Γιατί ο Μαρινάκης παίρνει τ’ όπλο του!

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον Ολυμπιακό που έδωσε δικαιώματα και πλέον ακολουθώντας την πεπατημένη όσον αφορά στην εγχώρια αγορά και με την απόκτηση ξένων που θα κάνουν τη διαφορά, θα ενισχυθεί σημαντικά για τη νέα σεζόν.

Γιατί ο Μαρινάκης παίρνει τ’ όπλο του!
INTIME SPORTS

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Σταύρο Καραΐνδρο, ο οποίος έγραψε νωρίτερα για το καυτό καλοκαίρι που έρχεται στο μεταγραφικό επίπεδο, όχι μόνο για τον Ολυμπιακό, αλλά και για τις άλλες τρεις παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχει σημασία να σταθούμε λίγο περισσότερο στον «κόκκινο» σχεδιασμό που βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

Όσοι έχουν αντιληφθεί ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισε να πάρει τ’ όπλο του και να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές και σε όλα τα επίπεδα, δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα. Ακριβώς αυτό ισχύει!

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού έχει συνειδητοποιήσει, πρώτα απ’ όλα, πως όλη αυτή η παραφιλολογία και η προσπάθεια αποδόμησης της ομάδας που ακουμπά μέχρι και τον ίδιο, οφείλεται κυρίως στην απόδοση των «ερυθρολεύκων», η οποία –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- κυμάνθηκε σε πολύ μέτρια επίπεδα, παρότι συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να κατακτήσει το νταμπλ.

Έδωσε δικαιώματα

Αποτελεί γενική παραδοχή στα γραφεία της Πλατείας Αλεξάνδρας ότι αν η ομάδα είχε σταθεί στο ύψος της και δεν είχε δώσει τόσα πολλά δικαιώματα και ο κόσμος της θα ήταν περισσότερο ευχαριστημένος, αλλά και πολλά στόματα θα είχαν κλείσει ή δεν θα είχαν ανοίξει. Έχει διαφορά, άλλωστε, να είσαι 10 βαθμούς μπροστά από τους υπόλοιπους διεκδικητές, ώστε να μην μπορούν να δημιουργήσουν σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας, από το να είσαι στο… τρίποντο κι όλα να είναι ακόμη ανοικτά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη μάχη για την κατάκτηση του τίτλου.

Είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού έχει παράπονα από πολύ κόσμο και όχι αποκλειστικά από τους ποδοσφαιριστές. Θεωρεί πως παρά τις πολλές και σημαντικές αλλαγές που υπήρξαν το καλοκαίρι, η εικόνα της ομάδας είναι πολύ μακριά από τις προσδοκίες και σε ένα βαθμό δεν έχει άδικο. Γνωρίζει ότι έχει και ο ίδιος ευθύνες, όχι επειδή δεν έδωσε χρήματα όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά επειδή τα χρήματα που δαπανήθηκαν για να καλυφθούν τα κενά δεν έπιασαν τόπο, στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Το εύρος του ερυθρόλευκου μπάτζετ

Ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να έχει το διπλάσιο μπάτζετ από το αντίστοιχο του ΠΑΟΚ, τριπλάσιο από του ΠΑΟ και τέσσερις φορές πάνω από εκείνο του Αστέρα Τρίπολης. Ωστόσο, αυτές οι διαφορές δεν έχουν αποτυπωθεί στο χορτάρι όπως θα έπρεπε. Είναι σαφές ότι τα λεφτά δεν παίζουν… ποδόσφαιρο, όπως επίσης είναι ξεκάθαρο πως αν κάποια πράγματα είχαν κυλήσει καλύτερα, όλα θα ήταν σαφώς πιο ήρεμα και οι εξελίξεις προς την κατάκτηση των εγχώριων τροπαίων θα είχαν δρομολογηθεί πολύ νωρίτερα.

Δεν χρειάζεται να έχει εντρυφήσει κανείς ιδιαίτερα στα του ποδοσφαίρου ή να έχει σπέσιαλ ποδοσφαιρικές γνώσεις, προκειμένου να καταλάβει πως μια ομάδα με μπάτζετ κοντά στα 80 εκατομμύρια δεν θα έπρεπε να έχει «ταλαιπωρηθεί» τόσο, δεν θα έπρεπε να έχει περάσει τόσες πολλές περιπέτειες, προκειμένου να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να κατακτήσει το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Περιττό να αναφέρουμε πως αν δεν έμπαινε το γκολ του Χάρα, έτσι όπως μπήκε, στο 89’ της ρεβάνς με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, θα είχε αρχίσει ήδη το… ξήλωμα!

Μια πρώτη κίνηση με το βλέμμα στο μέλλον από πλευράς διοίκησης και Μαρινάκη, ήταν λίγες ημέρες μετά από την προεδρική κατσάδα στου Ρέντη να επιβραβεύσει εκείνους που προσφέρουν και παίζουν για τη φανέλα όπως είναι οι Μανιάτης, Τσόρι και ο Φουστέρ για τον οποίο οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από μέρα σε μέρα. Το μήνυμα προς όσους λειτουργούν με νοοτροπία «δημοσίου υπαλλήλου» δόθηκε αρμοδίως και έμπρακτα.

Ακολουθεί την πεπατημένη

Από ‘κει και πέρα, είναι σίγουρο πως ο σύλλογος θα ακολουθήσει την πεπατημένη των τελευταίων χρόνων για «ό,τι καλύτερο» από την εγχώρια αγορά, με στόχο να ενισχυθεί περαιτέρω το «ελληνικό στοιχείο» και όχι μόνο. Πέρα δηλαδή από τις περιπτώσεις του Γούτα και του Τζανδάρη που απασχολούν έντονα την ομάδα του Πειραιά, έχει ήδη κλείσει ο Μπεν της Βέροιας, ενώ είναι γεγονός πως τσεκάρονται περιπτώσεις όπως του Μαρτίνες και του Βιγιαφάνιες του Παναιτωλικού.

Με τέτοιες κινήσεις εξασφαλίζονται τρία πράγματα: Πρώτον ότι αποκτάς παίκτες που γνωρίζουν τις απαιτήσεις και τι σημαίνει Ολυμπιακός. Δεύτερον έχουν πιο γρήγορη προσαρμογή και τρίτον στερείς από τους ανταγωνιστές τη δυνατότητα να κινηθούν εκείνοι προς την ίδια κατεύθυνση. Είναι λογικό, άλλωστε, εκείνος που κατακτά κάθε χρόνο τους τίτλους κι έχει πιο γεμάτο… πορτοφόλι να έχει και το προβάδισμα σε κάθε τέτοιου είδους διεκδίκηση.

Αλλαγές, ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν και στο οργανόγραμμα της ΠΑΕ. Ήδη κάποιοι έχουν ενημερωθεί και ετοιμάζονται να μετακομίσουν σε νέα πόστα, ενώ κάποιοι άλλοι θα ετοιμάσουν βαλίτσες για νέες… περιπέτειες. Υπό κρίση βρίσκονται σε αυτή φάση όλοι όσοι μετέχουν σε αποφάσεις γενικότερου σχεδιασμού, όπως είναι ο αθλητικός διευθυντής Πιέρ Ισά και ο αρχισκάουτερ Χουάνχο Λορένθο, οι οποίοι έχουν αρμοδιότητα και λόγο στις μεταγραφές. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τον τελευταίο καιρό έχουν κυκλοφορήσει ξανά ονόματα παλιών παικτών της ομάδας, όπως του Τζόλε και του Στολτίδη, οι οποίοι ακούγεται πως βρίσκονται στο πλάνο προκειμένου να αναλάβουν ξανά δράση με κοστούμι και γραβάτα…

Ξένοι που θα κάνουν τη διαφορά

Ένας άλλος τομέας, με ιδιαίτερη σημασία, αφορά τους παίκτες που θα έρθουν από το εξωτερικό για να κάνουν τη διαφορά, στην πράξη κι όχι στα λόγια. Κι εδώ θα παίξουν μεγάλο ρόλο τα «θέλω», αλλά και οι διασυνδέσεις του προπονητή. Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο «ατύχημα», άλλωστε, και ο Βίτορ Περέιρα παραμείνει στο τιμόνι και την επόμενη περίοδο, θα είναι εκείνος που όχι απλά θα διαλέξει το «βαρύ πυροβολικό», αλλά με τις γνωριμίες του θα ανοίξει και τον δρόμο σε κάποιες δύσκολες «αποστολές». Γνωρίζει άριστα, άλλωστε, την αγορά της Ιβηρικής, αλλά κι εκείνη της Λατινικής Αμερικής, απ’ όπου αντλούν συνήθως καλές και πολλά υποσχόμενες περιπτώσεις, οι σύλλογοι της πατρίδας του.

Όσοι έρθουν, λοιπόν, για να πάρουν το μεγάλο «πακέτο» του μπάτζετ και να ηγηθούν στα πολύ δύσκολα, θα πρέπει να είναι σίγουρες λύσεις κι όχι… πειράματα, «μπαλώματα» ή κάποιοι που ψάχνουν τα τελευταία ένσημα. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν δεκάδες, όχι μόνο σε Ισπανία, Πορτογαλία, αλλά σε κάθε άκρο του πλανήτη, αρκεί κάποιος να ξέρει πού να ψάξει, πού να ρωτήσει και ποιον να πληρώσει. Αυτή τη φορά, λοιπόν, δεν θα μετρήσει αποκλειστικά το όνομα ή το βιογραφικό, όπως έγινε τα δύο τελευταία χρόνια με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους Σαβιόλα και Αφελάι, αλλά και η αγωνιστική ετοιμότητα και το κίνητρο.

Θα γίνει προσπάθεια, δηλαδή, να μην γίνουν τόσες πολλές κινήσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια, αλλά το βάρος να πέσει κυρίως στην ποιότητα. Ποιότητα για το «σήμερα» και το «αύριο» κι όχι για το «χθες». Με άλλα λόγια, το βάρος θα πέσει σε ποδοσφαιριστές που θα έρθουν από καλά πρωταθλήματα και με «γεμάτες» συμμετοχές, οι οποίοι θα έχουν και την ικανότητα και τη διάθεση να προσφέρουν, χωρίς να έχουν το μυαλό τους αποκλειστικά στη μεταγραφή και την επόμενη ομάδα τους…

Όλα αυτά, θα έχουμε τη δυνατότητα να τα εξετάσουμε πιο συγκεκριμένα και πιο αναλυτικά μετά από το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, καθώς τώρα προέχει η κατάκτηση του πρωταθλήματος και δη η νίκη στο αυριανό -πολύ κρίσιμο παιχνίδι- με τον Αστέρα Τρίπολης στο οποίο θα –πρέπει να- παίξει… μπάλα και ο κόσμος. Ωστόσο, αυτοί είναι οι βασικοί άξονες που θα κινηθεί η διοίκηση του Ολυμπιακού ενόψει θέρους μετά τις σαφείς οδηγίες του Βαγγέλη Μαρινάκη, για τις οποίες είναι ήδη ενήμεροι και… προγραμματισμένοι, οι στενοί του συνεργάτες.

Διαβάστε ακόμη:

Σταύρος Καραΐνδρος: Έρχεται το πιο καυτό μεταγραφικό καλοκαίρι

News 24/7

24MEDIA NETWORK