Το πρόβλημα του Μίτσελ με Τσόρι και Κασάμι

Γιατί ο Ισπανός κόουτς άφησε εκτός ενδεκάδας τον διεθνή Ελβετό στο Τορίνο; Τι δεν του βγαίνει στη "χημεία" της ενδεκάδας; Πως "εμπλέκονται" ο Ντομίνγκεζ, αλλά και οι Αφελάι, Ντοσεβί, Ντουρμάζ, Μπενίτες; Το Contra.gr έχει τις απαντήσεις.

Το πρόβλημα του Μίτσελ με Τσόρι και Κασάμι

Σε πολύ κόσμο προκάλεσε έκπληξη η απόφαση του Μίτσελ να αφήσει εκτός ενδεκάδας στον αγώνα με τη Γιουβέντους τον σκόρερ του «χρυσού» γκολ στο αντίστοιχο παιχνίδι του «Καραϊσκάκη», Παϊτίμ Κασάμι. Το Contra.gr, ωστόσο, σας είχε ενημερώσει από το πρωί της Τρίτης για τις σκέψεις του Ισπανού τεχνικού σχετικά με τον Ελβετό διεθνή, ο οποίος αποτελεί μία από τις κορυφαίες μεταγραφές που πραγματοποίησε ο σύλλογος στη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά…

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια του Μίτσελ να βρει τη σωστή χημεία στην ενδεκάδα, το οποίο αποτυπώνεται κυρίως στα εκτός έδρας ματς του ελληνικού πρωταθλήματος, είναι ότι θέλει να χωρέσει στο αρχικό σχήμα και τον Κασάμι και τον Τσόρι. Δύο ποδοσφαιριστές με διαφορετικά χαρακτηριστικά, οι οποίοι, όμως, παίζουν ακριβώς στην ίδια θέση, πίσω από τον σέντερ φορ.

Είναι αμφότεροι τόσο προικισμένοι που ο κόουτς «σπάει» το κεφάλι του να τους «παντρέψει», αλλά δεν μπορεί. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε αρκετά παιχνίδια «χαράμισε» τον Κασάμι στο ένα από τα δύο άκρα της επίθεσης, αλλά ο 22χρονος μέσος εκεί δεν μπορεί να αποδώσει. Μπορεί να ξέρει καντάρια μπάλα, να είναι πολύ δυνατός στις μονομαχίες, ικανός σκόρερ και πασέρ, αλλά δεν έχει την έκρηξη και τη σπιρτάδα για να βγει στην άκρη και να παίξει το «ένας με έναν».

Όσο για τον Τσόρι, ούτε λόγος να γίνεται για αλλαγή θέσης. Έχει κι αυτός τις αρετές που όλοι γνωρίζουμε, πρόκειται για πραγματικό μαέστρο με τη μπάλα στα πόδια και «αλάνι» πάνω στο χορτάρι, αλλά από τότε που ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο είναι 10άρι κι ως τέτοιο θα κρεμάσει τα παπούτσια του.

Θυσιάζει έναν εξτρέμ

Η προσπάθεια του Μίτσελ, λοιπόν, να χωρέσει και τους δύο αυτούς σταρ στην ενδεκάδα, «μπλοκάρει» τον Ολυμπιακό στο επιθετικό σκέλος. Αναγκαστικά θα πρέπει να θυσιαστεί ένας εξτρέμ, καμιά φορά και οι δύο, με αποτέλεσμα το παιχνίδι της ομάδας να είναι προβλέψιμο κόντρα σε αντιπάλους με διπλή ζώνη άμυνας, οι οποίοι περιμένουν τους «ερυθρόλευκους» πίσω από τη μπάλα, για να την κλέψουν και να φύγουν στην κόντρα.

Ένας Αφελάι όσο ποιοτικός κι αν είναι δεν μπορεί να παίξει για… δύο, με αποτέλεσμα ή ο Μαζουάκου ή ο Ελαμπντελαουί, παρότι ταχύτατοι και διεισδυτικοί να μην έχουν έναν ανάλογο παρτενέρ για να παίξουν με επιτυχία το overlap και να δημιουργήσουν αριθμητική υπεροχή από τις πτέρυγες. Παίρνουν προσπάθειες στην επίθεση οι πιτσιρικάδες μπακ, αλλά κάθε φορά είναι υποχρεωμένοι να περάσουν δύο και τρεις αντιπάλους, αφού ο… μπροστινός τους ή παίζει πιο μέσα ή δεν είναι τόσο γρήγορος για να βγει στον ασβέστη και να κάνουν το «ένα-δύο».

Είχε παράπονα ο Μίτσελ

Ο Μίτσελ είχε παράπονα από την απόδοση του Κασάμι στον αγώνα της Τρίπολης και το έδειξε όχι μόνο με την αντικατάστασή του, αλλά και από το γεγονός ότι δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά όταν ο Παϊτίμ κατευθυνόταν προς τον πάγκο. Περιμένει περισσότερα ο Ισπανός από τον διεθνή άσο, αλλά ψάχνει και τον τρόπο να τον βάλει να παίξει εκεί που μπορεί κι όχι εκεί που πρέπει.

Είναι γεγονός ότι σε παιχνίδια που αγωνίστηκαν μαζί ο Τσόρι με τον Κασάμι και καλή συνεργασία είχαν και ποιότητα έβγαλαν, αλλά αυτό έγινε ως επί το πλείστον σε φάσεις που βρήκαν κενούς χώρους για να συνδυαστούν. Σε ματς κόντρα σε κλειστές άμυνες κάτι τέτοιο είναι μάλλον αδύνατο. Από την άλλη πλευρά, ο προπονητής βλέποντας ότι η άμυνα χρειάζεται βοήθειες από τον άξονα διατηρεί στο αρχικό σχήμα και τον Μιλιβόγεβιτς και τον Μανιάτη, ενώ όταν χρειάζεται ακόμη πιο ενισχυμένο κέντρο βάζει και τον Εντινγκά.

Από εδώ και πέρα, ωστόσο, και ιδιαίτερα στα παιχνίδια εντός των τειχών στα οποία ο Ολυμπιακός έχει χάσει ήδη αρκετούς βαθμούς, τα περιθώρια για άλλες απώλειες έχουν στενέψει με τον ΠΑΟΚ να βρίσκεται ήδη στο +5. Σε ματς, λοιπόν, όπως αυτό που ακολουθεί με τον Πανθρακικό στο Φάληρο, αλλά και στο επόμενο με τη Skoda στην Ξάνθη, ο Μίτσελ πρέπει να ενισχύσει τις πτέρυγες, ώστε να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του και να φτάσει –επιτέλους- στο «εύκολο»γκολ.

Μένει μέσα ο Αφελάι

Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, ο Αφελάι θα διατηρηθεί στο αρχικό σχήμα, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και το έτερον ήμισυ απέναντι, κάτι που σημαίνει ότι θα πάρει φανέλα βασικού ή ο Ντοσεβί ή ο Ντουρμάζ που είναι γρήγοροι και «μπουκαδόροι», προκειμένου να έχουν βοήθειες και οι δύο ακραίοι μπακ ερχόμενοι από πίσω. Κάτι που πολύ απλά σημαίνει πως αναγκαστικά ή ο Τσόρι ή ο Κασάμι θα πρέπει να καθίσει στον πάγκο και να παίζουν εναλλάξ.

Μια πρώτη ιδέα για το τι έχει στο μυαλό του ο κόουτς πήραμε στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Γιούβε, αλλά μέχρι το επόμενο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού οι νίκες στο πρωτάθλημα είναι μονόδρομος. Πρέπει, λοιπόν, στην ενδεκάδα να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι διεμβολιστές, αλλά και περισσότεροι παίκτες με ταχύτητα, καθώς ακόμη και στο Τορίνο, οι μοναδικοί γρήγοροι ήταν οι δύο μπακ, ο Αφελάι, άντε και ο Αμπιντάλ στα 35 του.

Συμπερασματικά, ο Μίτσελ θα χρειαστεί να θυσιάσει σε κάποια παιχνίδια ένα από τα μεγάλα «όπλα» του, αλλά είναι υποχρεωμένος να το κάνει, προκειμένου να ξεμπλοκάρει επιθετικά ολόκληρη η ομάδα, έστω μέχρι ο Μήτρογλου να ξαναβρεί τη φόρμα του και να γίνει περισσότερο ενεργός… Στο επιθετικό σκέλος, πάντως, η τεχνική ηγεσία περιμένει πολλά και από τον πιτσιρικά Μπενίτες, ο οποίος μπορεί να μην είναι «λαμπερός» σκόρερ, αλλά είναι πάντα μέσα στη φάση, δεν σταματά να τρέχει και να δίνει μάχες, ενώ βγάζει τα… συκώτια των αμυντικών.

Διαβάστε ακόμη:

Γιουβέντους-Ολυμπιακός 3-2 (VIDEOS)

ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ πρόκρισης του Ολυμπιακού

News 24/7

24MEDIA NETWORK