H προσθήκη Τζέιμς και το μέλλον της ΑΕΚ

Ο Σωτήρης Γεωργίου σχολιάζει τη νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ, τη μεγάλη διαφορά δυναμικότητας, τον Τζέιμς και την ΑΕΚ που έχει ταβάνι.

H προσθήκη Τζέιμς και το μέλλον της ΑΕΚ

Ήταν ένα ακόμα ντέρμπι από αυτά που εδώ και χρόνια ξέρουμε από νωρίς τον νικητή, αν και από πέρσι η ΑΕΚ δείχνει ότι θέλει να γίνει πάλι μεγάλη με τον Μάκη Αγγελόπουλο στην διοίκηση να βάζει φρέσκο χρήμα. Με την λογική αυτή η ΑΕΚ θέλει να απειλήσει τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟ, αλλά πάλι η ψαλίδα δεν έχει κλείσει.

Τεράστια η διαφορά

Η διαφορά παραμένει μεγάλη και σε πολλά επίπεδα. Ο Ολυμπιακός κοστίζει 3-4 φορές όσο η ΑΕΚ, έχει την τεχνογνωσία, την κλάση και το βάθος. Στην αντίπερα όχθη, η Ένωση κτίζει αλλά έχει πολύ δρόμο για να διανύσει, ειδικά σε σειρές αγώνων που κρίνουν τον πρωταθλητή. Σε ένα παιχνίδι στην έδρα της μπορεί να έχει τύχη, αλλά εκτός και σε σειρά έχει πολλά ακόμα να κάνει όπως και οι άλλες ομάδες με τις αντίστοιχες βλέψεις, όραμα αλλά και ιστορία.

Για παράδειγμα, ο εντυπωσιακοί φέτος Αρης, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ είναι ομάδες με βαριά φανέλα και βήματα προόδου, αφού πρώτα ολοκλήρωσαν ή ολοκληρώνουν την οικονομική τους εξυγίανση, αλλά και πάλι απέχουν πολύ από το να διεκδικήσουν τον τίτλο από τα μεγαθήρια. Αλλο ένα ματς, άλλο μια σειρά. Αν συνεχίσουν έτσι όμως και σε βάθος 2-3 ετών με κατάλληλες κινήσεις -εκτός αν εκτοξεύσουν τα μπάτζετ τους- ναι, θα έχουν τύχη.

Το ντέρμπι, λοιπόν, στο ΣΕΦ επί της ουσίας ήταν μια άνοστη σούπα που κατέληξε σε περίπατο για τον ελλιπή Ολυμπιακό. Και αυτό τα λέει όλα. Ο... μισός Ολυμπιακός, χωρίς τα 3/5 της πεντάδας του (Σπανούλης-Γιανγκ-Λοτζέσκι) έκανε περίπατο έχοντας χαλαρά διαφορές 10-15 π. και απλά χαλάρωσε στο τέλος. Αγωνιστικά ο Σφαιρόπουλος είναι ασφαλώς ικανοποιημένος καθώς η ομάδα του σε διπλό ταμπλό (με την Ευρωλίγκα) ξεπερνά σκοπέλους και πονηρά ματς χωρίς απώλειες, με εγγύηση την κορυφαία άμυνα της Ευρώπης. Είναι παιχνίδια που δίνουν αυτοπεποίθηση και τις απαραίτητες παραστάσεις για τον πάγκο.

Κέρδισε χρόνο ο Ολυμπιακός

Βέβαια, δεν άρεσε σίγουρα στον Σφαιρόπουλο ότι στο τελευταίο δεκάλεπτο η ομάδα του χαλάρωσε και δέχθηκε 2 8 πόντους. Δεν άρεσαν τα 6/25τρ, και ειδικά τα 0/7 του Μάντζαρη, που μπορεί να είχε 17 π., αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα καλός (ας είχε και 6 ασίστ). Καλό για τον Ολυμπιακό ότι έβαλε τις βολές αυτή την φορά με 23/29, κακό ότι δέχθηκε 25 πόντους από τον Μαυροκεφαλίδη. Στα θετικά ο ουσιαστικός πάλι Στρόμπερι που παίρνει αυτοπεποίθηση. Μέτριος ο Μιλουτίνοφ, πάλι θετικός ο Αθηναίου. Γενικά ο Ολυμπιακός συνεχίζει μια χαρά και περιμένει τους τραυματίες του για την 2η φάση της Ευρωλίγκα, άρα έχει χρόνο για να εγκλιματίσει και τον νέο Αμερικανό του τον Τζέιμς.

Ο Τζέιμς είναι μια καλή λύση για την εποχή και τα λεφτά που δίνει ο Ολυμπιακός. Επειδή είναι καλός αμυντικός και ριμπάουντερ, καλός χαρακτήρας και γνωρίζει τα δεδομένα μιας μεγάλης ομάδας, ξέρει να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένους ρόλους σε μικρούς χρόνους. Καμία σχέση να φέρεις παίκτη, για παράδειγμα, από το ΝΒΑ που θα ήταν πάλι ρολίστας και θα έπρεπε να περάσει και ένα δίμηνο να μάθει τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Γι' αυτό και σωστά ο Σφαιρόπουλος ήθελε παίκτη με ευρωπαϊκή εμπειρία.

Το ερώτημα με Τζέιμς

Από εκεί και πέρα ο Τζέιμς δεν είναι Γιανγκ και είναι στα τελειώματα μιας καριέρας που δεν είχε την εξέλιξη που θα ήθελε. Δεν έγινε ντραφτ στο ΝΒΑ και έβγαλε το ψωμί του στο Ισραήλ. Αθλητικός και καλός στο πικ εν ρολ και στο ψηλό παιχνίδι, αλλά δεν απειλεί ιδιαίτερα. Το ερώτημα είναι αν θα είναι υγιής, καθώς έρχεται από δύο χρονιές με τραυματισμούς και οι 10 πόντοι στην Ισπανία με την Μπιλμπάο δεν λένε και πολλά πράματα για ένα παίκτη που είναι και στα 32 του. Θα έχει, λογικά, ένα καλό δεκάλεπτο και ίσως και κάτι παραπάνω, με μερικές καλές άμυνες σαν παίκτης ομάδας και 6-7 π. και 4-5 ριμπ., αλλά μέχρι εκεί.

Κουρασμένος Χέρστον και άφαντος Μαυροειδής

Πάμε και στην ΑΕΚ τώρα. Εκανε άσχημη εμφάνιση, καθώς στην επίθεση κόλλησε και πάλι. Μεγάλο πρόβλημα στο σκορ καθώς δεν έχει παίκτη σκόρερ και με κουρασμένο τον Χέρστον, δεν έχει παίκτη για ανάσες. Οπότε πάει σε κοντά σχήματα και στο 2-3 είναι άδεια ουσιαστικά. Επίσης, έλειπε για το μακρινό σουτ ο Σάκοτα.

Ο Μαυροκεφαλίδης σε μια ομάδα που έχει 15 σουτ, είναι λογικό να είναι σκόρερ των 20-25 πόντων, αλλά αυτό δείχνει ότι η ΑΕΚ λειτουργεί μονοδιάστατα σε υψηλό επίπεδο και θα... κάψει από ενέργεια τον παίκτη που έπαιξε πάλι 34 λεπτά! Πάλι δεν αξιοποίησε τον Μαυροειδή, ο οποίος μπορεί να έχει 10-12 π. άνετα αν παίρνει την μπάλα σωστά. Πάλι το δίδυμο Σκραμπ-Κάρτερ (ειδικά ο πρώτος) αποδεικνύεται λίγο αν θες να έχεις απαιτήσεις και να σπάσεις το δίδυμο των "αιωνίων". Μάλιστα, το ότι η ΑΕΚ παίζει κακό μπάσκετ (ακόμα και όταν ήταν αήττητη), αποδεικνύεται ότι ένας από τους κορυφαίους πασέρ στην Ευρώπη, ο Κούπερ, είχε μηδέν σε 32 λεπτά!

Το ταβάνι της ΑΕΚ

Πάντως, η ΑΕΚ αποφάσισε να τον κρατήσει παρά τα πειθαρχικά παραπτώματα και έβαλε στο ρόστερ και τον Άρμστεντ, που σουτάρει πολύ. Βέβαια, οι δυό τους όταν έπαιξαν μαζί έκαναν την ομάδα κοντή και ευάλωτη σε ποσταρίσματα και μις ματς, χωρίς δημιουργία στο παρκέ. Με άλλους αντιπάλους θα το κάνει, αλλά άλλα ζητούμενα έχει.

Δεν ξέρω αν θα έχει άλλη αλλαγή η ομάδα και δεν ξέρω αν θα αλλάξει τον Σάκοτα στον πάγκο. Ισως έχουμε εξελίξεις από το ματς της Τετάρτης στο Eurocup που θα κρίνουν και το μέλλον της ΑΕΚ στην Ευρώπη. Πάντως, η ομάδα συνεχίζει να μην παίζει μπάσκετ ανάλογο της επένδυσης και μπάτζετ, είναι μπερδεμένη σε χημεία και ροτέισον, με μπεδεμένο και το ρόστερ της, με παίκτες ίδιους, χωρίς αθλητικά προσόντα στην φροντ λάιν, χωρίς κλασικό σκόρερ (όπως ήταν πέρσι ο Ίνγκλις), με δύο ίδιους κοντούς Αμερικανούς (γρήγορους όταν δεν έχει γρήγορους ψηλούς) κτλ. Θα κερδίζει με την φανέλα και την προσωπικότητα, αλλά στα σημαντικά παιχνίδια με την υπάρχουσα προπονητική της νοοτροπία, θα συνεχίσει να έχει πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 79-71

Σιωπηρή διαμαρτυρία από Σάκοτα

Σφαιρόπουλος: "Δύσκολο να παίζεις με μικρό ροτέισον"

Τζέιμς: "Ήρθα στον Ολυμπιακό για να δώσω ό,τι μου ζητηθεί"

News 24/7

24MEDIA NETWORK