O "λογιστής" που "έγραφε" τρίποντα

Ο Τζεφ Χόρνασεκ έγινε μπασκετμπολίστας με… μέσο τον προπονητή πατέρα του, χρειάστηκε να καταδικασθούν τέσσερις συμπαίκτες του για χρήση κοκαίνης, ώστε να καθιερωθεί και σήμερα που κλείνει τα 53 του χρόνια, θα πάρει το καλύτερο δώρο από την εκπληκτική κόρη του. Γράφει ο Ρήγας Δάρδαλης.

O "λογιστής" που "έγραφε" τρίποντα

Ως προπονητής είχε ταχεία εξέλιξη, μόνο που μέσα σε ακόμα πιο σύντομο χρονικό διάστημα γκρέμισε όσα έχτισε και απολύθηκε μεσούσης της τρέχουσας περιόδου από τους Φίνιξ Σανς. Τα πράγματα, όμως, ήταν πολύ διαφορετικά, όταν ο Τζεφ Χόρνασεκ βρισκόταν εντός των τεσσάρων γραμμών. Κι αυτό διότι χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια και να συμβεί μια αλληλουχία συγκυριών, μέχρι να πείσει τις ομάδες του ΝΒΑ πως αξίζει της εμπιστοσύνης τους. Και πάλι, όμως, κατάφερε να βρεθεί στα βαθιά νερά του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου, όχι ως μεγάλο «ψάρι», αλλά ως ένα εξαιρετικό «δόλωμα». O ξανθομάλλης σουτέρ που κλείνει τα 53 του χρόνια, είχε πάντα καλή δουλειά, αφού οι ομάδες που τον εμπιστεύονταν ήξεραν ότι στο τέλος της ημέρας, θα έπαιρναν κάτι καλό από αυτόν, αλλά και αντί αυτού!

Με… μέσο στο Αιόβα Στέιτ

Ο ίδιος ουδόλως ενοχλήθηκε, καθώς o αρχικός επαγγελματικός του προσανατολισμός ήταν η… λογιστική! Αυτός ήταν ο κλάδος τον οποίο επέλεξε να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο Αιόβα Στέιτ, στο οποίο μπήκε με… μέσο. Ο πατέρας του ήταν προπονητής μπάσκετ σε χάι-σκουλ του Σικάγο και έπεισε τους «κυκλώνες», να τον δοκιμάσουν το 1981, καθώς δεν του άρεσε το γεγονός ότι ο γιος του είχε πιάσει δουλειά σε ένα εργοστάσιο κατασκευής πλαστικών ποτηριών. Χρειάστηκε να περάσει το πρώτο εξάμηνο, μέχρι να πείσει ότι αξίζει την αθλητική υποτροφία, αλλά την πρώτη του σεζόν, οικειοθελώς αποφάσισε να μην αγωνισθεί (το λεγόμενο redshirt), καθώς γνώριζε πως δεν είχε τα απαιτούμενα προσόντα για να βοηθήσει.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΛΑΘΙ

Βέβαια την περίοδο της αποφοίτησης του οδήγησε τους cyclones στην καλύτερη χρονιά της ιστορίας τους (μέχρι εκείνη την εποχή), καθώς έφθασαν ως το elite 8 του τελικού τουρνουά. Το νικητήριο σουτ του στον αγώνα του πρώτου γύρου απέναντι στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, αποτέλεσε μια σκηνή από το μέλλον, καθώς τα επόμενα χρόνια πέτυχε αρκετά με το ίδιο στιλ στο ΝΒΑ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Εντούτοις δεν έπεισε καμία από τις 24 ομάδες (που τότε έπαιρναν μέρος) ότι άξιζε μιας επιλογής στον πρώτο γύρο του ντραφτ. Μάλιστα με το που πήρε το πτυχίο του, φόρεσε το κοστούμι του και πέρασε από συνέντευξη από μεγάλα λογιστικά γραφεία, πλην όμως και πάλι τον έσωσε ο πατέρας του, ο οποίος ήταν φίλος με τον Μπόμπι Νάιτ. Ο ιδιόρρυθμός προπονητής των Ιντιάνα Χούζιερς, επικοινώνησε με τον Τζέρι Κολάντζελο που ήταν ο ιδιοκτήτης των Φίνιξ Σανς και τον έπεισε να τον προσκαλέσει στο pre draft camp. Εκεί με τα… χίλια ζόρια, έκανε τους «ήλιους» να τον επιλέξουν στο Νο46 του ντραφτ, πίσω από τον (παντελώς άγνωστο) Τζο Ουόρντ και τον (μετέπειτα παίκτη του ΠΑΟΚ) Ραφαέλ Άντισον, οι οποίοι επίσης επιλέχθηκαν από την ομάδα του Φίνιξ στον δεύτερο γύρο.

Ακόμα και μετά την επιλογή του, πάντως, δεν πίστευε ότι είχε μέλλον στο μπάσκετ και πέρασε ξανά από συνέντευξη σε λογιστικό γραφείο. Για καλή του τύχη δεν προσλήφθηκε κι έτσι η περίοδος 1986-87 ήταν η πρώτη από τις 16 του (!) συνολικά στο ΝΒΑ.

Η... ΚΟΚΑΪΝΗ ΤΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ

Ως ρούκι δεν έδειξε πολλά πράγματα, καθώς είχε μόλις 5,6 πόντους μέσο όρο με 28% στα τρίποντα σε 80 συμμετοχές. Τον Απρίλιο του 1987, όμως, έλαβε χώρα ένα πρωτοφανές σκάνδαλο που άλλαξε τη πορεία της καριέρας του. Τρεις παίκτες των «ήλιων» συνελήφθηκαν και καταδικάστηκαν για διακίνηση κοκαΐνης, ενώ ο Ουόλτερ Ντέιβις είχε ομολογήσει ότι έκανε κι αυτός χρήση του ναρκωτικού. Μέσα σε δύο χρόνια οι τρεις καταδικασθέντες (Τζέιμς Έντουαρντς, Τζέι Χάμφρις, Γκραντ Γκόντρεζικ) και ο Ντέιβις πέρασαν το κατώφλι της εξόδου από την έρημο της Αριζόνα, ανοίγοντας χώρο στον Χόρνασεκ.

Στην τρίτη του σεζόν ο μέσος όρος πόντων του ανέβηκε στους 13,5 και έμεινε σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος της σπουδαίας καριέρας του.

ΟΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΝ «ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ»

Χρόνο με τον χρόνο, ο «Χόρνι» (όπως ήταν το παρατσούκλι που του κόλλησε ο Τζέρι Σλόαν) γινόταν καλύτερος και το 1992 η μετοχή του χτύπησε limit up. Με 20,1 πόντους, 44% στα τρίποντα και την πρώτη του συμμετοχή του σε All-Star Game, ο Κολάντζελο έκρινε ότι είχε έρθει η ώρα να «εξαργυρώσει» την χάρη που είχε κάνει έξι χρόνια νωρίτερα στον Μπόμπι Νάιτ.

Τον πρότεινε ως βασικό αντάλλαγμα στους Σίξερς, οι οποίοι δέχθηκαν να τον αποκτήσουν μαζί με τον σέντερ Άντριου Λανγκ και τον σμολ φόργουορντ Τιμ Πέρι, ώστε να στείλουν στο Φίνιξ τον Τσαρλς Μπάρκλει!

Η συμφωνία αυτή άλλαξε την ιστορία των Σανς κι έβγαλε (για λίγο) εκτός… πορείας τον Χόρνασεκ.

Κι αυτό διότι οι Σίξερς, είχαν ήδη έναν καλό σούτινγκ γκαρντ (τον Χέρσει Χόκινς) και προσπάθησαν να τον μετατρέψουν σε πλέι-μέικερ. Το «πείραμα» πολύ γρήγορα «απέτυχε» κι έτσι στα μέσα της δεύτερης σεζόν του στην Φίλι , έγινε ανταλλαγή στην Γιούτα.

Τα καλύτερα του χρόνια

Στην πόλη των μορμόνων, «ταίριαξε» σε χρόνο ρεκόρ. Άλλωστε οι περισσότεροι κάτοικοι εκεί είναι (ως τις μέρες μας), σαν τον Χόρνασεκ: Ξανθομάλληδες, χαμηλών τόνων και με τουλάχιστον τρία παιδιά.

Ο απόφοιτος του Αιόβα Στέιτ αποτέλεσε το ιδανικό συμπλήρωμα του διδύμου Στόκτον-Μαλόουν και με την φανέλα της Τζαζ, πέρασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του. Κέρδισε δύο φορές τον διαγωνισμό τριπόντων (το 1998 και το 2000), αλλά κυρίως έφθασε ισάριθμες φορές στους τελικούς του ΝΒΑ. Ο Μάικλ Τζόρνταν του στέρησε την χαρά ενός δακτυλιδιού τόσο το 1997, όσο και το 1998, πλην όμως οι «μορμόνοι» έκριναν ότι αξίζει της μεγαλύτερης τιμής και απέσυραν την φανέλα του με το Νο14.

ΤΙΜΟΥΣΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΒΟΛΕΣ, ΤΟΝ ΔΟΞΑΖΕΙ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ

Μετά την αποχώρηση του το 2000, αποφάσισε να αφοσιωθεί στα τρία του παιδιά, τα οποία τιμούσε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Κάθε φορά που βρισκόταν στην γραμμή του φάουλ, χάιδευε το πρόσωπο του για χάρη του Τάιλερ, του Ράιαν και της Άμπιγκειλ. Δείτε το σχετικό στιγμιότυπο στο 57ο δευτερόλεπτο του βίντεο.

Η τελευταία πλέον δοξάζει το επώνυμο της οικογένειας, όσο κανένα άλλο μέλος της. Η Άμπι Χόρνασεκ, αφού ήταν μέλος της ομάδας μπιτς βόλει του πανεπιστημίου USC, πλέον εργάζεται ως ρεπόρτερ του τηλεοπτικού δικτύου Fox Sports στην Αριζόνα. Μάλιστα πριν απολυθεί ο πατέρας της, είχε κάνει ρεπορτάζ και σε αυτόν!

O "λογιστής" που "έγραφε" τρίποντα

Το βίντεο μιλάει από μόνο του…

Να τον χαίρεται τον μπαμπά της!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ρήγας Δάρδαλης: Κάουαϊ, όπως Μητσάρας

News 24/7

24MEDIA NETWORK