Ο Παναθηναϊκός φοβάται... την ΑΕΚ

Το φιλικό με την Βαλενσιέν δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά ήρθε να επιβεβαιώσει -και να αναδείξει- τον φόβο των φιλάθλων του Παναθηναϊκού: να μην γίνει η ομάδα ΑΕΚ. Ο Σταύρος Καραϊνδρος γράφει για τον Παναθηναϊκό των πιτσιρικάδων, των επίσημων αγώνων και της φιλοσοφίας του Γιάννη Αναστασίου.

Ο Παναθηναϊκός φοβάται... την ΑΕΚ

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού έχουν δύο βασικά προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Το ένα έχει να κάνει με τις μεταγραφές του Ολυμπιακού και τις κινήσεις "Σαβιόλα" και το δεύτερο η περσινή πορεία της ΑΕΚ. Από τους νέους και την ανοικοδόμηση της ομάδας, μέχρι τον υποβιβασμό και την Γ' Εθνική.

Το φιλικό με την Βαλενσιέν δεν μας έκανε σοφότερους, ούτε ανέδειξε τα προβλήματα του Παναθηναϊκού που χτίζεται από τα χεράκια του Γιάννη Αναστασίου. Τα αμυντικά κενά τα ξέραμε. Γι' αυτό εδώ και σχεδόν δύο μήνες ο Παναθηναϊκός παλεύει να φέρει έναν έμπειρο αμυντικό. Τον ενθουσιασμό των πιτσιρικάδων και αυτό το ξέραμε. Κάποιος να μαρκάρει, όμως, ρε παιδιά.

Ο Αναστασίου είναι λάτρης του ολλανδικού ποδοσφαίρου. Μπροστά για να βάλουμε ένα περισσότερο γκολ από τον αντίπαλο. Μόνο που αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει με πιτσιρικάδες που καλούνται να σηκώσουν το βάρος τούτης της φανέλας. Είναι αυτό που λέμε "δώσε θάρρος στον χωριάτη". Ετσι και πεις σε νεαρό ποδοσφαιριστή παίξε ελεύθερα και προσπάθησε να βάλεις όσα γκολ μπορείς, είναι σαν να δίνεις 10 παγωτά σε παιδί για να φάει όσα θέλει.

Αυτή είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζει ο Ελληνας τεχνικός. Στη διαχείριση των παικτών, των συγκεκριμένων παικτών. Να τους βάλει φρένο τόσο όσο χρειάζεται χωρίς να αλλοιωθεί η δική του -επιθετική- φιλοσοφία. Το είπε και μετά το φιλικό κόντρα στην Βαλενσιέν: "έχουν πάρει τόσες πληροφορίες τόσες μέρες που είναι λογικό να έχουν πιεστεί".

Το θέμα, βέβαια, είναι ότι κατά μεγάλο ποσοστό ο Παναθηναϊκός των φιλικών θα είναι διαφορετικός με αυτόν των επίσημων. Τουλάχιστον ως προς το ρόστερ, γιατί η φιλοσοφία θα παραμείνει ίδια. Αν η διοίκηση βρει τρόπους να ικανοποιήσει έστω στο ελάχιστο τα "θέλω" του Αναστασίου, τότε μιλάμε για ακόμη 2-3 μεταγραφές βασικών ποδοσφαιριστών. Αυτοί θα είναι ικανοί να αλλάξουν την -αμυντική- εικόνα του τριφυλλιού; Ουδείς γνωρίζει.

Το σίγουρο είναι ότι αυτός ο Παναθηναϊκός ζει με τον φόβο μη γίνει ΑΕΚ. Και αυτό του κάνει το μεγαλύτερο κακό. Ευτυχώς, ο Γιάννης Αναστασίου έχει καταλάβει τον ρόλο του και τη σοβαρότητα της κατάστασης και ίσως ο Παναθηναϊκός να μη χρειαστεί να αλλάζει προπονητή μεσούσης της σεζόν, όπως έκανε πέρυσι η ΑΕΚ...

Στο δια ταύτα. Εχει αρχίσει η γκρίνια. Δεν αρέσει η εικόνα. Αν, λοιπόν, η διοίκηση θεωρεί ότι ο Αναστασίου δεν είναι αυτό που χρειάζεται η ομάδα τούτη τη στιγμή, τότε να τον αλλάξει το συντομότερο δυνατό. Ισως να θεωρούν ότι δεν ήταν το σωστό τάιμινγκ για αυτή τη συνεργασία. Αν, όμως, τον πιστεύουν, οφείλουν να τον στηρίξουν τώρα που είναι νωρίς.

ΥΓ: Το θετικό του φιλικού με την Βαλενσιέν για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές είναι πως για πρώτη φορά έπαιξαν υπό κανονικές συνθήκες. Σε κανονικό γήπεδο, με εξέδρες, κόσμο και όχι δάση και... τρένα να παιρνούν.

ΥΓ2: Η απίστευτη ηρεμία που βγάζει ο Γιάννης Αναστασίου μόνο καλό κάνει στον Παναθηναϊκό που κρέμεται σε μία κλωστή. Δεν απαιτεί μεταγραφές, γνωρίζει τα προβλήματα, έχει όρεξη για δουλειά και -το σημαντικότερο- αντιμετωπίζει τους πιτσιρικάδες σαν ποδοσφαιριστές και όχι σαν παιδιά Δημοτικού.

ΥΓ3: Πολλοί από τους πιτσιρικάδες έχουν δει τον Σαραβάκο μόνο στο youtube. Οπότε καταλαβαίνετε το βάρος της φανέλας που σηκώνουν και πόσο άπειροι είναι. Εξ ου τα άλλοθι του Αναστασίου όποτε μιλά για αυτούς, αλλά και την ασπίδα προστασίας που υψώνει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK