Ίσως η Ξάνθη να μην έχει και τόσο άδικο

Αρχικά, όταν άκουσα την είδηση για την αποπομπή των δυο νεαρών ποδοσφαιριστών της Ξάνθης επειδήφωτογραφήθηκαν με τον Πράνιτς, σκέφτηκα ότι και όλοι οι υπόλοιποι, (εκτός προφανώς του Πανόπουλου): Τι μαλακίες είναι αυτές!

Ίσως η Ξάνθη να μην έχει και τόσο άδικο

Μετά όμως διάβασα προσεκτικά και τη θέση των ανθρώπων της ομάδας. Όχι τόσο την ανακοίνωση της ΠΑΕ όσο τις δηλώσεις του Άρη Πιαλόγλου. Οι δυο πιτσιρικάδες, λέει ο Πιαλόγλου, όχι μόνο είναι οπαδοί του Παναθηναϊκού, όχι μόνο το διατυμπανίζουν στα social media, αλλά ενώ δέχτηκαν και τις σχετικές συστάσεις εδώ και ένα χρόνο, επέλεξαν να τις αγνοήσουν. Αν υποθέσουμε ότι όλα τα παραπάνω αληθεύουν, τότε λυπάμαι, αλλά νομίζω ότι οι Ακρίτες δεν έκαναν και τόσο λάθος όσο φάνηκε στην αρχή.

Η σκληρή τιμωρία των δυο παικτών, όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ, δεν έχει να κάνει με το πιστοποιητικό οπαδικών φρονημάτων που ζητάει ο Πανόπουλος. Το αφεντικό της Ξάνθης είναι ένας έξυπνος άνθρωπος και γνωρίζει καλύτερα απ’ τον καθένα ότι οι ακαδημίες του θα ξέμεναν από κόσμο έτσι κι αποφάσιζε να διώξει όσους υποστηρίζουν άλλες ομάδες. Ωστόσο, όταν βρίσκεται στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας σου, πρώτα απ’ όλα οφείλεις να έχεις πειθαρχία. Δεν γίνεται ο σύλλογος σου να σου ζητάει να μην εκφράζεις ανοιχτά τα οπαδικά σου αισθήματα κι εσύ να τον γράφεις στα παλιά σου τα παπούτσια.

Οφείλεις επίσης να γνωρίζεις το περιβάλλον στο οποίο καλείσαι να επιβιώσεις. Στην Αγγλία φυσικά μπορείς να είσαι Λίβερπουλ ή Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να το δηλώνεις ακόμη κι αν παίζεις στην Στόουκ ή στην Σάντερλαντ. Στην Ελλάδα πρόκειται για κάτι που είναι πιθανό να σου δημιουργήσει μεγάλα και πολύπλοκα προβλήματα. Κακώς μεν, ισχύει δε.

Γιατί, ασφαλώς το να παίζεις μια ζωή στην Ξάνθη και να γουστάρεις τον ΠΑΟ, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, δεν είναι δα και έγκλημα. Το να στερείς από τον εαυτό σου και την ομάδα σου όμως την επιλογή του επόμενου βήματος (μια μεταγραφή σε άλλη μεγάλη ΠΑΕ της χώρας πλην του Παναθηναϊκού δηλαδή) σε καθιστά εγκληματικά επιπόλαιο. Και αυτομάτως, στον κυνικό κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, λιγότερο πολύτιμο. Ο Πανόπουλος φτιάχνει παίκτες και τους πουλάει. Δυο δεκαετίες τώρα. Εφόσον μειώνεις μόνος σου την αγοραστική σου αξία, πριν καν παίξεις μπάλα και παρότι σου έχει ζητηθεί να σοβαρευτείς και να αυτο-προστατευθείς , μάλλον είσαι άξιος της τύχης σου.

Θέλω να πω τέλος πάντων ότι ο προσανατολισμός της επίμαχης απόφασης, από παιδαγωγικής – ποδοσφαιρικής απόψεως, έχει ξεκάθαρη λογική. Βρίσκεσαι στην Ξάνθη; Θα σκέφτεσαι μόνο την Ξάνθη και το πως θα παίξεις εδώ. Δεν πρόκειται για επαρχιωτισμό. Πρόκειται για την ελάχιστη δυνατή απαίτηση από ποδοσφαιριστές που θέλουν να γίνουν επαγγελματίες.

Θα μου πείτε, η επιπολαιότητα σε τέτοιες ηλικίες δεν πρέπει να συγχωρείται; Ναι, πρέπει. Ο Πανόπουλος όμως δεν τους έκοψε το ποδόσφαιρο. Απλώς έκρινε ότι δεν έχουν να δώσουν κάτι στην ΠΑΕ που διοικεί. Στο χέρι τους είναι να τον κάνουν να το μετανιώσει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK