Βασίλης Σπανούλης: Το leverage του αρχηγού

Οι φετινοί τελικοί των αιωνίων αντιπάλων έχουν ακόμα πιο έντονο χρώμα, καθώς ο τίτλος δεν είναι το μοναδικό διακύβευμα για παίκτες και προπονητές.

Βασίλης Σπανούλης: Το leverage του αρχηγού

Οι τελικοί των μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού κάθε χρόνο, έχουν ξεχωριστό χρώμα, ένεκα της αντιπαλότητας των δύο ομάδων, αλλά και της μεγάλης τους δυναμικής. Φέτος το στοιχείο που το κάνει ακόμα πιο έντονο, είναι αυτό της "επιβίωσης". Τα εισαγωγικά είναι απαραίτητα, καθώς στην εποχή που ζούμε είναι "ύβρις" να χρησιμοποιούμε την συγκεκριμένη έκφραση, όπως απαραίτητο είναι να τονίσουμε και την υπερβολή της.

Ο τίτλος διαλύει κάθε σκιά

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Ο προπονητής του Ολυμπιακού έκανε σπουδαία δουλειά την περσινή σεζόν και ανταμείφθηκε με την επέκταση του συμβολαίου του ως το 2018. Φυσικά δεν έγινε "σεφ" την τρέχουσα σεζόν, ούτε ξέχασε το μπάσκετ. Ο τραυματισμός του Γιανγκ και οι ανορθογραφίες που ακολούθησαν αυτού, έφεραν την αποτυχία στην Ευρωλίγκα, η οποία όμως (μετά από 11 συνεχείς παρουσίες στην προημιτελική φάση) μπορεί να θεωρηθεί εντός προγράμματος.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος, θα διαλύσει κάθε σκιά γύρω από το μέλλον του "Bullet" στο λιμάνι. Συνάμα θα του δώσει την ευκαιρία να κάνει τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις στην διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και να βάλει την σχέση με τους παίκτες του σε μια διαφορετική πλατφόρμα.

Αν οι "ερυθρόλευκοι" χάσουν τον τίτλο και πάλι το πιθανότερο είναι πως ο Σφαιρόπουλος, θα συνεχίσει στον πάγκο, καθώς οι αδελφοί Αγγελόπουλοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν (από)δείξει ότι δεν απολύουν προπονητές με συμβόλαια. Μόνο που σε αυτό το ενδεχόμενο, είναι δεδομένο ότι θα ασκηθεί κριτική, που (σε μικρό ποσοστό) ενδέχεται να γεννήσει αμφιβολία...

Η ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΡΙΣΚΟ ΤΗΣ

Από την άλλη πλευρά, η επιβίωση με την έννοια της παραμονής, αντικατοπτρίζεται σε αυτή τη σειρά στο πρόσωπο του Αργύρη Πεδουλάκη. Η απόφαση του να υπογράψει μέχρι τέλους της σεζόν και όχι για ενάμισι χρόνο ήταν σίγουρα γενναία και μαρτυρά την εμπιστοσύνη που έχει στις δυνάμεις του και (προφανώς) στην ομάδα του.

Σε περίπτωση που επαναλάβει το κατόρθωμα του 2013 (έστω και χωρίς sweep), θα είναι καβάλα στο άλογο και δεν θα υπογράψει μέχρι το 2017, αλλά για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Εφ’ όσον δεν κάνει το break, το πιθανότερο είναι ότι θα βγει στην αγορά, με τις μετοχές του σε μικρή πτώση, ένεκα της εικόνας στους ημιτελικούς με τον Άρη...

ΤΟ LEVERAGE ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ

Για τον Βασίλη Σπανούλη, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Έχει καταστήσει σαφές πως θέλει να συνεχίσει στον Ολυμπιακό και ανάλογη είναι η βούληση της διοίκησης.

Απλά το πρώτο του "back to back" πρωτάθλημα στο λιμάνι, θα ενισχύσει το leverage του. Την συγκεκριμένη λέξη την χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί, όταν θέλουν να χαρακτηρίσουν το πλεονέκτημα που έχει ένας παίκτης ή ένας προπονητής σε μια διαπραγμάτευση. Συνήθως έχει να κάνει με τις προτάσεις, που έχει από άλλες ομάδες και ενισχύουν την θέση του.

Για τον "Kill Bill", όμως, το σκηνικό διαφέρει...

Το 2013 το μεγάλο του leverage δεν ήταν η προσφορά της Μπαρτσελόνα, αλλά οι back to back Ευρωλίγκες στην Κωνσταντινούπολη και στο Λονδίνο. Έτσι και τώρα, ο τίτλος θα τον βοηθήσει, ώστε οι απαιτήσεις του, να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτές.

Ευκαιρία εξιλέωσης

Για τον παίκτη που έχει το ταλέντο να εξελιχθεί στον "επόμενο Σπανούλη", η κατάκτηση του πρωταθλήματος θα έχει τον χαρακτήρα της επιβίωσης, αλλά κυρίως της εξιλέωσης.

Η σεζόν για τον Νίκο Παππά εξελίχθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και μόνο μετά την πάροδο αρκετών ετών θα αποκαλυφθούν οι αληθινοί λόγοι της "καραντίνας" του από τον Σάσα Τζόρτζεβιτς. Ίσως, όμως, και να μην τους αναζητήσει κανείς, εφ’ όσον ο 26χρονος γκαρντ, βοηθήσει τους "πράσινους" να επιστρέψουν στην κορυφή.

Αν αυτό δεν συμβεί, το καλοκαίρι θα είναι "καυτό"... Τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν για τον ίδιο, έστω κι αν υπάρχει "δέσμευση" μαζί του ως το 2018.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΓΚΙΣΤ

Ανάλογη είναι η κατάσταση και για τον Τζέιμς Γκιστ. Παρά την άφεση αμαρτιών που του δόθηκε πέρσι, όταν βρέθηκε θετικός σε χρήση μαριχουάνας, δεν εγκατέλειψε τις κακές του συνήθειες και το "σουλάτσο" του στην νυχτερινή Θεσσαλονίκη, εύλογα τιμωρήθηκε από τον Αργύρη Πεδουλάκη.

Ο Περιστεριώτης τεχνικός τον έφερε στον Παναθηναϊκό στα μέσα της σεζόν 2012-13, αλλά κυρίως ήταν αυτός που ανέδειξε την μοναδική του ικανότητα στην άμυνα, βάζοντας τον να "αλλάζει" πάνω στον Σπανούλη.

Το πιθανότερο είναι ότι θα πράξει κάτι ανάλογο και φέτος κι αν ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ ανταποκριθεί με την ίδια συνέπεια του 2013 και του 2014, τότε θα "σώσει" την δουλειά του.

...ΚΑΙ ΣΤΡΟΜΠΕΡΙ

Για τον Ντι Τζέι Στρόμπερι, οι τελικοί αποτελούν την μεγάλη του ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να χωρέσει στο ίδιο ρόστερ με τους Λοτζέσκι, Παπανικολάου και Παπαπέτρου. Στα δύσκολα ματς των πλέι-οφ με Ρέθυμνο και ΑΕΚ, η προσφορά του ήταν πενιχρή, αλλά στα εύκολα (όπερ σημαίνει στα εναρκτήρια των δύο σειρών) πολύ μεγαλύτερη.

Αν μπορέσει να την σταθεροποιήσει σε αυτό το επίπεδο και η παρουσία του συνδυαστεί με τον τίτλο, τότε οι πιθανότητες παραμονής του θα ενισχυθούν. Όχι, όμως, σημαντικά, όπως έχει δείξει και η πρόσφατη ιστορία με τον Τρεμέλ Ντάρντεν. Ο Αμερικανός φόργουορντ ήταν καθοριστικός στους περσινούς τελικούς, εντούτοις έχασε την θέση του, από τον Στρόμπερι.

Όπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ο τίτλος δεν είναι το μοναδικό διακύβευμα, στην φετινή μονομαχία των δύο αιώνιων. Κι αυτό το γεγονός την καθιστά ακόμα πιο ενδιαφέρουσα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παλικάρι ο Πρίντεζης: Θέλει να παίξει στο ντέρμπι
Κίνηση ανθρωπιάς από Παναθηναϊκό για Πρίντεζη
Δύσκολες ώρες για Πρίντεζη
Το δικό μας "I love this Game"

News 24/7

24MEDIA NETWORK