H νέα ΑΕΚ, ο Όντομ και ο Παπαγιάννης

Ο Σωτήρης Γεωργίου σχολιάζει τη νίκη του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, την εμφάνιση του Όντομ με τον Απόλλωνα, αλλά και τον διαφορετικό, φέτος, Σπανούλη.

H νέα ΑΕΚ, ο Όντομ και ο Παπαγιάννης

Απ' όλα είχε το μενού της 12ης αγωνιστικής και ιδιαίτερα στο δεύτερο πιάτο, αυτό της Κυριακής. Ντέρμπι, νέα πρόσωπα και αποκαλύψεις. Οικογενειακές μάχες και ρεκόρ.

Ξεκινάμε με το ντέρμπι του ΟΑΚΑ. Ωραία ατμόσφαιρα από τους 7.000 φίλους της ΑΕΚ, αν και περιμέναμε μεγαλύτερη προσέλευση. Μια ΑΕΚ που δείχνει με τον Ζντοβτς στον πάγκο ότι θα βρει τον δρόμο της για να αξιώσει να σπάσει το δίδυμο των "αιωνίων".

Με τον Σλοβένο άλλαξε φιλοσοφία και αγωνιστικό προσανατολισμό και δείχνει ότι θα γίνει σταδιακά μια σκληρή ομάδα στην άμυνα. Με την νοοτροπία αυτή, με τις αμυντικές τακτικές του προπονητή της και την ομαδική της άμυνα αλλά και ατομικά από κάποιους παίκτες (όπως οι Κατσίβελης, Χέρστον που έχουν τέτοια χαρακτηριστικά ή ακόμα και οι Μιλόσεβιτς, Μαυροειδής), κατέβασε τον Παναθηναϊκό σε χαμηλά επίπεδα και χτύπησε στα ίσα την νίκη.

Γλίτωσε το έμφραγμα

Τελικά ο Παναθηναϊκός γλίτωσε το έμφραγμα και συνεχίζει αήττητος, αλλά συνέχισε πάλι τις μεγάλες του διακυμάνσεις σε απόδοση, καθώς πάλι ήταν μέτριος μετά την σπουδαία του εικόνα στην Πόλη με την Φενέρ. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε στο τέλος με την εμπειρία του και ποιότητά του σε ένα ματς που το πήρε δίκαια, αλλά θα μπορούσε και να το χάσει καθώς πάλι έκανε λάθη διαχείρισης στο φινάλε και λίγο έλειψε να ισοφαριστεί από 6 πόντους. Μάλιστα, αυτό έγινε δύο φορές (αν και στο τέλος κόλλησε το χρονόμετρο και αν έμπαινε το τρίποντο του Κούπερ θα είχαμε χαμό και θα τρέχαμε...).

Η ΑΕΚ στην επίθεση με 6/27τρ δεν θα περίμενα να κερδίσει ένα τέτοιο ματς και ας το πήγε στα μέτρα της. Ο Παναθηναϊκός έκανε καλή δουλειά στον Μαυροκεφαλίδη για μεγάλο μέρος της αναμέτρησης. Ο Κούπερ μπορεί να είχε 8 ασίστ και άλλα τόσα ριμπάουντ, αλλά έμεινε από δυνάμεις και στο τέλος δεν είχε καθαρό μυαλό όπως και όλη η ομάδα, με συνέπεια να πληρώσει, μετά το 56-54, την απειρία της σε τέτοια παιχνίδια μόλις είδε ότι μπορεί να κερδίσει. Αλλά και ο Αμερικανός πρέπει να καταλάβει που παίζει πια και όχι να κάνει κατάχρηση όπως με τα 2/12 σουτ!

Θυμίζει Βράνκοβιτς

Η ΑΕΚ ψάχνει ένα 1-2 σκόρερ, καθώς θέλει και βοήθεια στο πόιντ που δεν υπάρχει άλλος πλην του Κούπερ, αλλά και σκόρερ καθώς ο Κάρτερ δεν μπορεί σε υψηλό επίπεδο και ο Σκραμπ ήδη έφυγε. Ο ΠΑΟ κρατά δύο πράματα. Τον Παππά που είναι σαν... μεταγραφή, αφού σταδιακά ανεβάζει ρυθμούς και βρίσκει πατήματα και τα γνωστά του ντράιβ αλλά κυρίως τον Γιώργο Παπαγιάννη.

Ο μικρός μια εβδομάδα μετά την εντυπωσιακή του παρουσία αμυντικά με τον Άρη στο κρίσιμο νοκ άουτ ματς για το κύπελλο και όταν το ματς ήταν ανοιχτό, πήρε πάλι χρόνο στα δύσκολα στην 3η περίοδο και στο φινάλε και κράτησε -ειδικά στο 3ο δεκάλεπτο- την ομάδα του επιθετικά με 6 πόντους. Συνολικά είχε 8 πόντους με 4/4 και καρφώματα και έδειξε -έχοντας ήδη εικόνα από την άμυνα- ότι θα θυμίσει Στόγιαν Βράνκοβιτς και στις δύο πλευρές. Μάλιστα, αφού αρχίζει και μπαίνει με επιτυχία στα βαθιά μάλλον είναι κάτι σαν προσθήκη για το ρόστερ του ΠΑΟ στο επόμενο διάστημα και μεγάλο κέρδος για το ελληνικό μπάσκετ ασφαλώς.

Πρόβλημα στα τρίποντα

Νέα πρόσωπα είχαμε και άλλα. Στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός με τις 102 συνεχόμενες νίκες (κανονικής περιόδου) στο Φάληρο (!) είχε νέο πρόσωπο τον Όντομ στην νίκη με τον Απόλλωνα, αλλά έχει και ένα θέμα σημαντικό να λύσει στην συνέχεια. Διαβάζοντας στο επίσημο σάιτ του ΕΣΑΚΕ, οι ερυθρόλευκοι σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ για τα επτά ως τώρα εντός έδρας παιχνίδια τους, έχοντας 6/27 τρίποντα (22,2%).

Ο Ολυμπιακός στα τρία τελευταία εντός έδρας παιχνίδια του (με ΑΕΚ, Άρης και Απόλλωνα) είχε αθροιστικά 18/74 τρίποντα (24,32%). Το φετινό συνολικό ποσοστό των ερυθρόλευκων είναι μόλις 31,11% και είναι το χειρότερο της 15ετίας με βάση τα νούμερα της κανονικής περιόδου! Αυτό είναι σημείο ανησυχίας καθώς το τρίποντο παραμένει κλειδί και για την Ευρωλίγκα στον φετινό Ολυμπιακό.

Οσον αφορά στον Όντομ, από τις δηλώσεις του και μόνο φάνηκε ότι μπήκε με το καλημέρα στο πνεύμα της νέας του ομάδας. Πλέον πρέπει να δούμε πόσο θα το κάνει και πράξη που δεν είναι εύκολο. Μιλάμε για την άμυνα. Ο ίδιος είπε αν και δεν φημίζεται σαν αμυντικός, θα πρέπει να βρίσκει ενέργεια και σκορ στην επίθεση από την άμυνα. Το δόγμα του Σφαιρόπουλου δηλαδή.

Και ο Όντομ -αν και δεν είναι κριτήριο το ματς αυτό με αντίπαλο χαμηλού επιπέδου για τα στάνταρ του Ολυμπιακού- είχε όρεξη και διάθεση. Πήρε προσπάθειες, πάτησε καλά, είχε 1/3 τρ., καθώς δεν είναι άσχημος σουτέρ, έψαχνε το ντράιβ και το ανοιχτό γήπεδο, έδωσε μάχες στην άμυνα που είχε διάθεση και δεν είχε λάθη, καθώς έμεινε στο μηδέν στα -όχι και λίγα- 16 λεπτά. Μοίρασε και 2 ασίστ και έδειξε ότι μπορεί να μπει γρήγορα στην νοοτροπία της ομάδας χωρίς πάντως να αποτελεί και πάλι κριτήριο το παιχνίδι με τον Απόλλωνα και ούτε σημαίνει ότι είναι ο παίκτης που θα αλλάξει τις ισορροπίες. Μπορεί όμως να γίνει ένας ακόμα κρίκος στην περιφέρεια του πρωταθλητή. Που θέλει μέσα από τα ματς στην Ελλάδα να βάλει στην εξίσωση και τα συστήματα και τον Σον Τζέιμς.

Ο άλλος Σπανούλης

Κρατάμε, επίσης, και την εμφανή προσπάθεια του Σπανούλη να φτιάξει τους συμπαίκτες του, να κοιτάει πολλές φορές πρώτα την πάσα και όχι το σκορ και να παίρνει τις επιθέσεις μόνο όταν καίει η μπάλα. Είναι κάτι που αλλάζει στο παιχνίδι του σταδιακά από πέρσι (και) λόγω ηλικίας. Κατά τα άλλα, κρατάμε και το διπλό του πατέρα Μαρκόπουλου κόντρα στον γιό Χάρη στην Αμαλιάδα. Ενα διπλό που ήθελε πολύ ο πληγωμένος από τον αποκλεισμό-σοκ από τον Φάρο, ΠΑΟΚ και το πήρε καθαρά αν και χωρίς τους δύο καλύτερους παίκτες του (Βασιλειάδη και Σχορτσιανίτη)!

Κρατάμε και την 2η νίκη της Καβάλας που δεν αποχαιρέτησε την Α1, αλλά συνεχίζει να ελπίζει μετά το ροζ φύλλο με τον Αρκαδικό. Σημαντική νίκη πήραν τα Τρίκαλα με την εξαιρετική δουλειά του Φλεβαράκη σε όλα τα επίπεδα, καθώς επικράτησαν δίκαια, αλλά δύσκολα του Λαυρίου και είναι σε τροχιά παραμονής έχοντας πάρει όλα τα ματς που έπρεπε να πάρουν. Σοβαρός παραμένει ο Άρης και προβληματίζει το Ρέθυμνο που είναι χωρίς νίκη εκτός και με πρόβλημα στο σκορ και στο περιφερειακό σουτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τάσος Μαγουλάς: Η αναζήτηση παικτών, ο Παπαγιάννης και η διαιτησία

Γιάννης Ζωιτός: Ο Τζόρτζεβιτς ξέρει, ο Ζντοβτς ψάχνει (παίκτες)

News 24/7

24MEDIA NETWORK