Το ουίσκι του Σιμεόνε και ο... Βαλβέρδε

Ο Νίκος Γιαννόπουλος γράφει για τον προπονητικό ρεσιτάλ του Ντιέγο Σιμεόνε, το πάθος για τη διάκριση και την υπέρβαση των παικτών της Ατλέτικο και τον Τάτα Μαρτίνο που δεν πείθει και ανοίγει την "πόρτα" στον Βαλβέρδε.

Το ουίσκι του Σιμεόνε και ο... Βαλβέρδε

Το βράδυ που πέρασε στο σπίτι του στη Μαδρίτη θα ήταν ίσως ένα από τα καλύτερα στη ζωή του Ντιέγο Σιμεόνε. Φανταστείτε τη σκηνή. Εχει μόλις αποκλείσει την Μπαρτσελόνα, βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όλος ο πλανήτης μιλάει γι΄αυτόν. Και στο σαλόνι του, μακριά πια από τα φώτα της δημοσιότητας, σίγουρα μπαίνει στον πειρασμό να απολαύσει το θρίαμβό του και πάλι στο βίντεο, ίσως παρέα με ένα ποτήρι ουίσκι.

Υπογραφή Σιμεόνε

Η νίκη πρόκριση της Ατλέτικο επί της Μπαρτσελόνα φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Αργεντινού προπονητή. Μιλώντας με συνάδελφό του Έλληνα τεχνικό κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, ο γράφων κατανόησε γιατί ο Σιμεόνε έχει τόσες πολλές συμπάθειες στις τάξεις των συναδέλφων του. "Κοίτα πως μαρκάρουν όλοι μαζί, πως καλύπτουν χώρους ακόμα και τα φορ όταν η Μπαρτσελόνα προσπαθεί να χτίσει παιχνίδι από πίσω, πόσο καλοί είναι στο τρανζίσιον, πως αμύνονται αποτελεσματικά ακόμα και στα πλάγια του αντιπάλου", έλεγε με θαυμασμό ο συνομιλητής μας.

Το ουίσκι του Σιμεόνε και ο... Βαλβέρδε

Όντως, κάπως έτσι ήταν τα πράγματα. Σαν φυσαρμόνικα που ανοιγόκλεινε με εκπληκτική ακρίβεια, η Ατλέτικο είχε τη δυνατότητα να χτυπά σαν κόμπρα στο ανοιχτό γήπεδο και να τιμωρεί κάθε αμυντική αβελτηρία του αντιπάλου της. Ειδικά στα πρώτα 20 λεπτά όταν η Μπάρτσα έχασε το έδαφος κάτω από τα πόδια της, το πλάνο του Σιμεόνε δούλεψε ΤΕΛΕΙΑ. Η ομάδα του πέτυχε ένα γκολ και θα μπορούσε στα δύο δοκάρια του Βίγια να στείλει αδιάβαστους τους “μπλαουγκράνα” από το πρώτο κιόλας ημίχρονο.

Ακόμα όμως και αν αυτό δεν συνέβη, η Ατλέτικο κινδύνευσε όλες και όλες σοβαρά τρεις φορές στα υπόλοιπα 70 λεπτά του ματς. Ένα ολόκληρο ημίχρονο πέρασε και η Μπάρτσα μόλις δύο φορές πάτησε με αξιώσεις την περιοχή των Μαδριλένων. Στις αντεπιθέσεις των γηπεδούχων δε, γινόταν το έλα να δεις. Ειδικά από τη στιγμή που βγήκε από το γήπεδο ο Ινιέστα, η Μπαρτσελόνα κόπηκε στα δύο και ο δαίμονας Ντιέγκο που μπήκε φρέσκος-φρέσκος προκάλεσε πανικό στην άμυνα των φιλοξενούμενων.

Γυάλιζε το μάτι τους

Ήταν, συμπερασματικά, μία νίκη της ομάδας, του προπονητικού πλάνου, του συνόλου αλλά και της μεγάλης θέλησης. Στα μάτια των παικτών της Ατλέτικο φαινόταν ξεκάθαρα η φλόγα της επιθυμίας για τη μεγάλη διάκριση, για την υπέρβαση. Αποτυπώθηκε στην κάθε διεκδίκηση της μπάλας αλλά και στο γεγονός ότι οι ποδοσφαιριστές θυσίασαν πανεύκολα τον εγωισμό τους στο βωμό του συλλογικού συμφέροντος. Πώς να μην τους...αγαπήσει ο προπονητής τους μετά; Ο προπονητής, που για να είμαστε δίκαιοι, αξίζει πέρα ως πέρα το βραβείο του τεχνικού της σεζόν ότι και αν κάνει η Ατλέτικο από εδώ και πέρα.

Το ουίσκι του Σιμεόνε και ο... Βαλβέρδε

Στην άλλη όχθη; Το απόλυτο ναυάγιο. Οχι ότι αποτελεί καταστροφή για έναν τεράστιο σύλλογο σαν την Μπαρτσελόνα ένας αποκλεισμός από τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ο πρώτος, άλλωστε, μετά από επτά χρόνια. Αυτό που προβλημάτισε είναι ότι οι “μπλαουγκράνα” πέρα από κάποια προσωπικά ξεσπάσματα του Νεϊμάρ και κάποιες εμπνεύσεις του Τσάβι, δεν είχαν συγκεκριμένο στίγμα στο παιχνίδι τους. Η σαρωτική κατοχή της μπάλας δεν μπορεί να πει κάτι από τη στιγμή που δεν μεταφράστηκε σε κλασικές ευκαιρίες και.... πνίξιμο του αντιπάλου. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι παίκτες της Μπάρτσα σήκωναν την μπάλα με περισσή ευκολία από το έδαφος. Αλλά για να πιάσει κεφαλιά ποιος; Ο Μέσι, ο Πέδρο, ή ο Αλέξις;

Βαλβέρδε για αντι-Μαρτίνο

Λέγεται ότι ο Τάτα Μαρτίνο δεν έδωσε το παρών στο τελευταίο γεύμα της ομάδας στο ξενοδοχείο στη Μαδρίτη καθώς είχε φόρτο εργασίας με τους συνεργάτες του. Πήρε το φαγητό στο δωμάτιο διότι ανέλυε εξονυχιστικά τα συστήματα της Ατλέτικο. Αυτό τουλάχιστον έγραφαν οι καταλανικές εφημερίδες το μεσημέρι της Τετάρτης. Η ανάλυση αυτή πάντως ουδέποτε φάνηκε στο χορτάρι. Ο Μαρτίνο σε καμία περίπτωση δεν βρήκε αντίδοτο στην ανασταλτική λειτουργία της Ατλέτικο, παρέταξε μία άμυνα που θύμιζε πραγματικά σκόρπια διαδήλωση και στην πιο κρίσιμη ώρα επέλεξε να βγάλει από το ματς τον Ινιέστα απλώς για να γεμίσει το τερέν με επιθετικούς.

Το ουίσκι του Σιμεόνε και ο... Βαλβέρδε

Προφανώς, οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα θα πρέπει να συνειδητοποίησαν ότι η ομάδα τους χρειάζεται τεχνικό που θα υπηρετεί τις ποδοσφαιρικές αξίες του συλλόγου και θα έχει απόλυτη γνώση του ποια ομάδα προπονεί. Ο Μαρτίνο, χωρίς να έχει δουλέψει ποτέ στην Ευρώπη, κλήθηκε να σηκώσει ένα τεράστιο βάρος αλλά στη χρονική περίοδο που κρίνονται οι τίτλοι η Μπαρτσελόνα που παρουσιάζει όχι μόνο δεν πείθει αλλά απογοητεύει κιόλας. Ο ιδανικός αντικαταστάτης του πάντως, αν τελικά η διοίκηση επιλέξει αυτό το δρόμο, δεν είναι άγνωστος στο σύλλογο. Ερνέστο Βαλβέρδε τον λένε και προπονεί αυτή την εποχή με επιτυχία την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Σκέπτεστε κάτι καλύτερο για τον πάγκο της θεαματικότερης ομάδας στον κόσμο την τελευταία δεκαετία;

Διαβάστε ακόμη

Ατλέτικο Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 1-0

Η πρώτη φορά της Ατλέτικο μετά από 40 χρόνια

Τα ισπανικά Mέσα για τον άθλο της Ατλέτικο

Σιμεόνε: "Αγαπώ τους παίκτες μου"

Μαρτίνο: "Δεν είχαμε ιδέες"

News 24/7

24MEDIA NETWORK