Ο ηγέτης Λούκα διόρθωσε τα λάθη του Μπέντο

Οι αστοχίες που έκανε ο Μπέντο στην επιλογή της 11άδας, η προσήλωσή του μόνο στην επίθεση, η τύχη που διέθεταν στο ματς οι "ερυθρόλευκοι" αλλά και το πάθος τους για να κυνηγήσουν μέχρι τέλους τη νίκη και η βλακεία που είναι ανίκητη. Γράφει για το... εκρηκτικό ντέρμπι ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Ο ηγέτης Λούκα διόρθωσε τα λάθη του Μπέντο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στην κόψη του ξυραφιού κύλησε το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ. Ήταν ένα παιχνίδι που όποιος κι αν νικούσε δεν θα υπήρχαν απορίες και ερωτηματικά. Θα μπορούσαν να νικήσουν και οι δύο, όπως θα μπορούσε ο αγώνας να λήξει ισόπαλος.

Η ομάδα του Ίβιτς είχε διαβάσει πολύ σωστά τα δεδομένα του παιχνιδιού και ο Σέρβος κόουτς φρόντισε να περιορίσει στο μέτρο του δυνατού τα ατού του Πάουλο Μπέντο. Ήταν προφανές ότι ένας έξυπνος κόουτς θα επιχειρούσε να διακόψει την τροφοδοσία προς τον Φορτούνη κι αυτό οι παίκτες του ΠΑΟΚ το πέτυχαν με το διπλομαρκάρισμα από Τσίμιροτ, Κάνιας, ενώ ο Σάχοφ που προτιμήθηκε από τον Μπίσεσβαρ, βοήθησε πολύ στο πρέσινγκ πάνω στον Μάρτινς.

Η παρουσία τριών εσωτερικών μέσων με συνεχές τρέξιμο και ανασταλτική ικανότητα βοήθησαν τους φιλοξενούμενους να κοντρολάρουν το ρυθμό του Ολυμπιακού στον άξονα. Την ίδια ώρα, πλαγιοκοπήσεις μπορούσαν να γίνουν μόνο από δεξιά, από τις προωθήσεις του Φιγκέιρας, μιας και ο Ολυμπιακός έπαιζε με παίκτη… λιγότερο.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Ασφαλώς και δεν φταίει ο Βιάνα που ο προπονητής του επέλεξε να τον χρησιμοποιήσει ως αριστερό μπακ. Δεν μπορεί να παίξει σε αυτό το ρόλο και το λάθος του Μπέντο ήταν τεράστιο. Θα έπρεπε με δεδομένες τις απουσίες του Ντε λα Μπέγια (τραυματίας) και του Ρέτσου (τιμωρημένος) να επιλέξει ή τον Τσιμίκα που τον έχει «διαγράψει» ή να βάλει από την αρχή του ματς τον Ομάρ, ο οποίος ήταν στον πάγκο.

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούσαν να επιτεθούν από αριστερά, παρά την πάγια εντολή τα μπακ να ανεβαίνουν σε κάθε εκδήλωση επίθεσης, πάνω από τη μεσαία γραμμή. Με αυτό τον τρόπο ο Ολυμπιακός ούτε να κάνει παιχνίδι από εκεί μπορούσε λόγω της αδυναμίας του Βιάνα, αλλά και πάσες στην πλάτη του έβγαιναν από τη στιγμή που ο Τζάλμα είναι πολύ πιο γρήγορος.

Προβλήματα αντιμετώπισε δεξιά και ο Φιγκέιρας λόγω του speedy Ροντρίγκες, αλλά ο Πορτογάλος έβγαλε τουλάχιστον ενέργεια και στην επίθεση. Δεν είναι τυχαίο ότι το δεύτερο γκολ μπήκε από δική του σέντρα στο κεφάλι του Μιλιβόγεβιτς.

Ο ΜΠΕΝΤΟ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Ο κόουτς του Ολυμπιακού σε ένα ακόμη παιχνίδι έγειρε την πλάστιγγα προς την επίθεση και δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την άμυνα. Κι αν έχανε χθες η ομάδα, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης θα ήταν δικό του. Το πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ, πάντως, ήταν δώρο τον παικτών του Ολυμπιακού. Ο Μαλεζάς παίρνει την κεφαλιά ανάμεσα σε δύο αντιπάλους Ιντέγε, Σεμπά, ενώ ο Βαρέλα που ακολουθεί και σκοράρει σαν σε προπόνηση, εκμεταλλεύεται το σάστισμα του Βιάνα.

Αν δεν γινόταν η φάση του 25’ που ο ίδιος παίκτης έβαλε αυτογκόλ δύσκολα ο Ολυμπιακός θα επέστρεφε στη διεκδίκηση της νίκης. Κι επειδή πολύς κόσμος ασχολείται με το οφσάιντ του Ιντέγε, η φάση ήταν απολύτως οριακή, μέσα στο περιθώριο ανθρώπινου λάθους. Μπορεί ο Αλεξέας να έκανε λάθος, όπως φάνηκε σε αργή κίνηση, αλλά μιλάμε για μερικά εκατοστά…

Από το 35’ ο Μπέντο το πήρε απόφαση ότι με τον Βιάνα αριστερό μπακ, η παρτίδα είναι χαμένη και σήκωσε άρον-άρον τον Ομάρ από τον πάγκο. Με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου τον έριξε στη μάχη δεξιά για να ελέγξει τον Ροντρίγκες και πέρασε αριστερά τον Φιγκέιρας. Με αυτή την κίνηση οι «ερυθρόλευκοι» ισορρόπησαν και στο αμυντικό και στο επιθετικό σκέλος. Τουλάχιστον έπαψαν να γέρνουν… δεξιά σαν τον πύργο της Πίζας.

Η ΤΥΧΗ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΓΚΟΛ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα αμυντικά τους κενά περιορίστηκαν σημαντικά. Ανασταλτικά ο Ολυμπιακός είχε τεράστια προβλήματα και δεν δέχθηκε άλλο γκολ λόγω τύχης. Πιο καθαρή ευκαιρία από το τετ α τετ του Τζάλμα από την κάθετη του Τσίμιροτ που έκοψε την άμυνα των γηπεδούχων όπως το μαχαίρι κόβει το βούτυρο δεν έγινε σε όλο το ματς. Αν είχε γίνει εκεί το 1-2 δύσκολα θα γύριζε το ματς. Άντε να πήγαινε μέχρι «Χ».

Ο Ίβιτς, σε άλλη μία μυαλωμένη επιλογή, πέρασε τον «φρέσκο» Χαρίση, με την έναρξη της ανάπαυλας, αντί του Κάνιας που είχε ήδη κίτρινη κάρτα. Ο νεαρός χαφ έδωσε πνοή στη μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ, ωστόσο, με ισορροπημένες τις πτέρυγες, ο Ολυμπιακός άρχισε να βγαίνει σωστά από τα άκρα. Μία από δεξιά με τον Ομάρ, μία από αριστερά με τον Φιγκέιρας. Στο τελευταίο 20άλεπτο έπαιξε ρόλο και η αλλαγή των δύο εξτρέμ με τον Ελιουνούσι να πηγαίνει αριστερά και να έρχεται δεξιά ο Σεμπά.

Τελικά, η μπίλια κάθισε στον κόκκινο, ίσως και λόγω του ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν συμβιβάστηκαν με την ισοπαλία και κυνήγησαν τη νίκη μέχρι το τελευταίο λεπτό. Η είσοδος του Καρντόσο επέτρεψε στην ομάδα του να κερδίσει μάχες και στον αέρα, ενώ στο 2-1 ο Μιλιβόγεβιτς έχει περάσει την μπάλα από το μάτι της βελόνας.

Η στατιστική ανάλυση του αγώνα αναφέρει ότι ο Ολυμπιακός είχε κατοχή μπάλας στο 64%, ενώ δημιούργησε 15 τελικές προσπάθειες τις 6 τον στόχο. Ο ΠΑΟΚ είχε 9 με τις τέσσερις στην εστία του Καπίνο. Ακόμη και τα κόρνερ ήταν συντριπτικά υπέρ των γηπεδούχων, στοιχείο που δεν λέει πολλά, αλλά καταδεικνύει, αν μη τι άλλο, τη διάθεση των «ερυθρολεύκων» να πάρουν το ματς, παρά τις αναποδιές και τις δυσκολίες.

Οι τέσσερις διακοπές του αγώνα από τα βεγγαλικά και τα καπνογόνα που άναψαν αποτελεί ανεξήγητο γεγονός. Απλά, η βλακεία ορισμένων είναι ανίκητη! Διακοπή στην είσοδο των ομάδων, διακοπή στο 1-1, διακοπή στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, διακοπή και μετά το 2-1 του Μιλιβόγεβιτς. Ένα από αυτά τα βεγγαλικά να έπεφτε στο γήπεδο, ο Ολυμπιακός θα έχανε το ματς με αφαίρεση βαθμών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

"Αυτό επιτρέπει η ερυθρόλευκη συνείδηση του Αρετόπουλου"
Καταγγελίες Ιβιτς: "Ο Αρετόπουλος μου είπε ότι δεν θα ξαναβγούμε"
Ανατροπή με Μιλιβόγεβιτς και νίκη για Ολυμπιακό επί του ΠΑΟΚ
Προσωρινή διακοπή στο "Καραϊσκάκης"

News 24/7

24MEDIA NETWORK