Τα πλέι οφ δεν δίνουν τίτλους

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για τον Παναθηναϊκό που περιμένουμε να δούμε την επόμενη σεζόν, τα όσα πρέπει να αποφύγει και την επικείμενη μεταγραφή του Εσιέν.

Τα πλέι οφ δεν δίνουν τίτλους

Θα αφήσω στην άκρη τα αποθεωτικά για τον Παναθηναϊκό. Τα έχουν αναλύσει κατά καιρούς καλύτερα ο Δημήτρης Κριτής και ο Τσάρλυ. Εγώ θα γίνω ο... κακός της υπόθεσης, ο γκρινιάρης και θα σταθώ σε τρία πράγματα:

1. Το έργο επαναλήφθηκε για δεύτερη σερί σεζόν. Οπως και πέρυσι έτσι και φέτος ο Παναθηναϊκός φούλαρε προς το τέλος του πρωταθλήματος με περσινό αποκορύφωμα τον περίπατο στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος και φετινό την άνετη κατάκτηση της πρώτης θέσης στα πλέι οφ με επιβλητικές εμφανίσεις και νίκες. Πώς γίνεται το ίδιο ακριβώς έργο να το βλέπουμε δύο σερί χρονιές; Πώς γίνεται να βλέπουμε τον Παναθηναϊκό να φτάνει το πραγματικό (όπως φαίνεται) ταβάνι του στην τελική ευθεία και να μη μπορεί να έχει σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς τουλάχιστον ένα 70% αυτής ώστε να μπορεί μέχρι τέλους να διεκδικεί το πρωτάθλημα, έχοντας παράλληλα το πλεονέκτημα του καλύτερου φίνις από τον Ολυμπιακό; Για παράδειγμα την τρέχουσα σεζόν ο Ολυμπιακός πήγε από το κακό στο χειρότερο όσο οι αγωνιστικές έφταναν στο τέλος. Την αντίθετη πορεία ακολούθησε ο Παναθηναϊκός, αλλά το τρένο είχε χαθεί.

2. Οι διάφορες εμμονές του Γιάννη Αναστασίου στη διάρκεια της σεζόν είναι δικαιολογημένες εν μέρει. Δεν είχε το Νίνη που βλέπουμε στα πλέι οφ, δεν είχε τον Μαυρία, αλλά είχε όλους τους άλλους. Είχε τον Κουτρουμπή, τον οποίο είδαμε να χρησιμοποιεί ως κόφτη στα πλέι οφ και να αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων στο μίνι πρωτάθλημα. Είχε και τον Σίλντενφελντ που "έδεσε" με τον Ταυλαρίδη, αλλά τον έχασε. Οκ, θα δεχθώ ότι προσωπικοί λόγοι τον ανάγκασαν να επιστρέψει στην πατρίδα του. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι με πείθει αυτό γιατί απλούστατα μια γενναία προσφορά θα μπορούσε να υπερκεράσει το εμπόδιο και να κρατήσει τον Κροάτη και τη νέα σεζόν. Δεν θα συνεχίσω σε αυτό και θα αρκεστώ στην ενημέρωση της ΠΑΕ όταν ολοκληρώθηκε (αρνητικά για τους "πράσινους") το θέμα.

3. Νίνης, Ζέκα, Κουτρουμπής συνθέτουν μέχρι τώρα ένα εξαιρετικό δίδυμο και με την επικείμενη προσθήκη του Εσιέν, ο Παναθηναϊκός δείχνει να αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη μεσαία γραμμή. Εκεί ακριβώς πρέπει να χτίσει ο Γιάννης Αναστασίου για τη νέα σεζόν και την προσπάθεια του Παναθηναϊκού να κάνει πορεία πρωταθλητισμού σε μια διοργάνωση που ενισχύεται με την παρουσία της ΑΕΚ, αλλά και τη δεδομένη προσπάθεια του Ολυμπιακού να διατηρήσει τα κεκτημένα του με προσθήκες που θα τον ανεβάσουν επίπεδο.

4. Ο Γιάννης Αναστασίου του χρόνου καλείται να διαχειριστεί ένα πιο πλούσιο ρόστερ. Και δεν μιλάμε μόνο στο οικονομικό κομμάτι, αλλά και στις εναλλακτικές λύσεις που θα έχει. Αν μείνει και ο Μαυρίας τη νέα σεζόν, τότε οι "πράσινοι" -σε συνδυασμό με τις μεταγραφές- έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν λόγο για πρωτάθλημα. Το πως θα το διαχειριστούν όλο αυτό είναι δικό τους θέμα. Ο κόσμος, από τη στιγμή που βλέπει κινήσεις τύπου Εσιέν, αλλάζει στάση προς την ομάδα. Δεδομένη η στήριξη, αλλά δεδομένη και η ανάγκη να κάνει πρωταθλητισμό. Οπερ σημαίνει, μακριά από ανούσιες γκέλες, μακριά από... απρόβλεπτες αλλαγές στην ενδεκάδα από παιχνίδι σε παιχνίδι, μακριά από προπονητικές εμμονές και προσήλωση σε ένα πλάνο με το οποίο θα πορευθεί -κατά βάση- η ομάδα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

5. Στιλ, Μπούρμπος, Μπερίσα, Μπούι. Αυτές ήταν οι μεταγραφές του Παναθηναϊκού πέρυσι. Από μόνο του αυτό λέει πολλά. Την επόμενη χρονιά ο Παναθηναϊκός ανεβαίνει επίπεδο. Δεν μπορεί να είναι χειρότερος. Τα καλύτερα έρχονται. Αλλά αν συνεχίσει να είναι "γυμνός" στα εκτός του ποδοσφαίρου, τότε ό,τι και να κάνει, όσο και να προσπαθήσει, όσο και να διορθώσει τα λάθη του, θα συνεχίσει να παλεύει στα πλέι οφ. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Ο Αναστασίου δήλωσε την Κυριακή ότι φέτος δεν άφησαν τον Παναθηναϊκό. Δεν ξέρω αν του χρόνου θα τον αφήσουν. Αλλά, όσο κι αν είναι κλισέ που κουράζει, ο Ελληνας τεχνικός καλείται να φτιάξει ομάδα που να κερδίζει και τους "απ' έξω". Τόσο απλά.

ΥΓ: Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται να κλείσει μια σπουδαία μεταγραφή. Έναν ποδοσφαιριστή με τεράστιες παραστάσεις, τρομερή εμπειρία και τα εχέγγυα να ανεβάσει στον ουρανό την ομάδα. Ο Μίκαελ Εσιέν, περί ου ο λόγος, είναι ο παίκτης αεροδρομίου και... διαρκείας. Αν θα δώσει στους "πράσινους" αυτά που θέλουν θα το δείξει ο χρόνος. Το θέμα, όμως, είναι ότι οι απέναντι άρχισαν ήδη να "τραυματίζουν" την επικείμενη μεταγραφή και να συζητούν τα ενδεχόμενα να χαλάσει λόγω ιατρικών. Στην Ελλάδα που θέλουμε να σκοτώσουμε την κατσίκα του απέναντι, είναι λογικό...

Διαβάστε ακόμη

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 2-0

Αναστασίου: "Στο πρωτάθλημα δεν μας άφησαν. Του χρόνου θα είμαστε πιο έτοιμοι"

News 24/7

24MEDIA NETWORK