είναι μια απρόβλεπτη ομάδα, με άγνοια κινδύνου που παραμονεύει για την έκπληξη. Το διπλό, πέρα από τους κινδύνους, είναι υποχρέωση, αλλιώς πισωγύρισμα. Και γι' αυτό "φταίει" η μεγάλη βραδιά επί της ΤΣΣΚΑ.

Διαβάστε ακόμη

Τάσος Μαγουλάς: Εχθρός του πολύ… καλού

Νίκος Γιαννόπουλος: Η επανάσταση των ψηλών

Ολυμπιακός - ΤΣΣΚΑ 84-76 (VIDEO)

Σφαιρόπουλος: "Οφείλουμε να μείνουμε ταπεινοί"

Ιτούδης: "Καλύτεροι στο μαραθώνιο"

News 24/7

24MEDIA NETWORK