Η ωμή πραγματικότητα

Ο Γιώργος Σύριγος γράφει για τη νέα ήττα του Παναθηναϊκού στη Μόσχα και εξηγεί γιατί τα δεδομένα είναι σκληρά τόσο για τους πράσινους όσο και για τους ερυθρόλευκους μετά το εις βάρος τους 2-0 που έχει διαμορφωθεί.

Η ωμή πραγματικότητα
INTIME SPORTS

Τα δεδομένα είναι σκληρά: από 0-2 ουδείς έχει επιστρέψει στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Θα το κάνουν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, για πρώτη φορά, την ίδια στιγμή; Υπό αυτές τις συνθήκες, καλύτερα να μιλάμε σοβαρά.

Το πρώτο ερώτημα και για τους δύο σαφώς δεν είναι αν θα συντρίψουν ξανά τα προγνωστικά, αλλά αν την Δευτέρα θα παρουσιαστούν με την ενέργεια και την συγκέντρωση που επιβάλει η περίσταση. Μπροστά τους έχουν τον πρώτο πραγματικό τελικό της σειράς των πλέι οφ. Όταν λέγεσαι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός σε νοιάζει τι ψυχή θα παραδώσεις, αφού αυτές οι φανέλες δεν σηκώνουν ήττες χωρίς μάχη. Όσο κοινότοπο κι αν ακούγεται λοιπόν, αυτό που τονίζουν τώρα κόκκινοι και πράσινοι ( "μας ενδιαφέρει μονάχα να ήμαστε έτοιμοι για το 3ο παιχνίδι"), κρύβει όλη την ουσία. Ας κάνουν την αρχή, δείχνοντας στην Ρεάλ και στην ΤΣΣΚΑ ότι θα χρειαστεί να παίξουν στο 100% αν θέλουν να πάρουν την πρόκριση στην Αθήνα και μετά... έχει ο Θεός. Η ωμή πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη δίνη του 0-2, έχοντας καταλάβει καλά ότι απέναντί τους έχουν ανώτερες ομάδες...

Καταργήθηκε η λογική

Για τον Παναθηναϊκό, στο δεύτερο παιχνίδι υπό μία έννοια καταργήθηκε η λογική. Στην Super Euroleague της Μεγάλης Πέμπτης, ο Στιβ Γιατζόγλου υπενθύμισε τον εξής κανόνα του μπάσκετ: "Όταν ο αντίπαλος είναι καλύτερος, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να ορίσεις το τέμπο. Να μικρύνεις το γήπεδο και να κατεβάσεις τον αριθμό των επιθέσεων". Οι πράσινοι ήταν κυρίαρχοι στους δύο καθοριστικότερους τομείς. Οδήγησαν την ΤΣΣΚΑ σε 14 λάθη ενώ εκείνοι έκαναν 6 και πήραν 9 επιθετικά ριμπάουντ, κρατώντας την ρωσική ομάδα μόλις στα 3. Έτσι κέρδισαν 12 περισσότερες κατοχές, που υπό άλλες συνθήκες θα αποτελούσαν τη βάση της επιτυχίας. Με τον Διαμαντίδη όμως λαβωμένο και τους υπόλοιπους να κοιτούν με αγωνία προς τον πάγκο, τα χέρια άρχισαν γρήγορα να τρέμουν.

Η ωμή πραγματικότητα
INTIME SPORTS

Ως εκ τούτου, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης έχει πρώτα απ' όλα να ασχοληθεί με το μυαλό των παικτών του. Κάποιοι απ' αυτούς, μέσα σε αυτό τον τυφώνα από άστοχα σουτ (18/58), είναι φανερό ότι σταμάτησαν να πιστεύουν στον εαυτό τους. Αν αυτό δεν αλλάξει, ο Παναθηναϊκός δεν έχει καμία τύχη.

Νεύρο και σκληράδα

Αυτά που έχει να διαχειριστεί ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξεκινούν επίσης απ' το πνευματικό κομμάτι. Με μια πρώτη ματιά, ο Ολυμπιακός μοιάζει να μην έχει αντιληφθεί πλήρως μέχρι που φτάνει απέναντι στη Ρεάλ. Επιστρατεύουμε ξανά την άποψη του Στιβ: "Άλλο αυτό που έγινε πριν από 11 μήνες στο Λονδίνο, σε ένα παιχνίδι, και άλλα πράγματα ισχύουν τώρα, σε μια σειρά που κρίνεται στα πέντε. Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να δέχεται στην πρώτη περίοδο 27 και 30 πόντους, αντίστοιχα. Το "μία σου και μία μου" είναι το παιχνίδι των Ισπανών".

Η ωμή πραγματικότητα

Το γράψαμε προχθές και θα το επαναλάβουμε: οι "ερυθρόλευκοι" χρειάζονται απαραιτήτως να βγάλουν νεύρο και σκληράδα στο παρκέ. Να σταματήσουν επιτέλους ο Ρούντι, ο Γιούλ, ο Μπουρούσης και ο Μίροτιτς να πιστεύουν ότι κάνουν βαρκάδα στη λιακάδα. Αυτή ήταν η εικόνα στα συνολικά 80 λεπτά της Μαδρίτης κι ας μείωσε ο Ολυμπιακός στο φινάλε του δεύτερου αγώνα.

Όταν βεβαίως θες να μετατρέψεις την ομάδα σου σε διμοιρία των ειδικών δυνάμεων, μετράς πρώτα απ' όλα τι έχεις στην περιφέρεια. Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι οι επιλογές του Μπαρτζώκα είναι περιορισμένες. "Πως είπατε νωρίτερα; Στον Ολυμπιακό δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως που φτάνουν απέναντι στη Ρεάλ; Λάθος. Απλώς δεν έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνουν με συνέπεια και διάρκεια αυτά που πρέπει. Δεν υπάρχει ο Λο, ούτε ο Παπανικολάου", μπορεί εύκολα να υποστηρίξει κανείς, κάνοντας τον συνήγορο του Διαβόλου. Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια, είναι η απάντηση. Εδώ που φτάσαμε, αυτή είναι η δουλειά και κάποιος πρέπει να την κάνει.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΣΣΚΑ-Παναθηναϊκός 77-51

Ρεάλ - Ολυμπιακός 82-77

News 24/7

24MEDIA NETWORK