Η "τρελή" πονεμένη ευρωπαϊκή εβδομάδα και η ανάγκη ενίσχυσης!

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την εφιαλτική ευρωπαϊκή εβδομάδα των ελληνικών ομάδων, αλλά και τις πρωτοβουλίες που παίρνουν για ενίσχυση με τον Παπανικολάου να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η "τρελή" πονεμένη ευρωπαϊκή εβδομάδα και η ανάγκη ενίσχυσης!

Τρομερά πράματα έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην Ευρώπη και όχι μόνο όσον αφορά στις ομάδες μας. Μια εβδομάδα απίστευτη και απίστευτα αρνητική για το ελληνικό μπάσκετ.

Νύχτες Αγίου Βαρθολομαίου

Με εξαίρεση τη μεγάλη νίκη, με περίπατο μάλιστα (88-75), του ΠΑΟΚ με την πρωταθλήτρια Γαλλίας και 15-20 φορές ακριβότερη από αυτόν, Λιμόζ, το ελληνικό μπάσκετ έζησε νύχτες του Αγίου Βαρθολομαίου... Επίσης για το Eurocup είχαμε το διασυρμό του Άρη στο Μιλάνο, σε μια από τις βαρύτερες ήττες της ιστορίας του. Οι "κίτρινοι" είναι σε κρίση, αλλά κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει γκρίνια, μιας και οι δυνατότητες της ομάδας σε αυτό το επίπεδο είναι χαμηλότατες.

Τα έχουμε γράψει άλλωστε σε περασμένα μπλογκς, ότι ο Άρης είναι σε πορεία σωστή, αλλά χρειάζεται αργά και σταθερά βήματα καθώς δεν μπορεί στο επίπεδο αυτό να ελπίζει σε πολλά πράματα κι έτσι είναι φυσικό να έρθουν βαριές και συνεχόμενες ήττες. Ο Άρης έχει το πολύ δύσκολο πρόγραμμα εδώ και ένα μήνα, με συνεχόμενα παιχνίδια εκτός έδρας και ήταν λογικο να "σκάσει", χωρίς το βάθος πάγκου, και να κάνει "κοιλιά". Αλλά ο Άρης θα πρέπει να τα ξεχάσει όλα αυτά, καθώς η Άλμπα έχασε στην Λιθουανία κι έτσι έχει βάσιμες ελπίδες πρόκρισης. Ο δε ΠΑΟΚ ξεπέρασε με τον καλύτερο τρόπο το σοκ του αποκλεισμού στο κύπελλο από τον Φάρο και προχωρά με αξιώσεις πρόκρισης στην Ευρώπη, με την ψυχολογία στα ύψη από τον θρίαμβο με την ΑΕΚ, με την έννοια ότι γύρισε από -24! Σε ένα ακόμα παιχνίδι με... τρελή εξέλιξη σε μια ..τρελή εβδομάδα γεμάτη ανατροπές και βόμβες...

Οι ήττες των "αιώνιων"

Πάμε και στους πιο μεγάλους, στους "αιώνιους". Το σοκ με τις ήττες στην Αττική ήταν πολύ μεγάλο. Κανείς δεν περίμενε να χάσουν και οι δύο μεγάλοι στην Ευρωλίγκα μέσα στην έδρα τους, στα λεγόμενα έυκολα παιχνίδια. Και αν για τον Παναθηναϊκό εμείς ήμασταν υποψιασμένοι, αφού ο Αστέρας είναι ομάδα πολύ δυνατή σε σχέση με ό,τι νόμιζε η κοινή γνώμη, βρίσκοντας μάλιστα τους "πράσινους" σε αγωνιστική πτώση, οπότε δεν ήθελε και πολύ.

Για τον Ολυμπιακό δεν υπάρχουν λόγια. Δεν επιτρέπεται σε κρίσιμο ματς να χάνεις από την Μπάμπεργκ, όσο καλή και αν είναι φέτος. Άλλα μεγέθη απλά. Δεν μπορείς να ρίχνεις 20 πόντους χαλαρά στην Μπαρτσελόνα και μετά να χάνεις με κάτω τα χέρια από την Μπάμπεργκ στο ίδιο γήπεδο. Ο Ολυμπιακός υποτίμησε την πρωταθλήτρια Γερμανίας του Ζήση και το πλήρωσε, όσο πιο ακριβά γίνεται, γιατί αυτή η ήττα θα τον κυνηγά μέχρι τέλους. Τα περί μπολιάσματος και... λιπάσματος για κάθε ήττα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, όπως και η επιστροφή από το -24 και το παραλίγο έπος.

Ίσα ίσα αυτό δείχνει ότι ο σοβαρός Ολυμπιακός θα έριχνε μια 15αρα στην Μπάμπεργκ και δεν θα κάναμε αυτή την συζήτηση τώρα. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει για τις ελληνικές ομάδες πλέον το "κερδίζω με την φανέλα", πόσο μάλλον με τους Διαμαντίδη (κυρίως) και (λιγότερο) με τον Σπανούλη να έχουν μεγαλώσει και να μην μπορούν να παίρνουν τα ματς μόνοι τους.

Τα χειρότερα ήρθαν νωρίς

Είχα πει ότι δεν είμαι αισιόδοξος για τις ελληνικές ομάδες γι αυτούς τους λόγους και δυστυχώς, αν και ο Ολυμπιακός στις πρώτες αγωνιστικές με διέψευσε σε ένα βαθμό, τα χειρότερα ήρθαν νωρίς. Με ήττες βόμβες που πονάνε... Και για να μην κοροιδευόμαστε, πράγματι ο μαραθώνιος της Ευρωλίγκα έχει πολύ δρόμο και θα έχει μεγάλες νίκες, αλλά και κακές ήττες, αλλά Ολυμπιακός και ΠΑΟ δεν έχουν τα παλιά αποθέματα και κλάση για να είσαι σίγουρος ότι θα ρεφάρουν.... Και γι αυτό άλλωστε έτρεξαν αμέσως μετά τα "σοκ και δέος" να κάνουν κινήσεις...

Αρχικά βεβαίως έκανε ο ΠΑΟ κίνηση να ταράξει τα νερά της ομάδας, με το πρόστιμο -ορθώς για μένα- σε όλους, τακτική που δεν ακολούθησε πάντως ο Ολυμπιακός που στηρίζει παίκτες και προπονητή στα πάντα. Πάντως το πιο σημαντικό και για τις δύο ομάδες και ειδικά για τον Ολυμπιακό που δεν ήταν συνηθισμένος σε τέτοια συμπεριφορά, ήταν η στάση του κόσμου που δεν αποδοκίμασε αλλά χειροκρότησε!

Ο "Παπ" στο προσκήνιο

Άρχισαν έτσι οι κινήσεις με πρώτο πρώτο το θέμα Παπανικολάου. Ο παίκτης -όπως είχαμε γράψει- έβαλε σε προτεραιότητα την επιστροφή του σε γνώριμο κλίμα για να παίξει πάλι μπάσκετ μετά από 1,5 χρόνο πισωγύρισμα στο ΝΒΑ. Και γι αυτό από την στιγμή που -με καθυστέρηση- ασχολήθηκε ο Ολυμπιακός ζήτησε συμβόλαιο μεγάλο σε διάρκεια για να ηρεμήσει και να συγκεντρωθεί.

Ο Σφαιρόπουλος έχοντας τον Παπαπέτρου σαν νέο Παπανικολάου στο "3" μαζί με τον σταθερό και από τους καλύτερους στην Ευρώπη στην θέση αυτή, Λοτζέσκι, δεν ήθελε να βάλει και άλλο στάρτερ εδώ, καθώς θα έμπλεκε και η χημέια. Άλλωστε όχι μόνο (πλην του Λοτζέσκι για μερικά λεπτά) δεν κατεβαίνει κανείς εξ αυτών στην θέση "2", αλλά αντίθετα από εκεί ήθελε να "ανεβάζει" κοντούς στο 3αρι!

Βέβαια υπάρχουν οι τραυματισμοί, που ειδικά στον Ολυμπιακό τους έχουν πια... δεδομένους, υπάρχει όμως το καλό ότι οι δύο "Παπ" ανεβαίνουν στο "4" με άνεση σε χαμηλά σχήματα. Το θέμα έιναι ότι ο Ολυμπιακός μάλλον πείστηκε για την κίνηση όταν είδε ότι ο πρώην παίκτης του μπορεί να πάει στον αιώνιο αντίπαλο και έτσι ζεστάθηκε και μπήκε στην μάχη και μετά δεν ήταν δύσκολο να πάρει το "ΟΚ" του πρώην! Ο οποίος δεν ήθελε να μπλέξει σε νέα ψυχολογική πίεση με μεταγραφή σε αντίπαλο, αλλά να πάει και σε γνώριμα αποδυτήρια. Η Ρωσία έπεφτε μακρυά και η Μπάρτσα δεν έδειξε ενδιαφέρον.

Θα δούμε εδώ βέβαια τι θα κάνει η Μπάρτσα τώρα που πρέπει να απαντήσει, ως έχει δικαίωμα και υποχρέωση βάση της σχετικής ρήτρας για κάθε επιστροφή του "Παπ" στην Ευρώπη. Η Μπαρτσελόνα, αν και χρειάζεται ενίσχυση ειδικά σε ενέργεια στο 3-4, δεν πολυθέλει τον Έλληνα παίκτη και γι αυτό δεν ασχολήθηκε. Βέβαια, μπορεί τώρα να το σκεφτεί και πάλι και να μπει και στην διαδικασία να μην ενισχυθεί ο Ολυμπιακός. Μάλλον όλα είναι ανάλογα με τα χρήματα με περισσότερες πιθανότητες οι Ισπανοί να μην ασχοληθούν γιατί δεν θα θέλουν δέσμευση χρόνων. Και ο Ολυμπιακός θα κάνει αυτό που έχουμε πει εδώ και καιρό ότι έπρεπε να έχει κάνει, πριν υπογράψει ο "Παπ" στο Ντένβερ, μετά την αρχική μη εύρεση ομάδας στο ΝΒΑ.

Θεωρώ ότι η επιστροφή Παπανικολάου είναι η καλύτερη επιλογή και για τις δύο πλευρές. Για να δικαιώσει τελικά (πλάκα-πλάκα) ο Σφαιρόπουλος την εκτίμηση ότι η ομάδα ήθελε και άλλο παίκτη στην περιφέρεια (βασικά σκόρερ βέβαια που δεν υπήρχε εύκολα) και άλλον έναν στο "4" (ο "Παπ" μπορεί να παίξει και εδώ και προτιμάται γιατί είναι και Έλλην ασφαλώς).

Ο Τζόρτζεβιτς έχει χάσει την... μπάλα

Πάμε στον ΠΑΟ. Άλλο μπέρδεμα εδώ. Δεν πήρε παίκτη τόσο καιρό και παίρνει κοντό τώρα που γύρισε και ο Μποχωρίδης; Θεωρώ ότι ο Τζόρτζεβιτς έχει χάσει την... μπάλα. Και αν πάρει τον Φάρμαρ ή τον Γκίμπσον ή άλλο κοντό σκόρερ έστω, είμαι περίεργος για το τι θα κάνει; Καταρχήν παίρνει παίκτη μόνο για ένα ματς βασικά άμεσα, αυτό στο ΣΕΦ. Καθώς σε 10 μέρες γυρίζει και ο Παππάς και θα έχει 5 παίκτες και με νέο Αμερικανό 6 στην περιφέρεια στο 1-2! Και παίρνοντας σκόρερ θυσιάζει το πρότζεκτ Παππά βασικά και μπερδεύει ακόμα περισσότερο τη χημεία. Και δεν λύνει το πρόβλημα της ομάδας που είναι η ενέργεια στο 3-5 που δεν έχει, πλην του Γκιστ. Συνεπώς στο "3" θα μείνει ως έχει μιας και κάτι για ψηλό δεν ακούγεται ακόμα και στο σέντερ θα πρέπει πάλι να ψάχνει αλχημείες στην άμυνα. Και αν έχει και τραυματισμό εκεί θα έχουμε... όργανα.

Ο ΠΑΟ νομίζω ότι μετά την απώλεια Παπανικολάου, αν υπήρξε πράγματι δυνατή πρόταση, κινείται λάθος, καθώς θέλει για μένα δύο παίκτες ή έστω έναν καλό, στο 3-5. Η ιδανική λύση θα ήταν ο "Παπ", καθώς θα είχε δύο εξαιρετικούς ενεργειακά και αμυντικά παίκτες στο 3-4 μαζί με τον Γκιστ και θα κάλυπτε πολλές τρύπες. Η απόκτηση "Παπ" θα ήταν ταμάμ για τον ΠΑΟ αλλά δεν του έκατσε.

Και είναι φανερό πια, ότι για τον κόσμο και για να ταρακουνήσει τα νερά και στους υπόλοιπους, θα πάει σε κίνηση. Να δούμε ποιος θα έρθει λοιπόν. Ο Φάρμαρ κάνει πράγματι εξαιρετικό δίδυμο με τον Καλάθη, αλλά έτσι παρκάρει στον πάγκο βασικά τον Παππά και κόβει χρόνο του Φελντέιν για να χωρέσει 15'-20'ο Διαμαντίδης. Και δεν λύνει το πρόβλημα στην αμυντική τρύπα και την ενέργεια στο "3" και το "5" με τον Γκιστ μόνο να τρέχει να τα προλάβει όλα στο "4" και όπου αλλού χρειαστεί σαν πασπαρτού!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παναθηναϊκός - Αρης 80-59

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 79-75

Μελετά όλα τα ενδεχόμενα για Παπανικολάου η Μπαρτσελόνα

News 24/7

24MEDIA NETWORK