Το ελληνικό φαινόμενο... Ολυμπιακός

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για το ελληνικό φαινόμενο "Ολυμπιακός" και όλα όσα προκύπτουν από τη νέα ήττα των ερυθρόλευκων στο πρωτάθλημα από τον Αστέρα στην Τρίπολη.

Το ελληνικό φαινόμενο... Ολυμπιακός
INTIME SPORTS

Το ότι είναι είδηση και προκαλεί συζητήσεις η ήττα του Ολυμπιακού από τον Αστέρα Τρίπολης την 31η αγωνιστική -στο πρωτάθλημα των 34- μίας Super League που κρίθηκε πριν αρχίσει, σημαίνει ξεκάθαρα ότι ψάχνουμε εναγωνίως να βρούμε κάτι που θα μας κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον.

Τα μεσημεριανά παιχνίδια κάθε αγωνιστικής, δεν προσφέρουν κάτι τέτοιο. Περισσότερο γέλιο μοιράζουν απλόχερα -ειδικά όταν βλέπεις ομάδες να "μεταμορφώνονται" σε μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου συντρίβοντας "φόβητρα" σαν την Καλλονή- παρά κίνητρο για να τα παρακολουθήσεις.

Ο στόχος του κυπέλλου...

Μετά τις ήττες του Ολυμπιακού από Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ τα πράγματα κρατήθηκαν σε ένα επίπεδο και άπαντες έβαλαν ως προτεραιότητα τη διατήρηση του άψογου κλίματος λόγω του επαναληπτικού με τη Μάντσεστερ. Μετά την ήττα στην Τρίπολη πολλοί σώνει και καλά προσπαθούν να βάλουν τους Πειραιώτες σε μία περίοδο κρίσης. Ειδικά τώρα που πλησιάζει ο πρώτος ημιτελικός με τον ΠΑΟΚ, σε μία διοργάνωση που αποτελεί το μοναδικό στόχο του Ολυμπιακού πλέον.

Ναι, ο Ολυμπιακός προβλημάτισε με τον Αστέρα. Κακός στην άμυνα, ασύνδετος στο κέντρο, ακίνδυνος στην επίθεση. Εικόνα δηλαδή που παρουσίασε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό λίγες μέρες μετά το θριαμβευτικό βράδυ του Φαλήρου με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και κόντρα στον ΠΑΟΚ λίγες μέρες πριν από τη ρεβάνς στο "Ολντ Τράφορντ". Εκεί που ο Ολυμπιακός αποθεώθηκε για την εμφάνισή του, μνημονεύτηκε η ατυχία του και τονίστηκαν οι καθυστερήσεις των Άγγλων που φοβήθηκαν την ελληνική ομάδα.

Το αδιάφορο παιχνίδι και η ψυχολογία...

Τι έγινε, ρε παιδιά; Πώς είδαμε έναν διαφορετικό Ολυμπιακό; Μήπως παίζει ρόλο το κίνητρο και η σημασία ενός αγώνα; Μήπως ο παίκτης βλέπει διαφορετικά ένα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι με τον Αστέρα από έναν κρίσιμο ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ; Αυτό δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός; Στα κρίσιμα είναι εκεί και παίζει όπως πρέπει. Διαβασμένος και με συνοχή, κατευθείαν στον στόχο. Και γνωρίζει την αποθέωση.

Το ελληνικό φαινόμενο... Ολυμπιακός
INTIME SPORTS

Είναι ελληνικό φαινόμενο ο άνετος Ολυμπιακός να χάνει και να έρχεται ο πανικός. Είναι ελληνικό φαινόμενο μία παραγωγική ομάδα όπως ο φετινός Ολυμπιακός να προβληματίζει για την επίθεσή του. Είναι ελληνικό φαινόμενο να μπαίνει ως κουβέντα το ενδεχόμενο θέματος με Μίτσελ αν δεν έρθει η πρόκριση κόντρα στον ΠΑΟΚ. Προσωπικά, δεν το θεωρώ διόλου απίθανο να ακουστούν σενάρια αν οι "ερυθρόλευκοι" μείνουν εκτός τελικού. Γιατί, είπαμε, είναι ελληνικό φαινόμενο.

ΥΓ1: Πρωτάθλημα με 18 ομάδες δεν αντέχεται. Το έχουμε ξαναπεί, το ξαναλέμε και θα το ξαναπούμε μέχρι να καταλάβουν οι υπεύθυνοι του συνεταιρισμού -όπως γουστάρω να ακούω τον Άρη Ασβεστά να αποκαλεί τη Super League- πως αν θέλουμε να δούμε μία ενδιαφέρουσα διοργάνωση, θα πρέπει να μαζευτεί σε 12 ομάδες. Λίγες; Καθόλου. Άκρως αρκετές για το ελληνικό ποδόσφαιρο των Νέων ομάδων, των άρθρων 44 και 99 και των άδειων εξεδρών.

ΥΓ2: Προφανώς οι ομάδες έγιναν 18 για να "εξυπηρετηθούν" κάποιες από αυτές. "Ολοι οι καλοί χωράνε", με αποτέλεσμα να βλέπουμε ένα πρωτάθλημα που το ενδιαφέρον για τον πρωταθλητή τελειώνει στον πρώτο γύρο και τα όποια άλλα αξιοσημείωτα είναι αν θα βγουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα των τελευταίων αγωνιστικών. Καθόλου ύποπτο αυτό που γράφω. Η αλήθεια είναι. Οταν σε ένα παιχνίδι υπάρχει μονόπλευρο ενδιαφέρον, θα κερδίσει η ομάδα που "καίγεται". Στην Ελλάδα αυτό το ξέρουμε. Βάλτε τα κάτω και φτιάξτε ένα άλλο πρωτάθλημα.

*** Δείτε την εκπομπή Super BALL με σχόλια και ανάλυση από το ματς του Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τρίπολης:

Διαβάστε ακόμη:

Βέργος: "Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα"

Πελέ: "Αξίζαμε μέχρι και τη νίκη"

Μίτσελ: "Ο πρωταθλητής πρέπει να έχει διαφορετική εικόνα"

Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός 2-1

News 24/7

24MEDIA NETWORK