Ο Όντομ, το σοκ του ΠΑΟΚ, οι μάγκες του Φάρου κι η πρεμιέρα

Ο Σωτήρης Γεωργίου αναλύει την απόκτηση Όντομ από τον Ολυμπιακό, γράφει για τη μαγκιά του Φάρου και κάνει... πρεμιέρα στο Top-16 της Ευρωλίγκας, με τις μάχες των δύο "αιωνίων".

Ο Όντομ, το σοκ του ΠΑΟΚ, οι μάγκες του Φάρου κι η πρεμιέρα

Είναι τόσο γεμάτη η επικαιρότητα που πραγματικά δεν προλαβαίνεις τι να πρωτογράψεις! Πάμε... χρονικά. Απόκτηση παίκτη από τον Ολυμπιακό όταν περιμέναμε ανακοίνωση από τον Παναθηναϊκό. Βόμβα μεγατόνων από τον Φάρο στο κύπελλο και αποκλεισμός σοκ του ΠΑΟΚ και -φυσικά- πρεμιέρα Top-16 με ματσάρες!

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε ξεκαθαρίσει ότι η ομάδα του δεν θα πάρει παίκτη. Και ξαφνικά παίρνει! Και δεν παίρνει ψηλό (4αρι), αλλά κοντό! Στην αρχή της σεζόν με τα προβλήματα της ομάδας του στην επίθεση και με τους τραυματισμούς λέγαμε ότι θέλει ένα κοντό σκόρερ στην θέση, για παράδειγμα του Στρόσμπερι και ότι θέλει και ένα ψηλό ακόμα στο 4 για να καλύψει το κενό του Πρίντεζη σε πιθανό τραυματισμό του ή ντεφορμαρισμά του.

Δεν αρκεί η άμυνα

Τελικά οι νίκες με την άμυνα και η καλή πορεία στην Ευρωλίγκα έβαλαν στο χρονοντούλαπο και τις δύο κινήσεις με εξαίρεση την αναγκαστική απόκτηση του Τζέιμς στο σέντερ για το κενό του σοβαρού τραυματισμού του Γιανγκ που χάνει την χρονιά. Μέσα στην ηρεμία και προς της Μπαρτσελόνα, ο Σφαιρόπουλος αποφάσισε ότι χρειάζεται παίκτη και μάλιστα κοντό! Τι άλλαξε; Προφανώς ο Έλληνας τεχνικός είδε ότι είναι σε ένα όμιλο φωτιά και η άμυνα δεν αρκεί, άρα θέλει παίκτη με σκορ στην περιφέρεια και καθαρό άσο και να την γεμίσει. Να την γεμίσει και για πιθανούς τραυματισμούς.

Ο Σπανούλης έμεινε ένα μήνα εκτός και αν έχει νέο τραυματισμό τότε θα ήταν επιτακτική πράγματι η απόκτηση παίκτη. Συνεπώς μάλλον η ανησυχία για τραυματισμούς και η προσθήκη ενός παίκτη με χαρακτηριστικά σκόρερ -και ας μην είναι του αμυντικού δόγματος- οδήγησε τον Σφαιρόπουλο στην κίνηση αυτή που έχει βεβαίως και το ρίσκο. Ρίσκο γιατί σε ενδεχόμενο πρόβλημα στο "4", η θέση μένει ορφανή, αφού Αγραβάνης και Τσαϊρέλης δεν είναι γι αυτό το επίπεδο.

Δεν το λες και λαβράκι

Μέσα σε όλα προφανώς ο Σφαιρόπουλος υπολόγισε και τον τραυματισμό του Λοτζέσκι. Από τη στιγμή που ο Παπαπέτρου δεν είναι ακόμα για 25'-30΄τον αναγκάζει να παίζει με χαμηλά σχήματα, με τρεις κοντούς. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για σχήματα που παίζουν πολλές φορές και οι βασικοί του αντίπαλοι. Και η ΤΣΣΚΑ, και η Ρεάλ και η Μπάρτσα και η Κίμκι! Κάπως έτσι σκέφτηκε ο προπονητής του Ολυμπιακού και πήγε στην λύση Όντομ. Τι προσθέτω; Ο Όντομ δεν είναι κακή επιλογή, αλλά δεν το λες και λαβράκι. Είναι απλά μια προσθήκη. Προφανώς θα παίζει μαζί και με τον Σπανούλη και ο Σφαιρόπουλος θα περιμένει έκρηξη, 2-3 καλές πάσες και 2-3 καλά σουτ καθώς σουτάρει αρκετά καλά και από τα 6.75μ.

Γενικά είναι παίκτης με εκρήξεις, αλλά δεν αγαπά την άμυνα. Πρόκειται για κλασικό κόμπο γκαρντ που δεν μπόρεσε να στεριώσει στο ΝΒΑ, ενώ δεν έχει κάνει και τίποτα τρομερό στην Ευρώπη στα λίγα χρόνια του εδώ. Στην Σπαρτάκ στην Αγία Πετρούπολη δεν προσαρμόστηκε, στην Καντού στην Ιταλία με 15 πόντους δεν ήταν άσχημος, αλλά όχι και σούπερ σταρ σε ένα πρωτάθλημα που του πάει βάσει στιλ. Στην Τουρκία και την Τράμπζονσπορ με 14 πόντους επίσης θετικός αλλά δεν κάνει την διαφορά. Ψάχνει μια μεγάλη ομάδα και την βρήκε για να δει αν μπορεί να αλλάξει επίπεδο και να ανεβάσει και το κασέ του.

Δεν μπορώ να πω ότι ο Ολυμπιακός σώνεται ή αλλάζει επίπεδο με τον Όντομ παρά μόνο ότι βάζει στο ρόστερ του για την Ευρωλίγκα ένα ακόμα παίκτη που δεν είναι άσχημος αλλά θα πρέπει να προσέξει να μην χαλάσει την χημεία του στην γεμάτη του πλέον περιφέρεια, να παίζει άμυνα για να μην χαλάσει η φιλοσοφία της ομάδας και να δούμε πότε θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις ενός συλλόγου όπως ο Ολυμπιακός, στον οποίο θα πρέπει να κάνει συγκεκριμένα πράγματα, με λίγα σουτ, λίγο χρόνο και μπόλικη πίεση.

Μάγκας ο Φάρος!

Πάμε και στον Φάρο που έκανε το μεγάλο μπαμ και απέκλεισε τον ΠΑΟΚ. Σε προηγούμενα άρθρα γράφαμε για τον Άρη και τον ΠΑΟΚ ότι πρέπει να παραμείνουν προσγειωμένοι καθώς ακόμα έχουν πάρα πολύ δρόμο μπροστά τους. Για τον Άρη τα είπαμε και στο τελευταίο κείμενο. Ο ΠΑΟΚ, βέβαια, γνώρισε μια ήττα που πονάει. Οχι σαν του Άρη που η 20αρα στο ΟΑΚΑ ήταν αναμενόμενη και δεν πρέπει να τον προβληματίζει. Για τον ΠΑΟΚ είναι πισωγύρισμα, καθώς το να έπαιζε στον τελικό του κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό θα τον κράταγε σε εγρήγορση και στόχο τίτλου και θα έβαζε και τον κόσμο στην εξίσωση.

Αλλωστε ένα ματς τελικός είναι πάντα ένας τελικός και μπορείς να ελπίζεις να κάνεις της έκπληξη ειδικά όταν προ ημερών ο Δικέφαλος είχε αυτοκτονήσει στο ΟΑΚΑ. Το σοκ είναι βαρύ, αλλά και αυτός θα πρέπει να παραμείνει προσγειωμένος και να κοιτάξει να πάρει την 5η θέση στο πρωτάθλημα, έχοντας μια αξιοπρεπή πορεία στην 2η φάση του Eurocup. Αν χαλάσει το μυαλό του θα κινδυνέψει η χρονιά που έχει ήδη διακυμάνσεις!

Οσον αφορά στον Φάρο Κερατσινίου, τα λόγια είναι περιττά. Τα έχουμε πει και στον Sport24Radio 103,3 ότι αν είχε 3-4 Αμερικανούς θα ήταν εξάδα στην Α1 χαλαρά. Ο Πολέμης, παρά την απειρία του, έχει δείξει ότι είναι όνομα που μάλλον θα κρατήσουμε στα επόμενα χρόνια καθώς ο Φάρος είναι ήδη ομάδα Α1! Εχει χημεία με παίκτες που είχαν μάθει να είναι πρώτα βιολιά, ενώ σαν ομάδα παίζει εξαιρετική άμυνα. Εξάλλου, έτσι απέκλεισε τον ΠΑΟΚ και νωρίτερα Κηφισιά, Λαύριο, Κολοσσό και Τρίκαλα. Είχαμε δει μόλις δύο φορές σε τελικό ομάδα της Α2 (το 1987 ο Πανελλήνιος, το 2007 ο ΑΓΟΡ)! Μάγκας ο Φάρος!

Η επικίνδυνη Μπαρτσελόνα

Τέλος έχουμε πρεμιέρα Ευρωλίγκα, Top-16. Ματς-κλειδί με το καλημέρα για τον Ολυμπιακό που περιμένει την Μπαρτσελόνα στον όμιλο της φωτιάς. Ο Όντομ και ο Λοτζέσκι είναι εκτός και ο Σπανούλης γυρίζει, αλλά δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα είναι. Το ματς θα είναι ντέρμπι ολκής και ο Ολυμπιακός ποντάρει πάντα σε έδρα και άμυνα, αλλά θα έχει πίεση και άγχος, ενώ θα πρέπει να βρει και σκορ. Η Μπάρτσα δεν τρομάζει και έχει κάνει μέτριες εμφανίσεις, με κλειδί το μακρινό σουτ και με πρόβλημα αθλητικότητας και βάθους στο 3-4. Είναι, όμως, μια ομάδα κλάσης που μπορεί να κερδίσει οπουδήποτε, έχοντας εξαιρετικό ρόστερ, αν και λίγο μπερδεμένο (με ανισορροπίες), αφού έχει βαρύ σέντερ (Τόμιτς), ενώ ο Ολυμπιακός πιο αθλητικά 5αρια. Παράλληλα, παίζει με πλέι μέικερ 2 μ. (Σατοράνσκι). Πάντως, ο Ολυμπιακός της έχει πάρει τον αέρα, αλλά η Μπαρτσελόνα όταν δεν έχει άγχος είναι πιο επικίνδυνη, ενώ μην ξεχνάτε ότι έχει ψυχολογία από το σπουδαίο διπλό στην Μαδρίτη.

Ο... ήρεμος Παναθηναϊκός

Οσον αφορά στον Παναθηναϊκό, έχει την πιο... εύκολη δύσκολη αποστολή στην Πόλη με την πανάκριβη Φενέρ του αγαπημένου του Ζοτς! Κερδίζει και κάνει πάρτι. Χάνει και δεν τρέχει τίποτα! Ο Παναθηναϊκός είναι στο θεωρητικά εύκολο όμιλο και θέλει διπλά, αλλά δεν έχει στο πρόγραμμα το ματς με την Φενέρ που είναι το δυσκολότερο. Εχει και τις γνωστές αδυναμίες εκτός έδρας και η Φενέρ είναι σε φόρμα και πολύ γεμάτη ομάδα που δεν του ταιριάζει, καθώς μπορεί να τον χτυπήσει στο "3", ειδικά πολύ εύκολα στα πόδια. Κλειδί θα είναι η παρουσία των Γκιστ και Φελντέιν για να κρατηθεί κοντά στο σκορ, αφού η Φενέρ δεν παίζει ανάλογα με την αξία της. Κλειδί και το αμυντικό ριμπάουντ. Δύσκολα, όμως, θα αντέξει ο ΠΑΟ και το πιο πιθανό είναι ότι θα ξεκινήσει με καθαρή ήττα. Αυτό, όμως, δεν θα τον πειράξει και πολύ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Φάρος ήρθε για να ανέβει και να μείνει

Στην Αθήνα ο Όντομ

Οι ομάδες του Top16: Στατιστικές πρωτιές και... αδυναμίες

Φάρος - ΠΑΟΚ 69-65

News 24/7

24MEDIA NETWORK