Λιποθύμησε στο 53-53 ο Ολυμπιακός

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος σχολιάζει τα τρία επίπεδα του παιχνιδιού του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ και το πώς κατάφερε να χάσει ένα παιχνίδι που είχε στα χέρια του, διότι φοβήθηκε τον Παναθηναϊκό και απέτυχε στο ένα μεγάλο σουτ που έψαχνε.

Λιποθύμησε στο 53-53 ο Ολυμπιακός
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός έχασε μέσα από τα χέρια του ένα ματς που στην πραγματικότητα δεν άξιζε να νικήσει. Θα μπορούσε τώρα να πανηγυρίζει ένα μπρέικ που θα ήταν συνέπεια της τραγικής απόδοσης του Παναθηναϊκού στο τέταρτο δεκάλεπτο, αλλά η ουσία είναι ότι για άλλη μια φορά δεν έκανε το βήμα προς τη δόξα. Για να το πούμε λαϊκά, λιποθύμησε λίγο πριν από τη δόξα...

Τα τρία στάδια

Έχει τριπλή ανάγνωση ο πρώτος τελικός για τον Ολυμπιακό. Το πρώτο κομμάτι έχει να κάνει με την απόδοσή του για 30 λεπτά. Βασικά το κακό ξεκίνημα τον έφερε πάρα πολύ πίσω και αναγκάστηκε να κυνηγάει. Ήταν άστοχος σε βολές, δίποντα, τρίποντα, δεν έβγαλε ούτε ένα αιφνιδιασμό στο παιχνίδι. Ούτε έναν για δείγμα. Και το χειρότερο είναι ότι προσπάθησε μόλις δύο φορές να τρέξει, σε ένα ματς που πήρε 27 αμυντικά ριμπάουντ...

Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με την αντίδρασή του στο τελευταίο δεκάλεπτο. Όταν αντιλήφθηκε πως και ο Παναθηναϊκός δεν είναι καλός. Όταν πίστεψε στις δυνάμεις του και εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι είχε απέναντί του μια ομάδα που σούταρε 20 φορές για τρίποντο και ευστόχησε μόλις μία. Ο Παναθηναϊκός νίκησε με 5% στα τρίποντα! Βέβαια, είχε και 22/24 βολές, 17/30 δίποντα. Επί της ουσίας, η ευστοχία των "πρασίνων" στις βολές και δύο επιθετικά ριμπάουντ έγειραν την πλάστιγγα.

Ο Σπανούλης απέτυχε 3 φορές

Κάπου εδώ μπαίνουμε στο τρίτο κομμάτι και πιο καθοριστικό. Ο τραγικός Ολυμπιακός μέχρι το 30', η ομάδα που είχε πετύχει μόλις 41 πόντους, κατάφερε να βάλει 12 σε έξι λεπτά. Έκανε με άλλα λόγια σερί 0-12 και "πάγωσε" το ούτως ή άλλως "παγωμένο" σε σχέση με άλλες φορές ΟΑΚΑ. Το 51-41 έγινε 51-53 και οι "ερυθρόλευκοι" είχαν άλλες δύο ευκαιρίες να ξεφύγουν. Κι όμως, δεν κατάφεραν και πάλι να τελειώσουν τη δουλειά.

Ένα μεγάλο καλάθι χρειαζόταν και να μην γίνουν μεγάλα αμυντικά λάθη. Το μεγάλο σουτ δεν μπήκε ποτέ, ο Σπανούλης απέτυχε τρεις φορές, ο Λοτζέσκι άλλη μία, ο Περπέρογλου έκανε δύο εύκολα λάθη. Όμως την πιο μεγάλη ζημιά στον Ολυμπιακό έκανε μια άμυνα. Με 4'' στον Παναθηναϊκό, όχι μόνο έμεινε μόνος του ο Διαμαντίδης για τρίποντο, αλλά ακολούθησε και χαμένο ριμπάουντ. Οι "ερυθρόλευκοι" μπερδεύτηκαν στην αλλαγή στο σκριν και άφησαν δύο παίκτες ελεύθερους. Ο μεν Διαμαντίδης αστόχησε στο τρίποντο, αλλά ο Λάσμε πήρε το ριμπάουντ και ισοφάρισε.

Έτσι όπως είχε εξελιχθεί το παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούσε να σκοράρει. Κι όμως ο Ολυμπιακός αδράνησε σε μια τόσο καθοριστική φάση. Την πιο καθοριστική. Όταν ισοφάρισαν οι "πράσινοι", οι "ερυθρόλευκοι" ένιωσαν ένα απίστευτο βάρος στους ώμους τους. Όταν έγινε το 53-53, ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη.

Όσο θα φοβάται, θα χάνει

Περισσότερες αναλύσεις δεν χρειάζονται για τον Ολυμπιακό. Γύρισε ένα ματς χαμένο και τελικά το έχασε μόνος του. Είχε μια μεγάλη ευκαιρία και δεν μπορεί να ψάξει για δικαιολογίες. Πρέπει όμως να βρει τρόπο να παίξει μπάσκετ απέναντι στον Παναθηναϊκό, γιατί κάθε φορά που τον συναντά βγάζει το χειρότερο πρόσωπό του. Οι "πράσινοι" ακολούθησαν την πετυχημένη συνταγή Πεδουλάκη στην άμυνα και σταμάτησαν τον Ολυμπιακό, που είχε για κορυφαίους τους Κόλινς και Περπέρογλου. Ειδικά ο Κόλινς ήταν εγγύηση, ο "Πέρπε" χρεώνεται τα δύο τελευταία λάθη.

Όμως ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να σταθεί μόνο στο κακό τελευταίο τετράλεπτο, πρέπει να κοιτάξει συνολικά το παιχνίδι. Το ότι αντέδρασε είναι στα υπέρ του, όμως είναι υποχρεωμένος να αντιληφθεί ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Όσο θα φοβάται ο Ολυμπιακός τον Παναθηναϊκό, τόσο θα χάνει. Όχι με έναν, αλλά με όλους τους πιθανούς τρόπους. Δίχως να του φταίει κανείς άλλος, εκτός από τον κακό εαυτό του. Όταν κοιτάξει την αλήθεια κατάματα και δει την πραγματικότητα, μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλιο Τάσος Μαγουλάς: Προσοχή - Νταμάρι

Σχόλιο Γιάννης Ζωιτός: Όχι άλλο κάρβουνο, δεν πάει άλλο

Σχόλιο Σταύρος Καραΐνδρος: Πού ήταν ο κόσμος, ρε παιδιά;

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 59-56

News 24/7

24MEDIA NETWORK