O μύθος του κορυφαίου Έλληνα προπονητή

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης γράφει για την αγωνιστική και βαθμολογική καθίζηση που υπέστη ο ΠΑΟΚ και καταρρίπτει τον μύθο της δημοσιογραφικής πιάτσας που θέλει τον Άγγελο Αναστασιάδη να είναι ο καλύτερος Έλληνας προπονητής.

O μύθος του κορυφαίου Έλληνα προπονητή

Σε ένα από τα -πολλά - αποθεωτικά κείμενα που ακολούθησαν τη νίκη του ΠΑΟΚ στο "Καραϊσκάκης", έγραφα τα εξής: "Ο Αναστασιάδης είναι έμπειρος, σχετικά μεγάλος σε ηλικία με πλούσιο, περίπλοκο παρελθόν. Ωστόσο η επιστροφή στην Τούμπα μοιάζει να τον βρήκε πιο έτοιμο από ποτέ: με όλα τα δεδομένα προσόντα του ακόμα εκεί (άψογη ψυχολογική προετοιμασία της ομάδας, τακτική τόλμη, σωστό διάβασμα του αντιπάλου, αποδυτήρια με στεγανά) και κάποια από τα επίσης δεδομένα κολλήματα του αμβλυμένα (δεν ψάχνει παντού εχθρούς, μιλάει περισσότερο και πιο ξεκάθαρα με τους δημοσιογράφους, δεν δείχνει προς το παρόν να έχει παιδιά και αποπαίδια, δεν πριμοδοτεί κλίκες εντός ομάδας)".

Έχουν περάσει ακριβώς δυο μήνες. Δύο μήνες απίστευτης κατάρρευσης. Δεν θυμάμαι ποτέ ομάδα κορυφής, σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα να έχει υποστεί την καθίζηση που υπέστη ο "Δικέφαλος". Όχι μονάχα τη βαθμολογική. Κυρίως την αγωνιστική. Όπως δεν θυμάμαι και ποτέ, ομάδα κορυφής να φέρνει παπά για ευχέλαιο στην προπόνηση της ή να σταματάει στην Παναγία τη Σουμελά για προσκύνημα, πριν από ένα εξαιρετικά σημαντικό αγώνα (ΠΑΣ Γιάννινα). Όποιος θεωρεί ότι τέτοιου τύπου ενέργειες δεν έχουν επιπτώσεις, πολλαπλές και ως επί το πλείστον αρνητικές, κάνει λάθος.

Τα αυγά και τα πασχάλια

Ο ΠΑΟΚ έχει ηττηθεί με δυο και περισσότερα γκολ διαφορά από την Ξάνθη, τον ΠΑΣ, τον Αστέρα και τον ΟΦΗ, όχι επειδή είναι άτυχος. Έχει ηττηθεί με δυο και περισσότερα γκολ διαφορά επειδή είναι σταθερά άθλιος! Και στις ήττες αλλά και στις νίκες. Άθλιος! Είναι προφανές ότι κάτι πάει πάρα πολύ στραβά. Οι φανατικοί θαυμαστές του Άγγελου προφανώς θα βρουν δικαιολογίες: φταίει η διοίκηση που δεν του πήρε εξτρέμ. Φταίει ο Βρύζας που τον υπονομεύει. Φταίνε οι παίκτες που τον "στήνουν" για να φύγει. Ας σταθούμε λίγο σε αυτό το τελευταίο. Και ας υποθέσουμε χάρη συζήτησης ότι ισχύει. Τι δείχνει κάτι τέτοιο, έχετε σκεφτεί; Προφανώς ότι οι ποδοσφαιριστές είναι απαράδεκτα τσογλάνια. Αλλά δείχνει επίσης ότι ο Αναστασιάδης έχει φτάσει ορισμένους σε τέτοιο σημείο που προτιμούν να χάσουν παρά να να τον ανεχτούν άλλη μια ημέρα.

Εγώ λέω ότι ασφαλώς και δεν τον στήνει κανείς. Ούτε ο Τζαβέλλας ούτε ο Ρικάρντο Κόστα, που ξεκίνησε στο Ηράκλειο και τον έκανε ψιλορόμπα ο Τζορτζ σε πολλές περιπτώσεις. Αλλά και ότι ο Άγγελος έχει χάσει τα αποδυτήρια εδώ και καιρό. Ή πιο σωστά, έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια.

Αποκλειστικός φταίχτης

Μην ψάχνετε αλλού φταίχτες λοιπόν. Ναι, ο οργανισμός ΠΑΟΚ είναι προβληματικός με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ακόμη και η καθυστέρηση στην απόφαση σχετικά με την παραίτηση του έμπειρου τεχνικού δείχνει πόσο λάθος λειτουργεί η ΠΑΕ: ή τον θεωρείς υπεύθυνο και την αποδέχεσαι ή τον στηρίζεις και δεν την αποδέχεσαι. Το "θα το σκεφτώ" δεν είναι στήριξη. Είναι άδειασμα και αναβολή του αναπόφευκτου. Είναι άδειασμα και αναβολή του αναπόφευκτου. Ναι,ο Ιβάν Σαββίδης και το χαμηλό μπάτζετ του περασμένου καλοκαιριού έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πτώση της απόδοσης του ΠΑΟΚ το τελευταίο δίμηνο,.

Έστω κι έτσι όμως, για το απερίγραπτο χάλι που βλέπουμε από τον Δεκέμβριο και μετά να ρεζιλεύεται στα γήπεδα της ελληνικής επαρχίας φταίει περισσότερο ο Αναστασιάδης. Τον βαραίνουν πολλά: η κάκιστη αγωνιστική τακτική που επιλέγει, δείχνοντας ότι δεν έχει καταλάβει τις αδυναμίες της ομάδας του. Η κάκιστη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού του με αποτέλεσμα την κόπωση και το ντεφορμάρισμα πολλών βασικών παικτών. Η κακή, αρχίζω να πιστεύω, καλοκαιρινή προετοιμασία που έδωσε στον ΠΑΟΚ φοβερά τρεξίματα και αστείρευτες δυνάμεις για δυο μήνες και τον άφησε εντελώς άδειο για τη συνέχεια.

Τα νεύρα, οι άστοχες δηλώσεις, η άκομψη συμπεριφορά απέναντι σε Μάρτενς, Μαντούρο, Τζαβέλλα, Σπυρόπουλο (και κάμποσους ακόμα, τους οποίους δεν έχει εκθέσει δημοσίως αλλά τους εκθέτει αλλιώς). Μπορώ να σκεφτώ κι άλλα. Δεν έχει νόημα. Αρκεί το εξής: μετά το ματς με τον Ολυμπιακό συνέβη το ακριβώς αντίθετο από όσα σας παρέθεσα στον πρόλογο: όλα τα προσόντα του Άγγελου πήγαν περίπατο και όλα τα μειονεκτήματα επέστρεψαν πιο έντονα από ποτέ. Με βασικότερο την καχυποψία και την αναζήτηση εχθρών εκεί που δεν υπάρχουν. Χαρακτηριστικό των εμμονικών ανθρώπων.

Αν νομίζετε ότι η κριτική στη συνεχή επίκληση της Παναγίας έχει να κάνει με κάποιο δικό μου κώλυμα κατά της θρησκείας, κάνετε λάθος. Το επισημαίνω συχνά διότι, κατά τη γνώμη μου, δείχνει πράγματα και για το χαρακτήρα αλλά και για την επαγγελματική αρτιότητα του ανδρός.

Ο Αναστασιάδης λειτουργεί καλά μονάχα ως ΠΑΟΚάρχης, Δεν συνεργάζεται με τεχνικούς διευθυντές και τεχνοκράτες προέδρους. Η πρόσληψη του, όπως είχα επισημάνει από το πρώτο μου κείμενο σχετικά, αποτελούσε έναν ξεκάθαρο αναχρονισμό. Έναν αναχρονισμό που θα παρέμενε τέτοιος, ακόμα κι ο ΠΑΟΚ έπαιρνε πρωτάθλημα. Απλώς τότε θα επιβεβαιωνόταν η -μάλλον θλιβερή - ιδιαιτερότητα ενός συλλόγου που εγκλωβισμένος στο ρόλο του "ηρωϊκού μαχητή του κατεστημένου", χρειαζόταν έναν παλιομοδίτη προπονητή, τύπου "ορμάτε παλικάρια" για να πετύχει. Δεν θα το πάρει. Παρότι ο φετινός Ολυμπιακός είναι μετριότατος και με ξεκάθαρα αγωνιστικά κενά. Πράγμα που δείχνει ότι ακόμα και στον ΠΑΟΚ, τον παλιομοδίτικο σύλλογο στην Ελλάδα, οι αναχρονισμοί δεν έχουν θέση.

Ευνοημένος, όχι αδικημένος

Στη δημοσιογραφική πιάτσα κυκλοφορεί εδώ και χρόνια η πεποίθηση πώς ο Αναστασιάδης είναι ο καλύτερος Έλληνας προπονητής και απλώς έχει αδικηθεί επειδή δεν διαθέτει προσωπική λάμψη και δημόσιες σχέσεις. Εγώ πάλι λέω το αντίθετο. Ένας προπονητής που με τόσα χρόνια καριέρας δεν έχει πετύχει τίποτα πραγματικά σημαντικό, πουθενά, και παρ' όλα αυτά ακόμα πολλοί τον θεωρούν "κορυφαίο" δεν είναι καθόλου αδικημένος. Απεναντίας είναι εξαιρετικά ευνοημένος από τις ιδεοληψίες του δημοσιογραφικού σιναφιού. Και βρίσκει δουλειά στη δεύτερη πιο εύρωστη ομάδα της χώρας και μόνο και μόνο εξαιτίας αυτών των ιδεοληψιών.

Υ.Γ. Το έγραψα και μετά το ΠΑΟΚ - Παναιτωλικός. Το γράφω και τώρα. Όλα τα ανθρωπάκια που κρίνουν από το δικό τους ύψος τους υπόλοιπους, νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ένα μέγεθος όπως αυτό του ΟΦΗ για τα δικά τους, άθλια, επικοινωνιακά παιχνίδια. Δεν περιμένω συγγνώμη από κανέναν για τα απαράδεκτα υπονοούμενα και τα πρωτοσέλιδα που προδίκαζαν το αποτέλεσμα στο "Γεντί Κουλέ". Ελπίζω απλώς κάποτε η ιστορία να τους επιστρέψει την περιφρόνηση που δείχνουν στους υπόλοιπους. Την περιφρόνηση που τους αξίζει.

Διαβάστε ακόμη:

ΟΦΗ - ΠΑΟΚ 3-1

Παραιτήθηκε ο Αναστασιάδης

News 24/7

24MEDIA NETWORK