Θέμα προσωπικοτήτων

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης διαφωνεί κάθετα με το δημοσιογραφικό κλισέ περί ψυχής και προτιμάει την προσωπικότητα ως κριτήριο ενός τελικού όπως αυτός του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό και χρίζει πρωταγωνιστή του ντέρμπι (αλλά όχι απαραίτητα και φαβορί) τον απρόβλεπτο "δικέφαλο του βορρά". Σχολίασε την άποψη.

Θέμα προσωπικοτήτων
INTIME SPORTS

Η λέξη "ψυχή" χρησιμοποιείται στον ελληνικό αθλητισμό πιο συχνά κι από όσο τη χρησιμοποιούν οι δημιουργοί τoυ –και καλά- έντεχνου τραγουδιού. Προσωπικά γελάω όταν διαβάζω ότι ο τελικός θα κριθεί στην ψυχή. Δηλαδή; Τι ακριβώς πάει να πει αυτό;

Εξίσου αστείοι (και ακατανόητοι) μου φαίνονται οι "όρκοι νίκης" και τα υπόλοιπα γραφικά που γράφονται συνήθως τις ημέρες πριν από έναν μεγάλο τελικό (ή ένα μεγάλο ματς γενικά). Πρόκειται για πράγματα ανούσια, περιττά και εντελώς άσχετα με το ίδιο το παιχνίδι.

Όσο άσχετα είναι και τα "έξτρα πριμ" των προέδρων. Δηλαδή αλήθεια, οι παίκτες του ΠΑΟΚ χρειαζόταν το εκατομμύριο που τους υποσχέθηκε ο Σαββίδης για να τα δώσουν όλα; Αν ναι, τότε κάτι δεν πάει καλά στην ομάδα. Κάτι που δεν λύνεται με πριμ, μια ημέρα πριν τον αγώνα.

Δεν είναι φιλικό προετοιμασίας

Το ποδόσφαιρο προφανώς είναι ένα ένα παιχνίδι συναισθημάτων. Και οι ποδοσφαιριστές είναι συναισθηματικά παιδιά. Από εκείνους, λοιπόν, περιμένω δηλώσεις περί ψυχής, πάθους, "καρδιάς του πρωταθλητή", όρκους νίκης, ζντο και άλλα συναφή. Φτιάχνουν τον εαυτό τους, πορώνονται ένα κλικ παραπάνω, παθιάζονται λίγο περισσότερο.

Δημοσιογραφικά, δεν νομίζω ότι στέκει η προσέγγιση "θα πάρει το κύπελλο όποιος το θέλει περισσότερο". Πρόκειται για κλισέ, άνευ νοήματος. Ειδικά εν προκειμένω. Και οι δυο το θέλουν σαν τρελοί. Για τελικό μιλάμε, μπροστά σε 50.000 κόσμο, δεν μιλάμε για φιλικό προετοιμασίας.

Υπερτερεί ο Παναθηναϊκός λόγω Μπεργκ

Και ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ θα παίξουν με πάθος, με "ψυχή" αν προτιμάτε. Νικητής θα είναι εκείνος που θα παίξει καλύτερα, πιο έξυπνα, που θα ελέγξει την επιθυμία του και θα την μετατρέψει σε αγωνιστική ένταση, όχι σε άγχος και νευρικότητα.

Η σωστή λέξη λοιπόν είναι "προσωπικότητα". Χρειάζεται προσωπικότητα και ωριμότητα για να διαχειριστείς ένα ματς "do or die". Με Νάτχο, Κατσουράνη, Αθανασιάδη στην ενδεκάδα ο ΠΑΟΚ θα υπερτερούσε στον συγκεκριμένο τομέα. Δίχως αυτούς υπερτερεί ο Παναθηναϊκός, λόγω Μάρκους Μπεργκ. Έμπειρος, ηγέτης και σπουδαία κλάση.

Ο Παναθηναϊκός υπερτερεί επίσης διότι εδώ και κάμποσους μήνες παίζει καλύτερη μπάλα, πιο στρωτή από τον αντίπαλο του. Ο "Δικέφαλος" έχει να αντιπαρατάξει μεγαλύτερη εμπειρία συνολικά, καθώς και το στοιχείο του απρόβλεπτου. Ειδικά φέτος, είναι μια θεότρελη ομάδα. Ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο, όχι μονάχα από αναμέτρηση σε αναμέτρηση, ακόμα και μέσα στο ίδιο ενενηντάλεπτο.

Όλα εξαρτώνται από τον ΠΑΟΚ

Γι' αυτό και εντέλει πιστεύω ότι ο τελικός εξαρτάται από τον Γεωργιάδη και τους παίκτες του. Για τον Παναθηναϊκό μπορώ πάνω – κάτω να φανταστώ σε τι επίπεδα θα κινηθεί. Για τον ΠΑΟΚ όχι. Στα κάτω του, χάνει καθαρά και επιστρέφει πικραμένος στη Θεσσαλονίκη μαζί με τους χιλιάδες οπαδούς. Στα καλά του, όμως, δεν χάνει. Ούτε αν βρει απέναντι του τον καλύτερο φετινό ΠΑΟ.

Υ.Γ. Προφανώς η "ψυχή" παίζει καταλυτικό ρόλο στον πρωταθλητισμό. Αλλά όχι με τον γραφικό, λίγο "Νίκος Ξανθόπουλος" τρόπο που έχουμε συνηθίσει να τον εννοούμε στην Ελλάδα. Κάποια άλλη στιγμή θα επανέλθω σε αυτό.

Διαβάστε ακόμη

Non stop το κομβόι μέχρι τα διόδια Αθηνών

Εξαντλήθηκαν τα "πράσινα" εισιτήρια για τον τελικό

Η αποστολή του ΠΑΟΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK