Ο Χαραλαμπόπουλος γεννήθηκε την ημέρα που γιορτάζει ο Φάνης

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ήταν απόλυτος MVP της Εθνικής Εφήβων στο δρόμο προς την κορυφή του Ευρωμπάσκετ και ο Γιάννης Ζωιτός γράφει για τη μοναδική ευκαιρία του Παναθηναϊκού να πάρει απ' αυτόν όσα περισσότερα.

Ο Χαραλαμπόπουλος γεννήθηκε την ημέρα που γιορτάζει ο Φάνης

Ήδη έχει χαρακτηριστεί ως ο νέος (ή επόμενος) Φάνης Χριστοδούλου του ελληνικού μπάσκετ. Και όχι γιατί γεννήθηκε την ημέρα που ο Φάνης γιορτάζει το όνομά του (6 Ιανουαρίου 1997), προέρχονται αμφότεροι από γειτονιές της Β' Αθήνας ή έχουν το ίδιο ύψος.

Ο τίτλος που θα συντροφεύει πια τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο τού αποδίδεται τουλάχιστον πρόωρα και ομολογουμένως βιαστικά για μια καριέρα που καλά-καλά δεν έχει αρχίσει, βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της. Θα συμφωνήσετε παρόλα αυτά πως είναι τρομερά σπάνιο να στέκεται στο παρκέ ένα παλικαράκι που τον πρώτο μήνα του '16 γίνεται 19 και να κάνει με την ίδια ευχέρεια όσα ένας άσος, να σουτάρει με ποσοστά "δυαριού", να μαζεύει τα ριμπάουντ σαν "τεσσάρι" και να παίζει πλάτη ως παίκτης ρακέτας.

Το τριμπλ - νταμπλ στον ημιτελικό με τη Λιθουανία ήταν η κορύφωση των εμφανίσεων του στο Ευρωμπάσκετ του Βόλου και η ηγετική παρουσία του στον τελικό με τους Τούρκους η σφραγίδα για την κατάκτηση του βραβείου του MVP. Η εξέλιξη βέβαια του μοντέλου "Φάνης" είναι πολύ βαριά κληρονομιά και οι απαιτήσεις που κουβαλά αναρίθμητες.

Με το κεφάλι κάτω

Ο Δημήτρης Καρύδας, στο άρθρο του στο Contra.gr, έγραψε -και πολύ σωστά- ότι ο μικρός από το Αιγάλεω έχει μακρύ δρόμο να διαβεί για ν' αγγίξει το επίπεδο που έφτασε ο προηγούμενος μεγαλύτερος... Μπέμπης των ελληνικών παρκέ, ο πιο ολοκληρωμένος Έλληνας. "Έχει και το ύψος και τα προσόντα να παίξει και στο 3 και στο 4, αλλά για τη θέση του "μικρού" φόργουορντ είναι αργός, ενώ για να παίξει στο "4" χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη δύναμη", σημείωσε και τον χαρακτήρισε "εγκλωβισμένο σε αυτό που οι Αμερικάνοι ονομάζουν tweener".

Για να "απεγκλωβιστεί" από αυτό ο Χαραλαμπόπουλος οφείλει να δουλέψει χωρίς διάλειμμα και να βελτιώσει, αν όχι τελειοποιήσει, αρκετά κομμάτια του παιχνιδιού του προτού γίνει αυτός που θα σηκώσει, ως αρχηγός, ακόμη ένα ευρωπαϊκό για τον Παναθηναϊκό μέσα στην επόμενη 5ετία, όπως έχει προβλέψει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Τουλάχιστον ιδρώνει ακατάσχετα και αυτό είναι κάτι που παραδέχονται όλοι όσοι τον γνωρίζουν καλά και τον παρακολουθούν χρόνια, απ' όταν αμούστακος ακόμα έσκαγε την μπάλα στο κλειστό της γειτονιάς του, στην Πλαστήρα.

Ώρα να βγει μπροστά

Το κυρίαρχο είναι πως η πρώτη ύλη (ταλέντο, ένστικτο, ηγετικά χαρακτηριστικά) περισσεύει. Θα επιτραπεί δηλαδή στον Σάσα Τζόρτζεβιτς (και τους συνεργάτες του) να τον πλάσει, να τον εξελίξει σ' έναν σύγχρονο φόργουορντ και παιχνίδι με παιχνίδι να τον εντάξει για τα καλά στο ροτέισον του "τριφυλλιού". Όχι βιαστικά, με τρόπο και μέθοδο. Όχι πιεστικά, με υπομονή και υποστήριξη. Όχι απαιτητικά, με επιμονή και σύνεση. Γιατί είναι ακόμη παιδί και η μετάβαση στο επόμενο level είναι υποχρεωτικό να γίνει φυσιολογικά, αφού έχει εξασφαλιστεί πρώτα ότι δεν θα γίνουν βήματα πίσω.

Ταυτόχρονα όμως έχει φτάσει η στιγμή εκείνη που ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος θα πρέπει να νιώσει ισότιμο μέλος των υπόλοιπων "πρασίνων". Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στον νέο, ενισχυμένο σε πρόσωπα, Παναθηναϊκό είναι ευνοϊκές διότι και ανταγωνισμό θα έχει, αλλά και την απαιτούμενη ασφάλεια για να μην αισθάνεται εκτεθειμένος όσο θα αγωνίζεται. Γιατί στο ελληνικό πρωτάθλημα υπάρχουν οι προϋποθέσεις να σταθεί παίζοντας περισσότερο από τα 13 λεπτά που έμενε πέρυσι στο παρκέ, με το χρόνο του ν' αυξάνεται διότι αγωνιζόταν κυρίως στα παιχνίδια που το αποτέλεσμα είχε κριθεί.

Θα είναι ο εαυτός του

Ο 19χρονος μπορεί να μην είναι ο Χριστοδούλου και πολύ πιθανόν να μην γίνει ποτέ, αφού οι καταστάσεις είναι διαφορετικές και το τότε μπάσκετ μια εντελώς άλλη ιστορία. Θα είναι εντούτοις ο Χαραλαμπόπουλος. Ένας παίκτης που κάνει τόσα πολλά καλά πράγματα όσο έχει την μπάλα στα χέρια (ή και χωρίς αυτήν) και διαθέτει την ιδιοσυγκρασία ν' αντέξει το βάρος της φανέλας του Παναθηναϊκού. Και αυτό οι άνθρωποι του "τριφυλλιού" δεν πρέπει να το αφήσουν ανεκμετάλλευτο. Για να μην χάσουν!

Γιατί ο Χαραλαμπόπουλος μπορεί με την ίδια ευκολία να...

- κατεβάζει την μπάλα

- βλέπει γήπεδο

- σουτάρει εν στάση

- σουτάρει μετά από ντρίμπλα

- παίρνει τα μεγάλα σουτ

- τρέχει το γήπεδο

Και όλα αυτά σ' ένα ελκυστικό πακέτο...

News 24/7

24MEDIA NETWORK