Final 4 το γκρουπ του Ολυμπιακού, βατός του Παναθηναϊκού

Ο Σωτήρης Γεωργίου "ζυγίζει" τους αντιπάλους Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο top 16 και βγάζει τα πρώτα συμπεράσματα.

Final 4 το γκρουπ του Ολυμπιακού, βατός του Παναθηναϊκού

Έπεσε η αυλαία της Ευρωλίγκα για την 1η φάση, με πολλά ευτράπελα. Ας όψεται γι' αυτό η διοίκηση της διοργανώτριας που μάλλον νομίζει ότι είμαστε στον... παράδεισο και ενώ θα έπρεπε όλα τα παιχνίδια με κίνητρο την τελευταία αγωνιστική να γίνονται ίδια ώρα, προστατεύοντας και το προϊόν, εν τούτοις δεν το πράττει ποτέ. Για να είμαστε δίκαιοι, όπως πάντα τα... κωμικοτραγικά όπως αυτά της αναμέτρησης της Τουρκίας, θα γίνονταν ούτως ή άλλως, καθώς δεν είχε να κάνει με άλλες αναμετρήσεις.

Από εκεί και πέρα, η 1η φάση αποδείχθηκε ότι μόνο της πλάκας δεν είναι, καθώς ένα από τα μεγάλα φαβορί κάθε χρόνο και προπέρσινη πρωταθλήτρια Ευρώπης, η Μακάμπι, που ήταν και ενισχυμένη φέτος, έμεινε εκτός συνέχειας. Μαζί της εκτός έμεινε και το πανάκριβο για τα δεδομένα της Ιταλίας Μιλάνο και τελευταία αγωνιστική εξασφαλίστηκε και με 3/3 στο τέλος η πρωταθλήτρια της διοργάνωσης Ρεάλ!

Το σύστημα δείχνει άδικο για ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, που με 9-1 ή 8-2 στην 1η φάση δεν έχουν το παραμικρό κέρδος στη συνέχεια, κατά τη διασταύρωση των νέων γκρουπ.

Σε όμιλο Final 4

Πάμε να δούμε τα νέα γκρουπ. Για μια ακόμα φορά, ο Ολυμπιακός είναι άτυχος. Το γκρουπ που βρίσκει είναι "φωτιά" και από τα πιο δύσκολα όλων των εποχών. Το καρέ ΤΣΣΚΑ, Ολυμπιακού, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα είναι τετράδα Final 4. Και μην ξεχνάμε ότι μπορεί πέρσι ο Ολυμπιακός να έσπασε στα χιαστί έδρα και μάλιστα της Μπαρτσελόνα, αλλά αυτά δεν γίνονται κάθε χρόνο. Με τα μπάτζετ που έχουν πια οι ελληνικές ομάδες, το πλεονέκτημα της έδρας είναι αναγκαίο και απαραίτητο συστατικό για να πας Final 4.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε όμιλο που αν δεν είναι υγιής και δεν παίξει καλά, μπορεί να έχει πρόβλημα ακόμα και για να πάει στα πλέι οφ. Για να πάρει το πλεονέκτημα της έδρας, θα πρέπει να κάνει μια μικρή υπέρβαση, όντας σε έναν όμιλο χωρίς εύκολο εκτός έδρας παιχνίδι και με πολλά ντέρμπι που μπορούν να οδηγήσουν σε ήττα στο ΣΕΦ.

Ρεάλ και Μπαρτσελόνα είναι ακριβότερες ομάδες από τον Ολυμπιακό και συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων φαβορί για την κούπα. Το θετικό είναι ότι η Ρεάλ δεν παίζει καλά, καθώς έχει χάσει τη δυναμική της στην άμυνα και είναι μπερδεμένη, αλλά παραμένει ικανή ανά πάσα στιγμή με την κλάση της να κερδίσει παντού και να συνέλθει. Η Μπαρτσελόνα έχει θέμα στο 3-4, όπου της λείπει η έκρηξη και ειναι επίσης μπερδεμένη με μέτριο μπάσκετ και κλειδί το τρίποντο.

Η ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη παίζει ωραίο επιθετικό μπάσκετ και γύρισε και ο ΝΒΑερ Φρίλαντ στο σέντερ, αλλά και πάλι δεν τρομάζει. Έχει πραγματοποιήσει ορισμένες άσχημες εμφανίσεις και είναι λίγο σοφτ αμυντικά αλλά και γενικότερα.

Θέλει ενίσχυση και προσοχή

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει εύκολο ματς εκτός έδρας. Η Λαμποράλ του Μπουρούση είναι πάντα δυνατή στη Βιτόρια και μην ξεχνάμε ότι εκεί έκανε την πρώτη ήττα φέτος ο Ολυμπιακός. Η Χίμκι διαθέτει δύσκολη έδρα και μια πανάκριβη ομάδα, αν και δεν έχει τόσο βάθος. Στη μέρα της είδαμε ότι κερδίζει στη Μαδρίτη τη Ρεάλ με εκρηκτική περιφέρεια αξίας 6 εκ. ευρώ!

Τέλος, οι δύο λεγόμενοι μικροί, στις έδρες τους μόνο μικροί δεν είναι. Η Ζαλγκιρις με 15.000 κόσμο είναι πάντα μια σκληρή ομάδα που παίζει και άμυνα φέτος, όπως και η Μπάμπεργκ του Ζήση, που μην ξεχνάμε πέρασε εύκολα από δύσκολο όμιλο και πάλεψε μέχρι τέλους στη Μόσχα με την ΤΣΣΚΑ!

Συνεπώς, ο Ολυμπιακός καλό θα ήταν να ενισχυθεί και στη φροντ λάιν. Από εκεί και πέρα, θέλει να είναι απόλυτα υγιής, πλήρης και συγκεντρωμένος, με τη βοήθεια του ΣΕΦ και της κορυφαίας άμυνας στη διοργάνωση να πάρει τα ματς που πρέπει εκτός έδρας. Με 1-2 μεγάλα αποτελέσματα, μπορεί να πάρει πλεονέκτημα έδρας, κάτι που φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο με τουλάχιστον τρεις αντιπάλους του εξίσου μεγάλα ονόματα και με ακριβότερα ρόστερ.

Θα πρέπει να προσέξει και για την πρόκριση, καθώς πχ. η Κίμκι θέλει να του την αρπάξει. Από την άλλη, ξέρει ότι και με μειονέκτημα δεν θα βρει θηρία, αν και για την ακρίβεια αν βγει τέταρτος μάλλον θα βρει την Φενέρμπαχτσε. Γι' αυτό θα ήθελε έστω την τρίτη θέση, καθώς λογικά σε αυτή την περίπτωση θα έχει σοβαρή τύχη, όποιον και να βρει αντίπαλο!

Φαβορί αν πάρει παίκτη στη φροντ λάιν

Πάμε και στον Παναθηναϊκό που ήταν ο μεγάλος τυχερός. Χωρίς να παίξει κανένα σπουδαίο μπάσκετ, πήρε την πρόκριση και με το διπλό στο Κάουνας έπεσε σε έναν πολύ εύκολο -για τα δεδομένα- όμιλο. Αν ενισχυθεί στη φροντ λάιν, θα είναι φαβορί για την πρόκριση, αλλά κι εδώ υπάρχει παγίδα, αφού στη συνέχεια θα βρει θηρίο με πλεονέκτημα. Εδώ, μάλιστα, ο Παναθηναϊκός πρέπει να κυνηγήσει τη δεύτερη θέση πίσω από την πανάκριβη Φενέρ, για να έχει το πλεονέκτημα. Με μειονέκτημα, αν δεν βρει τον Ολυμπιακό λόγω εντοπιότητας, θα είναι πολύ πολύ δύσκολο να προκριθεί. Συνεπώς, ο Παναθηναϊκός θέλει πρόκριση και πλεονέκτημα.

Το θετικό είναι ότι ο καλός Παναθηναϊκός και δη ο ενισχυμένος βρίσκει μόνο την Φενέρ σαν θηρίο. Η Εφές είναι δυνατή και ακριβή ομάδα, αλλά όχι αχτύπητη. Η Νταρουσάφακα δεν τρομάζει, καθώς έχει ακριβή ομάδα αλλά είναι άπειρη και δεν παίζει καλά. Η Μάλαγα είναι η πιο βατή ισπανική ομάδα, αλλά πάντα επικίνδυνη, καθώς μην ξεχνάμε κέρδισε στη Μόσχα την ΤΣΣΚΑ και έπαιξε την πρωτιά μέχρι τέλους. Αλλά δεν είναι κάτι τρομερό. Η Κούμπαν του Μπαρτζώκα, που την είχε μαζί και στην 1η φάση και τον κέρδισε δύο φορές, δεν τρομάζει αλλά δείχνει καλύτερη τώρα. Άλλωστε, πήρε παλικαρίσια την πρωτιά από την Μπάρτσα.

Ο Ερυθρός Αστέρας είναι μεταμορφωμένος πια και θα παλέψει για την πρόκριση με την απίστευτη έδρα του με 20.000 κόσμο. Μην ξεχνάμε ότι πήρε τον διεθνή Σέρβο σέντερ Στίματς, το λαβράκι Αμερικανό Μίλερ στο 3-4 και τον γνωστό κίλερ Μάρκους Ουίλιαμς. Όλους αυτούς τους πήρε τον τελευταίο μήνα κι έτσι πρόκειται γι' άλλη ομάδα, που μ' αρέσει πολύ και πάει φουλ για να διεκδικήσει πρόκριση. Τέλος, έχουμε και την Τσεντεβίτα που δεν έχει ελπίδες πρόκρισης, αλλά έκανε ζημιές όπως μέσα στην Εφές στην 1η φάση και διαθέτει τρεις καλούς Αμερικανούς στην περιφέρεια.

Απαισιοδοξία

Με δεδομένο το πρόβλημα των "πρασίνων" εκτός έδρας, δεν θα έχουν εύκολο ματς. Αν ο Παναθηναϊκός δεν ανεβάσει τουλάχιστον 30-40% την απόδοσή του και δεν ενισχυθεί, δεν θα εξασφαλίσει πλεονέκτημα έδρας και θα δώσει μάχη για την πρόκριση, που μόνο σίγουρη δεν είναι.

Λογικά θα παλέψει με Εφές, Κούμπαν και Μάλαγα για τη δεύτερη θέση, αλλά με ένα δυο αποτελέσματα εκτός προγράμματος και χωρίς νίκες εκτός, κάλλιστα μπορεί να βρεθεί να παλεύει για την πρόκριση με μια εκ των τριών αυτών ομάδων. Συνολικά, και καθώς τζάμπολ έχουμε στις 29 Δεκεμβρίου, άρα δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν πολλά οι ομάδες πέραν των μεταγραφών, δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος!

* Αγωνιστικά, το ματς του ελλιπέστατου και πάλι Ολυμπιακού δεν λέει κάτι και δεν αξίζει να μείνουμε στην ήττα από την Εφές στο ΣΕΦ. Άλλωστε, δεν υπήρχε κίνητρο και βγήκε και η κούραση. Η Εφές το ήθελε το ματς. Το κέρδος του Ολυμπιακού ήταν ο Χάκετ, που άρχισε να αποκτά αυτοπεποίθηση και στην επίθεση

* Για την ΑΕΚ θα τα πούμε σε λίγες μέρες με νέο κείμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτοί είναι οι δύο όμιλοι του Top16: Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ στον Ολυμπιακό, Μπαρτζώκας και Ίβκοβιτς στο ΟΑΚΑ

Ολυμπιακός - Εφές 68-81

Πρωτιές για ΤΣΣΚΑ, Λοκομοτίβ, πρόκριση για τον Αστέρα

Πρεμιέρα με Ομπράντοβιτς ο Παναθηναϊκός, με Μπαρτσελόνα ο Ολυμπιακός

News 24/7

24MEDIA NETWORK